Zaloguj się

View Full Version : System Kar - Stara propozycja Santano.

Sasha Rookslayer
08-11-2012, 22:14
Witam!
Na początku, chciałbym napisać, że jest to propozycja, którą napisał Santano. Myślę, że on ma najlepszą głowę do takich spraw, a raczej miał, bo już nie ma czasu na Serwer. Chodzi dokładnie o zmiany w systemie kar.
Jak wiecie, system kar aktualnie opiera się na jednej karze, którą jest blokada postaci. Inne, tzn. upomnienia, zabranie przedmiotów (np. za kradzież) czy blokady całego konta są albo mniej znaczące, albo rzadziej stosowane.

Słowa Santano:

Witam, chciałem Was zapytać, co sądzicie o kilku zmianach w systemie kar. Jak wiecie, system kar aktualnie opiera się na jednej karze, którą jest blokada postaci. Inne, tzn. upomnienia, zabranie przedmiotów (np. za kradzież) czy blokady całego konta są albo mniej znaczące, albo rzadziej stosowane.

Propozycja, którą chcę Wam dzisiaj przedstawić nie dotyczy oczywiście usunięcia banów, bo to byłoby moim zdaniem bezsensowne. Dotyczy ona jedynie skrócenia owych banów i ukierunkowania kar.

O co chodzi?
Chodzi głównie o możliwość zablokowania niektórych elementów gry dla osób łamiących regulamin, przykładowo:

1. zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na próg poziomowy - kara, którą dotychczas zdarzyło mi się zastosować jeden raz, na postać Vojska, po odbanowaniu (czego pewnie nie wiecie). Myślę, że ta kara mogłaby bardzo dobrze zniechęcić do używania bota; kara zostałaby zniesiona po zdobyciu odpowiedniego poziomu,
2. zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na liczbę godzin,
3. zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na stałe,
4. zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na postać, na liczbę godzin - opcja, która moim zdaniem mogłaby z sukcesem zastąpić bany np. za ogłaszanie wymiany postaci, bo po co banować kogoś na długo, jeśli zabronioną czynność można zablokować w inny, prostszy sposób?
5. zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na konto lub adres IP, na liczbę godzin - kara będąca ostatecznością w przypadku dużego spamu danej osoby,
6. zmniejszenie procentowo szybkości gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która moim zdaniem z powodzeniem mogłaby zastąpić karę za speedhack, myślę, że spowolnienie gracza do tempa setnego poziomu byłoby wystarczającym zniechęceniem do kolejnego użycia tego programu,
7. zmniejszenie procentowo obrażeń zadawanych przez gracza lub zwiększenie procentowo obrażeń otrzymywanych przez gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która mogłaby być przyznawana np. za bota i równie skutecznie mogłaby zniechęcić do jego używania,
8. zmniejszenie procentowo przedmiotów gubionych przez potwory zabite przez gracza, na postać, na liczbę godzin,[/CENTER]
9. niepełne wyłączenie postaci z możliwości gry na serwerze na postać, na liczbę godzin lub na stałe - zablokowanie możliwości bicia potworów, co za tym idzie brak otrzymywanych punktów doświadczenia; zmniejszenie prędkości, zablokowanie możliwości używania czarów,
10. pełne wyłączenie postaci z możliwości gry na serwerze, na postać, na liczbę godzin lub na stałe - przeniesienie postaci do protection zone, zablokowanie możliwości ruchu, przesuwania przedmiotów, pisania na kanałach publicznych, jedynie wgląd w postać.

Byłyby kary, więc byłyby również nagrody, np. za zgłoszenie błędu czy udział w evencie byłoby można dać danemu graczowi powiedzmy kilka procent doświadczenia, lub zwiększenie wypadania przedmiotów z potworów.

Proszę również o zaznaczenie, co w takiej sytuacji najlepiej byłoby robić z cave botami. Zostajemy przy delete? Czy długi ban, a później wyłączenie loota i zmniejszenie expa byłoby lepszym pomysłem? - Ja myślę, że delete, bez żadnego bana, ani innych pomysłów.

Proszę o opinie, które coś wniosą, dla innych, którzy nie chcą się rozpisać, przygotuję sondę.

Ja osobiście jestem na pierwszym punktem. Na pewno zniechęciłoby to bota to używania programów wspomagających grę. Oraz dodałbym, aby zmniejszyć loota dla takiego gracza :)

Propozycja Santano nie weszła w życie, więc myślę, że warto ją odświeżyć, aby weszła w życie.

Może macie swoje pomysły dotyczące kar za używanie programów ułatwiających grę, czt. botów, to proszę pisać. Może to własnie waszpomysł wejdzie w życie.

Zarexoholik?
08-11-2012, 22:23
W sumie za dużo tego. Najprostszym rozwiązaniem jest wprowadzenie dłuższych banów za takie głupoty jak handel/wymiana, czy sprzedaż za prawdziwe pieniądze, to samo dotyczy destruktywnego oraz ban na całe konto - nie na chara.

Mr Fsza
08-11-2012, 22:23
Mogłeś dać wielokrotny wybór

Oczywiście jestem na tak bo bardzo długim banie nudzi się gra i kończy się gra taka jest moje zdanie a banów jest dużo dziennie a na miesiąc to daje ogromnie dużą ilość .

Popieram punkt 1,7 oraz 8

http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=111920 xDDD

Shabus.
08-11-2012, 22:26
W sumie dobre propozycje z tym zmniejszeniem expa jak miał Vojska, ale nie napisałeś żadnej alternatywy bana za kradzież/oszustwa.
Można było by to dopracować, ale ogólnie spoko :D

adrian0093
08-11-2012, 22:28
Również jak ktoś wyżej jestem za ewentualnym wydłużeniem kar, a nie jakimiś kombinacjami. Jak dostanie się bana na całe konto na tydzień za głupie spamowanie "sprzedam xxx 30zł" to na pewno ludzie włączą na nowo swoje mózgi.

Przyznaj mi się Michale, czy Ty myślisz nad tymi wszystkimi propozycjami czy po prostu tworzysz te tematy aby nabić sobie kilka postów/reputów?

Nie popieram żadnego elementu propozycji - jestem za propozycją, która napisałem w tym poście.

Sasha Rookslayer
08-11-2012, 22:33
W sumie za dużo tego. Najprostszym rozwiązaniem jest wprowadzenie dłuższych banów za takie głupoty jak handel/wymiana, czy sprzedaż za prawdziwe pieniądze, to samo dotyczy destruktywnego oraz ban na całe konto - nie na chara.

Zarex, tyle razy było różnych propozycji odnośnie przedłużenia bana, za handel/wymiane, czy sprzedaż, albo Destruktywne zachowanie.Żadna propozycja nie weszła w życie, więc można byłoby połączyć jedną z drugą propozycją i napisać coś takiego jak ''regulamin:confused:'', oraz opisać w nim co i jakie są bany za coś, co łamie regulamin.

W sumie dobre propozycje z tym zmniejszeniem expa jak miał Vojska, ale nie napisałeś żadnej alternatywy bana za kradzież/oszustwa.
Można było by to dopracować, ale ogólnie spoko :D

Można byłoby pomyśleć również nad kradzieżą/oszustwami. Jakie bany należałby się za tą czynność. Oczywiście te wszystkie kary byłby bardzo surowe. Na pewno od nauczyłoby ludzi takich zachowań. Lecz pomyśleć nad tym musi sam Tygrys, bo jedynie on tutaj coś jeszcze może zdziałać, bo Santano/Mortiis chyba nie żyją:confused:.

Adrian, dla mnie propozycje Santano są dobre, oraz przemyślane. Sądzę, że te kary, np. obniżenie loota, expa byłyby na prawdę słuszne, bo po co komu dłuższy ban... dla mnie to bez sensu - nawet tego nie wprowadzą.
Co do moich postów? Mam na nie za przeproszeniem wyjeba*e. W każdej chwili mogą mi je skasować do 100 :<
Nie wiem po co komu tutaj posty.

Czekam, aż Tygrys napiszę w tej sprawie coś. Bo temat jest specjalnie dla niego, bo tylko on może coś w tym zmienić.

KaZeK
08-11-2012, 23:02
Ja bym zrobił oko za oko[...]

Piszesz oferty na Game-Chat? Brak możliwości pisania na trade/game-chat/default/pw.
Automatycznie zbierasz loota? Obniżenie drop rate o 50-70%
Automatycznie się manasujesz? Obniżenie manasa (o ile się da dla pojedynczej osoby) o 50%

Propozycja dobra, lecz trzeba by ją dokładnie przemyśleć. Wszystkie za i przeciw.

#btw.
Nie dałeś możliwości wielokrotnego wyboru.

Zii Baba
09-11-2012, 06:43
Co do wypowiedzi KaZk'a, jak dla mnie to bylo by najlepsze rozwiazanie... np oferty na gc - mute na 2h (aby czas uplynal musisz byc zalogowany), auto loot ? Obnizenie dropu o 20%, auto manas (obnizenie wlasciwosci manasa o 20%), przy kolejnym przewinieniu dodajeme te 30%, kolejne przewinienie 24h i chuj xD Nauczyli by sie...
Przyklad

spam na gc | auto loot | auto manas |
Pierwszy ban:
2h| -20% | -20% |
Drugi ban:
6h| -50% | -50% |
Trzeci ban:
18h| calkowita blokada | calkowita blokada |

Xienus o.O
09-11-2012, 11:57
popieram wszystkie opcje. ale niestety jak ktoś nieogarnięty robi ankietę to nie można wybrać takiej opcji.

Demon
09-11-2012, 12:13

Również jak ktoś wyżej jestem za ewentualnym wydłużeniem kar, a nie jakimiś kombinacjami. Jak dostanie się bana na całe konto na tydzień za głupie spamowanie "sprzedam xxx 30zł" to na pewno ludzie włączą na nowo swoje mózgi.

Przyznaj mi się Michale, czy Ty myślisz nad tymi wszystkimi propozycjami czy po prostu tworzysz te tematy aby nabić sobie kilka postów/reputów?

Nie popieram żadnego elementu propozycji - jestem za propozycją, która napisałem w tym poście.
dokładnie chłopaki, dwie najlepsze propozycje dotyczące banów! powinny zostać wprowadzone, bo ten spam jest tak żałosny, że aż szkoda gadać :)

Xzaz!t
09-11-2012, 14:39
Popieram wszystkie propozycje, fajne urozmaicenie, najbardziej podoba mi się ten "obniżony exp za boty".

Ps. I tak to nie wejdzie, bo kto to nam zrobi? :confused:

Mr Fsza
09-11-2012, 22:39
jak zawsze czytając innych brane od innych użytkowników .

Czytajcie uważnie każdy punkt jest inny ale wam się nawet czytać nie chcę a nawet czytać jak się chcę to nie chce wam się myśleć to już nie te czasy apo a niestety coraz gorszę a niby lepsze ...

kurde przecież jeśli oni tego nie zmienią to server prędzej upadnie no chyba,że nie chcą go ratować stare czasu apo i mała ilość banów a nowe i duża ilość a do tego dłuższe bany też bym się wkurwił gdyby dobre propozycje które chcą ratować server były olewane co zmniejsza to ilość graczy i też bym zszedł i poszedł .

czekamy na odpowiedź kogoś z ekipy teraz pan Tygrys robi jakieś upki ale szczerzę to dużo to nie zmieni duża ilość banów jeszcze jeden długi nudzi się gra i co ???

Koniec z tibią koniec z graczami a być może koniec z tymi co kupowali najwięcej pacców ??

rumun
09-11-2012, 22:40
Jestem za kazda propozycja a głownie za obnizony exp;]

Mr$ Quean
09-11-2012, 23:15
Bardzo dobre propozycje, przemyślane. Po co ciągle banować jak można zastosować karę która będzie nauczką. Jestem na Tak, a najlepsza propozycja to 1 z obniżeniem expa.

~#*Nalesniczek Zla*#~
09-11-2012, 23:53
Ciągle lecą bany i bany. A gdy ktoś dostanie bana na wolniejsze zdobywanie poziomów to potem się zastanowi dwa razy zanim zrobi coś głupiego. Jestem za ;)

Ali Baba
10-11-2012, 09:41
Jak tak czytam temat, to nic dziwnego, że apo to gówno. Większość adminów to gracze, a poziom intelektualny gracza jest poniżej normy: de.... .
Tygrys powinien po prostu wprowadzić jeden system: Usuwanie konta.
Jak by coś takiego wprowadził ale byłby płacz na serwie, cały maniactwo płakało by dniami i nocami.
Od dziś zastanawiam się od czego taki syf na apo powstał: Od was, czy od tych monsterów?

//Week

Też się nad tym zastanawiam wielki fizyku!

mam nadzieje, że week wiesz o co mi biega: " Chodzi o to, że gracze wtrącają się w decyzje, które tylko i wyłącznie należą do was". Ja nie obczajam, kto jest tutaj gracze, a adminem?

Ja jeszcze jednej sprawy nie obczajam: Gracze piszą, że kary za boty trzeba rozróżnić na typy funkcji używanych botów. Ja uważa, że bot to bot i kara powinna być surowa, bez znaczenie jaki to był. Czy to ma znaczenie: czy skilał, czy loota zbierał na auto- to jest nielegalny program i tyle - ingeruje w środowisko tibii kara - deleted. A spamowanie, sellanie za zł, wykorzystywanie słabość serwa to co innego- kara może być jakaś delikatna ale po kilku razach - deleted i tyle.

Fizyk to człowiek myślący, a każdy chyba myśli(?)

Akita
10-11-2012, 13:03
Trochę tego za dużo ale pomysł nawet dobry. Szkoda tylko że można było wybrać tylko 1 propozycje. Ogólnie popieram:D

ziomus517
11-11-2012, 01:20
lepiej jak ban jest na chara bo ja bym już nie wyrobił ;)