Zaloguj się

View Full Version : Aktualizacja 11.11.11! 7.6 + konkurs

Santano
11-11-2011, 13:10
Witam! To właśnie dziś nadchodzi już dawno zapowiedziana aktualizacja. W niej dużo zmian. Jakich? Dowiecie się czytając poniższy reportaż podróżnika, któremu udało się podbić nowe tereny.

"Jestem zdrajcą, tak się czuję. Duszę moją sprzedałem, podzieliłem.. Jednak nie umiem żałować. Gdy pewnego wieczora szedłem wpatrując się w blask zachodzącego Słońca nie spodziewałem się, że spotka mnie coś takiego. Było zimno, słysząc przeraźliwe jęki bitych robotników oraz uderzenia młotów, kilofów, łopat wydobywających rudy cennego żelaza Krasnoludów szedłem w kierunku niewielkiej budowli przylegającej do góry. Wszedłem do niej po chwili, oczom moim ukazały się drzwi, za nimi tunele, przez które nie mogłem przejść. Bałem się, wszedłem po schodach. Zobaczyłem przedstawicieli rasy krasnoludów, zaniepokojony losem biednych, bardzo niskich braci chcących tylko jednego - zniszczyć wroga - zdecydowałem się im pomóc. Złożyłem przysięgę, że będę służył tylko im. Przysięgę walki z Elfami. Kolejne miesiące minęły dość szybko. Wykonywałem zadania, trudne, wymagające ode mnie czasu i skupienia. Zadania, które jednak dawały mi wiedzę, siłę, możliwość kształcenia się. Dzięki nim mogłem walczyć z potworami, których nigdy wcześniej nie widziałem. Nigdy nawet nie myślałem, że społeczeństwa krasnoludów i elfów są tak rozwinięte. Moim celem było zniszczyć jedno z nich. Podbijając coraz to nowe tereny, walcząc z coraz to silniejszymi bestiami wspinałem się coraz wyżej w hierarchii, zdobywając jednocześnie zaufanie braci - Rurika i Frurika. Mogłem wykonywać nowe zadania, przyjaciele nazywali je 'taskami', za które zresztą jeden z krasnoludów wynagradzał mnie doświadczeniem. Rasa krasnoludów ciepło mnie przyjęła. Pozwolili mi korzystać ze swojego sklepu, w którym skupowali ode mnie przedmioty, których do tej pory nie mogłem sprzedać nikomu innemu. Na początku ich ceny były bardzo małe, jednak wraz z upływem czasu, zdobywaniem przeze mnie doświadczenia, wykonywaniem kolejnych misji oraz zabijaniem kolejnych elfów kwota, jaką mogłem uzyskać za sprzedaż przedmiotów stawała się naprawdę opłacalna! To wszystko wydawało mi się niewiarygodne. W końcu pokonując trudy walki z wrogiem, poznając nowe możliwości, takie jak specjalne czary - udało mi się dostać na sam szczyt. Zostałem uhonorowany dostępem do misji specjalnej, kończącej moje zadania dla krasnoludów. Wykonałem ją. Później nadal zdarzało mi się walczyć z tymi wysokimi istotami, jednak z każdym dniem zauważałem, że krzywda, którą sprawiam Elfom jest bardzo okrutna. Przez te już nie miesiące, lecz lata zżyłem się z nimi. Chciałem im jakoś pomóc, jednak istoty te znały się na ludziach, mimo prób zbliżenia się do mnie - poznawały się na mnie i słusznie zresztą, brały mnie za zabójce, zdrajcę. Zrodziło się we mnie mnie smutne uczucie, chęć pomocy, współczucie. Pech chciał, że trafiłem na maga. Zaproponował mi on rozdzielenie duszy, sprawienie, że elfy nie poznają się na mnie i nie będą wiedziały co dotychczas robiłem, za cenę tak dużą, że nawet się jej nie spodziewałem. Zgodziłem się. Wziąłem zadanie od elfickiego mistrza - Jobsa. W ten sposób tkwiłem w hipokryzji i zdradzie przeznaczając połowę swojego czasu na pomoc elfom i walkę z krasnoludami, natomiast drugą połowę na walkę z elfami po stronie krasnoludów. Nie wiedziałem po co to robię, kierowała mną jakaś tajemnicza siła, żądza, która wypierała wszystko, czego dotąd udało mi się nauczyć. Żyjąc przy elfach zauważyłem podobieństwa i różnice w kulturze ich i krasnoludów. Mieli oni również sklep, działający bardzo podobnie. Również wykonywałem zadania, uśmiercałem kolejnych krasnoludów wspinając się coraz wyżej. Elfy pokładały we mnie swoje nadzieje, ufali mi, aż w końcu wykonując zadania wymagające dużo więcej sprytu i myślenia zostałem zaproszony do walki po ich stronie, do zdobycia pewnego miejsca - wykonania zadania. Zadanie to łudząco przypominało ostateczną misję u krasnoludów. Nagroda również była cenna. Była to część pewnego stroju. Strój ten, w czasach pokoju został przygotowany przez najznamienitszych mistrzów magii czterech przedstawicieli osobnych kultur - szamana elfów, szamana krasnoludów, szamana ludzi i szamana demonów. Magia stroju była i jest nadal bardzo potężna. Z upływem lat jednak pojawiały się coraz częstsze kłótnie o strój. Narastający konflikt sprawiał, że niemożliwe było porozumienie się w jego sprawie. Pewnego dnia przebiegły demon o imieniu Dao wyniósł jedną część stroju - lekką spódnicę, która mimo niepozornego wyglądu skrywała wielką moc. Człowiek w obawie o własne życie zabrał inną część i uciekł przed gniewem elfów i krasnoludów. Pozostały dwie części, o które elf i krasnolud pokłócili się. Wybuchła ogromna nienawiść, rody zaczęły ze sobą walczyć. Każdy z nich zabrał i krył jedną z części jednocześnie robiąc wszystko, aby pozbawić wroga jego najcenniejszego przedmiotu. Mi się to udało. Mi - zdrajcy. Zdobyłem trzy części najpotężniejszego ubrania, jakie do tej pory znał świat. Ja! Największy wojownik, wojownik wszech czasów. Została jedna, już wiem jak ją zdobyć. Jest labirynt. Mag, który podzielił mą dusze mi pomoże. Tylko on wie."

Temu podróżnikowi niestety nie udało się dotrzeć do nowych terenów na terenach wyspy początkujących. Je będziecie musieli odkryć sami. Jednak uważajcie, tajemnicze miejsca i nieznane dotąd zagadki skrywają bardzo niebezpieczne kreatury. Rozwikłanie i wykonanie długiego i rozbudowanego zadania może być trudne nawet dla najsilniejszych. Strzeżcie się! Oto relacja z miejsca napisana przez pewnego zdobywcę, który zwiedził Rookgard. Niestety po tym, co przeżył, obłąkany podróżnik w swoich napadach lęków nie był w stanie jasno opisać, co udało mu się zobaczyć:

"Żywioły. One panują nad wszystkim. Zapanowały także tam, gdzie Behemoth moc swą pokazał. Nagroda, przestrzeń, czy śmierć? Ty co wybierzesz? Żywioły. Sala, dźwignie, znów śmierć. Układ. Żywioły. Ich bestie, są tam. Szlam z ziemi, czarodziejska energia, ognisty smok. Trzy sale. Skrzynia. Pusta? Czy nie? Może sale? To już koniec! Czy nie? Może sale? Nagroda! To już. Worek leków? Zbroja? Pierścień? Peleryna? Tak! Widzicie mnie?!"

Wracając jeszcze do bardziej rozbudowanego kontynentu - Mainlandu. Będzie Wam dane zmierzyć się z najsilniejszymi bestiami jakie do tej pory poznaliście. Będziecie musieli wykazać się ogromną umiejętnością walki w grupie, nie pomijając przy tym zdolności indywidualnych. Wszystko po to, aby poradzić sobie w kolejnym stworzonym w tym update zadaniu. Do zdobycia jedna z wielu nagród przyniesionych przez Stwórcę, chociaż nagrodą samą w sobie powinna być możliwość stoczenia bitwy z nim - najpotężniejszym stworzeniem, jakiego do tej pory nie znaliście. Przedmioty, które gubi, zdecydowanie oddają jego siłę, a jego otoczenie, złożone z wszystkiego co groźne zapewnia ciekawą walkę, którą nawet najsilniejsza ekipa może przegrać. Przedmioty będą Wasze, gdy pokonacie Stwórcę.

Technicznie rzecz biorąc w nowym update zostały dodane:

bardzo rozbudowany quest na Main na którego rozwiązanie na pewno przeznaczycie sporo czasu, quest składa się z części wymagających dokonania wyboru.
dwie nowe rasy potworów nadające się do zdobywania punktów doświadczenia dla graczy z każdym poziomem, rasa elfów i rasa krasnoludów jak i wielu przedstawicieli tych ras, których część mogliście już poznać na serwerze (np. na najazdach),
nowe tereny, respawny, zdobywane wraz z wykonywaniem questu, bardzo rozbudowane miejsca do zdobywania punktów doświadczenia, które powinny zadowolić graczy ze wszystkimi poziomami,
nowe przedmioty, elementy shaman seta i inne, głównie questowe, które jeszcze bardziej ulepszą Wasze postacie i, mamy nadzieję, wynagrodzą trud przechodzenia przez kolejne zadania,
wiele różnych misji wchodzących w skład questu umożliwiające jednak czasami zdobywanie osobnych nagród, niekoniecznie rzeczowych, zarówno misje wymagające cierpliwości, jak i misje polegające na myśleniu, umiejętności dostrzegania faktów oraz oczywiście misje polegające na zabijaniu potworów; i inne.
sklepy z NPC kupującymi rzadkie przedmioty, których dotąd nie można było sprzedać w sklepie, ceny u NPC nie są stałe, początkowo są skrajnie nieopłacalne, lecz wraz z występowaniem wielu różnych czynników ceny stają się opłacalne,
tzw. 'taski' - zadania polegające na zabijaniu danych potworów,
nowy potwór, najsilniejsza bestia na serwerze, którą być może będziecie mogli poznać w licznych najazdach,
quest wymagający walki z wymienionym wyżej potworem, jak i wszystkimi najsilniejszymi bestiami z serwera,
talkactions, czyli niedostępne dotąd prawdopodobnie na żadnym serwerze 7.6 skrypty wywoływane wysłaniem wiadomości przez gracza, działające podobnie do czarów,
pewien trudny labirynt, w którym nagroda zmienia swoje położenie,
quest na Rookgardzie, pozwalający zdobyć nieznane dotąd przedmioty,
nowe respawny na Rookgardzie (potwory, które dotychczas tam nie występowały),

i inne!

Mam nadzieję, że powyższa treść, która opisuje tylko CZĘŚĆ tego, co będziecie mogli zobaczyć w tej aktualizacji zachęca Was wystarczająco do zalogowania się na serwer i sprawdzenia, co jeszcze zostało dodane. Jednak zdaję sobie również sprawę, że pojawią się pytania "dlaczego tak późno?! tyle czekaliśmy". Na to pytanie również pozwolę sobie tutaj odpowiedzieć - winę za zaistniałą sytuację ponoszę tylko ja. Z powodów prywatnych, w które nie będę się zagłębiał, przez długi czas nie byłem w stanie poświęcać serwerowi tyle czasu, co wcześniej. Tak więc nie mogłem uczestniczyć w tworzeniu dla Was nowych opcji tak aktywnie i mimo że i Mortiis, i Tygrys zrobili wszystko to, co do nich należało, praca która została do wykonania dla mnie, "leżała". To postaram się Wam wynagrodzić wprowadzając kolejny update jak najszybciej. Nie będę rzucał terminami, ale koncepcję update, jakiego jeszcze na serwerze nie było, już posiadam.

DLATEGO CHCIAŁBYM W TYM MOMENCIE OGŁOSIĆ KONKURS, KTÓRY SZCZEGÓŁOWO JEST OPISANY W POŚCIE PONIŻEJ. [LINK] (http://www.forum.toproste.pl/showpost.php?p=950712&postcount=2)

Wszystkie ewentualne błędy w grze proszę o zgłaszanie do mnie lub do Mortiisa. Będą one na bieżąco poprawiane. Błędy mapy proszę natomiast wysyłać do Tygrysa, najlepiej poprzez Prywatną wiadomość.
Zapraszam Was wszystkich do sprawdzenia nowości, jakie zostały dodane w tej aktualizacji i w imieniu całej ekipy APO życzę Wam miłej gry.

P.S
Specjalne podziękowania dla gracza "Miffek", który bardzo nam pomógł w testach i nie tylko ;) Dzięki Miffek!

Santano
11-11-2011, 13:14
Jak już wspomniałem, w dniu dzisiejszym ma miejsce również rozpoczęcie konkursu. Konkurs od dziś będzie trwał miesiąc, więc macie sporo czasu na przygotowanie swoich prac.
Nie spieszcie się, najpierw zapoznajcie się ze zmianami w grze. Konkurs nie ucieknie, a czasu jest naprawdę dużo.

Na czym więc konkurs będzie polegał?
Głównym celem konkursu będzie nasza chęć wprowadzenia do gry elementów Waszej twórczości, wprowadzenie zmian, które Was usatysfakcjonują. Z tego powodu więc chcę Wam dać możliwość zdecydowanego wpłynięcia na kolejny update, który, mam nadzieję, pojawi się jak najszybciej! Tak więc chodzi o stworzenie planu misji/zadania na serwerze 7.6.

Najpierw jednak wspomnę o kolejnym Update. Nie chcę ujawniać szczegółowej koncepcji na jego temat, w każdym razie jednym z jego elementów będzie stworzenie MINIMUM STU (a mam nadzieję, że wielu więcej) niezależnych od siebie misji. Większość przygotowana zostanie przez ścisłą Administrację serwera, część przez resztę ekipy, a reszta przez Was.
Jako misję rozumiem pewien etap questu, który jednak w tym wypadku jest całkowicie niezależny od innych zadań. Misja oczywiście może być złożona, może polegać na wykonaniu kilku czynności - wszystko zależy od Waszej wyobraźni.

Regulamin konkursu:
1. W konkursie może wziąć udział każdy użytkownik serwera APO niezależnie od daty rejestracji, logowań, poziomu, blokad konta jak i innych czynników wyróżniających go spośród innych graczy.
2. Wskazane jest posiadanie konta w grze na serwerze 7.6, jednak nie jest to konieczne. Sam udział w konkursie jest możliwy bez takowego, jednak z oczywistych powodów nagrody nie zostaną przyznane osobom, które nie będą miały gdzie ich odebrać.
3. Osoba nadsyłająca scenariusz przekazuje serwerowi APO prawo do wprowadzenia go na serwer, jak i do modyfikowania owego scenariusza bez konsultacji z autorem.
4. Każdy plagiat może być ukarany wykluczeniem z konkursu, brakiem możliwości uzyskania nagrody za daną pracę lub w inny, nieokreślony w tym regulaminie sposób, który osoba sprawdzająca prace (najprawdopodobniej ja) uzna za słuszny. Jeśli przez kilku różnych uczestników wysłane zostaną identyczne prace - niezależnie od jakości projektu, nie będzie prowadzone dochodzenie, kto był jego autorem. Za tą pracę po prostu nie przyznamy nagrody.
5. Dopuszczalne są prace kilku osób nad jednym projektem, jednak może on zostać wysłany tylko raz. Nagradzany będzie on tak samo jak wszystkie inne, jednakże nagroda NIE BĘDZIE powielana z powodu większej liczby autorów.
6. Nie zezwalamy na przepisywanie całych misji z RL Tibii, czy innych serwerów.
7. Kolejność nadsyłania prac nie ma żadnego wpływu na ocenę projektu. Każdy ma taką samą szansę na uzyskanie nagrody.
8. W przypadku zablokowania postaci laureata, nagroda może zostać przyznana jedynie na inną postać na tym samym koncie. Nie ma i nie będzie możliwości przekazywania nagród.
9. Prace nadsyłać będzie można tylko i wyłącznie w specjalnym, wyznaczonym do tego dziale.
10. Zablokowanie lub usunięcie konta na forum nie jest powodem do nieotrzymania nagrody w grze. Proszę jednak o niezadawanie pytań dotyczących odbanowania konta "bo brałem/am udział w konkursie".
11. Liczba osób nagrodzonych będzie zależna od ilości i jakości prac.
12. Każdego uczestnika prosi się o stworzenie tylko jednego tematu, w którym będzie on mógł zamieścić dowolną ilość misji - każda w innym poście. Każdy temat postaram się ocenić. Zamknięcie tematu jest równoznaczne z dyskwalifikacją za nieprzestrzeganie regulaminu. Zakładanie kolejnych tematów mimo zamknięcia pierwszego będzie wiązało się z konsekwencjami.
13. Osoby, które piszą tylko w celu zwrócenia na siebie uwagi, zrobienia z siebie idiotów, obrażenia kogoś, wyśmiania, krytyki czy w jakimkolwiek innym celu nie będącym wysłaniem starannej pracy konkursowej muszą liczyć się z konsekwencjami w postaci dyskwalifikacji.

Do udziału w konkursie oczywiście nie jest potrzebna umiejętność pisania skryptów, potworów, czarów, jak i innych technicznych elementów gry. Wskazana jest jedynie znajomość realiów gry Tibia jak i serwera APO. Używać możecie wszystkich rzeczy, które wydają Wam się możliwe do wprowadzenia. Jeśli okaże się, że coś jest niewykonalne - nie oznacza to dyskwalifikacji. Praca może zostać jedynie mniej lub bardziej zmieniona. Cenimy innowacyjność, wymyślanie elementów dotąd nieużywanych, jednak potrzebne są również zwykłe, proste misje - i takie również na pewno znajdą się wśród prac wyróżnionych i wprowadzonych do gry.

Dozwolone jest używanie screenów. Jeśli chcecie wskazać konkretne miejsce na mapie - wskazane, ale niekonieczne będzie używanie współrzędnych. Do czasu zakończenia konkursu każdy gracz ma możliwość używania komendy /pos podającej aktualną pozycję gracza.
Każdy użytkownik może zamieścić dowolną liczbę prac! Wszystkie proszę jednak zamieszczać w jednym temacie. Proszę wysyłać tylko gotowe i dopracowane projekty, możliwość edycji w tym dziale zostanie wyłączona.
Wskazane jest zróżnicowanie prac w przypadku wysłania większej ich ilości przez jednego uczestnika.

Prace proszę zamieszczać w dziale "Konkurs 11.11.11 (http://www.forum.toproste.pl/forumdisplay.php?f=117)", w nazwie tematu podając tylko i wyłącznie nazwę postaci z gry (w przypadku braku postaci w grze temat proszę nazwać 'brak postaci') według poniższego schematu:

Nazwa misji: krótka nazwa opisująca w jakiś sposób misję,
Położenie: Rookgard/Mainland,
Długość misji: jednozadaniowa/wielozadaniowa,
Scenariusz: pełny opis misji,
Poziom: minimalny poziom doświadczenia, na którym możliwe będzie wykonanie misji,
Nagroda: opcjonalnie.
Prace konkursowe zostaną ocenione najpóźniej do dnia wprowadzenia kolejnej aktualizacji. Prace wyróżnione podzielone zostaną na trzy grupy:

Laureat I stopnia:

Domek w uzgodnionym miejscu (Rook lub Main), +90 dni Premium Account, Ultimate Weapon, GM Token, dowolne nazwanie dowolnego przedmiotu, +15 poziomów doświadczenia, dowolna ranga z uzgodnionym formatowaniem na forum, +10000 punktów reputacji, pomnik w wybranym przez ekipę miejscu podpisany nazwą gracza.

Domek na terenie dla PACC w uzgodnionym miejscu (Rook lub Main), +45 dni Premium Account, Cursed Cowl, BH, GM Token, dowolne nazwanie dowolnego przedmiotu, +10 poziomów doświadczenia, dowolna ranga z uzgodnionym formatowaniem na forum, +9000 punktów reputacji, pomnik w wybranym przez ekipę podpisany nazwą gracza.
Domek z uzgodnionym NPC lub trainerem (Rook lub Main), +45 dni Premium Account, Golden Bolt, Pandemonium Armor, 10kcc, GM Token, dowolne nazwanie dowolnego przedmiotu, +10 poziomów doświadczenia, dowolna ranga z uzgodnionym formatowaniem na forum, +8000 punktów reputacji, pomnik w wybranym przez ekipę podpisany nazwą gracza.
Uzgodniony NPC + Trainer wstawiony do wybranego przez gracza domu, +21 dni Premium Account, 20kcc, GM Token, dowolne nazwanie dowolnego przedmiotu, +5 poziomów doświadczenia, dowolna ranga z uzgodnionym kolorem, +7000 punktów reputacji.
Trainer wstawiony do wybranego przez gracza domu, +21 dni Premium Account, 20kcc, GM Token, dowolne nazwanie dowolnego przedmiotu, +5 poziomów doświadczenia, dowolna ranga z uzgodnionym kolorem, +6000 punktów reputacji.
+15 dni Premium Account, pandemonium armor, 10kcc, GM Token, dowolne nazwanie dowolnego przedmiotu, +5 poziomów doświadczenia, dowolna ranga, +5000 punktów reputacji.

Laureat II stopnia:
Liczba miejsc zależna od liczby uczestników.
Nagroda: +10 dni Premium Account, 5kcc, +5 poziomów doświadczenia, uczestnictwo w losowaniu dwóch domków, możliwość indywidualnego losowania przedmiotu w specjalnej skrzynce (przy odrobinie szczęścia możliwość zdobycia dość drogich nagród).

Laureat III stopnia:
Odznaczenie przyznawane za każdą misję wprowadzoną w aktualizacji, która nie został zakwalifikowana do powyższych kategorii.
Nagroda: +3 dni Premium Account, +2 poziomy doświadczenia, uczestnictwo w losowaniu domku lub wartościowego przedmiotu, możliwość indywidualnego losowania przedmiotu w specjalnej skrzynce (przy odrobinie szczęścia możliwość zdobycia dość drogich nagród).

Teraz z mojej strony kilka rad, co działa na Waszą korzyść, a czego nie powinno się robić:
#PRACA NIE POWINNA ZAWIERAĆ:

przede wszystkim wszelkich rzeczy niemożliwych do wprowadzenia, wręcz żałosnych, które zostały napisane tylko w celu zajęcia czasu ekipy (przykład: scenariusz: zabij rata, nagroda: ultimate weapon),
misji rozpoczynających się od rozmowy z NPC, treść zadania powinna być komunikatem wysłanym do gracza (wyjaśnienie: misje docelowo mają rozpoczynać się poprzez skrypt akcji, jednak oczywiście mogą polegać na znalezieniu jakiegoś NPC, rozmów z nimi, itd), oczywiście złamanie tej reguły nie wpłynie na ocenę scenariusza, zostanie on jednak nieznacznie zmodyfikowany,
elementów nieodpowiednich dla jakichkolwiek grup wiekowych, treści łamiących polskie prawo, netykietę(wyjaśnienie: serwer APO jest otwarty na wszystkich graczy w każdym wieku),
treści nawiązujących do wydarzeń i osób z realnego świata (wyjaśnienie: serwer APO jest światem w pełni fikcyjnym nie oddającym elementów rzeczywistości, a ewentualne wpływy z jakichkolwiek dorobków kultury, polityki, muzyki czy innych źródeł dotyczących realnego świata są wkomponowane w taki sposób, aby nie naruszały klimatu RPG; przykład: NPC o nazwie Władimir Putin, misja nazwana Świt Odysei, potwór o nazwie Tupolew, sklep McDonald's, potwory gubiące żelki, teren o nazwie Afganistan, misja, której celem jest znalezienie metali do naprawienia silnika auta Dark Rodo, książka o księdzu Natanku, misja polegająca na wyrzuceniu Niemców spod Gdańska, zabicie Kaddafiego, spalenie Nergala),
misji wymagających stworzenia nowego terenu o nieproporcjonalnie większym nakładzie czasu wymaganego do stworzenia tegoż terenu w stosunku do czasu napisania misji (wyjaśnienie: drobne misje powinny raczej znajdować się na dostępnych obecnie terenach, ewentualnie przy drobnych zmianach danego miejsca, oczywiście mogą być nawet liczne wyjątki, wszystko zależy od Waszych pomysłów i wyobraźni),
wulgaryzmów,
elementów wymagających korzystania z programów innych niż sama aplikacja gry lub wymagających korzystania z przeglądarki internetowej.

#PRACA MOŻE ZAWIERAĆ:

teksty własne każdej długości (książki z zagadkami, opowiadania),
misje wymagające myślenia,
propozycje stworzenia nowych potworów wraz ze szczegółowym ich opisem, a nawet plikami *.xml zawierającymi model potwora (pliki oczywiście nie są konieczne),
elementy wykraczające poza to co do tej pory występuje na serwerze, a także poza to, co napisałem w tych radach.. Jak już wspominałem, bardzo ważna jest innowacyjność, i to właśnie ona może być największą zaletą Waszych prac.

Postaram się zadbać, aby autor żadnego projektu nie był w stanie osiągnąć nieprzewidzianych korzyści w związku ze znajomością scenariusza danej misji.
Nie wykluczam zaproponowania stałej propozycji współpracy któremuś z laureatów.
Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia, a także dziękuję za każdą nadesłaną pracę!

Vernereq
11-11-2011, 17:44
Pierwszy!

Wkoncu dlugo wyczekiwany up, najs.

btw. szkoda tylko, ze wszystko dla h lvl :|

Arad
11-11-2011, 17:46
NO w końcu :):) Idę lukać :)

Azonka Banned
11-11-2011, 17:47
Szacunek.

Dobra robota.

Magnatek.
11-11-2011, 17:47
Hah Update wkońcu, długo czekaliśmy na to.
Lecz wkońcu się udało wam tego dokonać, dzięki.

Axelo .
11-11-2011, 17:48
Zapowiada sie ciekawie, chyba pora wrócić do gry. :D

Domcio Old
11-11-2011, 17:56
NO narescie uptade ; ))) i niedługo kolejny , a co do konkursu to też git ; ) ale znajac mnie i tak nie wezme udzialu : ) wieli ++++ dla ekipy : )

Sumenson
11-11-2011, 17:57
Sporo tego :O. Opłacało się czekać.

scimex pallll
11-11-2011, 17:59
I jest super narescie jest up :)

Franco de la Pucio
11-11-2011, 18:00
Niezmiernie kusi mnie, aby wszedł na serwer... ale nie. Szkoda mi czasu. Ogólnie update wydaje się być trochę ubogi (liczyłem, że poza questami i respawnami wprowadzicie jakieś nowe opcje z działu propozycje).

Lethornek
11-11-2011, 18:00
Ale ***** zaspamowałeś xDD

John Cena
11-11-2011, 18:14
Git że zrobiliście udpade nareście .................................................. ..

Boonek'
11-11-2011, 18:21
Akurat jak sprzedalem chara - nienawidze cie xd

widzew rts
11-11-2011, 18:31
jest w końcu update :D

Sabziro
11-11-2011, 18:33
Super ale nie mam postaci i raczej nie kupie :d

NNFOF
11-11-2011, 18:45
bardzo fajnie się czyta, zróbcie chociaż połowe tego na 8.42 to będę was po stopach całował XD!

Pit
11-11-2011, 19:26
Dobrze, że w ogóle. Ale jakoś mi się nie podoba. Idz zabij, idz zniszcz.

Santano
11-11-2011, 19:34
Dobrze, że w ogóle. Ale jakoś mi się nie podoba. Idz zabij, idz zniszcz.
Może najpierw, kolego, zaloguj się do gry, zacznij wykonywać quest, dojdź chociaż do jednej dwudziestej tego, co zostało zrobione i dopiero potem krytykuj?
Nie wszystko zostało opisane w newsie. Dla zaprzeczenia Twojej "teorii" rzucę kilka z bardzo wielu przykładów zadań innych niż "idź, zabij, zniszcz":

książki, niektóre mające kilka tysięcy znaków,
misje wymagające szukania, wykonywania różnych czynności (niektóre wymagające myślenia, inne szczęścia),
zagadki, szukanie podpowiedzi na respawnach,
zdobywanie przedmiotu w niespotykany dotąd sposób (nie powiem jaki),
lootowanie przedmiotów z potworów.

To oczywiście niewielki ułamek tego co zostało wprowadzone będący odpowiedzią na Twój bezsensowny zarzut..

Soi
11-11-2011, 19:53
Gratz, wreszcie fajny quest a nie idz, zabij, wroc do npc :)
Mam nadzieje, ze chociaz 1/5 zdolam obejrzec z moim lvlem :)

Artis
11-11-2011, 20:30
Tylko jestem ciekawy kto napiszę npca w okietywnym lua? Coś innego czego nie ma na 7.6? Talkactions już widziałem ja jednym serwerze 7.6, a nawet posiadałem ten silnik, więc mój panie nie gadaj głupot. Zobaczymy co z tego będzie :)

Heaven
11-11-2011, 20:31
Fajny Update. Z newsa wynika, że ciekawy. Zaraz się loguję i lecę zwiedzać :)

SferaII
11-11-2011, 20:47
JUPIII DOCZEKAŁEM SIE ***** NAREŚCIE MAM NADZIEJE ŻE QeSTY SA TRUDNE A NIE TAK JAK Z UW PO PARU DNIACH LUDZIE MIELI UW A GDZIE POprawa uw u eka ?? i gdzie balans na 8.4?

Elite Filutek
11-11-2011, 21:15
No gratulacje ciekaw jestem na jakie od jakie go min lvla to będzie ;)

Teraz możecie zbalansowac 8.4 i zamienic go na 8.6 + :)

Udzial w konkursie 50/50 :) Myśle że upek dobrze wypadł . Powodzenia w dalszym rozwijaniu :D Może coś zdziałam swoim charem

Elitarny
11-11-2011, 21:20
UP . To lecimy ! : D

Greyback
11-11-2011, 21:30
No i to jest jesienne update, dużo wprowadzono. A 8.42 zróbcie reset postaci a co tam :D

ALbert Einstein
11-11-2011, 21:35
Witam all!!!
Trzeba przyznać ze santano się napracowałeś, pomysły misji z twoich podpowiedzi są bardzo ciekawe. Nie mart się o jakies bezsesnowne opinie jeżeli ktoś chce uzywać mózgu to polecam wziąść książkę najlepiej wykłady feynmanai sobie poczytać porozkminiać. To jest gra, zabawa, używając pamięci do obrazów, wykonujemy misje. Przecież nie zrobimy z apo zagadek typu: "ile trzeba dostarczyc elektronu energii żeby z powłki L przeszedl na P"
Mam nadzieje że miło spędze czas na rozwikłanie zagadki zdobycia tych itemków!!
narazie wszystkim xd i powodzenia

Norix
11-11-2011, 21:52
kapitalna sprawa;)
teraz przynajmniej większe lvle będą miały co do roboty bo już wszystkie porobione ;) Kapitalna sprawa;)) GZ 10/10 ;)

Sabziro
11-11-2011, 21:55
Jeżeli mam blessy i doładowania amuletu to trace to i to? I co z amuletami jak mi się skończą użycia, można doładować?

Bonus
11-11-2011, 22:46
Zajebiście, jest update z kwietnia czy tam maja :/

#T

Santano, wiesz ilu graczy odeszło , ze względu na tak długie czekanie ? No ale ok, dobra robota, z miecha na miech mniej osób, nie długo będzie 50 grało w szczytach, co wtedy zrobicie ? położycie już na ten serwer.

Finderlow
11-11-2011, 22:47

#T

Santano, wiesz ilu graczy odeszło , ze względu na tak długie czekanie ? No ale ok, dobra robota, z miecha na miech mniej osób, nie długo będzie 50 grało w szczytach, co wtedy zrobicie ? położycie już na ten serwer.

Wtedy zrobią restart i znowu będzie 400 osób :o

Viseq
11-11-2011, 23:19
#up
Nie zrobią resa nigdy ; )

#temat

kawał dobrej roboty, podoba mi się:)

Xzaz!t
11-11-2011, 23:30
Wszystko ładnie pięknie...
Ale to wszystkie questy to raczej dla minimum 1,5-2k? :confused:

Jarken
11-11-2011, 23:37
Wszystko ładnie pięknie i samemu mi się odechciało dziś grać jak przeczytałem ten 'prolog'. Ale jak kilka osób już będzie miało nowe części shaman seta i inne magiczne to zobaczycie jaki będzie płacz :). Wspomniecie moje słowa :D.

Dyziek
12-11-2011, 00:25
I to jest właśnie ekipa apo, jak coś zrobią to już konkretnie. Podziękowanie za wasz trud i prace włożoną w update, wielki + oczywiście. 11.11.11 do przewidzenia było, że coś się wydaży :D

Magic Knight
12-11-2011, 00:37
gratulacje ;)

#offtop
i przy okazji świetny najazd

Arab
12-11-2011, 00:48
W końcu Update XD

heh jestem ciekaw ile osób w ogóle zrobi te Questy :D
(nie licząc Jihad) -.-

Sethan
12-11-2011, 00:48
Mam nadzieje, ze bedzie inaczej... Santano nie podpowiadaj swoim.

Jesli kazdy ma wstep na resp Creatora to zmniejszycie ilosc kcc na serverze ;) 20kcc z jednego potwora ;x
Chyba, ze nie ma jeszcze potwora na mapie.

#Update? Może niech ktos zabiera sie za balans?

Bysio
12-11-2011, 02:12
Myślałem że tego nie doczekam ;] Ale w końcu jest. Wielki + dla was.

Mówiłem wam co skupywać aby zarobić nikt mnie nie słuchał ;]

..:KoMBoj:..
12-11-2011, 09:24
Hehs, update zaje*****, tyle można powiedziec .

Teraz tylko kupic pacc i grac:P, lecz pierwsze oceny trzeba poprawic ; }

SoniQ
12-11-2011, 10:38
fajnie, że wreszcie wprowadziliście to update, teraz czekam na pierwsze poradniki!xd

Kimus The Master
12-11-2011, 11:06
Gratulacje!! Zapowiada se naprawde bardzo ciekawie xD!

mateuszek
12-11-2011, 11:15
Mam takie pytanie co do konkursu; Trzeba wymyslic kazdy dialog z npc i wgl czy to juz zostanie przez Administracje zrobione? : )

Santano
12-11-2011, 12:02
Mam takie pytanie co do konkursu; Trzeba wymyslic kazdy dialog z npc i wgl czy to juz zostanie przez Administracje zrobione? : )
Wszystko zależy od Was :) Ja komentuję większość prac i często piszę co zmienić dając możliwość poprawienia pracy.

mateuszek
12-11-2011, 12:53
to czekam na odpowiedz w Zakładce Konkurs ;d

TuK!
12-11-2011, 13:03
No i dobrze, że tak zrobiliście. Pozytywnie. ;-)

Tizzy
12-11-2011, 13:11
Wszystko fajnie, szkoda że nie bierzecie się za 8.42. 7.6 to już dno, lvle za duże, cały czas dodajecie tylko mocniejsze potworki/questy zeby sie nie nudziło.

Pit
12-11-2011, 14:00
Santano przepraszam za to co powiedziałem wcześniej. Doszedłem już daleko w tym queście i mi się podoba. Jest tak jak mówisz.

sPoxter
12-11-2011, 16:02
Kolego, [ktoś up]
Są i też expy dla lov jak już napisał więc nie marudź ważne że w końcu mamy UPDATE !

Mr Fsza
12-11-2011, 18:34
Up bardzo fajny i nareszcie coś ruszyło na tym apo konkurs i up pozytywnie ;:dd

tylko na rooku i tak krótki quest tylko wymaga myślenia raz xD

miało się dać skórki wycinać na rooku ;d misje .

Krulowiec
12-11-2011, 19:09
Z tego co się orientuje update wygląda bardzo dobrze, jakiś konkurs wszystko się kręci, ale za parę tygodni się to zmieni i będzie płacz, że nic nie robicie. ;)

Artis
12-11-2011, 19:27
@Santano.
Powiedz mi jak to ma wyglądac? (sorry, ale c coś mi napierdala i muszę tak pisac, jeszcze raz sorry). Czy mają to byc skrypty, jak actions, movements, globalevent itp..?
Npc mam napisac w lua obiektywnym czy nowym systemie npc?

Santano
12-11-2011, 19:32
@Santano.
Powiedz mi jak to ma wyglądac? (sorry, ale c coś mi napierdala i muszę tak pisac, jeszcze raz sorry). Czy mają to byc skrypty, jak actions, movements, globalevent itp..?
Npc mam napisac w lua obiektywnym czy nowym systemie npc?
Chodzi Ci o to, jak mają wyglądać scenariusze? To mają być scenariusze w formie tekstowego opisu questów; pisaniem skryptów w LUA zajmę się ja.
I jeśli chodzi o programowanie, to termin "obiektywnego LUA" jest mi obcy i chyba w ogóle nie funkcjonuje w informatyce, a silniki 7.6 nie obsługują movements, chociaż być może będziemy pracować nad wprowadzeniem ich na APO.

Zarexoholik?
12-11-2011, 20:30
Śmiało mogę napisać, że update zapowiada się zajebiście. Troszkę czasu przy nim możn spędzić. :)

Azielu$
12-11-2011, 21:11
Fajny up, chociaż początki są ciężkie, szczególnie dla dużych lvl'i. ;c Mam nadzieje, że później będzie jeszcze ciekawiej. ;d

Artis
12-11-2011, 21:50
Anyway, ok napiszę ten scenariusz :) Ale troszkę pisania będzie.

Vinai
13-11-2011, 00:02
Fajne update ale też bardzo kosztowny , konkurs też fajny :D tylko na następny raz na stronce też piszcie lepszą czcionką bo źle się czyta :D

Bobas
13-11-2011, 09:45
Fajnie sie zapowiada.. :D
Gdyż na apo nie mam już konta, sobie założe i zrobię chyba moją pracę ;*
Pomysł już mam :)
Dziękuje drogiej Administracji, że zrobiła w końcu upa. :)

Shervolia
13-11-2011, 09:50
Update zapowiada się fajnie, jeszcze ten konkurs ;) Pozytywnie :D

widzew rts
13-11-2011, 13:08
Rook Quest juz ogarinety :D wiec gotowy jestem do jego czyszczenia :D

Fobir
13-11-2011, 13:25
Fajne update ale też bardzo kosztowny , konkurs też fajny :D tylko na następny raz na stronce też piszcie lepszą czcionką bo źle się czyta :D
kosztowny dlatego że jest za dużo kcc na serwie i wg mnie to dobre rozwiązanie ;)

Breed Pall
13-11-2011, 14:03
Wtedy zrobią restart i znowu będzie 400 osób :o

Dokladnie res by uratowal ten serv D:

Refresh
13-11-2011, 17:51

#T

Dopóki serwer będzie przynosił korzyści oni go nie zamkną.
#up
Bardzo fajny update.

Plendil
13-11-2011, 23:05
Pierwszy!

Wkoncu dlugo wyczekiwany up, najs.

btw. szkoda tylko, ze wszystko dla h lvl :|

Zgadzam sie z tym, bo po wykonaniu kilku misji majac 1k lvl juz sie zatrzymalem, bo poprostu nie dam rady dalej...

Juxxifi
14-11-2011, 13:00
Gratuluję update'u, fajnie, że się coś u Was rusza. Nie skorzystam z niego, ale w konkursie wezmę udział :)

Sasha Rookslayer
14-11-2011, 17:36
Bardzo ciekawy Update, bardzo dużo nowych rzeczy itp.
Gratuluje pomysłu, wykonania różnych potworów, itemów i Questów.
Szkoda tylko, że all Ogarnąłem w kilka Godzin, ale ważne, że coś zostało Dodane na Rooka :D Czekamy na kolejne Aktualizacje związane z Rookiem i tylko z Rookiem :D Pozdrawiam i duży + dla Ekipy :cool:

Xzaz!t
14-11-2011, 20:20
Gratulacje, że zrobiliście UP'a... Szkoda, że potem będzie płacz, że dużo kasy na serwie... Ale jak ma nie być kasy skoro na rooku w 10h masz 35sc z nowych mobów? Oczywiście pierwsze się coś dodaje potem myśli tak jak kiedyś z wardami :o

Evenix Master
14-11-2011, 21:02
No no no... Dzięki temu upowi powróciłem na APO :)

sPoxter
15-11-2011, 10:43
#UP.
Bardzo dobrze że dzięki update wracają ludzie na apo ;) / i dobrze że bless'y nie weszły w życie Ots'a ;)

Rastamanek
15-11-2011, 11:21
Jestem bardzo zadowolony ze wkońcu po takim długim czasie i roboty nastąpił wkońcu ten uptade, ekipa musiała się narobić i doceniam to, a co do konkursu to całkiem fajna sprawa gracze się zabawią i bedzie miła atmosfera w grze ...

@top.

Ciężko musieliście pracować nad uptade więc jedynie to mogę pogratulować nad ciężkimi wyczynami nad updatem, to było wyzwanie a zarazem ciężka praca by dokonać czegoś takiego, sam bym tego nie zrobił .. Gratuluje Ekipie Apo i pozdrawiam :D

Splaxor
15-11-2011, 12:38
Ogólnie update ciekawy, ale bez rewelacji. Rozumiem, że sam Santano przyznał się, że to on zawalił, ale moim zdaniem wtedy pracę za niego na swoje barki powinien wziąć ktoś inny. Na tak dużą ilość czasu zbyt mało zostało dodane. Wiem, że jeszcze wszystkiego nie odkryłem, ale jeżeli całego upa na rooku robią kilka godzin, a na main w kilka, klkanaście dni to coś jest nie tak.

Uznam, że w tym upie poszliście na jakość, a nie na ilość jak w poprzednim. Mimo wszystko bardzo ciekawe misje, ale znów brakuje większej ilości testów i zastanowienia się nad niektórymi misjami. Przykłady?

1. Misja na wbicie 10 lvli. Osoba, która ma tak około 3.000 lvl przy pustym respie wardów wbije lvl w 75 minut~ co daje 750 minut (12.5 h), a prawie zawsze jest tam więcej niż jedna osoba. Gracz na 1.000 lvlu zrobi tę misję w 200 minut (3.20 h), więc jak dla mnie powinno zostać to zróżnicowane, aby te wartości zostały nieco zbliżone. Teraz za późno na zmiany, ale warto pomyśleć o takich aspektach podczas next update.

2. Misja z zabijaniem ludzi z outfitem dwarfa. 20 osób należy zabić i nie można zlikwidować nikogo kto już został unicestwiony przez innego gracza oraz nie możemy zrobić tego ponownie z osobą, która już została przez nas dotknięta śmiercią.
Jednym słowem należy znaleźć taką osobę, która posiada outfit dwarfa i nie została ani razu, zabita przez taką osobę, która aktualnie robi te misję.
Teraz ta misja wygląda jeszcze w miarę prosto, ale za miesiąc lub dwa ta misja wyglądać będzie w taki sposób:

Gracz: Elo! Widzę, że nie posiadasz outfitu dwarfa. Dam Ci kasę i sobie kupisz, a następnie Cię zabiję, ok?
Gracz bez dwarfa: OK.

Chyba, że Administracja ma inne rozwiązania tej misji, o których nie wiemy.

Co do konkursu to na pewno spróbuję swoich sił, ponieważ nagrody są tego warte, a także nareszcie gracze będą mieli wpływ na rozwój.

@down Juxxifi
Fakt misja z dwarfami jest trudna i byłby płacz, że znów zadanie jest zbyt łatwe. Swoją drogą za jakiś czas będzie płacz, że inni zapłacili o kilkadziesiąt kcc drożej (myślę o sytuacji kupowania innym dwarfa) niż inni tylko dlatego, że mają mniejszy lvl i nie dali zrobić tych misji wcześniej. Więc i tak źle i tak niedobrze.

Sasha Rookslayer
15-11-2011, 12:48
@up.
Splaxor, hooy, że kilka godzin się robi Questa na Rooku, ważne, że coś Wgl dali na ten żałosny Rookgaard :) Ważne, że dali jakieś questy, potowry, itemy.
No może w następnym Update zostanie zrobione coś dłuższego i trudniejszego na Rooku.
Czekamy i zobaczymy :D

#t.
Update Super :cool:

Juxxifi
15-11-2011, 12:50
2. Misja z zabijaniem ludzi z outfitem dwarfa. 20 osób należy zabić i nie można zlikwidować nikogo kto już został unicestwiony przez innego gracza oraz nie możemy zrobić tego ponownie z osobą, która już została przez nas dotknięta śmiercią.
Jednym słowem należy znaleźć taką osobę, która posiada outfit dwarfa i nie została ani razu, zabita przez taką osobę, która aktualnie robi te misję.

To, o czym napisałeś daje trudność, której wcześniej nie było. Gdyby było tak, jak chciałbyś znów byłby płacz, że quest ogółem jest zbyt łatwy i za szybko się go robi.

Teraz ta misja wygląda jeszcze w miarę prosto, ale za miesiąc lub dwa ta misja wyglądać będzie w taki sposób:
Gracz: Elo! Widzę, że nie posiadasz outfitu dwarfa. Dam Ci kasę i sobie kupisz, a następnie Cię zabiję, ok?
Gracz bez dwarfa: OK.

Wątpię, że tak będzie, ale nawet gdyby, to trochę pieniędzy pójdzie w niepamięć. Anyway, kto będzie chciał, ten questa zrobi.

Miodek
15-11-2011, 16:03
nie czytałem tego ale usłyszałem ze 100 misji trzeba wymyślić wow ciekawe kto to zrobi ale gz za upa ^^

Nights
15-11-2011, 17:36
1. Misja na wbicie 10 lvli. Osoba, która ma tak około 3.000 lvl przy pustym respie wardów wbije lvl w 75 minut~ co daje 750 minut (12.5 h), a prawie zawsze jest tam więcej niż jedna osoba. Gracz na 1.000 lvlu zrobi tę misję w 200 minut (3.20 h), więc jak dla mnie powinno zostać to zróżnicowane, aby te wartości zostały nieco zbliżone. Teraz za późno na zmiany, ale warto pomyśleć o takich aspektach podczas next update.

Wreszcie jakaś trudność dla większych lvli. Nie oszukujmy się, zawsze większy poziom miał większe szanse, więc jeden taki quest, w którym jest na odwrót nie zaszkodzi.

Finderlow
16-11-2011, 23:00
Naprawdę pozytywny update. Gratuluję.

Hartkorowy Koksu
17-11-2011, 21:54
Up bardzo dobry ale te items Shaman set to lipa w hooy :/ mogliście się troszę bardziej postarać :/

Magnatek.
19-11-2011, 09:48
Up udany sporo zostalo dodane na rook. Zwlaszcza nowy quest ;)

Fobir
19-11-2011, 09:56
no kurde big lvl też muszą się trochę pomęczyć a nie wszystko pięknie ładnie i full set...

ViVuSeK
19-11-2011, 13:35
Ten News był zachętą, abym po 3 miesiącach wrócił na serwer ;)
Z tego co widać bardzo się namęczyliście nad tą aktualizacją, z tego co też udało mi się wyczytać quest który dodaliście będzie niezwykle trudny ;D

Roxinna
22-11-2011, 15:43
Tyle czasu męczyliście się nad tak średnim Update'em ?

Ernestus
25-11-2011, 20:59
Tyle czasu męczyliście się nad tak średnim Update'em ?

wcale nie jest taki sredni ; o jest dodane wiecej misji jakis tam teren a nie jak np z kapokiem ;p mi tam sie podoba : >

Carper
26-11-2011, 18:03
Bardzo ciekawy update, widać że się staracie!

Sirun
27-11-2011, 21:39
No up-date dobry, postarali się.

Chciałem zapytać (jeżeli można) ile prac związanych z questami wpłynęło do administracji?
oraz o możliwość stworzenia "nietuzinkowych" skryptów, bo nie wiem jakie ograniczenia są, a moja wyobraźnia się dopiero uruchomiła :D

v1r00z
27-11-2011, 22:17
Super aktualizacja, na pewno przyciągnie dużą ilość graczy. Podoba mi się też ten konkurs, w którym na pewno wezmę udział.

Gocu ^.^
28-11-2011, 15:18
Ładny update wiele ciekawych questów. Myślę że następny update będzie jeszcze lepszy.

Rocybalboa 0-800
Bumcia 970-990
Gocu 999- ?
Ramstero 600- ?

Gigantyczny
28-11-2011, 18:08
Update fajny, konkurs też zapowiada się ciekawie :D

Chciałem zapytać (jeżeli można) ile prac związanych z questami wpłynęło do administracji?

Wątki | Posty
41 | 161

Możesz się tylko domyślać :rolleyes:

Vanero
03-12-2011, 08:29
Jak Santano napiszę to już widzicie co się dzieje, że nawet 50% forum nie przeczytało całego, bynajmniej i ja tego nie zrobiłem, tylko pierwszy z góry post, czyli to co najważniejsze, moim zdaniem ciekawa aktualizacja i czekamy na kolejne, widzę i także liczba graczy się unosi do góry ! ;-)

IljaWaleriewiczKowalchuk
03-12-2011, 11:06
Można jakoś te prace zobaczyć ? ;>

Artis
03-12-2011, 18:00
Prace, ale te z konkursu? Nie, nie można tego zobaczyc

widzew rts
11-12-2011, 15:23
Można wiedzieć kiedy będzie ogłoszenie wyników konkursu ?

IljaWaleriewiczKowalchuk
11-12-2011, 15:57
Właśnie, też czekam z niecierpliwością ;-)

Mienso
05-01-2012, 08:09
konkurs zakończył się 11.12.2011r. Poprawiacie te prace już prawie miesiąc. Długo jeszcze?

Marcelllo
05-01-2012, 14:46
konkurs zakończył się 11.12.2011r. Poprawiacie te prace już prawie miesiąc. Długo jeszcze?
Jak to Tygrys ujął "na dniach pojawią się wyniki".
Jednakże zgodzicie się pewnie ze mną i innymi użytkownikami iż "na dniach" oznacza za jakiś miesiąc :D
Tak więc odpowiedź brzmi: Nie, nie długo. Poczekaj jeszcze miesiąc.