PDA

View Full Version : Komputer po krótkim czasie wy??cza si?.

Elite Vegox
19-03-2013, 20:37
Siema ,jak wyżej komputer podziała 10 max 15 minut i gaśnie.Patrzyłem czy wszystkie wiatraczki działają i każdy działa,więc nie wiem co może być.Miał problemy z włączaniem sie ,bo pojawiał sie komunikat ze nie ma jakiegoś pliku w systemie a po jakimś czasie jednak sie właczał a potem zgasł z niewiadomych przyczyn.Stawiam na kartę graficzną ,ale poczekam na wasze pomysły.

Laluś
20-03-2013, 14:04
Podaj specyfikację kompa i zrób screen'a z programu HWMonitor.

Savater
20-03-2013, 18:05
Kiedyś na starym kompie miałem podobny problem. Zasilacz się zepsuł.
A jeżeli to nie zasilacz to może coś z płytą główną?
Może sformatuj go.

Mamed first
20-03-2013, 18:32
Można zgadywać co może być przyczyną. Osobiście stawiam na:
-Zasilacz
-Przegrzanie procesora?, sprawdź za pomocą programu np:aida32, jaką masz temperature
-gniazda łączące zasilacz z płytą, może są nadpalone
-Możliwe, że przegrzanie od obudowy komputera. Odkręć jedna osłonę obudowy i niech pochodzi komputer. Wyłączy się czy też nie
-Skanowanie też nie najgorszy pomysł
najlepiej antywirem co skanuje spod dosa (avast :norton)
-przeskanuj ram programem MemTEST

szukajcie a znajdziecie ...

Rekrut
20-03-2013, 19:34
mi wyłączał się tak komputer i to był wina procesora. Nie było pasty na radiatorze.

Laluś
20-03-2013, 20:27
mi wyłączał się tak komputer i to był wina procesora. Nie było pasty na radiatorze.

Skoro nie było pasty na radiatorze, to nie była to wina procesora, tylko źle zamontowanego chłodzenia..

#top
Wróżek tu nie znajdziesz. Nikt nie zgadnie dlaczego się wyłącza, a przyczyn może być wiele. Dlatego zrób to, o co Cię prosiłem w pierwszym poście.

Azielu$
20-03-2013, 20:27

moje gratulacje...

#topic
Gaśnie monitor czy wyłącza się całkiem komp? To jest różnica. Jeśli całkiem się wyłącza to miałem podobny problem. Komp najpierw czasem się wyłączał, później stało się to coraz częstsze, aż w końcu nie wytrzymywał 10 minut. Winny był zasilacz. :x

Elite Vegox
20-03-2013, 22:01
Ale zasilacz ma dopiero rok ,a nie zdążę nawet tych programów wgrać i sprawdzić tych temperatur ani nawet przeskanować.

Zasilacz IBOX 500W
2x 2GB Kingmax
Amd athlon 4x 2,6 ghz
Dysk nie dawno wymieniony Seagate 500 GB
Płyta główna Gigabyte M61PMES2P
Karta graf Nvidia GeForce 9800GT

Azielu$
20-03-2013, 22:39
Ten zasilacz to za przeproszeniem gówno. Nie zdziwiłbym się, gdyby to on był winny. Pożycz od kogoś zasilacz, najlepiej jakiś markowy (min. 400w), ale żadnego z tych: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Adasik
20-03-2013, 22:52
Ja miałem problem z resetowaniem się kompa. Nie wyłączał się tylko resetował. Każdy obstawiał, że to wina zasilacza okazało się jednak, że to były padnięte kondensatory na płycie głównej. Jeśli ci się wyłącza to możliwe, że to zasilacz(?).