PDA

View Full Version : Po kol?dzie...

Adex
02-01-2012, 14:44
Przyjmujecie księdza po kolędzie? i dlaczego własnie tak? ile wydajecie na kolędę?

Dla mnie jako dla ateisty jest to jest bezsensowne , ludzie płacą Stówkami tylko po to aby Mężczyzna w sutannie pokropił wam dom wodą z kranu :rolleyes:
to się nazywa dobry biznes... :cool:

Aha i jeszcze jedno , ostatnio usłyszałem że ta kolęda to tradycja z bibli ze "Duchowny chodzi do wiernych"
Z bibli to co najwyżej chodzą Rzymscy Spartianie wyłudzać czynsz/haracze :D

Od razu mówie ze nie chce obrażać Boga ani tych ktorzy w niego wierzą , chodzi mi o działalność kościoła.

Cuban 8.42
02-01-2012, 15:00
Przyjmujecie księdza po kolędzie? i dlaczego własnie tak? ile wydajecie na kolędę?

Dla mnie jako dla ateisty jest to jest bezsensowne , ludzie płacą Stówkami tylko po to aby Mężczyzna w sutannie pokropił wam dom wodą z kranu :rolleyes:

Aha i jeszcze jedno , ostatnio usłyszałem że ta kolęda to tradycja z bibli ze "Duchowny chodzi do wiernych" :D:D:D

Od razu mówie ze nie chce obrażać Boga ani tych ktorzy w niego wierzą , chodzi mi o działalność kościoła.

Dla mnie to jest nie do przyjęcia.
Nie przyjmuję księdza, nawet rodzice go do domu nie wpuszczą.
Nie dobrze mi się robi jak babcia da księdzu 50-100zł po kolędzie, a potem nie ma dla mnie na urodziny.

Adex
02-01-2012, 15:05
Nie dobrze mi się robi jak babcia da księdzu 50-100zł po kolędzie, a potem nie ma dla mnie na urodziny.

Zazdroszczę ci :p
Tobie jest "nie dobrze" a mnie się zwraca "sniadanie" jak widzę ile to kasy dają do tej koperty i ciągle w domu słyszę "Co tak mało w tej kopercie, wstyd taką księdzu dać" :eek: Nawet jeżeli ja nie chce wpuszczać dziada to moi rodzice i dziadkowie KATOLICY i tak będą wpuszczać i dawać kasę :eek: a później jak sam napisałeś "kasy nie ma"

A co do babci to "ZA DUŻO RADIA MARYJA" proponuję "Sabotarz" na "Radyjko"

Misia <3
02-01-2012, 15:08
Moi rodzice przyjmują księdza... Ale ja nie wiem jak to wygląda, bo wiedza i szanują to ze jestem deistka i nie zmuszają mnie do tego zebym byla obecna jak batman przychodzi xd

Hegez89
02-01-2012, 15:12
Moja rodzina przyjmuje księdza ;d dadzą w puche jakieś siano xDDD(beka) i ogl ;d

Krulowiec
02-01-2012, 15:45
Moi rodzice przyjmują księdza... Ale ja nie wiem jak to wygląda, bo wiedza i szanują to ze jestem deistka i nie zmuszają mnie do tego zebym byla obecna jak batman przychodzi xd

Kim jesteś analfabetko?

# topic

Przyjmuję bo nie mam wyboru, zawsze mam beke jak ksiądz zeszyt od religii woła a tam same kutachy MUHAHAHA

A co do kolędy to u mnie jest zazwyczaj coś takiego, że dopiero po kolędzie wystawiona jest w kościele urna, do której wrzuca się koperty z kasą. Ja tam wolę dać hajs tym ministrantom bo zazwyczaj ziomki XD

# SoniQ

W tamtym roku miałem bierzmowanie, za 1,5h mszy biskup dostał 6k, elo?
A przyjechał jakimś wykurwistym dzipem z własnym kierowcą, a kościół taki biedny ;(

Franco de la Pucio
02-01-2012, 15:53
Moi przyjmują, ale tylko czasami. W tym roku zmuszę ich, żeby nic mu nie dawali.

NNFOF
02-01-2012, 15:56

skoro jesteś deistką i ktoś szanuje Twoją decyzję to chociaż mogłabyś odwzajemnić kogoś szacunkiem i nie nazywać księdza batmanem, bo co jak co, ale dla kogoś może być to ważna osoba

#tp
przyjmuję, nie mam nic przeciwko, a to dziwne, ponieważ kościół uważam za wielką organizacje dla pieniędzy i władzy [poprzez niektóre fakty], ale osobiście wierzę!
a pieniądze symbol, chcesz dajesz, nie to nie

Nexav.
02-01-2012, 16:01
zawsze mam beke jak ksiądz zeszyt od religii woła a tam same kutachy MUHAHAHA
dokładnie! XDDDDDD

@t.
Ja również przyjmuję księdza "po kolędzie", zreszta wątpie, żeby to zależalo odemnie : P

SoniQ
02-01-2012, 16:02
moja rodzina przyjmuje ksiedza i daje tam symboliczne 30zl

off

slyszalem ze kosciol kupil ogromne tereny na mazurach, drazni mnie to, ze niektorzy biskupi itp dostaja kuuuupe szmalu i robia co chca, a starsze babcie oprocz dawania na tace wysylaja jeszcze szmal na 'charytatywne' organizacje kosciola. :|

Krac
02-01-2012, 16:07
Ksiądz był tyle, że ja byłem w pokoju za ścianą i grałem.

Thor Razar
02-01-2012, 16:07
Co jak co, ale pedofilia nie jest mile widziana w moim domu, także nie, nie przyjmuje

Grongrin
02-01-2012, 16:22
Rodzice wpuszczają, niestety, jestem w takim wieku 'kiedy nie mam nic do gadania'. Dają zazwyczaj po 50zł. W przyszłości nie mam zamiaru wpuszczać księży do swego domu.

Bzdonc'
02-01-2012, 16:27
to jest w chuj smieszne, daje sie hajs 'na kosciol' a jak przyjdziesz z potrzeba bo Cie zalalo, spalilo Ci baze czy cos to dadza Ci krzyzyk na droge i siemano

SedaN*
02-01-2012, 16:43
Kim jesteś analfabetko?
(

skoro jesteś ateistką i ktoś szanuje Twoją decyzję to chociaż mogłabyś odwzajemnić kogoś szacunkiem i nie nazywać księdza batmanem, bo co jak co, ale dla kogoś może być to ważna osoba

Ona napisała, że jest deistką, a nie ateistką. Podobny sposób spostrzegania religii, ale trochę się różni ;P

#top
tak, przyjmuję

Rebgal
02-01-2012, 16:55
U mnie byl pierwszy raz od 4 latach chyba bo ostatnio to go pies przestraszyl i spierdzielil xD ale kasy nigdy nie dostal i nie dostanie..ksiadz to zlodziej:)

Cuban 8.42
02-01-2012, 17:22
NOOO właśnie był u mnie jakiś plebs i się pytał czy przyjmę księdza po kolędzie.
"ni chuja" i zamknąłem drzwi.

_woto_
02-01-2012, 17:46
Ja mam taki fart ze od 4 lat nie bylo mnie w domu gdy byl ksiadz :D Ale ci co sa to przyjmuja i cos chyba rzucaja

Palladyn Zlosci
02-01-2012, 18:09
Ja kolede juz mialem.

Moi rodzice ksiedza wpuscili, looknal zeszyt od religi, tam troche rysunkow powiedzial "Oj chyba cos tu sie nie udalo hy hy " Pokropil pogadal i nasyfil w domu bo butow nie wytarl i poszedl.

Elite Vegox
02-01-2012, 18:20
Zawsze jak ksiadz przychodzi ,to idzie do mojej babci a ona mieszka za sciana ,wtedy ja siedze u mnie w domu, Chociaz nie mam nic przeciwko.Do koperty wrzucane jest 30-50 zl bo nie bedziemy sponsorowac paliwa albo samochodu ksiedzu,nie ? Jeżeli była by pewnosc ze kasa pojdzie np na remont kosciola to owszem mozna dac wiecej ,no ale wiadomo jak jest.

Savater
02-01-2012, 18:48
Rodzice przyjmują księdza... Dadzą z 50-100 zł. To jest czysta głupota. Chodzi ksiądz od domu do domu pogada parę minut i dawaj kasę ;q za jakąś modlitwę. Przebolał bym to gdyby mama i babcia nie wysyłali kasy do durnego radio Maryja czy na jakieś syminaria duchowne ;s

Again q.q
02-01-2012, 22:08
Widze ze tutaj na apo to kazdy jest ateista ;x jeden napisal ze nie daje, to reszta pisze to samo huehueheu

Hahaha, beka - ksiadz to pedofil, biskupi przepierdalaja kase no nie moge z takiej glupoty XD Ps; skad mozesz wiedzie co biskupi robia z kasa ? ;x to ze jakis ksiadz to pedofil to sie zgodze, bo kilka przypadkow bylo :c

Przyjmujemy to domu i dajemy kase, sie nalezy : 0

Ryśku xD
02-01-2012, 22:50
Jeszcze nie miałem.
Tak , przyjmuje i daje kasę.

Sir Tom'ek
02-01-2012, 23:04
Njeeeeeeeeee !!!!!!!

Maatinii
02-01-2012, 23:27
Przyjmuję i chętnie rozmawiam księdzem.

unk
02-01-2012, 23:55

Współczuje całej twojej rodzinie, że wychowali cię na takiego rozpieszczonego materialiste.

@topic
Jestem agnostykiem jak cała moja rodzina lecz księdza przyjmujemy z miłą ochotą, nie dajemy mu w kopercie pieniędzy, nie żądamy błogosławieństwa, choć i tak to robi. Ksiądz wie, że cała rodzina jest nie wierząca, jednak bezinteresownie przychodzi i najzwyczajniej rozmawiamy około godziny, u innych max 10min (jak co roku), a konkretniej wymieniamy poglądy. Jestem pełen podziwu, że istnieją jeszcze tacy ludzie, próbuje nas przekonać do wiary, choć wie że i tak licho z tego wyjdzie. Szacun dla niego (XD)

Do wszystkich tutaj:
Szanuję się człowieka (Tu:księdza) jako istotę ludzką a nie jako jego postawę społeczną, każdy z was tutaj może być w podobnej sytuacji (np. pracować na psach)

Rodzice przyjmują księdza... Dadzą z 50-100 zł. To jest czysta głupota. Chodzi ksiądz od domu do domu pogada parę minut i dawaj kasę
A czy ksiądz każe ci dawać jakieś pieniądze? To jest twoja lub twojej rodziny własna inicjatywa.

ciiq
03-01-2012, 00:00
ja bym nie przyjmowal ale mamuska przyjmie, czy da kaske to niewiem i wali mnie to ; p

'Boonek
03-01-2012, 00:03
A czy ksiądz każe ci dawać jakieś pieniądze? To jest twoja lub twojej rodziny własna inicjatywa.

Z jednej strony niby nie, ale jest pewien nacisk dziala manipulacja - wszyscy dadza ty nie dasz to bedziesz gorszy, toz to gdyby dawanie kasy w koperte bylo anonimowe i bez ujawniania twarzy to ide o wlasna glowe ze zysk z tego spadlby o jakies 80% :]

#t nie, nie przyjmuje

Tumanbuga
03-01-2012, 00:33

Aha i jeszcze jedno , ostatnio usłyszałem że ta kolęda to tradycja z bibli ze "Duchowny chodzi do wiernych"

Tak przyjmuje , rodzice zawsze sypną z 50zł. Niby też miałem podobne zdanie co do Kościoła , przemyślałem to jednak troche i uważam , że taka ofiara to nic złego - myślicie , że księdzu chce się chodzić od domu do domu (często mając świadomość , że spotkają się być może z niechęcią ) ? A ksiądz całe życie żyjący w celibacie , mieszkający na jakiejś plebanii z pięcioma innymi - poświęca całe swoje życie służbie Kościołowi i wiernym. Można poprostu albo rzucić stereotypy o merolach i pedofilii (Na bank są takie przypadki - ale tak samo jak wszędzie indziej - znajdziesz uczciwego człowieka i nieuczciwego) albo trochę podrosnąć i zacząć trzezwo myśleć (Jak czytam te posty to mam wrażenie , że niektórzy są ograniczeni ).

Kamilio 2.0
03-01-2012, 15:17
Tak od zawsze przyjmujemy księdza w naszym domu, tak jak u sąsiadów, rodziny. Czy to ważne ile ktoś daje po kolędzie? według mnie nie ma czym się chwalić, dasz czy nie, ksiądz nie chodzi po kolędzie tylko dla pieniędzy, tzn tak być powinno, ale czy tak naprawdę to jest prawda? trzeba byłoby pomyśleć.

P.s
Czy założyciel tematu nie ma nic innego do roboty, tylko cały czas zakładać tematy o religii? Jeżeli nie podoba ci się ta wiara, to nie chodź na katecheze, do kościoła, nie przyjmuj księdza, ani nie módl się, a pisząc o tym jak dla mnie jesteś frajerem, bez kumpli, gdyż nie żalił byś się na tym forum, jeżeli miał byś ich, a jeżeli masz z tym problemy to idź do nauczyciela/katechety/księdza lub do rodziców i im o tym powiedz, ale znając życie jesteś małolatem, który nie ma jaj o tym mówić. Twoje pierdolone tematy, rozwalają mnie.

@Down
Na Śląsku nie wiem czy na całym, ale mniejsza z tym, ksiądz oddaje wszystkie pieniądze biskupowi, dokładnie nie wiem komu, ale słyszałem we wiadomościach, nie myśl o każdym księdzu jako, np. materialista, zuo, bo nie każdy taki jest, jeżeli myślisz, że każdy taki jest, to mam wątpliwości co do twojego wychowania, dobra mniejsza z tym nie będę się czepiał.
Czy ja gdzieś tutaj się wyżywam? No przepraszam, ale nie.
Napisałem "ksiądz nie chodzi po kolędzie tylko dla pieniędzy, tzn tak być powinno, ale czy tak naprawdę to jest prawda? trzeba byłoby pomyśleć." Czyli źle moje słowa interpretujesz, ksiądz powinien chodzić po domach tylko w celu rozmowy, poświęcenia itp. a nie dla pieniędzy, ale nie zawsze tak jest, nie kryje księży, bo czasami sam się waham, czy naprawdę są tacy jak być powinni.

Adex
03-01-2012, 18:45
Tak od zawsze przyjmujemy księdza w naszym domu, tak jak u sąsiadów, rodziny. Czy to ważne ile ktoś daje po kolędzie? według mnie nie ma czym się chwalić, dasz czy nie, ksiądz nie chodzi po kolędzie tylko dla pieniędzy, tzn tak być powinno, ale czy tak naprawdę to jest prawda? trzeba byłoby pomyśleć.

P.s
Czy założyciel tematu nie ma nic innego do roboty, tylko cały czas zakładać tematy o religii? Jeżeli nie podoba ci się ta wiara, to nie chodź na katecheze, do kościoła, nie przyjmuj księdza, ani nie módl się, a pisząc o tym jak dla mnie jesteś frajerem, bez kumpli, gdyż nie żalił byś się na tym forum, jeżeli miał byś ich, a jeżeli masz z tym problemy to idź do nauczyciela/katechety/księdza lub do rodziców i im o tym powiedz, ale znając życie jesteś małolatem, który nie ma jaj o tym mówić. Twoje pierdolone tematy, rozwalają mnie.

"Nie chodzi tylko dla pieniędzy" - a po co ? za darmo nikt nie będzie zapylał
Tak , nie mam nic do roboty tylko zakładać durne tematy , nie podoba mi się ta wiara , nie chce chodzić na katechezy ani do kościoła, nie chce się przyjmować księdza ani się modlić bo jestem Ateistą - ale może pomyślisz człowieku że cie ktoś do tego zmusza.Dla ciebie jestem "Frajerem" a ty dla mnie jesteś "Zerem" bo gówno o mnie wiesz i tak naprawdę to ciebie nikt nie lubi , nie masz kumpli i wyrzywasz się na forum i czepiasz się moich tematów , nie podoba się nie czytaj i nie pisz - proste... Nie żale się tylko chce poznać zdanie innych. Jeśli ja mam problem to nie twój problem i moja sprawa jak go rozwiąże.Znając twojego posta sugeruję że to ty jesteś matołem :o

Cuban 8.42
03-01-2012, 18:52
Współczuje całej twojej rodzinie, że wychowali cię na takiego rozpieszczonego materialiste.

Czyli lepiej, żeby dała pieniądze księdzu po kolędzie niż jedynemu wnuczkowi na URODZINY tak?
Współczuję całej twojej rodzinie, że wychowali cię na takiego idiotę.

A ksiądz całe życie żyjący w celibacie , mieszkający na jakiejś plebanii z pięcioma innymi - poświęca całe swoje życie służbie Kościołowi i wiernym.
To ma być ironia tak?

Powinieneś napisać,
ksiądz całe życie rucha kobiety, ma po 3+ dzieci, nie płaci na nie alimentów, mieszka sam na plebani, która zazwyczaj jest większa od niejednego domu jednorodzinnego, jeżdzi mercedesem i liczy na naiwność ludzi.

Tumanbuga
03-01-2012, 20:29
Czyli lepiej, żeby dała pieniądze księdzu po kolędzie niż jedynemu wnuczkowi na URODZINY tak?

To ma być ironia tak?

Powinieneś napisać,
ksiądz całe życie rucha kobiety, ma po 3+ dzieci, nie płaci na nie alimentów, mieszka sam na plebani, która zazwyczaj jest większa od niejednego domu jednorodzinnego, jeżdzi mercedesem i liczy na naiwność ludzi.

Kurde , w sumie masz racje. Jesteś agentem FBI , CIA , czy MI6? Masz kamery i podsłuchy na każdej plebanii ? Lubisz ludzi kierujących się stereotypami? Niezle sie uśmiałem , w sumie nie wiem po co odpisuje , wiem za to że po raz ostatni , elo.

@Topic
Już się wypowiedziałem

unk
05-01-2012, 19:56

To ma być ironia tak?

Powinieneś napisać,

Jakoś nie lubię prowadzić konwersacji z ludźmi którzy nie kontrolują emocji no ale odpowiem:

Znasz w ogóle pojęcie słowa idiota, a materialista? - sam właśnie siebie określiłeś, a mnie, nie podając żadnych sensownych argumentów.
W ogóle w jakim ty świecie żyjesz? Mogę z twoich wypowiedzi wywnioskować, że nie jesteś pełnoletni ani fizycznie ani psychicznie.
Zresztą @up ci już wszystko wytłumaczył xd

ViVuSeK
05-01-2012, 22:38
Jasne, zawsze chętnie przyjmiemy księdza. Wg. mnie nie jest ważne ile mu damy, zwykle jest to kwota nie przekraczająca 40 złotych, bo więcej nie potrzeba, szczególnie, że mieszkam w wieżowcu, gdzie ksiądz wchodzi prawie do każdego z 45 mieszkań - i tak każda osoba da gdzieś 50 złotych to się nazbiera trochę :D

Poziomek :P
05-01-2012, 22:52
Ta, piszecie, że nie wpuszczacie a potem mamusia was woła, żebyście pokazali księdzu zeszyt z religii. :rolleyes:

KamilQ
06-01-2012, 00:41
Jasne, zawsze chętnie przyjmiemy księdza. Wg. mnie nie jest ważne ile mu damy, zwykle jest to kwota nie przekraczająca 40 złotych, bo więcej nie potrzeba, szczególnie, że mieszkam w wieżowcu, gdzie ksiądz wchodzi prawie do każdego z 45 mieszkań - i tak każda osoba da gdzieś 50 złotych to się nazbiera trochę :D

To duzy ten Wasz wieżowiec. xd

#top
W tym roku nie wpuściłem. ;x

Zarexoholik?
06-01-2012, 22:49
Ja nie przyjmuję, ponieważ nie wierzę w ten cyrk.