View Full Version : Tematyka Wojenna
Jarken v2
09-04-2012, 00:57
Głód książkowy nie daje mi spokoju i potrzebuje pilnie jakichś książek o tematyce wojennej... Najlepiej aby przedstawiała ona jakieś wspomnienia, powiązana np z obozem w Oświęcimiu. Czytałem ostatnio ''Byłem asystentem doktora Mengele" - polecam, zajebista książka.
"Rozmowy z katem" Kazimierza Moczarskiego - autor został osadzony w więzieniu z Jurgenem Stroppem, którego raczej przedstawiać nie muszę. Ich rozmowy zapisał w książce
"Dymy nad Birkenau" Seweryny Szmaglewskiej - przeżycia autorki w obozie w Birkenau. Realistyczne, drastyczne. Jeśli lubisz czytać motyw ładowania łopatą po głowie jednej więźniarki przez drugą tylko po to, żeby przeżyć i rzucanie niemowlakiem o ścianę + stanie nago w minusowej temperaturze na baczność - to książka dla Ciebie
A tak odskakując od masakry z Auschwitz
A jeśli potrafisz język angielski i jesteś cierpliwy, to polecam Ci książkę Harolda Moore'a i Josepha Galloway'a "We Were Soldiers Once… And Young" - relacja pierwszego starcia Armii Amerykańskiej z regularną armią Vietcongu. Patrzyłeś na "Byliśmy żołnierzami"? To jesteś w tym żywiole :)
Głód książkowy nie daje mi spokoju i potrzebuje pilnie jakichś książek o tematyce wojennej... Najlepiej aby przedstawiała ona jakieś wspomnienia, powiązana np z obozem w Oświęcimiu. Czytałem ostatnio ''Byłem asystentem doktora Mengele" - polecam, zajebista książka.
mówisz że czytałeś "byłem asystentem doktora Mengele"
to ja Ci polecam książkę też z Mengele : p mianowicie "Mengele polowanie na anioła śmierci" oraz książkę pt. "Oświęcim w oczach SS" : p ale tego już nie wiem czy fajna bo nie czytałem ale kolega mi ją polecał : p
http://www.gandalf.com.pl/fragment/mengele-polowanie-na-aniola-smierci/
tu taki mały odnośnik do tej książki
Polecam !
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.