PDA

View Full Version : Wybór Xperii

GladeQ
16-03-2012, 20:55
Ej laski,
mam dylemat nad wyborem nowego telefonu. Tym razem przygodę postanawiam zacząć z Soniaczami.

Waham się między dwoma modelami:

- Bestia Xperia S (http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-s/), posiadająca większy ekran oferujący doznania w jakości HD, 12mpix aparat oraz sercem 1.5 GHz Dual Core.

- Nieco spokojniejsza Xperia P (http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-p/), wyróżniająca się od swojej poprzedniczki tym, że w ekranie zastosowano technologię Bravia.

Temat dotyczy tylko modeli smartfonów z rodziny Sony! Niech nikt mi tu nie wyjeżdża z żadnym gównem od Samsunga.

Czekam na wasze opinie Androidoffcy!

Finderlow
16-03-2012, 20:59
Jeśli masz fundusze, a widzę że je masz, bierz pierwszy z nich. Uzasadnieniem niech będzie to, że jest lepszy od tego drugiego. To tak w telegraficznym skrócie

Joogi
16-03-2012, 21:01
Jak ogladam obrazy na moim neo v HD z wlaczonym Bravia to az oczy bola, ale baterie zre strasznie... Wez Neo V, tanszy, praktycznie takie same parametry tylko inny design...

#Down
No dobra pomylilo mi sie troche, ale mgsm.pl najlepsza strona, ogarnij wszystkie modele sobie :q i opinie sa pomocne, ale w tych nowych xperiach jeszcze nie ma, bo nie ma w sprzedazy.

GladeQ
16-03-2012, 21:06
Tak czy siak muszę się liczyć z tym, że baterię będę musiał ładować każdej nocy.
Miałem do czynienia z Neo V, nie zachwycił mnie (tzn. ciekawy model ale do moich wymagań potrzebuję mocniejszą maszynkę). A co do jego parametrów to różnica jest ogromna ;)

@edit@up
Skąd Ty misiu bierzesz te specyfikacje? Ty modeli przypadkiem nie mylisz? :>
Wydaję mi się, że mówisz o Xperia Sola (http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-sola/specifications/)

Azielu$
17-03-2012, 15:00
W Xperii S też jest zastosowany silnik Bravia. Wydaje mi się, że S będzie lepsza ze względu na mocniejsze wnętrze. xd

GladeQ
17-03-2012, 15:17
No silnik jest ale nie ekran, bo rozdzielczość za wysoka xD

Joogi
17-03-2012, 16:25
To wreszcie chcesz dobre bebechy z malym ekranem? Bo o taka kombinacje ciezko. A do czego dokladnie potrzebujesz tel? 515mb ramu i 1gb procek w zupelnosci do wszystkiego wystarczy, wydaje mi sie niepotrzebne kupowac lepszego xd

#Down
To nie wiem co Ty masz tam odpalone chlopie, ja na neo V mam odpalone wszystko, net,gg,face i mi zostaje 140, gdzie nic nie muli i wszystko lata plynnie, strony, gry nawet te lepsze.

zio0m
17-03-2012, 20:20
Joogi to Ci się źle wydaje , bo powoli dwurdzeniowiec przestaje być nadmiarem mocy a zaczyna wymaganiem . 512 mb ram to bardzo mało , mi na SGS z tego zostaje 120-130mb . Odpalasz do tego jakaś grę i przy jej minimalizacji i widzisz jak wszystko muli jak na symbianie ;)

Dziwne porównanie masz, porównujesz telefon droższy z tańszym nie opisując jakichkolwiek wymagań lub co telefon ma robić/spełniać i chcesz żebyśmy Ci pomogli . Tak nie da rady

Bambucha Rook
17-03-2012, 20:57
Joogi to Ci się źle wydaje , bo powoli dwurdzeniowiec przestaje być nadmiarem mocy a zaczyna wymaganiem . 512 mb ram to bardzo mało , mi na SGS z tego zostaje 120-130mb . Odpalasz do tego jakaś grę i przy jej minimalizacji i widzisz jak wszystko muli jak na symbianie ;)

Dziwne porównanie masz, porównujesz telefon droższy z tańszym nie opisując jakichkolwiek wymagań lub co telefon ma robić/spełniać i chcesz żebyśmy Ci pomogli . Tak nie da rady

ja posiadam Nokie 500 (symbian^3) i jestem bardzo zadowolony. Ani razu nic mi nie mulilo w tym smartphonie a mialem otwartych mhm 8 aplikacji w tym opere gry itp wiec nie jest tak zle jak sie wydaje na zawartosc tego SP

#T
Ja bym bral Xperia S poniewaz widac ze ma lepsze parametry niz Xperia P ja bym sie nie zastanawial tylko bral S

Poziomek :P
18-03-2012, 09:37
@up
Widać, że nie miałeś nigdy tela na andku.

Jak już czekasz, to czekaj na SGS3.

GladeQ
18-03-2012, 09:44

Porownuje drozszy z tanszym bo ten tanszy ma o wiele lepszy ekran, co juz wczesniej napisalem. To jest dosyc wazne dla mnie bo nie ma tygodnia, w ktorym nie ogladalbym jakiegos filmu na telefonie. Uwazam, ze ekrany Bravia sa nawet lepsze od Retiny od Apple.
Ale swoja droga to i tak jestem bardziej przekonany do S, za rok/dwa i tak bedzie daleko w tyle za konkurrencja xd

A jesli kogos tak bardzo to interesuje do czego mi potrzebny telefon, to przede wszystkim do obslugi aplikacji, ktore juz na zwyklym procku 1ghz nie dzialaja. Do tego aby abym mogl sie nim polaczyc z telewizorem/ aparatem/ komputerem. Telefon powinien bez problemu obslugiwac kilka aplikacji na raz. No, to takie najwazniejsze.

zio0m
18-03-2012, 13:39
Napisałeś, że ma lepszy ekran ale nie napisałeś do czego go używasz, więc skąd mamy wiedzieć , że oglądasz tyle filmów na telefonie i ekran jest dla Ciebie ważny ?

Jakie to aplikacje ? Potrzebują mocy graficznej czy mocy procesora ? Chyba że są to gry i potrzebują tego i tego , wtedy wiadomo ,że wybór pada na ten mocniejszy sprzęt . Bo napisałeś tak :
"Potrzebuje laptopa do 5 tysięcy , mam dwa na oku , jeden jest mocniejszy ale drugi ma lepszy ekran , którego kupić?"

Nie wypisując nic na co mamy patrzeć , co z czym porównywać ,a jak zapytałem do czego używasz telefonu to się sapiesz "że jak by kogoś interesowało" . Zresztą zamiast pytać ludzi co z tematem mają w większości tyle wspólnego co przeczytali na interii czy onecie zapytaj na forum.android.com.pl gdzie masz sporo ludzi siedzących w temacie bardziej .

Już jednordzeniowce obsługują kilka programów na raz , połączenie z telewizorem/komputerem przewodowe/bezprzewodowe ? Przesyłanie plików czy obrazu ? Bo tak czy tak , powienieneś wiedzieć że z komputerem przewodowo/bezprzewodowo łączy się 100% telefonów tylko trzeba wiedzieć jak . Co do telewizora , hdmi/wifi/bt jeśli telewizor ma a to powinieneś wiedzieć Ty . Sprawdź też , czy wyżej wymienione telefony mają usb-hosta bo inaczej się z aparatem nie połączysz .

GladeQ
18-03-2012, 13:56
Misiu może i byś miał racje gdyby nie jeden drobny szczególik :)
Nie zapytałem, którego mam kupić tylko zapytałem o opinie nt. wymienionych modeli.

zio0m
18-03-2012, 15:01
Słoneczko zwroty przez Ciebie użyte :
"mam dylemat nad wyborem nowego telefonu"
"Waham się między dwoma modelami"

Oznaczają , że chcesz wybrać jeden z dwóch ,i chcesz opinii który lepszy , a nie ogólnych , bo przecież ogólne masz w internecie .

Azielu$
18-03-2012, 21:03
Nie mam pojęcia o co ci chodzi. W obu telefonach są wyświetlacze Reality Display od Sony z silnikiem Bravia.

#down
Ta, to chyba o to chodzi. Xperia S nie ma WhiteMagic ze względu na większy ekran, bo zastosowanie jej jest możliwe na ekranach do 4', a Sony nie chciał eksperymentować. W sumie jak tak czytam to ta technologia może przybliżyć jakość RD do Super AMOLED'ów. Ale szczerze mówiąc to na ekran w mojej Arc S nie mogę narzekać, bo jest bardzo dobry.

zio0m
18-03-2012, 21:09
Azielu$ , z tego co czytam na odnośnikach podanych przez autora tematu to Xperia P ma jakąś technologie WhiteMagic , co przy Xperia S nie jest wyszczególnione , więc możliwe że jej ma . Tak to oba są na RD .