View Full Version : Ksiazka c++
Elderius
04-12-2011, 13:32
Siemka _/
Mam pytanie do Was, poleciacie jakas dobra ksiazke do nauki c++? Najlepiej z ktorej sami korzystacie/korzystaliscie.
Mam zamiar kupic, ale tego jest duzo, i nie wiem ktorą wybrac ;/
Cena to do 60,80zl :)
Co zamierzasz ? dla siebie chcesz sie nauczyc czy informatyke masz rozszerzona ?
Ja osobiscie czytalem 'od zera do gier kodera' ,bardzo dobry jak dla mnie bo prosto napisane ,ale zanim go skonczylem czytac to stwierdzilem ,ze nie mam czasu na komputer.
Zawsze mozesz poczytac mpcforum dzial C++,tam znajdziesz duzo wskazowek.
Elderius
04-12-2011, 14:14
Ogolnie od zawsze interesuje sie informatyka, programowaniem itp... W szkole informatyke mam podstawowa(uczymy sie rysowac w paincie ;x) I do tego w tym roku koncze nauke informatyki :<(2 gim)
Uczyc chce sie dla Siebie, bo teraz bardzo duze zapotrzebowanie jest na informatykow ;>
Poza tym jak juz pisalem, interesuje sie tym, i gdy sie nudze w domu, a nie gram w Tibie, to siadam na qmpa, i czytam strony z programowaniem c++/Delphi/Turbo Pascal xD
Zaraz zobacze ta ksiazke ktora poleciles xD
polecam zacząć od czegos prostrzego i nie uczyć się z jakichs dennych książek... posciągaj jakieś gotowe źródła i poczytaj na necie co robią jakie funkcje itp. i próbuj samemu cos pisać..
W gimnazjum niczego cie na informatyce pratycznego nie nauczą także się nie martw, dopiero w liceum co "liźniesz"..
Zacznij od programowania np. w Batchu, w lua, w php itp. pozniej bedzie ci łatwiej wszysto pojąć.
Elderius
04-12-2011, 14:37
No wlasnie wiem ze w szkole mnie nic nie naucza ;/
Raz sie nawet pani pytalem, czemu nie ucza tego w szkole, to ona mowi ze musimy znac podstawy... A podstawy to rysowanie w paincie WTF?!
No ale dzieki za odpowiedzi :)
I tak ogolnie, jeszcze pytanie, c++ to najtrudniejszy jezyk, c'nie? xD
nie wiem czy najtrudniejszy ale napewno nie jest latwy dla początkującego, sam próbowałem cos pisac w c++ ale zwątpiłem narazie i zająłem sie lua :PP
radzę ci zająć się Pascalem lub php :]
tam nauczysz się budować algorytmy i poznasz działanie funckji i jak uznasz ze to juz potafisz i chcesz poznac cos wiecej to C++/Delphi :)
Elderius
04-12-2011, 14:49
Aha, Dziekuje :)
Na internecie jest pelno tematow o programowaniu w c++, Delphi, ale po wejsiu z cos od razu teksty "jak kogos shakowaac? odpiszcie szybko bo mi kolega ukradl kąto w tibi, plsixsixsi faster odp!"(bledy specjalnie popelnilem, zeby to wiarygodnie brzmialo xD)
NO to coz, odpalam TP i szukam jakis poradnikow :)
Dzieki.
Assassin Mateusz
04-12-2011, 16:44
Na internecie jest pelno tematow o programowaniu w c++, Delphi, ale po wejsiu z cos od razu teksty "jak kogos shakowaac? odpiszcie szybko bo mi kolega ukradl kąto w tibi, plsixsixsi faster odp!"(bledy specjalnie popelnilem, zeby to wiarygodnie brzmialo xD)
Dzieki.
Polecam Ci poznac podstawy Pascala zanim zabierzesz sie za C++. A co do poradnikow, to mysle, ze nie musisz nabywac zadnych ksiazek, bo w internecie masz wszstko co Ci bedzie potrzebne. :)
Własnie najprostrze języki to chyba batch, pascal i html (o ile html mozna nazwać jezykiem programowania). :)
Kup sobie książkę: 'Od zera do gier kodera'
Belfus Adri
04-12-2011, 19:06
Dzieki.
Nie polecam ci nauki Pascala, duzo lepiej zacząć odrazu od delphi/c++ ponieważ ten jezyk nie jest juz praktycznie nigdzie wykorzystywany tylko do nauki.
A jak dla mnie Delphi jest 100x łatwiejszy od pascala i ma więcej zastosowań.
Symfonia c++ polecam ;) Przeczytałem 1 tom, drugi w trakcie i na prawdę o wiele lepsze niż ten kurs "Od zera do gier kodera".
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.