Zaloguj się

View Full Version : ?cina Serwer.

Reven
05-02-2012, 14:04
Witam.

Otóż zwiedzam sobie miasto, potem idę skillować, zaczyna mi ciąć serwer, wszedłem na 4 inne pod protokoły 7.6 niby wszystko dobrze. Tak, więc jest to wina hostingu na jakim stoi to sławne APO, może jest zbyt tanie i mało RAM, nie wiem nie widzę tego sprzętu, pamiętam jak kiedyś nawet z postaci na postać się można było zalogować jak na realu, a teraz jak na każdym serwerze musisz odczekać do 3-4 sekund, a wtedy 1 i jesteś. To jest kolejny minus jakże słabego łącza dedykowanego. Osób jest w tej chwili 248, a jesteś w stanie kupić coś lepszego na 300 osób beż żadnego ścięcia. To tyle ode mnie, czekam również na wypowiedzi administracji co myśli na ten temat.

-Palldino
05-02-2012, 14:06
Witam.

Otóż zwiedzam sobie miasto, potem idę skillować, zaczyna mi ciąć serwer, wszedłem na 4 inne pod protokoły 7.6 niby wszystko dobrze. Tak, więc jest to wina hostingu na jakim stoi to sławne APO, może jest zbyt tanie i mało RAM, nie wiem nie widzę tego sprzętu, pamiętam jak kiedyś nawet z postaci na postać się można było zalogować jak na realu, a teraz jak na każdym serwerze musisz odczekać do 3-4 sekund, a wtedy 1 i jesteś. To jest kolejny minus jakże słabego łącza dedykowanego. Osób jest w tej chwili 248, a jesteś w stanie kupić coś lepszego na 300 osób beż żadnego ścięcia. To tyle ode mnie, czekam również na wypowiedzi administracji co myśli na ten temat.

a ty nie czaisz ze serwer nie stoi w miejscu ? tylko sie rozwija i przybywa mb ? dlatego pewnie tak laguje ;pp

Viseq
05-02-2012, 14:06
Laggsy są z powodu przede wszystkim spamowania czarami/bicia dużej ilości potworów. Fakt, z czasem serwer jest 'gorszy'. Odczuwa się to.

..:KoMBoj:..
05-02-2012, 14:09
Pisze że niby 800 osób ma grac i ma byc ok, a przy 250 server pada. Lipa i tyle.
Ide sobie z kolegą na master atoma, jesteśmy już przy końcu a tu serv padł i ja wraz z nim ; o 30min w dupe.

Niby najlepszy polski ots a nie uciagnie 250 osób..

Miffek
05-02-2012, 14:10
Ehh.. apo ma najlepsze łacze w polsce.. ale wszystkie dodatki typu loot channel, taski i inne pierdoły obciazaja dedyka coraz bardziej...

@down

Po co dokupowac ram jak i tak Windows Server 2008 Standard nie pociagnie wiecej niz 4gb? ;s

Reven
05-02-2012, 14:12
Przy 800 osób ten serwer już padłby, skoro przez 250 osób pada serwer już, nie ważne czy są aktualizacje czy coś innego, bo to przy ilości tej zawsze tak jest, nie jest to mój 1 dzień, że to zauważyłem, dlatego napisałem temacik, bo ja chciałbym grać normalnie bez ścin, a przede wszystkim z graczami. Moim zdaniem trzeba mu dokupić trochę RAM. :)

Bonus
05-02-2012, 14:13
No ścina, ścina. Co 1-2 min następuje dosyć długi lag serwera, po którym gra się wznawia :/

1st R. Boonek
05-02-2012, 14:19
Ej no dobra, sa lagi, ale znajdz 2 ots po 7.6 tak wypchany skryptami ... servery pod 7.6 w ogole nie sa stabilne, wiec dziekuj za to co Mortiis moze nam zaoferowac

Reven
05-02-2012, 14:38
Nie są tak stabilne ? wiesz jaka płynna gra była 2 lata temu z większą niż teraz ilością graczy ? dużo brakuje do poprzedniej maszyny, tutaj jest już serwer przeciążony, normalnie to grać nie można jak ma się słabe łączę, więc i również trzeba o takich ludziach pomyśleć, a nie Tylko o 4 GB RAM w komputerze i drugie tyle internet. Wtedy rozumiem, że jest dużo lepiej, ja nie mam super extra sprzętu i wkurza mnie już to.

Takanori~
05-02-2012, 14:43
Miałeś kiedyś serwer pod protokołem 7.6, na którym grało chociaż 100 osób ? Owszem, parametry komputera odgrywają dużą rolę pod względem konfortu(chyba tak się piszę) gry, ale jaki pc ma mieć Mortiis żeby serwer działał jak należy ? Taki wydatek byłby raczej nie opłacalny... Napewno wtedy gdy gra tutaj 250~ osób... Gdyby grało 400~ spoko, zwróci się inwestycja... Mógłby zakupić lepszy sprzęt i reklamować serwer za granicą, zainteresowanie serwerem wzrosłoby chociażby dlatego, że trwa on bardzo długo(jak na 7.6), a przedewszystkim to 7.6 klasyk ze zbajerowanym światem, uroizmaiconym dodatkami z 8.++, własna mapa, skrypty... Jaki wniosek ? Reklamowanie serwera na zagranicznych stronach/forach z grami online + zakup nowego sprzętu/lepszego dedyka i mamy na lajcie 400~ graczy, wystarczy chcieć.
Trzeba poczekać tylko aż sprawa a.c.t.a całkowicie ucichnie... Elo !
#edit
Jeszcze kwestia skryptów, mapy... Nie trzeba chyba tłumaczyć...

-Palldino
05-02-2012, 14:44
Nie są tak stabilne ? wiesz jaka płynna gra była 2 lata temu z większą niż teraz ilością graczy ? dużo brakuje do poprzedniej maszyny, tutaj jest już serwer przeciążony, normalnie to grać nie można jak ma się słabe łączę, więc i również trzeba o takich ludziach pomyśleć, a nie Tylko o 4 GB RAM w komputerze i drugie tyle internet. Wtedy rozumiem, że jest dużo lepiej, ja nie mam super extra sprzętu i wkurza mnie już to.

ale ty jestem je****** nie czaisz ze przez wiekszosc nowych skryptow serw laguje? cry off or wyjdz z tego serwa ;p

Reven
05-02-2012, 15:11
ale ty jestem je****** nie czaisz ze przez wiekszosc nowych skryptow serw laguje? cry off or wyjdz z tego serwa ;p

To może rączą tak łaskawie zbędne rzeczy wyrzucić z niego ? bo tych rzeczy jest całkiem sporo, a gdyby był lepszy sprzęt dedykowany nie było by nawet ścięcia. Na 8.6 też jest całkiem sporo ludzi i jakoś mają masę skryptów, dużo większą mapkę itp, jakoś nigdy nie miałem tam żadnego zacięcia. To jest wina tylko hostingu, gdyby wydali parę stówek więcej na zakup to byłby bez ścin serwer, w tej chwili niestety tak powiedzieć nie można.

sPoxter
05-02-2012, 15:15
Oczywiste jest to że to już nie to samo co kiedyś ale mi częściej debugi wyskakują niż jakieś lagi ale też się zdarza ;)

Dużo ludzi spamuje itp też jakoś to wpływa na server.

~Bocianex~
05-02-2012, 15:43
Masz lagi w dzien to zacznij grac w nocy i problem zniknie : )

MrMagicBoy
05-02-2012, 16:48
konfortu(chyba tak się piszę)

Nie tak sie pisze

:cool:

Zarexoholik?
05-02-2012, 16:52
Lagi były, są i będą nierozłączną częścią OTSów. Były kiedyś, są i dziś - mniejsze/większe, ale są. Przyzwyczjaj się.

Chester
05-02-2012, 17:29
szczerze to ja tylko dzisiaj odczulem te lagi byly naprawde mocne przez kilka minut w godzinach popoludniowych.

Soi
05-02-2012, 18:09
Jak grasz na kalukulatorze to tak potem jest ;f Osobiscie gram na tym serwie no juz chyba z 2 lata ponad i jakichs takich strasznych lagow nie doswiadczylem... A jak sa lagi to wbijam na inny sewer/zajmuje sie czyms innym.
@down
skad to kopiowales/ile ci zajelo szukanie tego idiotyzmu po innych forach? ;/ + dlaczego on jeszcze nie ma bana?? :(

ALbert Einstein
05-02-2012, 18:11
Witam!!!!!!!!!
Na jakiekolwiek zacięcia mają wpływ różne czynniki:
większość przyczyn juz padło
Tygrys, Mortis to nie są dzieci tylko przedsiębiorcy a więc muszą mieć 100% pewności że po wykosztowaniu sie bedą zyski jako zwrot oraz na "+" obecnie liczba graczy nie jest zniewalająca.
Wiesz możemny tu pisać o słabośc serwa znaczy linii przesyłwej z serwerowni oraz samego modulatora sygnałów demolutaroa i wielu innych układów, lecz również mają na to wpływ twoi dostawcy, kabel "światłowód" który jest w twoim mieszkaniu, system znaczy komputer który wykonuje mnóswto operacji podczas grania. Niestety zakłucenia sygnałów są elementami których nie wykluczymy a więc musimy z tym jakoś radzić albo więcej do neta nie sięgać. nawte jesli powstaną komputery kwantowe to i tak nie wykluczymy drgań cieplnych w strukturach a więc takie jest zycie można je klasyfikowac popełniając błędy albo po prostu kreowac modele rzeczywistośc przy jakiś założeniach

Czarodziej Xardax
05-02-2012, 18:26
omg z 3x dzis scielo i tyle ....
wielki pUacz:confused::confused::confused:
sie nie podoba to nie grajcie

Dragon Slash
05-02-2012, 20:00
Jak ja miałem lagi to grałem w nocy....
Też tak zrób :o

Xzaz!t
05-02-2012, 20:48
APO to jedyny OTS w Polsce, jak i może na świecie (7,6)
Który:
-ma zajebiście dużo skryptów!
-Bardzo wielką i rozbudowaną mape

Więc jak zatnie się 2-3x na dzień na te "30sec" to nic się nie stanie...

Rebgal
05-02-2012, 21:02
Moze masz problem z dostawca neta akurat i dlatego tak..mialem taka sama sytuacje i jakos nie zwalalem winy od razu na apo..nie panikuj,to tylko gra..nie ubedzie ci zycia chyba przez lagi.

Reven
05-02-2012, 21:47
Nie, nie mam problemu z internetem, bo tylko tutaj mnie tak ścina, czyli to wina serwera, po drugie jak widać nie tylko ja to szczerze odczuwam bo i wiele osób, które nawet konta na forum nie mają, czyli Ci anonimowi.

dziq76pl
06-02-2012, 02:10
To nie jest wina serva ...
01:48 Aadaa: [1]: Mortiis Masz 13 min albo wylaczam ots na jakis czas !!! :D pozdro TeamST34M
@edit
02:14 Aadaa: [1]: jutro dzis mi sie nie chce juz 3 razy wam udowadnialem ;] jutro z wami popisze TeamSt34M Pozdrawia i do jutra
Prosze mnie nie hejtować za to co dodałem

Przemusiek
06-02-2012, 16:59
Ja wczoraj dostałem takie ściny że z temple wychodziłem 10 minut XD

ale potem wszystko się ogarnęło ; p

Pewnie coś robili bo inni też mieli takie ściny ; x

Reven
06-02-2012, 17:49
To nie jest wina serva ...

W takim razie kogo ? to nie jest ludzka wina, skoro silnik powoduje, a gracze wykorzystują pewien błąd i tyle, może ten typ tylko tak pisał, a gówno wie o rzeczy, a może to wina hostingowa ? nie wiadomo.. Najlepiej gdyby Mortiis opisał co się dzieję, bo logi na pewno ma.

sPoxter
06-02-2012, 18:04
Jestem bardzo ciekawy co się dzieje z serverem 7.6 może ktoś z ekipy się wypowie? :)

Mortiis
06-02-2012, 20:18
Od wczoraj mielismy kilka atakow DDOS, wszystkie adresy IP oraz osoba ktora nam grozila wraz z jej IP zostaly zgloszone do organow scigania przez nas oraz centrum danych ATM SA, dlatego to byl lub nadal jest jeden z glownych powodow zaciec i utraty polaczenia. Jezeli chodzi o pozostale sytuacje, to mimo iz gra teraz mniej osob niz kiedys zapotrzebowanie na zasoby sprzetowe jest wieksze, kazdy ma wysoki lvl, szybko biega, duzo czaruje, dlatego tez niebawem bedziemy testowali nowa maszyne, mam nadzieje ze do 2 tygodni powinny byc zalatwione wszystkie formalnosci, maksymalnie do konca lutego.