Zaloguj się

View Full Version : Jaki jezyk

_woto_
29-05-2012, 15:03
Siema. Bede teraz szedl do technikum no i do wyboru mam j.niemiecki albo rosyjski. Gdyby byl francuski to bym wzial bo w gimnazjum sie uczylem ale nie ma takiej mozliwosci. Wiec od podstaw bede sie musial uczyc niemieckiego lub ruskiego. I tu pytanie: ktory jezyk jest latwiejszy do ogarniecia? Ja osobiscie jestem przekonany do niemieckiego (jest w nim troche slowek z angielskiego itp) ale slyszalem takie opinie, ze jest bardzo trudny, a ze rosyjski jest latwiejszy.

Ferrum
29-05-2012, 15:06
Zależy jak do tego podejść, wydaje mi się, że niemiecki chyba (?) bardziej się przyda. Nie wiem co zamierzasz jeszcze robić w przyszłości. Ja jestem w trakcie nauki języka bardziej angielskiego i dla mnie jest trudniejszy niż niemiecki, który umiem bardzo dobrze. Ciężko się trochę przestawić. ;)

Joogi
29-05-2012, 15:09
Niemiecki to twardy jezyk, ale w sumie latwy do nauczenia (: Jak chcesz sie nauczyc to calkiem latwo pojdzie, zreszta w szkolach w Polsce i tak poziom Niemieckiego jest slaby, wiec nie powinienes miec strasznych problemow, zwlaszcza ze dopiero bedziesz sie podstaw uczyl ^^

#Edit
wlasnie, do tego dochodza sprawy przyszlosciowe ;D mi sie troche przydal Niemiecki z gimnazjum teraz, ale i tak musialem prywatne lekcje jeszcze w Polsce miec :} ale zawsze podstawy juz jakies masz i nie trzeba zaczynac od zera (:

.Animal.
29-05-2012, 15:10
Wybierz niemiecki :) trudno ogarnąć pisownie rosyjskiego.A niemiecki ma lepsza przyszłość niż rosyjski jakby w Polsce trudno Ci prace było znaleźć to w Niemczech chętnie CIe przyjmą.

Logest

Z tego co słyszałem od kumpli którzy się uczyli rosyjskiego nie jest aż tak prosta ale to zależy dla Ciebie może być prosta dla niego nie .

.LOGEST.
29-05-2012, 15:18
Uczyłem się rosyjskiego w liceum i muszę stwierdzić, że jeżeli się do niego przykładasz, słuchasz na lekcji, starasz się zrozumieć to jest to bardzo prosty, fajny, a nawet przyjemny język.
Niemieckiego nie bierz, bo Cię jeszcze dziadek wydziedziczy,

Wybierz niemiecki :) trudno ogarnąć pisownie rosyjskiego.A niemiecki ma lepsza przyszłość niż rosyjski jakby w Polsce trudno Ci prace było znaleźć to w Niemczech chętnie CIe przyjmą.
NOMNOM
CYRYLICA jest bardzo prosta, poświęcisz na nią 30min-1godz i jesteś świetnie obeznany. A co do przyszłości to również rosyjski polecam, ile osób zna Niemiecki w naszym kraju? A ile znacie osób po rusycystyce?

Właśnie, jeszcze jedno. CYRYLICA to absolutna podstawa jak nie zamierzasz się jej nauczyć to sobie odpuść, bo nie dość, że nic nie napiszesz w zeszycie/ćwiczeniach/na sprawdzianie to jeszcze nic nie przeczytasz w podręczniku.

Nielegal Zbanowany
29-05-2012, 15:36
mam rosyjski w gimnazjum od 1gim
ruskie litery to maxymalnie dzien pracy bo moga sie mylic z polskimi niektore tam "r" to jak u nas "p", i u nas to u nich "u" itp
uwazam ze wszystko zalezy od podrecznika,ja mam bardzo trudny podrecznik i mi poprostu trudno sie nauczyc a mam tak ze raczej przyswajam szybciej wiedze z ksiazki niz z nauczyciela,gramatyka jest ale podobna do polskiej,umiesz polska to i zrozumiesz rosyjska.

Ryśku xD
29-05-2012, 19:22
Ja bym na twoim miejscu wybrał niemiecki.

Demon
29-05-2012, 19:27
ja miałem do wyboru j.niemiecki, j. rosyjski, j. francuski idąc do LO, każdy od podstaw, ponieważ w gimnazjum miałem tylko i wyłącznie j. angielski, wybrałem j. niemiecki i powiem Ci, że żałuję, jak j. angielski wchodzi mi od tak o, to j. niemieckiego nie mogłem, nie mogę i nie będę mógł rozgryźć, żaluję, że nie wziąłem j. rosyjskiego : \

Nielegal Zbanowany
29-05-2012, 20:32
up@
powiem ci ze to jest roznie ci co ucza sie ruskiego chca isc na niemiecki a ci co ucza sie niemieckiego na ruski :P

Brain
30-05-2012, 10:04
ja miałem do wyboru j.niemiecki, j. rosyjski, j. francuski idąc do LO, każdy od podstaw, ponieważ w gimnazjum miałem tylko i wyłącznie j. angielski, wybrałem j. niemiecki i powiem Ci, że żałuję, jak j. angielski wchodzi mi od tak o, to j. niemieckiego nie mogłem, nie mogę i nie będę mógł rozgryźć, żaluję, że nie wziąłem j. rosyjskiego : \

Jak angielski wchodzi Ci o tak o, a niemieckim już się odstraszasz na początku to nie nauczysz się niestety żadnego języka. Brutalne życie.

@topic
uczę się niemieckiego 9 lat już i polecam. Nie jest trudny, a słówka przynajmniej mi łatwo wchodzą. joł