PDA

View Full Version : Benedykt XVI abdykuje!

Demon
11-02-2013, 15:28
Benedykt XVI powiedział, że długo medytował nad decyzją. - Czuję ciężar odpowiedzialności i zamierzam ustąpić dla dobra kościoła - powiedział.

Papież poinformował o swojej decyzji po łacinie, podczas konsystorza w sprawie kanonizacji męczenników z Otranto. Wezwał do zwołania konklawe. Wiadomość o ustąpieniu papieża potwierdził Watykan.

Kardynał Angelo Sodano skomentował, że ta wiadomość jest dla niego zaskakująca, "jak piorun z jasnego nieba". Rzecznik Watykanu powiedział, że informacja nie było szeroko rozpowszechniona. W jego opinii o zamiarze ustąpienia wiedzieli tylko najbliżsi współpracownicy Benedykta XVI, którzy pomogli mu przygotować oświadczenie o ustąpieniu.

Rzecznik Watykanu: nowu papież będzie na Wielkanoc >>>

- Moje siły z powodu zaawansowanego wieku nie wystarczają, by pełnić w odpowiedni sposób posługę - powiedział papież kardynałom na konsystorzu. - Jestem świadom tego, że posługa ta z powodu swej natury duchowej musi być pełniona nie tylko poprzez czyny i słowa, ale również w cierpieniu i modlitwie. W dzisiejszym świecie, podlegającym błyskawicznym zmianom i wstrząsanym kwestiami o wielkim znaczeniu dla życia wiary, by zarządzać nawą świętego Piotra i głosić Ewangelię konieczny jest zarówno wigor ciała, jak i duszy, które w ostatnich miesiącach zmniejszyły się we mnie w taki sposób, że musiałem uznać moją niezdolność do dobrego sprawowania powierzonej mi posługi - oświadczył Benedykt XVI.

Joseph Ratzinger został wybrany papieżem 19 kwietnia 2005 roku, po śmierci Jana Pawła II. Urodził się 16 kwietnia 1927 roku. Benedykt XVI jest pierwszym Niemcem od 480 lat, który został Ojcem Świętym po Hadrianie VI.

źródło (http://www.wykop.pl/ramka/1408555/papiez-benedykt-xvi-abdykuje-wloska-agencja-ansa/)

jestem zaskoczony o_O

Xayn : )
11-02-2013, 15:29
lepszego papieża od Jana Pawła II nie będzie, przynajmniej za naszych czasów. Oby nie wybrali murzyna : /

Devixx
11-02-2013, 18:53
Dobrze zrobił, wolał odejść niż żeby ludzie musieli się smucić patrząc jak słaby jest fizycznie i jak powoli zbliża się do swojego końca..
Ostatnim razem gdy papież odszedł dobrowolnie było to w 1410 roku.

Maatinii
11-02-2013, 19:27
Bardzo dobra decyzja, lepiej tak odejść niż przez śmierć i potem tylko cierpią ludzię.

Metaxa Grzesiek
11-02-2013, 19:36
Będzie murzyn na 100% :D

Hajsy się nie zgadzają to po co siedzieć XDD

A tak serio dobrze, że odchodzi troszkę też latek ma na karku a obowiązków sporo :)

`Rapi
11-02-2013, 20:01
Wydaje mi sie ze to byla dobra decyzja ze wzgledu na wiek, ciekawe kto bd zastępcą xd

Kacper tutaj!
11-02-2013, 20:41
przeciez odchodzi dlatego, ze jest zamieszany w ss-manie jak i byl w hitler cos tam taka mlodziezowa partia za czasow wojny gdzie szkolili na ssmanow dopiero teraz to wyszlo na swiatlo dzienne a ja wiedzialem od samego poczatku. otworzcie rozum ludzie ;] dobrze ze odchodzi, z jego twarzy patrzy demon. tym bardziej mozna dowiedziec sie zaskakujacych faktow. zaloze sie ze 99% ludzi nie wie, ze byl zamieszany w ss ;]

/Demon
';..;'

KaZeK
11-02-2013, 20:43
Dobry mudzyn w watykan. Polecam się na przyszłość :)

rumun
11-02-2013, 21:52
o lol? Dzieki za info;] bedzie murzyn!

MorgiBack
11-02-2013, 22:02
Ludzie odwracają się od kościoła, nie poradził sobie z problemami kościoła itd itp etc. Można i wymieniać i wymieniać. Kościół podupada, nie jest to świątynia tylko instytucja do zarabiania pieniędzy na głupich ludziach. Można na ten temat dużo mówić.

Jednym zdaniem nie poradził sobie z problemami i nie chciał dalej się zbłaźnić, więc abdykował proste.

Jan Paweł II zostawił kościół w bardzo dobrym stanie, a ten "niemiecki kaznodzieja" po prostu to schrzanił.

Bardzo dobry ruch z jego strony.

Zarexoholik?
11-02-2013, 23:01
Watykan to najlepiej zorganizowana mafia na świecie. Także ta decyzja była celowa.

btw. http://www.youtube.com/watch?v=2BZzyB-eARI

Kovalchuk
11-02-2013, 23:41
Watykan to najlepiej zorganizowana mafia na świecie. Także ta decyzja była celowa.

btw. http://www.youtube.com/watch?v=2BZzyB-eARI

http://www.youtube.com/watch?v=inY1TL3U57I

Janush
12-02-2013, 00:36
Bezsensu ludzie zaczynają się tym interesować dopiero gdy coś się dzieję kto interesował się losami papieża wcześniej...?

Chyba lepiej czekać na śmierć w spokoju niż z problemami na karku...
Nie żartuje szatan mu się objawił i się wycofał ; /

Szczerze? nie obchodzi mnie to

Refresh
12-02-2013, 09:50
nowym papieżem będzie ten murzyn z urbancity.pl :))

Ero Senin
12-02-2013, 10:42
...i wielki Sędzia osądzi swój lud. xD

Co myślicie o kolejnej przepowiedni końca świata?
zakładam, że w dniu wyboru nowego papieża, 90 % katolików będzie oglądało to w TV właśnie przez ową przepowiednię

Mr Fsza
12-02-2013, 21:34
Bd murzynek i będzie koniec świata a majowie mieli rację patrząc na kalendarz kościoła ; D.

Wykonał swoją misje Benedykt beatyfikując Jana Paweła II w 2011 roku może taka była jego misja teraz jeśli już ją dokonał może odejść spokojnie ;P;P?

Jan Paweł II dokonał najwięcej z papieży został nim w dobrych czasach kiedy epoka się zmieniała a może on ją zmienił całą .