View Full Version : Kredyt na fa?szywe za?wiadczenie o zarobkach.
Argandel
15-10-2011, 17:04
Siema. Mam pytanie, znajoma chciałaby wziąć kredyt na potrzeby swojego sklepu (chodź bardziej nastawiona jest na zakup potrzebnego sprzętu na raty, tak czy siak - problem jest ten sam), jednak nie posiada "stałego" źródła dochodów. Jej mąż zarabia obecnie na handlu i mimo, że wyciąga miesięcznie na prawdę sporo - nie jest w stanie tego udowodnić (chodzi o zaświadczenie, nie oświadczenie). Jej znajomy posiada firmę i powiedział, że mógł by jej wystawić zaświadczenie o zarobkach dzięki któremu owy kredyt / raty otrzyma. Pytanie w związku z tym - czy takie zagranie jest ryzykowne, czy oni dokładnie wszystko weryfikują (np. sprawdzą jakoś, czy tam pracuje, albo coś w ten deseń)? Ze spłatą oczywiście nie było by najmniejszego problemu, każda rata byłaby płacona regularnie. Z tego co słyszałem, jak raty są spłacane regularnie bank nie rozdmuchuje sprawy, zależy im przecież na zysku. Co o tym sądzicie? Jakie jest ryzyko? Ważne jest też to, że to nie jest zwykła próba oszustwa. Kredyt będzie spłacany regularnie gdyż dochody bezproblemowo na to pozwalają, jednak nie da się ich udowodnić (wiecie jak działają zarobki na handlu). Kredyt ma być na kwotę około 5000zł.
@
Jeżeli temat łamie regulamin forum proszę o jak najszybsze jego usunięcie i przepraszam za jego założenie.
Zachęcanie do łamania i łamanie polskiego prawa jest zabronione.
Nie zachęcam nikogo do łamania prawa ani też nie łamię go. Pytam po prostu o to, jak w takim wypadku postępują banki w praktyce - sprawdzą odprowadzania skarbówki, ZUS, itd., czy nie? Pytanie dotyczy oczywiście samego uzyskania kredytu no i czy nie będzie żadnych problemów w czasie jego spłaty? Będzie on spłacany regularnie - to jest pewne.
Kimus The Master
15-10-2011, 17:11
Jesli ktos znajomy ma wlasna firme moze wystawic lewe zaswiadczenie komus i ta osoba powinna dostac bez problemu kredy bank bedzie sprawdzal telefonicznie czy dana osoba pracuje w tej firmie no i jesl uznaja ze firma jest wiarygodna bank udzieli kredytu.. Znam kilka osób ktore braly w ten sposób kredyty czy tez telefony na abonament
Argandel
15-10-2011, 17:15
A na pewno nie sprawdzą tego w ZUS, Urzędzie Skarbowym lub innej tego typu instytucji? Zważywszy na to, że zaświadczenie będzie sfałszowane, nie będzie ona (moja znajoma) zarejestrowana w tej firmie a co za tym idzie - nie będzie za nią odprowadzany nigdzie podatek. Nie zweryfikują tego? Kredyt ma być prawdopodobnie ratalny (sprzęt na raty) na kwotę około 5000zł z 1000-1500zł wpłaty własnej (prawdopodobnie dolna granica). Dodam, że owym bankiem będzie prawdopodobnie Żagiel.
Na mój gust to tibijskie forum nie jest szczególnie przepełnione prawnikami...
Co do tematu - jakiekolwiek malwersacje, jeśli wyjdą na zewnątrz (a w znacznej większości wychodzą), są baaardzo tępione, zwłaszcza jeśli chodzi o małych przedsiębiorców (wielkie firmy mają armie prawników, która ich z tego wyciągnie). W skrócie, jeśli ktoś się zorientuje, że jest to przekręt, po dupie głowie dostanie i koleżanka i jej znajomy.
Braliście pod uwagę kredyt hipoteczny (jeśli mają mieszkanie własnościowe)?
Kimus The Master
15-10-2011, 22:07
ZUS sprawdzaja wtedy gdzy np. sam masz firme i chcesz sobie cos wziac na raty to nie dajesz zaswiadczenia tylko kwity ze odprowadzasz skladki ZUS
Osoba ktora wystawi zaswiadczenie musi tylko potwierdzic ze dana osoba pracuje w tej firmie no ale nie zawsze bank to sprawdza No i musisz pamietac tez ze nie mozesz byc w krajowym rejestrze dluzników bo wtedy chuja dostaniesz jeszcze jedno
zaswiadczenie o zarobkach najlepiej jak jest z trzech miesiecy czyli np idziesz w pazdzierniku po kredyt to zarobki z trzech minionych miesiecy xD!
Orson_Pall
16-10-2011, 01:28
Jesli ma kase fiskalna, to sama moze wykazac odpowiedni dochod w papierach, bez zbednego pierdolenia.
Osoba wystawiająca takie zaświadczenie musi jednak się przygotować na to, że bank będzie dzwonił. Choć sam chciałem wziąć kredyt na wymarzone autko pan z banku zaszczycił mnie tylko słowami "to tutaj nie przejdzie" więc mają już swoje sposoby by to wykryć :).
N-series
17-10-2011, 14:26
5tys to nie duzo , sa krdyty pod hipoteke albo niech idzie do providenta albo innego skoku stewczyka czy cos oni tam mniej patrza na dochody i interesuje ich tylko wpłata rat
Bambucha Rook
17-10-2011, 17:56
5tys to nie duzo , sa krdyty pod hipoteke albo niech idzie do providenta albo innego skoku stewczyka czy cos oni tam mniej patrza na dochody i interesuje ich tylko wpłata rat
providentu? wez 5 tys oddaj 10 xd
>>Kluczko<<
18-10-2011, 18:09
Wydaje mi się, że na złe forum trafiłeś z tą sprawą.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.