View Full Version : Telefon z qwerty
...:::PLAGENZENHO:::....
06-03-2012, 22:23
Mam zamiar kupic telefon z qwerty i zastanawiam sie nad 3 modelami.
nokia n97
nokia e7
htc desire z
Prosze o pomoc i najlepiej o opinie na ich temat:)
Nokii n97 nie bierz, bo w erze androidów, windowsa 7 i nowych symbianów to za przeproszeniem gówno. Może i ładnie wygląda, ale ma słabą wydajność i dodatkowo starego symbiana.
Co do desire z i e7 to trudny wybór. HTC ma androida, dość dobry procesor i klawiatura qwerty jest w nim bardzo wygodna, ale mam zastrzeżenie do zawiasów na których się trzyma. Nie wyglądają na wytrzymałe. Poza tym jak w każdym HTC - słaby aparat. E7 nie miałem w rękach. Ma słabsze parametry od HTC, ale jakoś mam sentyment do Nokii i chyba ją bym wybrał.
Jarken v2
06-03-2012, 23:45
Bawiłem się trochu kumpla desire Z i polecam gdyż iż wygląda na wytrzymały telefon, dobrze się pisze z klawiatury qwerty i wgl. Nokie oprócz najnowszej Lumii to porażka. Widać że nokia próbuje dorównać Applowi i chwała im za to dlatego zawsze będę polecał iPhona, zbieraj kaskę i czekaj do lata, będziesz miał telefon któremu nic nie dorówna w następnym roku (iPhone 5). Obecnej czwórki S nie opłaca się kupować gdyż jest to królik doświadczalny piątki która jak wspomniałem wyjdzie niebawem w piękne słoneczne dni 2012 roku.
*To moje skromne zdanie na ten temat i proszę o nie podważanie go.
#Down
Dlaczego dla dzieciaków? Dzieciak skorzysta z nowego procka A5? Nagrywaniu filmów w hd 1080 px? Nie wspomnę o milionach aplikacji w appstorze. Żaden telefon nie ma bardziej wydajnego prostego i intuicyjnego menu dzięki iOS5.
Ja polecam Blackberrego, wdlg mnie najlepszy telefon tego typu, za 20zl na msc dodatkowo mozesz sobei ustawic opcje ktora ci wyswietla wszystiwe wiadomosci z facebooka/poczty/innych serwisow typu Twitter itd. + jest to typowo telefon biznesowy=wiele funkcji ktorych jakies tam nokie nie maja, zapory firewall, szyfrowanie stron itd. JEST TEGO PELNO, telefon full wypas, pod wzgledem opcji ktore chronia klienta tego telefonu, ulatwiaja prace jest nawet lepszy niz jakis ajfołn dla dzieciakow ktoru oprocz fajnego menu praktycznie nie ma nic innego niz reszta telefonow, chyba ze sie myle, ale mialem kilka razy ten telefon w lapie i jakos w funkcjach nic ciekawego nie znalazlem!! Jak juz mowilem iphone- oprocz kolorowego i przyjaznego menu nie ma nic co werte byloby tej ceny :/
Szczepek
07-03-2012, 08:00
Ja bym Ci z tych trzech polecał "htc desire z"
nie ma to jak porównywać telefon za 500zł (nokia n97) z telefonami za 1000zł .
Soi gdzie się pchasz z blackberry jak takiego wyboru nie ma , i nie bierze ich pod uwagę . Nie wymieniłeś też konkretnego modelu jaki polecasz , a Twoje biznesowe-zabezpieczeniowe zachwalanie raczej autora nie zachęci bo pewnie go nie rusza firewall w telefonie . A Twoje opisy o iPhonie to już w ogóle porażka , bo pojęcie o nim i iOS-ie masz zerowe .
E7 - telefon biznesowy na który nie jest zabawką . HTC Desire Z - gry multimedia , wydaje mi się , że był byś zadowolony .
Wiadomo, ze HTC, z tych wszystkich wydaje sie najlepszy. Poczytaj sobie opinie od ludzi ktorzy ten telefon mieli: Desire Z (http://www.mgsm.pl/pl/katalog/htc/desirez/opinie/HTC-Desire-Z.html), E7 (http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/e7/opinie/Nokia-E7.html) (Polecam strone, zawsze z niej korzystam ;d)
Dodatkowo HTC ma o wiele lepsze parametry, + Androida ktory wyprzedza Symbiana aplikacjami i mozliwosciami, ja bym sie nie zastanawial ;d
Nabijacz
09-03-2012, 00:19
Polecam ci HTC gdyz wlasnie z takiego pisze :D nokia w tych czasach to nie to samo co kiedys odstaje strasznie od konkurencji. Jedyna wada tego htc to to ,ze oslona bateri sciera sie, wyglada malo estetycznie ale w koncu nie patrzymy sie caly czas tyl.
Nabijacz miałeś coś z Anną/Bella (bardziej to drugie) na pokładzie pisząc, że Nokia odstaje od konkurencji ?
Finderlow
09-03-2012, 18:52
Nie poleciłbym Ci żadnego z wymienionych przez Ciebie telefonów.
Ale skoro chcesz już koniecznie wiedzieć, to bierz HTC, + za Sense.
ja bym wziął starą dobrą nokię, która jako jedyna przypomina mi jeszcze jako tako telefon
Stara nokia (jeśli mówisz o n97) to padło jakich mało , to samo co nokia n95 tylko w dotyku i z qwerty . Nokia w ogóle nie poradziła sobie z przeniesieniem symbiana na dotykowce , więc efekt końcowy jest mierny . N97 nie wytrzymała u mnie dłużej niż 3 tygodnie , bo prócz smsów jej użytkowanie to koszmar .
Poziomek :P
10-03-2012, 16:02
A ja polecę Motorolę Milestone. :p
Finderlow
10-03-2012, 16:45
A ja polecę Motorolę Milestone. :p
Ten szajs ? :o
10-03-2012, 17:25
Ten szajs ? :o
10-03-2012, 17:27
@Poziomek :P
Po co bez sensu się wypowiadasz? autor tematu nie prosił o inne modele telefonów, tylko te 3, które podał
@Edit
Poziomek ciekawe gdzie ty znajdziesz nową milestonke za 500 zł?
@Topic
Oczywiście polecam HTC Desire Z, z tych modelów, których podałeś najlepszy. Nokie n97 nie wiem dlaczego brałeś ją pod uwagę. E7 słabe parametry.
@Down
Hahahahhahahahhahahahhaha dawno się tak nie uśmiałem, ta motorola jest po prostu badziewna i nie pisz mi tutaj swoich opinii z google. Miałem ją w dłoniach, używaną i po prostu szajs, nie dość, że cegła, to przycina ją i czasami na dosyć długi czas. Zaletą może byc 3.7 calowy ekran i qwerty, ale desire z ma 3.5 cala, a 0.2 cala to nie jest przepaść. Nie wspomnę o większej ilości mb i lepszym procesorze.
Odejdę od tematu, wiesz człowieku co to jest taka opcja jak EDIT? może ci poradnik trzeba napisać?
10-03-2012, 17:30
@Poziomek :P
Po co bez sensu się wypowiadasz? autor tematu nie prosił o inne modele telefonów, tylko te 3, które podał
@Do moderatora
Proszę odpowiednio nagrodzić użytkownika.
@Topic
Oczywiście polecam HTC Desire Z, z tych modelów, których podałeś najlepszy. Nokie n97 nie wiem dlaczego brałeś ją pod uwagę. E7 słabe parametry.
Jak ma kupić telefon to nie sądzisz, że lepiej polecić mu lepszy od tych trzech?
nie powiedział kwoty a wymienił telefony , ale polećmy mu Galaxy S III bo jest lepszy od tych trzech ;)
Powiedział by kwotę , wymienił bym mu najlepsze modele , podał modele poleciłem mu najlepszy
Jarken v2
10-03-2012, 20:47
nie powiedział kwoty a wymienił telefony , ale polećmy mu Galaxy S III bo jest lepszy od tych trzech ;)
Powiedział by kwotę , wymienił bym mu najlepsze modele , podał modele poleciłem mu najlepszy
Z całym szacunkiem, schowaj się z tym andtkiem :D.
#Polecam wszystkim to (http://www.apple.com/apple-events/october-2011/), każdy ma inny gust ale fakty mówią same za siebie. (Zrozumcie z tego chodź trochę):). Zobaczycie co się będzie działo w lecie/jesieni. :D
#edit
z całym szacunkiem :
gdybyś czytał moje posty wiedział byś, że :
a) wskazał dwa telefony , jeden na symbianie s60v3 i dwa na androidzie , więc o iOS nie było ani słowa
Sam widzisz że proste pytanie przerodziło się w mini dyskusję o telefonach
b) nie każdy musi chcieć telefon który nie ma wielu podstawowych funkcji a do zgrywania muzyki czy zdjęć specialnego kabla i programu na każdym kompie z którym chce się połączyć
Hej? Co to za podstawowe funkcje? Gdybyś obejrzał tą konferencje wiedział byś o jego możliwościach, jeśli nie z internetu to przynajmniej właśnie z tego filmu. Do zgrywania muzyki i zdjęć, kontaktów i wszystkiego służy iCloud. Nie trzeba klikać, wystarczy zrobić zdjęcie i już je masz na kompie. Oczywiście wcześniej trzeba zainstalować iTunes, to chyba jasne - tak jak inne telefony mają dołączone oprogramowanie.
c) Galaxy S II jest wydajniejszy od iPhona 4S ,a iphone 4 jest na równi z Galaxy S
Wydajniejszy? iOS to najwydajniejszy system na świecie, jest także w iPodzie Touch, iPadach i iPhonach od 3gs'a
d) nie mam nic do Apple , ale nie każdemu ich sprzęt musi odpowiadać
Dokładnie :).
e) iPhone posiada zerową możliwość personalizacji telefonu , brak normalnie działającego bluetootha , zerową komunikację z innymi telefonami
Chyba w ogóle nie miałeś z nim styczności
f) wiele ludzi chce mieć większy wyświetlacz niż małe 3.5cala w iP4 który może jest ostry , ale mały .
Uwierz mi wystarczający, ale fakt grube paluchy nie mają tam czego szukać
g) nie każdemu odpowiada iOS
Najbardziej intuicyjny system, nie wiem jak to możliwe :D
h) i mógł bym tak dalej , ale nie ma jak na razie takiej potrzeby
Chyba juz tak :D
Do tego android jest bardziej otwarty , ma dużo większe możliwości . Za iosem przemawia tylko intuicyjność .
I to czego mi brakuje w iOS a jest w androidzie , to zakup gry i możliwość jej oddania jeśli jednak nam nie pasuje/nie działa wydajnie.
A o tym to nie słyszałem..
z całym szacunkiem :
gdybyś czytał moje posty wiedział byś, że :
a) wskazał dwa telefony , jeden na symbianie s60v3 i dwa na androidzie , więc o iOS nie było ani słowa
b) nie każdy musi chcieć telefon który nie ma wielu podstawowych funkcji a do zgrywania muzyki czy zdjęć specialnego kabla i programu na każdym kompie z którym chce się połączyć
c) Galaxy S II jest wydajniejszy od iPhona 4S ,a iphone 4 jest na równi z Galaxy S
d) nie mam nic do Apple , ale nie każdemu ich sprzęt musi odpowiadać
e) iPhone posiada zerową możliwość personalizacji telefonu , brak normalnie działającego bluetootha , zerową komunikację z innymi telefonami
f) wiele ludzi chce mieć większy wyświetlacz niż małe 3.5cala w iP4 który może jest ostry , ale mały .
g) nie każdemu odpowiada iOS
h) i mógł bym tak dalej , ale nie ma jak na razie takiej potrzeby
Do tego android jest bardziej otwarty , ma dużo większe możliwości . Za iosem przemawia tylko intuicyjność .
I to czego mi brakuje w iOS a jest w androidzie , to zakup gry i możliwość jej oddania jeśli jednak nam nie pasuje/nie działa wydajnie.
ps .AUTOR chce telefonu z QWERTY
I jak masz coś dłuższego do napisania to odpowiadaj postem , bo teraz ja nie mam jak odpowiedzieć żeby to estetycznie wyglądało .
Wymagany itunes (który jest syfem) +specjalny kabel vs uniwersalny kabel + niewymagający żadnego programu system , co lepsze ?
Wydajniejszy = mogący więcej , a android może dużo więcej niż iOS
Co prócz tapety mogę zmienić w iPhonie ? Układ menu - nie , widżety na pulpicie - nie , ikony i sposób ich wyświetlania - nie , przejścia między pulpitami - nie . Powiedź mi co mogę prócz kolejności ikon i możliwości wsadzenia ich w foldery którą również posiada andorid
Miałem iP 3 , 3gs , i 4 więc pewnie miałem z nimi dużo większą styczność niż Ty .
Intuicyjny system = ograniczony system , więc co mi po tym jak jest łatwy jak nic nie mogę . Wszystko jest tak jak chce Apple , w andoridzie zmieniam rom , kernel , wgrywam mody . Co prócz cydii mogę wgrać do iphona ? No i większy ekran = lepiej ogląda się filmy , wygodniej się gra (bo nie zasłaniasz palcami połowy ekranu) , łatwiej się przegląda strony internetowe .
Jeden na androidzie, jeden na symbianie s60v5 i jeden na symbianie^3 z możliwością aktualizacji do Belle.
#topic
Nokia E7:
tqIG5Hm8v7k
HTC Desire Z:
b_r1xrZBrmQ
Polecam obejrzeć.
Mój błąd, zapomniałem o E7 przez poziom rozmowy ;)
Do E7 można jeszcze dodać , że pod koniec roku ma wyjść nowa wersja symbiana - Carla . I tak jak mówiłem ,do multimediów czy gier nokia e7 się nie nadaje ,to samo powiedziane jest w recenzji .
s60v3 miał te same mody i aplikacje co v5 więc prócz dotyku jest to to samo .
Jarken v2
10-03-2012, 22:10
Wymagany itunes (który jest syfem) +specjalny kabel vs uniwersalny kabel + niewymagający żadnego programu system , co lepsze ?
Wiesz w ogóle co to iTunes?
Wydajniejszy = mogący więcej , a android może dużo więcej niż iOS
tzn?
Co prócz tapety mogę zmienić w iPhonie ? Układ menu - nie , widżety na pulpicie - nie , ikony i sposób ich wyświetlania - nie , przejścia między pulpitami - nie . Powiedź mi co mogę prócz kolejności ikon i możliwości wsadzenia ich w foldery którą również posiada andorid
I właśnie to jest piękne w iOS (5) że nie trzeba zaklikać się aż do zdym tylko jednym ruchem mamy to co chcemy.
Miałem iP 3 , 3gs , i 4 więc pewnie miałem z nimi dużo większą styczność niż Ty .
Jak już to 3g, po drugie po co je kupowałeś skoro tak krytykujesz? Wyczuwam ściemę, milordzie.
Intuicyjny system = ograniczony system , więc co mi po tym jak jest łatwy jak nic nie mogę .
TY nie możesz.
Wszystko jest tak jak chce Apple , w andoridzie zmieniam rom , kernel , wgrywam mody . Co prócz cydii mogę wgrać do iphona ? No i większy ekran = lepiej ogląda się filmy , wygodniej się gra (bo nie zasłaniasz palcami połowy ekranu) , łatwiej się przegląda strony internetowe .
Po kolei .
iTunes to program służący do połączenia między iOS-em a komputerem , odtwarzacz muzyczny i sklep z muzyką (chodź chyba w dalszym ciągu niedostępny w Polsce . Służy też do uaktualniania iOsa , i co ważniejsze jego podnoszenia jeśli padnie ;)
Sprawa druga , wydajność , android pozwala na więcej niż iOS , co prawda potrzeba roota, ale żeby móc bawić się iOS-em potrzeba jailbreaka więc po części wychodzi na to samo . Ale nie do końca , jako superuser mam możliwość kontrolowania , pilnowania i przydzielania uprawnień każdej aplikacji , mogę również każdą , nawet systemową usunąć . Co to daje ? Voodoo Kernel zwiększa głośność muzyki w słuchawkach dwukrotnie , Samaphore daje mi dostęp do większej ilości ramu i oc (z 1.0 do nawet 1.5ghz) , Chainfire pozwala mi odtwarzać gry , które napisane są pod inne GPU typu Tegra . Na iphonie rusza tylko to co jest na niego
Trójeczka - Co dla jednego jest skarbem , dla drugiego jest męką . Dopóki nie miałem możliwości personalizacji , jej brak jakoś nie robił mi to wielkiego problemu . Po przeniesieniu się na androida dziwiłem się jak mogłem bez tego wytrzymać , robię z telefonem co chce i działa on jak ja chce , od tapety po przejścia , widżety do całych kompozycji (dolna i górna belka całkowicie edytowalne)
iPhona 3g miałem , gdy wszystkie inne dotykowce były kiepskie (Avila , Omnia)
i mimo wielu ograniczeń (brak wideo , mmsów , bluetootha) przebijał wszystko świetnym dotykiem i grami . Okazyjnie zamieniłem go na 3Gsa , który znów pokazał na co stać iPhona , był dużo szybszy , open GL 2.0 (3g ma tylko 1.3 jeśli dobrze pamięta) i znów moc graficzna spowodowała , że nie chciałem go zmieni . iPhone 4 miał wiele zmieniać , a nie zmieniło się nic, dalej ten sam zamknięty system tylko szybszy , nie dodawał niczego znaczącego prócz wydajności . Wtedy postanowiłem sprawdzić androda , wybór był między Galaxy S a Galaxy S II , wydatki spowodowały , że kupiłem Galaxy S z którym trwam do dziś , chodź już planuje go zmienić na coś mocniejszego .
A kto może ? W iPhonie nie da się zmienić nic , nawet cydia niewiele zmienia .
Dodatkowo brak flasha w iOS-ie powoduje , że wiele stron nie wygląda tak jak powinno
Finderlow
11-03-2012, 13:05
Widać jakie masz pojęcie o telefonach. To jest jeden z najlepszych telefonów za 500zl.
Tak tak poziomku, wyjdź z tego forum z tym, jeszcze raz podkreślę, szejsem / gównem i nie WRACAJ !
# Topic:
Sense w HTC jest najbardziej przekonywującym argumentem z wymienionych przez Ciebie telefonów. Więc wybór pada na Z-tke :)
To właśnie jest to ! ŚWIETNIE to ująłeś.
# to Apple vs. Google.
Chłopaki, po ch#uj się bawicie w takie przeciąganie liny ? :o IOS to system zamnięty, natomiast Android to pełna otwartość ! więc po chuj się licytujecie ? Porównywać możecie sobie np. HTC do Samsunga, bo oba działają na tym samym systemie, różnią się tylko nakładką i tu jest pole do popisu, która jest wydajnieszna, sprawniejsza etc. etc.
Nie da się ukryć, że Apple na czele ze Stevem Jobsem było prektursorem technologii. On i jego firma przez blisko 13 lat (od jego powrótu na stanowisko CEO) wyznaczali kierunek w którym pójdzie technologia. Tak było z komputerami z całej serii iMac, następnie z Ipodami, potem z Iphonami, kończąc na Ipadzie .
Fakty Panowie, nie spina !
tyle ode mnie.
11-03-2012, 14:08
Tak tak poziomku, wyjdź z tego forum z tym, jeszcze raz podkreślę, szejsem / gównem i nie WRACAJ !
To może jakieś argumenty? :D
Finderlow
11-03-2012, 15:01
To może jakieś argumenty? :D
Przeczytaj sobie co napisał Kamilio 2.0 to raz. Ja dodam:
- 256 RAM ( Was is das ?)
- Aparat do dupy, a niby 5MPx. Zdjęcia nawet przy sprzyjaciącym świetle, robi masakryczne zdjęcia
- Problemy z zasięgiem. Motorola sama przyznała, że antena im nie wyszła ^^
- Brak aktualizacji, a przy Androidzie, to po prostu śmieszność !
Wystarczy Ci ?! :o
11-03-2012, 16:02
Przeczytaj sobie co napisał Kamilio 2.0 to raz. Ja dodam:
- 256 RAM ( Was is das ?)
- Aparat do dupy, a niby 5MPx. Zdjęcia nawet przy sprzyjaciącym świetle, robi masakryczne zdjęcia
- Problemy z zasięgiem. Motorola sama przyznała, że antena im nie wyszła ^^
- Brak aktualizacji, a przy Androidzie, to po prostu śmieszność !
Wystarczy Ci ?! :o
RAM służy do wielozadaniowości, więc nie zauważysz różnicy między 256 a 512MB.
Zdjęcia robi wystarczające, poza tym jeśli przy wyborze telefonu sugerujesz się aparatem to gratuluje.
Z zasięgiem w tym telefonie wszystko ok.
Masz CM7 2.3.7, więc nie wiem po co ci oficjalna aktualizacja.
Finderlow
11-03-2012, 20:02
RAM służy do wielozadaniowości, więc nie zauważysz różnicy między 256 a 512MB.
Ja pierdole ! Większej bzdury nie słyszałem. Tak poza tym 512MB to już mało, ale okey, kombinuj dalej znawco ! ^^
Zdjęcia robi wystarczające, poza tym jeśli przy wyborze telefonu sugerujesz się aparatem to gratuluje. .
WYSTARCZAJĄCE, cóż za profesjonalny opis aparatów fotograficznych. Gratuluję !
Ram służy do wielozadaniowości więc zauważysz równice między 512mb a 256mb po chwili , odejmujesz od tego system , i zostaje Ci jakieś 50-80mb w przypadku 256mb ram , więc gry i wielozadaniowość zwalnia
W przypadku 512mb zostaje jakieś 300mb , więc nie ma możliwości żeby coś ją zjadło . 256mb ram to stanowczo za mało . Galaxy S ma 512 mb ram , z czego dla użytkownika zostaje około 200mb , po wgraniu kilku nakładek , widżetów czy programów działających aktywnie (np. live walpapers ,antywirus , pokazywanie pogody) i zostaje koło 120mb ram . Wyobraź sobie ile w tym momencie ma telefon z 256mb ram ;)
Zdjęcia również dla niektórych są ważne, dla mnie ważne jest makro , i nie wyobrażam sobie telefonu który nie potrafi robić czytelnych zdjęć notatek .
Cm7 od oficjalnego romu różni się wieloma rzeczami , osobiście romy typu CM traktuje raczej jako system do testowania niż do używania . Cieszy mnie za to fakt portu ICSa z Nexusa dla Galaxy S .
Widzę Poziomek , że nie masz zbyt wielkiej wiedzy o telefonach chodź starasz się na siłę pokazać/udowodnić że masz . Nie wiem tylko po co .
11-03-2012, 20:28
Ale Ty korzystałeś z tego telefonu, że tak twierdzisz? Po modach jest naprawdę dobrym telefonem. Ale jak nie masz zamiaru kręcić proca to moim zdaniem nie warto go kupować.
Ale Ty korzystałeś z tego telefonu, że tak twierdzisz? Po modach jest naprawdę dobrym telefonem. Ale jak nie masz zamiaru kręcić proca to moim zdaniem nie warto go kupować.
Procesor A po podkręceniu (oc) jest szybszy od procesora B. Jednak procesor B po oc jest równy procesorowi C , natomiast C po oc jest ... i tak dalej .
Zauważyliście , że autor tematu tylko raz się odezwał ? Nie wiadomo nawet czy bierze pod uwagę co piszemy, czy może już coś kupił ale nas nie poinformował ;)
# Poziomek :P
Milestone w jedynce to był w zasadzie początek działania androida. Pierwszy telefon, nowy system, wiadomo - trochę błędów się wkradło, które google sukcesywnie usuwało. Z tego co pamiętam, to był pierwszym telefonem, który motorola wypuściła po przejęciu przez google.
Do rzeczy, osobiście do czynienia z nim nie miałem, ale mam dwóch znajomych, którzy skutecznie wybili mi pomysł kupienia go z głowy. Jeden z nich pozbył się go po dwóch tygodniach, drugi po miesiącu - "nigdy więcej żadnej jebanej motoroli nie kupie!"
Powody:
-słaba bateria,
-samoczynne restarty (w oby przypadkach)
-baaardzo wolna praca
-błędy w sofcie (jednemu z nich nie wyświetlała się literka "t")
#Topic
Osobiście wybrałbym HTC'a, z uwagi na androida, który jest teraz zdecydowanie na topie, co za tym idzie software dostępny na niego jest przeogromny. Poza tym konstrukcja jest bardzo porządna, nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy. Na samą pracę telefonu też nie można narzekać - szybki, w zasadzie nie zwiesił mi się ani raz.
Symbian to wielka niewiadoma - przespali okres 'wojny' między androidem, a windows mobile i zostali daleko w tyle. Starają się wrócić, ich propozycje są ciekawe, ale loteria, czy znów wrócą na szczyt.
#Offtop
Jeśli masz do dyspozycji 1300zł ~ zdecydowanie polecam dwie pozycje: SGS2, oraz LG P920 3D.
Pozdr.
Palobo wszystko pięknie ładnie , ale w tytule tematu masz wyraźnie
telefon z QWERTY ...
Dlatego wpisałem to jako 'offtop' ;)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.