Ja bym był za pewnym miksem tych opcji.
Cena wywoławcza domku wynosiła by:
Kod HTML:
Bazowa cena domku = bazowa cena za sqm x ilość sqm + bazowa cena za dp x ilość dp + bazowa cena za trainer x ilość trainerów + bazowa cena za ilość trainer shooterów x ilość trainer shoterów
Plus system przebić, który wyniósł by np. 10% ceny bazowej.
Ceny za sqm, dp, trainery i tsy wedle uznania - ekipa wie ile mniej więcej pieniędzy jest na serwerze. Dlatego w przykładzie posłużę się całkowicie losowymi cenami za poszczególne segmenty domku.
Przykład:
Kod:
Przyjmijmy poniższe ceny
1 sqm = 1sc
1 dp = 100sc
1 trainer = 200sc
1 trainer schooter 500sc
Na sprzedaż mamy domek o wielkości 100sqm z 2dp, 3 trainerami i 2 tsami co daje cenę bazową:
Kod HTML:
Bazowa cena domku = 1sc x 100 + 100sc x 2 + 200sc x 3 + 500 x 2 = 1900sc
Pierwsza osoba oferuje 1900sc, każda kolejna można przebijać o 190sc czyli:
Kod HTML:
Bid n1. 1900sc
Bid n2. 2090sc
Bid n3. 2280sc
Bid n4. 2470sc
Bid n5. 2660sc
Bid n6. 2850sc
...
Licytacja trwa do godziny xx:xx. Jeśli przez 5 minut po godzinie xx:xx nie pojawi się kolejny Bid domek jest sprzedany, jeśli się pojawi licytacja przedłuża się o kolejne 5 minut.
System wyceny przyjąłem z kombinacji propozycji, system trwania licytacji to po prostu sprawdzony system jaki działa w elektronicznych licytacjach komorniczych - oczywiście wymagało by to drobnego oskryptowania, jednak nic strasznego i chyba dość przejrzyste.
Tym sposobem nie wygrywała by osoba, która swoją ofertę poda najbliżej końcowego czasu, a wydłużanie o 5 minut po czasie licytacji spowodowało by, że w przypadku rarytasów licytacja trwała by faktycznie do uzyskania najwyższej oferty rynkowej.
Czy to doprowadzi do długo trwających godzinnych licytacji ? Nie wiem.
Wiem, że ilość minut oraz % przebitki powinien być adekwatny i dostosowany do całościowej liczby zasobów pieniężnych na serwerze by taki system działał sprawnie - a to liczba, która jest dla mnie niewiadomą więc ciężko mi dopasować odpowiednie ceny bazowe, przebicia procentowe oraz czas przedłużenia licytacji. Co nie zmienia faktu, że znając tę wartość bardzo łatwo dopasować te zmienne.
Co istotne taki system wyeliminował by konieczność wyceniania względem "nieobiektywnych/niepoliczalnych" cech posesji takich jak położenia domku, prestiżu miejsca i innych - to by wyznaczyli już sami zainteresowani poprzez przedłużanie licytacji.