PDA

View Full Version : Propozycja na przysz?o??[7.6]

pixelmax95
11-02-2012, 00:12
Na pewno doczekamy się czasów, gdy na APO będzie grało ~50 osób lub mniej. I nasuwa się pytanie "co wtedy?", otóż moja propozycja polega na przemieszczeniu serwera [7.6] na jakiś wyższy protokół, np. [8.6] (Ale tylko wtedy, gdyby na serwerze grała mała ilość osób i serwer miałby już upaść). O co dalej chodzi? Już wyjaśniam.

Wiadomo, jeżeli będzie za jakiś czas grało po ~50 osób lub mniej to serwer nie będzie już raczej przynosił jakichkolwiek zysków, a co dopiero pieniędzy na utrzymanie go, więc można by spróbować podnieść go na wyższy protokół z resetem charów lub BEZ.

CO DODAĆ PRZY NOWYM PROTOKOLE?

Dodać dla każdej profesji czary typowe z globalnej tibii, np. exevo mas san.
Wprowadzić do użytku wszystkie potiony.
W przypadku protokołu [8.7]+, mounty.
Gdybyśmy wybrali protokół z tzw. "cooldown'em" można by ustawić, aby normalnie biło się co sekundę z czarów.
No oczywiście cała mapka z [7.6] (myślę, że da się skonwertować mapę, bo już konwertowałem mapę [7.6] na [8.1].
Potworki wszystkie takie same z [7.6].
Czary z [7.6] zostają i jak napisałem wyżej, dodać te z globalu.
Itemy też powinny pozostać bez zmian ale gdyby miał taki serwer powstać to oczywiście będzie je trzeba testować.

CO NAM DA DOBREGO WYŻSZY PROTOKÓŁ?

Baaardzo duża szata graficzna itemów, potworków jak i części mapy.
Bardzo możliwe, że na APO mogłoby grać po 500+ osób a może i wiele więcej, kto wie?
Wiele skryptów i funkcji.

MINUSY SERWERA?

Niestety niewiem jak tu będzie z PVP, bo niedam rady sobie wyobrazić tego.
Nie będzie już tego klimatu jak na [7.6]. Wiadomo, kwestia przyzwyczajenia.
Silnik *****7.6] już nie będzie taki, jakby to ująć... "najlepszy".

Pisane na szybko... Minusy jak i plusy oczywiście będziecie pisać w swoich postach, więc nie będę już dalej wymyślał.

Artis
11-02-2012, 00:25
Wymienię na szybko w podpunktach, żeby było jasno :

1. Serwer APO nawet jeśli znajdzie się na 8.1-8.6 lub nawet na 9.4 (powodzenia z ogarnieniem TFS'a pod 9.4) to tak czy siak będzie musiał byc na nowo przepisany. Wszystkie skrypty od npców, skrypty lub kody źródłowe w kompilowane w silnik będą musiały się znalezc z TFS/otserv, albo co jeszcze najlepsze będzie trzeba napisac taski od Popiego, Urlicha lub samego Grabiego od nowa. Do tego te Npce od handlu będzie trzeba przepisac pod nowy system dla npców lub napisac własny, o ile się zachce Mortiisowi. Co by tutaj jeszcze dodac, a tak wszystkie npcki, które są na APO trzeba będzie przepisac w lua obiektywnym.
2. Potwory z 7.6 bedzie trzeba przepisac na nowo operujac się na tym z 7.6. A dlaczego? Ponieważ czary napisane pod 7.6 nie będą współpracowały z plikiem. xml na nowszym silniku.
3. Jeśli trzeba to wszystkie itemy będzie trzeba przepisac pod nowym otb, co za tym idzie sporo roboty. Sam konwert mapy nie jest problemem, ale nie połapiecie się w otb.
O ile znajdziecie takiego pod 8.6-9.4, bo wszystkie dat editory np. ten z Noxitu kończy się na 8.54.

Tyle ode mnie :)

Czarodziej Xardax
11-02-2012, 00:27
Właśnie o to chodzi by było to 7,6 ... 70% ludzi tylko dlatego tu gra : )

#nie:confused:

Zarexoholik?
11-02-2012, 00:29
Wiesz, dlaczego ludzie tutaj grają? Ponieważ to klient 7.6. Jakby ktoś chciał grać na wyższym to grałby na innym serwerze. Jestem na nie - 7.6 ma swój klimat.

Mieniu
11-02-2012, 00:30
Właśnie o to chodzi by było to 7,6 ... 70% ludzi tylko dlatego tu gra : )

#nie:confused:

Podbijam, gdyby to nie było 7.6 nawet bym tu konta nie założył.

Artis
11-02-2012, 00:34
Tylko jest problem, niedługo będzie trzeba zrobic custom klienta, gdyż pomysły na grafiki z oryginalnego klienta się już kończą

Kanibaal
11-02-2012, 00:34
Wiesz, dlaczego ludzie tutaj grają? Ponieważ to klient 7.6. Jakby ktoś chciał grać na wyższym to grałby na innym serwerze. Jestem na nie - 7.6 ma swój klimat.

Podbijam.

7.6 to 7.6 i nic go nie zastąpi.
Jeżeli grałoby ~50 osób to transfer na wyższy klient spowodowałby, że jedynymi graczami byliby Tutorzy/GameMasterzy lub jacyś nowi graczy bo jak już Xadrax zauważył 70 % ludzi gra tutaj dlatego, że to 7.6

Nie.

DaKruzze
11-02-2012, 00:36
Jak już cos to najlepiej dac dla apo wlasny klient, z klimatem 7.6

Jestem na nie

Viseq
11-02-2012, 08:39
Głównie ludzie grają na APO dlatego, że to 7.6 i nie zmieniajmy tego. Jest drugi serwer z którego mają przenieść postacie na 7.6 i jego przerobić na 8.6? i porobić zmiany. Niech server 7.6 zostanie taki jaki jest.

Hartkorowy Koksu
11-02-2012, 09:22
Jestem zdecydowanie na nie :) Chcesz grać na innym protokole to idź na 8.42 :) albo na rl tibie a nie wymyślaj takich bzdur tutaj :)

Takanori~
11-02-2012, 10:37
Jestem zdecydowanie na nie. Gram tutaj bo to serwer na starym i najlepszym cliencie Tibii 7.6... Jeżeli APO 7.6 upadnie, grać będę na rl Tibii, bądz stworze własny serwer pod protokołem 7.6... O ile będzie to miało jaki kolwiek sens. Hmm... Z przeniesieniem samego serwera pod nowsze protokoły była by masa roboty... Ja na miejscu Mortiis'a nigdy bym tego nie zrobił ponieważ nakład pracy byłby ogromny... A wkońcu chodziło mu o 7.6 ...

Karpek
11-02-2012, 10:44
Beka, ty myślisz w ogóle? Właśnie na APO grało/gra tyle osób bo to najlepszy serwer 7,6, a jakby zmienili go na 8,6 to wtedy nikt by nie grał, bo może większość nie lubi nowej tibii?

Jestem na nie.

1st R. Boonek
11-02-2012, 10:49
Zjednoczyles APO, to jedyna propozycja w ktorej kazdy jest na nie XD!

#t w ogole mi sie nie podoba, robienie wyzszej wersji tibi moze jedynie zadzialac na szkode servera :]

Toz to gralem tu tylko dlatego ze pvp bylo takie a nie inne ... a wiadomo, ze takie cos wystepuje tylko na 7.6 :]

#sonda obojetne mi to

Miodek
11-02-2012, 11:04
Moje cenne słowa "Tibia 7.6(APO) jest klasykiem i nienależy jej zmieniać"

Japan Fighter
11-02-2012, 12:03
Ty chyba w ogóle nie myślisz :D

#Nie.... To jest idiotyczna propozycja. APO ma swój klimat i większość gra tu tylko ze względu na tego klienta.

Co do grafik to jest jeszcze do wykożystania

Mandarake, Banana staff, Amazon set. Więc na troszkę to wystarczy. Potem trzeba będzie myśleć : d

Mr Fsza
11-02-2012, 12:11
Czyli ogólnie 7,6 do 8,1 jest to niemożliwe bo musiał by powstać własny klient do tego servera a jak wiecie jakieś 40% graczy loguje się tutaj z IP.

Oral
11-02-2012, 12:54
Jeśli chcesz załóż konto na Apo 8.42 i tam graj.

sPoxter
11-02-2012, 14:14
Jak ci nie pasuje Tibia 7.6 to przenieś się na rl albo na jakieś śmieszne ots'y 8.6 -.- .
To właśnie są uroki Tibi 7.6 że tak jest. Ogarnij.
Jestem na nie.

Kaziu Extreme
11-02-2012, 14:30
Juz wole zeby APO upadlo niz mialoby byc ots'em 8.6...

Vertix
11-02-2012, 14:49
Moim zdaniem jest ich miliony i większa ilość nie potrzebna, a na pewno nie przyda się w ciągu kilkunastu miesięcy, więc jestem na nie.

Tekonis
11-02-2012, 14:52
Przeciez rownie dobrze jeśli by APO miało upadać, to przecież można zrobić Reset Charów (Nie było go przez 7 lat), i ogólnie pozmieniać mapkę na bardziej nowoczesną. Napewno masę osób znalazło by się by od nowa zbierać Rare Itemki i odnowa przeżywać Czasy APO.

Indu$
29-02-2012, 22:51
Jestem na nie 7,6 to 7,6

DarkCokolate
01-03-2012, 01:35
Zjednoczyles APO, to jedyna propozycja w ktorej kazdy jest na nie XD!

Hehs racja XDDDD

#Topic
Inni juz ci dosadnie to wyjaśnili wiec nie bede sie produkować...
7.6 to 7.6 i tak zostanie, APO nie padnie a jesli tak to za taka ilosc czasu ze ja juz tu grac nie bede, albo mnie nie bedzie xd
Co do propozycyji to po prostu hmmm.. NIE
:)