Zaloguj się

View Full Version : Co wybra? z od?ywek?:[

pixelmax95
16-03-2012, 13:21
Siema, mogę wziąć narazie tylko 2 odżywki, bo narazie kasy niemam... Gainer, białko, węglowodany. Doradźcie mi jakie wziąć.

Kovalchuk
16-03-2012, 13:41
Ile ćwiczysz?
Zresztą, tutaj odpowiedzi nie znajdziesz, zapraszam do artykułu
http://www.kfd.pl/podstawy-ukladania-diety-186480.html
oraz na forum kfd.pl - najlepsze w polsce na ten temat i tam napisz wszystko o sobie na pewno ludzie Ci pomogą;)

Marek
16-03-2012, 14:43
Otóż po pierwsze -

Węglowodany - węgle dostarczyć możesz z pełnowartościowych produktów jak ryż , makaron , kasza,ziemniaki , razowiec itp...nie ma sensu kupować gainera bo to tylko cukry - to mija się z celem. Lepiej zainwestować tą kasę w jedzenie.

Białko - tutaj ciężej dostarczyć niż węgle tak więc na pewno kupiłbym na Twoim miejscu białko

Jeśli chodzi o gainer to tylko BULKI JAK COŚ bo zwykły gainer to prawie sam cukier.

PS : przykro mi to mówić po raz enty ale jeśli nie masz diety to nie masz nawet co kupować odżywek. Mi jako tibijskiemu forumowiczowi możesz nie wierzyć ale na każdym forum Ci to samo napiszą albo jakiego byś faceta nie spotkał w sklepie z odżywkami. Dieta to podstawa a odżywki służą uzupełnieniu braków w niej. Sam też kiedyś tego nie kapowałem i waga oraz wymiary stały w miejscu kiedy piłem białeczko , gainera. Aktualnie jestem na diecie , uzupełniam braki białkiem + witaminy minerały , omega 3 , lecytyna , żeń - szęń i magnez i rosnę :) Tak więc pierw dieta a później odżywki. Pewnie patrzysz na odżywki z wyższych półek czyli białko minimum 100zł i gainer minimum 100zł tak więc masz 200zł a za to już żarcia kupić można chociażby mięcha zamrozić bo makarony , ryże są tanie.

Krulowiec
16-03-2012, 15:19
Wydaję mi się, że teraz jest jakaś moda na tą siłownie prawie każdy chodzi, każdy coś wpier*ala byle powiedzieć ' noo, cisne na siłce '. Pan wyżej ma rację, po co Ci jakieś odżywki, uzupełniają one tylko dietę, której nie masz? Poza tym sądzę, że skończysz po miesiącu ćwiczeń. ;)

Marek
16-03-2012, 15:51
Wydaję mi się, że teraz jest jakaś moda na tą siłownie każdy chodzi, każdy coś wpier*ala byle powiedzieć ' noo, cisne na siłce '. Pan wyżej ma rację, po co Ci jakieś odżywki, uzupełniają one tylko dietę, której nie masz? Poza tym sądzę, że skończysz po miesiącu ćwiczeń. ;)

Takie jest podejście 80% osób zabierających się za siłownie. Wiedza zawarta jest choćby na forum SFD w całości - czytając tamto forum można wyjść naprawdę z bardzo dobrą wiedzą na temat diety , treningu. Są gotowe diety podwieszone , gotowe plany wystarczy tylko trochę chęci. Teraz większość młodych osób nawet nie zabrało się za sztangę nie odbyło treningu a już myśli o suplach typu kreatyna itp. A przecież pierw trzeba wykorzystać naturalny bodzieć przyrostu siły i masy a dopiero później można pomyśleć o jakimś cyklu. To tak jakby kupować cały sprzęt bokserki a nie odbyć ani jednego treningu. Ile osób później wyzywa na suplementy i traktuje je jako efekt "placebo " mówią " kur....ta kreatyna mi nic nie dała - szajs nie biorę już tego " a tak naprawdę każda kreatyna działa - każda !! Nawet z najtańszych półek. Sam brałem fitmax creatyna capture i nieźle siła i masa poszła a kuracja 45zł. jest to nawet udowodnione naukowo. Lecz nie ma niestety sensu brać suplementów bez diety. Nie musi to być dieta dopięta na ostatni guzik ( ciężko zresztą w przypadku amatora ) lecz zdrowe odżywianie i wartościowe. Ćwiczysz na początku - na początku nawet jeśli jesz tak w kit i ćwiczysz złym planem efekty będą bo na początku wszystko łatwo idzie lecz przyjdzie czas stagnacji i ruszyć nie będzie już chciało bez odpowiedniego treningu i diety. Pamiętajcie ludzie , że pierw trening , dieta i kiedy nauczymy się poprawnie wykonywać ćwiczenia technicznie , ogarniemy układanie diety a naprawdę z kalkulatorami obecnymi w sieci to proste bardzo i będziemy mieć staż w tedy możemy zabrać się za kreatyny i inne tego typu odżywki. A co do białka , węglów owszem można nimi uzupełniać tylko i wyłącznie uzupełniać dietę lecz postawiłbym na białko bo węglowodany tanio można z jedzenia mieć.

Kovalchuk
16-03-2012, 16:42
Nigdy byś nie polecał sfd, jeśli nie wiesz co oni robią... - po prostu ludzi w chuja, wypuścili nową linie produktów sfd (min. białko) i zapewniali, że w nich jest koncentrat białka, ale jak się po badaniach laboratoryinych jednego z użytkowników okazało, było tam białko pochodzenia roślinnego czyli soja, baaardzo słabej jakości. Temat ten rozpoczął na swoim forum Krzysztof Stepniewski znany jako Cyberpaker (to on nagrywał i wypromował hardkorowego koksa - pierwsze 50 filmów). W temacie zawarte było, jak sfd oszukiwali ludzi, nie tylko na białku, tak że na innych odżywkach. Minęło kilka dni i Cyber zaczął dostawać pogróżki na e-mail, które potem wklejał do tematu (była groźba uszczerbku na zdrowiu itp). Tak że przekręty jakie tam robią to jest masakra, moim zdaniem najlepsze fora:
kfd.pl
imperium-sportu.pl
forum-kulturystyczne.pl
na nich szukajcie odpowiedzi i pomocy

pixelmax95
16-03-2012, 17:56
Jesteście w błędzie... Ćwiczę właśnie już ponad miesiąc i mam dietę z kfd i nie mam zamiaru przestać, a odżywek potrzebuję, bo na wakacje chciałbym jakoś wyglądać a czasu jest mało. Z wyborem produktów mam właśnie problem, bo nie znam się zbytnio na nich i sugeruję się opiniami innych ludzi.
Tak wgl. to dzięki za pomoc, pomyślę co z tym gainerem.

Marek
16-03-2012, 19:03
Nigdy byś nie polecał sfd, jeśli nie wiesz co oni robią... - po prostu ludzi w chuja, wypuścili nową linie produktów sfd (min. białko) i zapewniali, że w nich jest koncentrat białka, ale jak się po badaniach laboratoryinych jednego z użytkowników okazało, było tam białko pochodzenia roślinnego czyli soja, baaardzo słabej jakości. Temat ten rozpoczął na swoim forum Krzysztof Stepniewski znany jako Cyberpaker (to on nagrywał i wypromował hardkorowego koksa - pierwsze 50 filmów). W temacie zawarte było, jak sfd oszukiwali ludzi, nie tylko na białku, tak że na innych odżywkach. Minęło kilka dni i Cyber zaczął dostawać pogróżki na e-mail, które potem wklejał do tematu (była groźba uszczerbku na zdrowiu itp). Tak że przekręty jakie tam robią to jest masakra, moim zdaniem najlepsze fora:
kfd.pl
imperium-sportu.pl
forum-kulturystyczne.pl
na nich szukajcie odpowiedzi i pomocy

Wiesz co to konkurencja ?? sprzedają oni tanie białko sfd które zażywa sporo osób w tym kilku moich kolegów w tym ja również je brałem i nie było żadnych uszczerbków jak Ty to piszesz. Kumpel to białko bierze odkąd wyszło oraz inne odżywki z ich sklepu i nigdy nie narzekał a przyrosty cały czas ma. Badania ostatnio robił bo tak się złożyło , że do pracy ( pracuję ze mną ) i zdrów jak ryba a badania obszarowe miał. Te bzdury co napisałeś wyżej już były omawiane na sfd i są to informacje wyssane z palca konkurencji . Oni mają swoje odżywki i to jest konkurencja bo Polska biedny kraj i wiadome co wybierze Polak. Od lat kupuję w sklepie SFD i nigdy na nic nie natknąłem się - zamawiam odżywki dla kolegów oraz siebie - nigdy nie miałem problemu !! A przeróżne kupowałem więc nie wiem co Ty pier...Akurat na temat odżywiania wiedzę mam dość dobrą i wiem , że to białko spełnia moje oczekiwania.

Kovalchuk
16-03-2012, 19:38
Siedzę w tym więcej niż 4 lata znam bardzo dobrze Cybera jeszcze wcześniej niż kręcił filmy z hardkorem i nie będziesz mnie ***** pouczał, JAKIM CUDEM WYSZŁO NA BADANIACH, ŻE BIAŁKO KTÓRE RZEKOMO ZAWIERA KONCENTRAT, MA SWOIM SKŁADZIE BIAŁKO ROŚLINNE CZYLI SOJE ? A temat był w internecie poruszany. http://mojtrening.pun.pl/viewtopic.php?id=1224
Przeczytaj ten temat bo podniecasz sie tym sfd jak nie wiem co, to jest forum dla kretynow, kilku ludzi maja wiedze reszta ci glupoty podoradza (dzieci ktore maja 15-17 lat). To nie są żadne bzdury...

Te bzdury co napisałeś wyżej już były omawiane na sfd
Ty chyba nie wiesz co piszesz... DZIWNE ŻEBY NA SFD O SWOICH ODŻYWKACH PISALI, ŻE SĄ ZŁE... NA INNYCH FORACH KULTURYSTYCZNYCH SĄ SKARGI NA TE ODŻYWKI, RZADKO JEST DOBRA OPINIA, ALE DLA CIEBIE LICZY SIĘ SFD...
Zakończyłem rozmowe z tobą, bo wygląda jak byś był ich waflem, po za tym wystarczy zobaczyć na szatę graficzną tego forum i można wszystkiego sie dowiedzieć ;-)

Marek
16-03-2012, 20:09
http://www.sfd.pl/Aktualne_wyniki_test%C3%B3w_bia%C5%82ek%2C_kolejne _badania_na_biezaco_str_1-t832294.html

Tyle na ten temat :) szanuję Twoją wypowiedź również. Jutro będę dzwonić do sfd sklepu i opowiem im jeszcze raz o tym wszystkim co przeczytałem z Twojego linku dawnego. Na pewno nie będzie to spokojna rozmowa więc jutro dam znać co powiedzą a jeśli chodzi o białko to ja po prostu uzupełniam econo niedobory i mam efekty na siłowni. A z pokarmu na 100% nie dostarczam pełnego zapotrzebowania.

Jarken v2
16-03-2012, 20:22
Ja może nie na temat odżywek ale powiem ci że wkurza mnie zapał do chodzenia na siłownię przed wakacjami, kozaczenie przy tym do kumpla 'patrz jak najebałem bica na siłce'. Aby coś osiągnąć trzeba długotrwałego treningu, chęci, diety i odżywek. Moje zdanie może się większości nie podobać, ale fuck off xd. Zapytaj dokładnie na forum kfd, zresztą są tam setki prawie identycznych tematów więc najpierw przeglądnij stare, ale osobiście polecałbym ci gainera który pomógł by ci przybrać na wadzę (masa i siła mięśniowa). Osobiście myślę że jakbyś pochodził rok, ale tak systematycznie 3 dni w tygodniu to były by widoczne efekty. DIETA TO PODSTAWA

'Oxidosis'
16-03-2012, 20:39
"Chce wyglądać na wakacje" - takie podejście ma 80 % które ćwiczą. W sumie ściskamy beke z takich kolesi na siłowni, którzy nie rozumieją, że to sport który przede wszystkim uczy cierpliwości i jest na lata. Jeżeli chodzi o autora tematu, polecam Ci ćwiczyć na sucho, dobry trening, + odpowiednia dieta, efekt gwarantowany. Nie mając doświadczenia z siłownią naprawdę nie warto kupować odżywek, poza tym Ty chcesz abyśmy Ci coś doradzili, a nawet nie powiedziałeś, jaki masz cel... ( siła, masa, rzeźba? )

Kovalchuk
16-03-2012, 21:05
To co Oxid powiedział - święte słowa.
#Marek - a co Ty byś powiedział jeśli byłyś sprzedawcą w sklepie, który ma swoją linię produkcyjną o swoich odżywkach... To tak jak byś dzwonił do orange i pytał się czy warto z nimi podpisać umowę. Przewiduję, że powiedzą, że było to fake.

Marek
16-03-2012, 21:18
To co Oxid powiedział - święte słowa.
#Marek - a co Ty byś powiedział jeśli byłyś sprzedawcą w sklepie, który ma swoją linię produkcyjną o swoich odżywkach... To tak jak byś dzwonił do orange i pytał się czy warto z nimi podpisać umowę. Przewiduję, że powiedzą, że było to fake.

Napisałem do nich i żądam wyjaśnienia tej sprawy z tego linku. Jestem ich stałym klientem i znają mnie więc jutro zadzwonię i chcę by mi to wszystko wyjaśnili. Bardzo korci mnie analiza tego białka , gdyż mam je w domu . Co prawda analiza kosztuję ale miałbym dowody i pewność.

Marek
17-03-2012, 10:50
Faktycznie co do tego białka sfd econo miałeś rację. Wyjaśnione już mi zostało wszystko. Nie będę tutaj szczegółowo rozpisywać się bo jak ktoś chcę może zobaczyć aktualne testy tego białka przez komisje odżywiania itp. której pieczątek nie można byłoby podrobić bo po prostu nie realne to jest a po drugie wysokiej karze podlega. Otóż z tym białkiem to jest tak :

SFD nie robi samemu tego białka - oni tylko dają na to skład i zlecają firmie wyrobienie tego białka jak i innych "własnych forumowych odżywek". W firmie tej co zlecili robienie tego białka robili właśnie takie wałki i oszukiwali. Wydało się to wszystko podczas właśnie testu który pokazałeś i zostały przeprowadzone szczegółowe badania sanepidu - kontrola i okazało się to prawdą. SFD natychmiast zerwało umowę z tą firmą i zleciła innej firmie w której badania tego białka i innych odżywek będą odbywać się systematycznie co jakiś czas. SFD zwróciło pieniądze lub towar wszystkim tym co zostali oszukani i wczoraj nawet poparł mi to jeden z kolegów forum. Jeśli moje historie zamówień będą z tamtego okresu również zostaną mi zwrócone pieniądze lub nowe białko. Firma sfd podlega kontrolą sanepidu i ma certyfikat więc o wałkach już nie ma co mówić -temat wyczerpany. Po prostu firma której zostało zlecone produkowanie tego sfd econo waliła w chu...

Kovalchuk
17-03-2012, 11:22
Firma waliła wałka na zlecenie sfd... zresztą podobnie jest z kilkoma innymi odżywkami z polskich firm. Producenci robią mieszanki białka koncentratu z innymi składnikami, gdyż 750g normalnego koncentratu wynosi około 30zł, gdzie pierwsze białka zaczynają się od 35 zł, łatwo można snuć wnioski. Podobna sprawa jest z ich nowym BCAA

Marek
17-03-2012, 11:38
Firma waliła wałka na zlecenie sfd... zresztą podobnie jest z kilkoma innymi odżywkami z polskich firm. Producenci robią mieszanki białka koncentratu z innymi składnikami, gdyż 750g normalnego koncentratu wynosi około 30zł, gdzie pierwsze białka zaczynają się od 35 zł, łatwo można snuć wnioski. Podobna sprawa jest z ich nowym BCAA

Wiesz sam straciłem trochę zaufania do tego białka sfd econo ale potyczki zdarzają się każdemu. Mają oni umowę z inną b.dobrą firma ( według opinii publicznej ) i co niedługi czas badania kontrolne sanepidu i tych co tam analizują te składy po czym są wstawiane na forum wyniki z pieczęciami. Wiem , że ktoś sobie może pomyśleć " taaaaaaa a pieczątki podrobią " tylko , że podrobienie takich pieczątek Państwowego związku grozi karą pozbawienia wolności i wysoką grzywną. Nie da się tego ominąć tak więc dajmy szanse bo to nie SFD nawaliło , gdyż jak nawet sam wiesz nie oni to produkują a tylko zlecają firmie swój zgłoszony i skontrolowany skład.

Nie gadajmy już o tym bo to nudne :P

Novi
18-03-2012, 10:37
Prosze Cie... Chcesz cos uzyskac na forum gry ktora nazywa sie " tibia " Powodznia..
Wejdz na jakies profesjonalne forum...
A ja radzil bym Ci udac sie , do trenera silowni w ktorej cwiczysz ( ew jak to jest jakas domowa, to do najblizszej publicznej silowni) I pogadac z trenerem, to on Ci wszystko powie i doradzi, a nie ludzie na forum pixelowej gry.

Janush
18-03-2012, 10:40
co do tych odżywek jeśli mówisz że ćwiczysz już aż cały miesiąc i już chcesz łykać suple bo chcesz fajnie wyglądać w wakacje to marnie to widzę bo mięśnie będziesz przygotowywać jeszcze z 2 miesiące do wysiłku... a dopiero później siła rzeźba czy co tam chcesz... no ale cóż życie jest za krótkie by być ciągle małym ;p dlatego na dobry początek polecam kreatynę czysty monohydrat i do tego białko niekoniecznie musi być za milion zł ale takie za 30-40 zł na start starczy...

Tidy
18-03-2012, 11:09
Wydaję mi się, że teraz jest jakaś moda na tą siłownie każdy chodzi, każdy coś wpier*ala byle powiedzieć ' noo, cisne na siłce '. Pan wyżej ma rację, po co Ci jakieś odżywki, uzupełniają one tylko dietę, której nie masz? Poza tym sądzę, że skończysz po miesiącu ćwiczeń. ;)

Nie każdy, ja ćwiczę dla własnej satysfakcji już półtora roku.. Czuję się z tym świetnie, nigdy nie jadłem żadnych odzywek.

Dieta w zupełności wystarczy.
Ważę 78kg spożywam 3,500~kalorii dziennie (7 posiłków dziennie - taka dieta kosztuje).
Powiem tak najgorsze są pierwsze 2 miesiące :)
Nie spożywaj alkoholu nawet w najmniejszej ilości po pół roku kiedy regularnie ćwiczyłeś ( 3x w tygodniu ) zobaczysz poważne efekty a twoje ciało stanie się zupełnie inne .

Przy dietach wysoko węglowodanowych radzę robić brzuch ( ale nie wtedy kiedy wykonujemy ćwiczenia na klatkę piersiową z uwagi na przepływ krwi ciało nie pompuję się w odpowiednich miejscach a rozchodzi się po wszystkich mięśniach) .

Miffek
18-03-2012, 12:06
@up

Warzysz? O.o Z tego co wiem to warzy sie piwo a nie 78kg...

Przepraszam za offa ale oczy mnie bola jak widze takie byki XD

pixelmax95
18-03-2012, 14:56
Dzięki Tidy za rady.
Janush a kreatyna na start to będzie dobry wybór? Słyszałem, że kreatynę się bierze dopiero po dłuuugim czasie trenowania.

Kovalchuk
18-03-2012, 15:44
Kur#a już mnie wkuri#cie tymi pytaniami po 1 zarejestruj sie na jakims dobrym forum kulturystycznym czlowieku, to takie trudne? tutaj nie dostaniesz profesjonalnej odpowiedzi, nie ktorzy pisza kompletne glupoty.
Nie pisz wiecej juz w tym temacie, tylko zaloz nowy temat na kulturystycznym forum a nie na tibijskim.

Tidy
18-03-2012, 16:04
Dzięki Tidy za rady.
Janush a kreatyna na start to będzie dobry wybór? Słyszałem, że kreatynę się bierze dopiero po dłuuugim czasie trenowania.

Kreatyna po 2/3 miesiącach ćwiczeń zaczynamy od najsłabszej żeby przyswoić organizm ( musimy tak zrobić ) musisz przejść przez pierwszy cykl.. Ona nic praktycznie Ci nie da ale po pierwszym cyklu zaczynasz drugi.. Z silniejsza kreatyna.. Tu już zobaczysz efekty .