View Full Version : Pomó?cie :)
Darken Shadowbolt
14-02-2013, 15:06
Witam. Jako, że nie znam się kompletnie na komputerach mam do was pytanie.
Otóż chciałbym troszeczkę polepszyć mój komputer i chcę się dowiedzieć czy jest to w ogóle opłacalne i zobaczę różnice w wydajności.
http://oi45.tinypic.com/2150rp5.jpg
Oto mój sprzęt. Pytanie, co maksymalnie dałoby się z niego wycisnąć.
Na marginesie dodam, że potrzebuje płynnej gry w Diablo 3 nawet na minimalnych detalach :)
Dokladam pytanie, czy karta graficzna dajmy na to radeon hd3*** ma 256 mb, może być lepsza od mojej x1800 512 mb ? :)
Daburian
14-02-2013, 20:45
Musisz wymienic karte graficzne i dokupic ramu ;-)
Jak dla mnie słabo słabo z tym podciągnięciem tutaj tego kompa bo praktycznie wszystko tutaj przydało by się wymienić, może podpowiedz jaką kwotą dysponujesz na ratunek? bo głownie ciutkę więcej RAM by sie przydało no i ta karta graficzna :)
Jeśli chodzi o grafikę to Ci powiem tak , chcesz lepszej ?
Czym więcej ma bitó tym lepiej jak dla mnie minimum 256 , + do Tego minimum DDR3 .
Dam przykład , na allegro mozna znaleźć szajs typu 4gb DDR2 z szyną 64 bit ... takie dziadostwo choć wyglada zachecająco jest nic nie warte ... już inna karta graficzna typu 1GB DDR3 256bit typu HD4850 , jest conajmniej 5 razy wydajniejsza ! .
Jeśli szukasz jakiejś grafiki dobrej w mniejszym przedziale cenowym to podaj ją, postaram się pomóc. Sam szukałem najtańszej już z troszkę wyższej półki , kupiłem Radeona HD4850 1GB DDR5 , mozna nówke kupić do 270 maks używkę 220 +/- . nie miałem żadnego problemu z najlepszymi grami z roku 2012 na najwyższych detalach. (BF3 w MP tylko na maksimum nie ciagnie bo silnik zje*... ) . Tak czy siak jeśli 100-150 zł masz zamiar wydać polecam geforca jakiegoś są tanie i wydajne wiekszosc przynamniej ale nie w mniejsej szynie niz 256 bit , i conajmniej DDR3 .
Nie wiem czy jest sens wkładania kasy w tego kompa. Trzeba by było wymienić procka, kartę i dokupić ramu. Biorąc pod uwagę używanego Core2Duo [nowego już nie kupisz] - 150zł~, 2GB ramu - ok. 100zł [ddr2 są drogie] i kartę np. Radeona HD6670 1GB GDDR5 - ok. 300zł [chyba, że byś znalazł nowego HD4850, bo jak narazie na allegro są już tylko używane]. Jakby zasilacz był do wymiany to dochodzi dodatkowe 120zł~, więc razem ok. 700zł. Osobiście nie widzę sensu pakowania tyle kasy w kompa, który i tak już długo nie pociągnie.
#
Co do Twojego pytania - to zależy jakiego HD3xxx masz na myśli. Ale wydaje mi się, że lepszy będzie jedynie HD3850/HD3870.
#down
Jeśli obecnie masz pamięci DDR2 to kości DDR3 nie wsadzisz. Co do ilości pamięci RAM to Twoja płyta ma ograniczenie do 8GB [2x4GB]. Jeśli chodzi o kartę graficzną to nie ma różnicy czy masz ram DDR2, możesz wsadzić nawet karte z pamięciami ddr5. Moim zdaniem zakup radeona hd3650 nie ma sensu, karta wydajnościowo jest niewiele lepsza od tej co masz teraz. Jadąc po kosztach to już lepiej kupić używanego GF 8800/9800GT, ale napisz w końcu jaki masz zasilacz...
#zasilacz
Typowy noname, ale do w/w GF'ów powinien wystarczyć.
Darken Shadowbolt
15-02-2013, 13:41
Dzięki wielkie za odpowiedzi, a to nie jest tak, ze jak mam ram ddr2 to nie moge wsadzic do plyty nawet karty graf dd3+ ? A jesli chodzi o kwote to dajmy na to 300 zl. Nie potrzebuje jakiegos super mega kompa, tylko potrzebuje kompa w sumie do diablo 3, a akurat moja karta graficzna jest tam nieobslugiwana i straszne scinki mam. Zastanawiam sie czy zmiana karty graficznej np na radeona hd 3650 i dokupienie 1 giga ram cos mi w ogole da.
edit
Jeszcze jedno pytanko, mam 2 sloty na pamiec ram, tzn. ze moge np maks 2 giga tam wsadzic ? :) z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomagacie
up
Jakis alpine 650 W
2 sloty , to np. 2x po 2GB lub 2x po 4GB . Lecz WIN XP nie modyfikowany wczytuje tylko do 3 GB . Karta graficzna mozesz wsadzic DDR5 nawet , to nie robi roznicy , tylko ramu nie mozesz mieszać DDR1+DDR2 np. Darken no wiesz coś Ci to da, ale jeśli niemasz zamiaru kupować nowego kompa , nowych podzespolów to w sumie mozesz .
Darken Shadowbolt
15-02-2013, 15:40
Czyli podsumujac juz na koniec tematu. Jesli kupie karte graficzna GF 9800GT i dodatkowe 1 giga ram, zmieni to moja wydajnosc sporo czy bedzie to prawie ze niezauwazalne ? Oczywiscie komputera nowego w najblizszym czasie sie nie spodziewam dlatego probuje jeszcze cos z obecnym zrobic
Aziel
ehh no nic, dzieki wielkie jeszcze raz :)
Daburian
15-02-2013, 15:43
Czyli podsumujac juz na koniec tematu. Jesli kupie karte graficzna GF 9800GT i dodatkowe 1 giga ram, zmieni to moja wydajnosc sporo czy bedzie to prawie ze niezauwazalne ? Oczywiscie komputera nowego w najblizszym czasie sie nie spodziewam dlatego probuje jeszcze cos z obecnym zrobic
Jasne, ze tak po wkreceniu tej karty i ramu jak odpalisz Diablo to az Ci pindol stanie ;-)
Pozdrawiam
Jasne, ze tak po wkreceniu tej karty i ramu jak odpalisz Diablo to az Ci pindol stanie ;-)
Pozdrawiam
Na jednordzeniówce? Wątpię.
#
Minimalne powinien już uciągnąć bez problemu, ale bez zmiany procka na conajmniej Pentiuma D nie masz co liczyć na więcej.
#down
MIAŁO BYĆ OSZCZĘDNIE XD
#zasilacz
Typowy noname, ale do w/w GF'ów powinien wystarczyć.
Nigdy więcej nie pisz, że zasilacz noname wystarczy do czegokolwiek. Taki zasilacz powinno się jak najszybciej wymienić, ponieważ potrafi spalić nawet najsłabsze podzespoły.
#down
MIAŁO BYĆ OSZCZĘDNIE XD
Będzie bardzo oszczędnie jak wszystko pójdzie z dymem. :D
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.