View Full Version : Przyrost masy
Kacperbotpl
14-03-2012, 18:26
Siema, chce w ciągu dwóch tygodni przytyć 10kg. Co powinienem jeść (oprócz fast foodów) lub dawkować (kreatyna czy coś tam) ,aby osiągnąć cel?
Everlastek
14-03-2012, 18:43
Nic nie robić tylko siedzieć,jeść i expic xd
Takanori~
14-03-2012, 19:01
Źle robisz chcąc przytyć 10kg w 2 tyg... Marnie wpłynie to na twoje zdrowie, polecam dłuższy termin, chociaż ten miesiąc.
Co do wypowiedzi wyżej nie zgadzam się, ja nie przytyłbym nawet 5 kg ponieważ mam szybką przemiane materii. Bierz kreatyne tak jak napisałeś i jedz więcej białka(mleko, wyroby mleczne), mięso (jak hardkorowy koxu powtarza "trza wpier***** krowy"), ale nie zapominaj o owocach i warzywach...
Bambucha Rook
14-03-2012, 19:43
ja bym po szukal na necie jak przytyc pierwsza lepsza strona
- Tłuszcz w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek.
- Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory.
- Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką).
- Obfite desery.
Τettmeier
14-03-2012, 19:50
Źle robisz chcąc przytyć 10kg w 2 tyg... Marnie wpłynie to na twoje zdrowie, polecam dłuższy termin, chociaż ten miesiąc.
Co do wypowiedzi wyżej nie zgadzam się, ja nie przytyłbym nawet 5 kg ponieważ mam szybką przemiane materii. Bierz kreatyne tak jak napisałeś i jedz więcej białka(mleko, wyroby mleczne), mięso (jak hardkorowy koxu powtarza "trza wpier***** krowy"), ale nie zapominaj o owocach i warzywach...
W miesiąc myślę że 2-3kg jeśli chcesz być w pełni zdrowy i przytyć na normalnych warunkach to jest MAX, chyba że chcesz żeby wy*ebało Ci brzuch albo nie wiem, nie rozumiem co chcesz osiągnąć..
Od kreatyny dużo nie przytyjesz, a na pewno nie 10 kg w 2 tygi
Jedz po prostu wszystko, często, dużo. Po kolacji od razu spać. Tłuste rzeczy przede wszystkim, to jakoś ta masa będzie szła. Ale sądząc po tym co napisałeś to chyba nie jesteś zbyt cierpliwy - a bez tego nie będzie efektów. Nie truj się niczym dla samego przybrania na wadze, bo można to osiągnąć w pełni naturalnie.
Witam :) od razu napiszę , że nie jestem profesjonalistą i trenuję około rok czasu lecz potrafię układać diety i mam pojęcie na ten temat chociaż może zapewne ktoś z forum ma jeszcze większe lecz nie pytałbym o takie rzeczy ludzi z forum szczególnie z tibijskiego apo , gdyż możesz mieć uszczerbek na zdrowiu stosując się do ich reguł -pij cała noc cole i jedz fast-foody grając w tibie itp itp...Połowa tych ludzi nie ma pojęcia i nigdy sztangi w ręku nie miała a więc :
1.) Po co Ci przytyć 10kg w 2 tygodnie ?
2.) Wątpię byś dał radę przytyć 10kg w tygodnie - to nie realne nawet w tłuszczu - ludzie z dietą i na koksie nie tyją 10kg w dwa tygodnie. Nawet jeśli jakimś cudem byś przytył w 2 tyg 10kg ( co jest zupełnie nie realne bynajmniej na twój staż i obeznanie z dieta ) to będzie to sam tłuszcz i bebzon Ci urośnie. Wakacje niedługo a Ty chcesz się obtłuszczać ?? Jaki Ty sens w tym widzisz ?
3.) Sport polega na zdobywaniu masy mięśniowej a nie tłuszczowej.
4.) Dawkowanie kreatyny - rozwaliłeś mnie koleś. Każde sportowe forum lub każdy człowiek chociaż trochę obeznany napiszę Ci , że bez odpowiedniej diety to kreatyne wysikasz tylko i gówno Ci da nawet w dużych ilościach. Koks można brać a bez diety też Ci gówno da. Po drugie pierw trzeba wykorzystać każdy bodziec naturalny organizmu w sile i masie a dopiero później kiedy staż Ci pozwoli zabrać się za kreatyne np. fitmax capture ( tania i bardzo dobra na początek ). Po drugie nie wiem czy ćwiczysz bo nic o sobie nie napisałeś ale jeśli nie ćwiczysz i miałeś na myśli kreatyne to naprawdę gratuluję podejścia i wiedzy a google wyszukiwarka łatwo dostępna.
5.) Nie zadawaj takich idiotycznych pytań ( sorka za język ) na forach sportowych typu SFD bo prędzej bana dostaniesz niż odpowiedź.
6.) Nawet nie próbuj się obżerać itp. Tylko weź ułóż sobie dietę ( poczytaj na ten temat ) + trening i w tedy to da Ci efekty a nie , że rozepchasz żołądek - bebzon Ci urośnie i poza tym nie chcę mi się pisać ale takie wpychanie w siebie jest bardzo nie zdrowe. Cukry proste itp...zaburzają różne czynniki.
Ogólnie daj sobie spokój z tymi 10kg w 2 tyg.
Kacperbotpl
14-03-2012, 20:29
Witam :) od razu napiszę , że nie jestem profesjonalistą i trenuję około rok czasu lecz potrafię układać diety i mam pojęcie na ten temat chociaż może zapewne ktoś z forum ma jeszcze większe lecz nie pytałbym o takie rzeczy ludzi z forum szczególnie z tibijskiego apo , gdyż możesz mieć uszczerbek na zdrowiu stosując się do ich reguł -pij cała noc cole i jedz fast-foody grając w tibie itp itp...Połowa tych ludzi nie ma pojęcia i nigdy sztangi w ręku nie miała a więc :
1.) Po co Ci przytyć 10kg w 2 tygodnie ?
2.) Wątpię byś dał radę przytyć 10kg w tygodnie - to nie realne nawet w tłuszczu - ludzie z dietą i na koksie nie tyją 10kg w dwa tygodnie. Nawet jeśli jakimś cudem byś przytył w 2 tyg 10kg ( co jest zupełnie nie realne bynajmniej na twój staż i obeznanie z dieta ) to będzie to sam tłuszcz i bebzon Ci urośnie. Wakacje niedługo a Ty chcesz się obtłuszczać ?? Jaki Ty sens w tym widzisz ?
3.) Sport polega na zdobywaniu masy mięśniowej a nie tłuszczowej.
4.) Dawkowanie kreatyny - rozwaliłeś mnie koleś. Każde sportowe forum lub każdy człowiek chociaż trochę obeznany napiszę Ci , że bez odpowiedniej diety to kreatyne wysikasz tylko i gówno Ci da nawet w dużych ilościach. Koks można brać a bez diety też Ci gówno da. Po drugie pierw trzeba wykorzystać każdy bodziec naturalny organizmu w sile i masie a dopiero później kiedy staż Ci pozwoli zabrać się za kreatyne np. fitmax capture ( tania i bardzo dobra na początek ). Po drugie nie wiem czy ćwiczysz bo nic o sobie nie napisałeś ale jeśli nie ćwiczysz i miałeś na myśli kreatyne to naprawdę gratuluję podejścia i wiedzy a google wyszukiwarka łatwo dostępna.
5.) Nie zadawaj takich idiotycznych pytań ( sorka za język ) na forach sportowych typu SFD bo prędzej bana dostaniesz niż odpowiedź.
6.) Nawet nie próbuj się obżerać itp. Tylko weź ułóż sobie dietę ( poczytaj na ten temat ) + trening i w tedy to da Ci efekty a nie , że rozepchasz żołądek - bebzon Ci urośnie i poza tym nie chcę mi się pisać ale takie wpychanie w siebie jest bardzo nie zdrowe. Cukry proste itp...zaburzają różne czynniki.
Ogólnie daj sobie spokój z tymi 10kg w 2 tyg.
1. Chcę rozpocząć treningi na siłowni/ lepiej wyglądać ,bo na razie wyglądam jakbym przebywał w Auschwitz pod czas II wojny światowej.
2. Nie znam się na tym dlatego pytam. Chcę lepiej wyglądać.
3. Aby się wyrzeźbić albo zwiększyć siłę musisz mieć tą tkankę tłuszczową.
4. Nie znam się na tym ,ale słyszałem ,że kreatyna powoduje szybkie zwiększenie masy.
5. Nawet nie zamierzam.
6. Obżerać się nie mam zamiaru ,ale chcę zwiększyć ilość spożywanego białka.
Owoców lepiej nie jeść? Jakie czynniki zaburzają? (w owocach znajdują się cukry proste czyli fruktoza)
Moje "parametry"
187cm
73 kg.
Piorunu$
14-03-2012, 21:56
Sam nie wiele wiem, ale Ci na górze to odrazu widać, że chuja wiedzą. Jedynie Marek coś ogarnia, a co do kreatyny to dopiero po kilku miesiącach treningu powinno się brać, wcześniej jest to bez sensowne. A 10 kg w 2 tygodnie, jest nie możliwe... czemu Ci tak zależy, żeby przytyć przez te 2 tygodnie?
Zapytaj na jakimś profesjonalnym forum, a nie forum tibijskim. ;)
1.) No to rozpocznij trening na siłowni. W budowaniu masy polecam same ćwiczenia wielostawowe angażujące jak najwięcej mięśni. Nie słuchaj ludzi którzy będą wmawiać Ci split partia na tydzień bo pierw musisz zbudować fundament a później stawiać na nim dom gdzie fundament - ćwiczenia ciężkie wielostawowe a dom - izolacje typu francuz , uginania , wyciągi itp..
Polecam Ci trening na początek FBW
Robisz 3 serie gdzie :
1 seria 50% ciężaru w decydującej serii - ostatniej 10x
2 seria 75% ciężaru ostatniej serii 8x
3 seria 100% ciężaru - 6-8x powtórzeń
Jak wykonasz płynnie ostatnią serie dokładasz kg w ostatniej i stosujesz %% w 1 i 2 serii.
Trening :
1.) Przysiad z sztangą trzymaną na karku
2.) RLD
3.) Wyciskanie sztangi na ławce leżąc
4.)Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia nadchwytem do brzucha
5.)Wyciskanie sztangi stojąc z przed głowy
6.)Podciąganie się na drążku nadchwytem szeroko - ile dasz radę
Zwiększenie białka nie da Ci dodatkowych kg bez odpowiedniej ilości tłuszczy i węglowodanów. Za dużo białka być nie może bo organizm pobiera energie na jego przemiał i obciąża nerki. Tak więc proponuję w diecie na masę :
Białko - 2kg na kg masy ciała
Węglowodany - 5-6 g na kilogram masy ciała
Tłuszcz - 1-1.2g na kg masy ciała
Zarys diety bez wyliczonego BTW - przykład
1 posiłek
3-4 jaja gotowane , 100g płatków owsianych z 250ml mleka , garść orzechów , warzywo
2 posiłek
4 kromki chleba razowego z serem + serek wiejski light + 20g oliwy z oliwej
3 posiłek
jak nie masz jak jeść czy coś to możesz kupić odżywkę białkową + banan
4 posiłek
ryz/makaron 100g , piers z kurczaka 150-180g ( na zmiane z rybą - czasem karkówka )
5 posiłek jeśli po treningu to warto od razu podać białko + uzupełnić węgle czyli
odżywka + 1-2 banan a chwile później
ryż brązowy + kurczak + warzywa
Posilek 6 przed snem
kostka twarogu 250g , warzywa , oliwa z oliwek
Oczywiście btw wyliczasz - http://www.ilewazy.pl/lyzka-oliwy-z-oliwek
łatwy kalkulator posiłków. Wychodzi Ci za dużo węglowodanów - obcinasz itp itp. Nauczysz się.
Bzdury. Zobacz sobie - sa osoby zalane tłuszczem i jakby miały rozpocząć redukcje to wyglądałby jeszcze gorzej niż wcześniej , gdyż pod tym nie byłoby żadnego zarysu mięśnia a pamiętaj , że rzeźba to ciężki trening. Tkanka tłuszczowa nie idzie z siła tak jak czysta masa mięśniowa.
Kreatyna powoduję zwiększanie masy tylko w tedy kiedy masz dietę - inaczej to nie działa.
'Oxidosis'
14-03-2012, 22:10
Że co? Większej głupoty w życiu nie czytałem. Chcesz nabrać tkanki tłuszczowej za nim pójdziesz na siłownie, aby potem coś wyrzeźbić? Przecież na siłownie się idzie po to, aby zrobić coś ze swoim ciałem. W Twoim przypadku jest to zwiększenie masy - odpowiednia dieta + trening, i stopniowo będziesz przybierał na mięśniach. Nie rozumiem, jaki jest cel w przybieraniu tkanki tłuszczowej przed pójściem na siłownie. A siła nie ma nic wspólnego z tkanką tłuszczową - Ilu znam ludzi którzy wyglądają jakby chleb był im obcy, a są dużo silniejsi niż typowi grubasi.
Na kg dobre są jakieś gainery, ale najlepiej zaczynać stopniowo, czyli najpierw ułożyć trening i w miare dobrze się odżywiać, potem jakaś dietka, a gdy efekty stopniowo będą malały kupić tego typu odżywki. Co do diety, wiadomo, że nie wszystko zawsze smakuje - poszukaj po necie i po prostu znajdź jakąś odpowiednią dla siebie ;)
Alfonsik
14-03-2012, 23:06
Hm 2 tygodnie mówisz to Ci polecam metke i deke XD:D
N-series
15-03-2012, 00:07
pasza dla świń i meta wyjebiecie wiecej niz 10kg [potem możesz rozstępy rzeźbic
Może lepiej zachować tutaj powagę ?? ale w sumie jakie pytanie takie odpowiedzi :)
10 kg w 2 miechy to tylko gainer albo meta. xd
Jarken v2
15-03-2012, 17:53
Coś takiego (http://allegro.pl/scitec-mass-20-mega-gainer-na-mase-4086g-bialko-i2155068634.html) i chodź na siłkę 3 dni w tygodniu, chłopcze w 2 tygodnie jakbyś nie wychodził z KFC wszystko by ci poszło w brzuch i może dobrze że wyglądał byś jak wieprz skoro masz takie płytkie myślenie i zanim napisałeś temat nie zalukałeś w google. 2 tygodnie 10kg... Może 2 miesiące z tym co podałem i odrobiną zapału i chęci.
O jogurcikach, stejkach i serach czyli o regularnym dużym posiłku już nie wspomnę.
kebab + piwo
@down
to chyba Ty nie masz pojęcia, kebab + piwo to taka mieszanka, ze metabolizm dostaje taki zastój i gromadzi ci sie całe jedzenie, obowiazkowe spanie po jedzeniu, rano piwko, poludnie piwko i kebab, wieczorem podobnie. Wystarczy, że posiłki są rozłożone 4/5godzin +/- od siebie i po 2 tygodniach dostajesz bęben +10kg, jedynie co można - to modlić sie by masa tłuszczowa rozłozyła sie po całym ciele, co niestety pewnie nie jest możliwe.
I nie pisz tu o żadnym sporcie siłowym, bo gość ewidentnie pisze o masie tłuszczowej. Zresztą każdemu przyda się trochę masy tłuszczowej, nikt nie trzyma sie na samych mięśniach bo to wygląda dosyć nieestetycznie.
PS. jadłeś kiedyś kebaba i popijałeś piwem? bo wydaje mi się, że nie
Temat do zamknięcia i proszę o to adminów ;) Koleś jak będzie chciał porad napiszę na forum SFD lub innym dobrym forum i otrzyma ją od profesjonalistów. Bo posty w stylu kebab + piwo , pasza dla świń + meta mijają się z celem. Zresztą wszystko on już wie a bynajmniej mu to trochę opisałem.
A największym argumentem na zamknięcie tematu jest to , że czegokolwiek by nie brał nie przytyję 10kg w 2 tyg chociażby brał najlepsze możliwe sterydy itp. Żadne kebaby , żadne piwo nie da mu aż 10kg w dwa tyg. TO NIE JEST REALNE I NIE PISZCIE , ŻE JEST BO WIDOCZNIE POJĘCIA O DIECIE I SPORCIE SIŁOWYM NIE MACIE. Pozdrawiam
Ja coś napiszę od siebie z punktu biologicznego. Po prostu jedz wszystko co ma najwięcej CUKRÓW! Jeżeli będziesz miał nadmiar cukrów to organizm tego nie wchłonie, co idzie za gromadzeniem się ich w komórkach. A uwierz, cukry z komórek strasznie ciężko się pozbyć.
ABDO THE KING IN DEMON
15-03-2012, 22:35
10 kg w 2 tyg da rade, tylko strzał w dupala deka + teścio + vinstrol na rzeźbe i będzie dobrze meta nic Ci nie da przy tej masie.
sam cwicze od 4 lat waze 91 przy 186 znam takich szczypiorków którzy się porozrastali w kilka dni, ogólnie dobrze wyglądają ;]]
tylko w bani się popierdolilo ;d
Ćwicz pakuj deke w dupala i tyle jeśli chcesz 10 kg ema
@Marek
Co ty pier... człowieku normalnie że się da przytyć 10 kg w 2 tyg ze sterydami.
Poziomek :P
15-03-2012, 22:43
Polecam jeść sam smalec.
TEN KTO SIĘ KŁÓCI , ŻE 10KG DA RADĘ NA KEBABIE I PIWIE W CIĄGU 2 TYG TO skończony idiota :) przepraszam za język ale aż przykro mi to czytać. Zanim metabolizm się przyzwyczai to trochę minie tak więc nie kur... w 2 tygodnie. Ty w ogóle pojęcia o odżywianiu nie masz. Nie jest realne na koksie 10kg 2 tygodnie przytyć a tym bardziej dla amatora. Nie ma szans więc autorze tematu napisz taki temat na SFD forum to Cie wyśmieją i to samo napiszą :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.