View Full Version : Spowalnianie komputera
foremeczka
09-04-2013, 10:19
Od jakiegoś czasu mój komputer coś mi spowalnia.Zaznaczam, że nie znam się w ogóle na komputerach. Jedynie znam się na jego obsłudze. Do tej pory chodził bez zarzutu. Moja przeglądarka to Google Chrome, kiedyś miałam Mozilla Forefox, i teraz nie wiem, czy tak się dzieje dlatego, że zmieniłam przeglądarkę?, czy to ma jakieś znaczenie? Która w takim razie jest lepsza?.Dzięki za odpowiedź.
Co rozumiesz przez 'spowalnia'? Musisz jakoś lepiej opisać swój problem.
foremeczka
09-04-2013, 12:57
Zaraz przy włączaniu Internetu muszę długo czekać na pojawienie się tabelki,tej tradycyjnej z Google.Inaczej nie wytłumaczę, bo po prostu nie znam się na tym. Jedynie mogę tak po prostu napisać. :)
Może po prostu go sformatuj?;>
foremeczka
09-04-2013, 16:53
To byłoby najprostsze, gdybym się jeszcze na tym znała. A tak to klops.:( Dla znającego komputer od strony technicznej to pikuś, ale tak jak ja jestem całkowitym laikiem?.Ech....:(:(
Najprościej będzie poprosić jakiegoś znajomego o pomoc :>
foremeczka
09-04-2013, 17:14
Mówisz?, a wiesz, że pomyślę nad tym, szkoda tylko,że nie możesz tego zrobić np Ty?.;) Pozdrawiam.
Na początku postaraj się wywalić z komputera wszelkie nie potrzebne rzeczy, np Gry w które nie grasz, muzyke której nie słuchasz, zdjecia twojego kotka ubranego w sukienke etc.
Później pobierz program CCleaner i postępuj ze wskazówkami instrukcji, ten program może przyspieszyć twój komputer :D
Słyszałem, że Antywirus może spowalniać komputer, ale jego lepiej nie odinstalowywać, najlepszym rozwiązaniem i tak bedzie format :]
Od jakiegoś czasu mój komputer coś mi spowalnia.Zaznaczam, że nie znam się w ogóle na komputerach. Jedynie znam się na jego obsłudze. Do tej pory chodził bez zarzutu. Moja przeglądarka to Google Chrome, kiedyś miałam Mozilla Forefox, i teraz nie wiem, czy tak się dzieje dlatego, że zmieniłam przeglądarkę?, czy to ma jakieś znaczenie? Która w takim razie jest lepsza?.Dzięki za odpowiedź.
Chodzi Ci o to ze musisz troche poczekac po otworzeniu przegladarki zeby wejsc na jakas stronke? Na poczatku jest białe tło a po 30 sekundach juz wyswietla Ci sie startowa stronka?
Jeśli tak to tez tak miałem na chromie, mi pomógł reinstal przegladarki :)
Spróbuj to co inni ci poradzili a jak nie to polecam zdefragmentować dysk. Jest to kwestia paru kliknięć. Jeżeli dawno nie robiłaś formata, wiele razy usuwałaś coś, instalowałaś na nowo to możliwe, że dane na dysku masz porozrzucane na innych lokalizacjach (ścieżkach) i zanim odpali się jakiś plik (w tym przykładzie mozilla czy chrome) mija trochę czasu.
Mówisz?, a wiesz, że pomyślę nad tym, szkoda tylko,że nie możesz tego zrobić np Ty?.;) Pozdrawiam.
I tu się mylisz. Przez program TeamViewer, można sterować czyimś komputerem. ;)
Niemniej jednak, spróbuj najpierw usunąć Chrome przez panel sterowania i zainstalować na nowo. Jeśli to nie pomoże - CCleaner (http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html) i do boju.
foremeczka
10-04-2013, 09:49
Swięty Nepomucenie - ale żeście mi zadali bobu- w tej chwili mam regularny mętlik w głowie. Rozłożyliście mnie dokładnie na łopatki. Nie dosyć,że się na tym nie znam, to w tej chwili mam w głowie jeden wielki chaos.Ale dzięki za dobre chęci. Cieszę się, że na Was można liczyć.Pozdrowionka.:(
Vernereq
10-04-2013, 11:42
I tu się mylisz. Przez program TeamViewer, można sterować czyimś komputerem. ;)
Niemniej jednak, spróbuj najpierw usunąć Chrome przez panel sterowania i zainstalować na nowo. Jeśli to nie pomoże - CCleaner (http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html) i do boju.
ale nie mozna chyba sterowac z poziomu biosu?
ale nie mozna chyba sterowac z poziomu biosu?
Niby po kiego grzyba wchodzić do biosu? O.o
foremeczka
10-04-2013, 16:06
Bardzo mi się podoba wymiana zdań między Wami ;), ale ja i tak nie umiem tego zrobić,po prostu jestem "noga" pod tym względem. Dzięki za wszelką okazaną pomoc i do usłyszenia.Pa.:)
Vernereq
10-04-2013, 16:55
Niby po kiego grzyba wchodzić do biosu? O.o
np jak chcesz sformatowac to nawet bootowanie ustawic ale zle sie wyrazilem raczej bo chodzi mi o to ze program nie bedzie zdialal jak np podczas formatowania bedzie ci sie resetowal komp
np jak chcesz sformatowac to nawet bootowanie ustawic ale zle sie wyrazilem raczej bo chodzi mi o to ze program nie bedzie zdialal jak np podczas formatowania bedzie ci sie resetowal komp
No raczej nie chodziło mi o formatowanie, bo ono usunęłoby również TeamViewer'a, nieprawdaż? :rolleyes:
Vernereq
10-04-2013, 22:45
No raczej nie chodziło mi o formatowanie, bo ono usunęłoby również TeamViewer'a, nieprawdaż? :rolleyes:
teamwiever moglby byc zainstalowany na dysku d a formatowaloby sie tlyko partycje systemowa no ale dobra juz niewazne bo nie po to ten temat
#top
pobierz ccleanera, jest latwy w obsludze i po polsku a wgooglach na pewno znajdziesz jakies poradniki
foremeczka
21-04-2013, 11:43
Hmm.... poradniki z pewnością jakieś bym i znalazła, ale co mi z tego,jak ja się boję czegokolwiek dotykać, aby czegoś nie sknocić? Łatwo mówić komuś kto ma wiedzę techniczną kompa, ja jak wspomniałam znam klawiaturę i jak się wchodzi do niego ;).
Bambucha Rook
23-04-2013, 21:47
poradnik do ccleanera http://www.youtube.com/watch?v=iWFJM2BCXB4
Żadnych cleanerów, tego typu programów, bo to gówno da. Jeszcze lepiej wystarczy, że wyjebiesz chociażby plik NTDRL i masz po systemie :)
Tutaj zostanie ogarniecie miejsca na dysku, jeśli masz zawalone. Dalej, defragmentacja, w ostateczności jakiś format partycji systemowej. Sprawdź czy nie siedzi u ciebie jakiś trojan czy robak.
foremeczka
25-04-2013, 11:06
No tak, chyba najlepiej jeśli znajdę jakiegoś informatyka, bo z tego co widzę, każdy pisze coś innego i na dobrą sprawę na obecną chwilę nie wiedziałabym co tak na prawdę zrobić. :o
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.