Zaloguj się

View Full Version : Windows 7 a XP

'Boonek'
16-05-2013, 11:06
Siema, ze tak powiem "od zawsze" bylem uzytkownikiem windowsa XP, ale kupilem sobie laptopa i tu jest 7.. chcialbym sie dowiedziec jakie sa roznice (nie liczac tych wizualnych) i ktory windows wlasciwie jest lepszy :\

Azielu$
16-05-2013, 11:31
Na nowych komputerach nie opłaca się instalować XP. Tyle w temacie.

Patryk1551
16-05-2013, 11:38
Hmm nie wiem na początku miałem problem z w7 jak się przesiadłem z xpka, ale moim zdaniem jest wygodniejszy, sterowniki szuka sam, rozwiązywanie problemów działa, w xp to się czekało 100 lat i gówno z tego było.
No i w7 jest dalej wspierany, wychodzą dalej jakieś łatki.
Jeśli chodzi o gry to xp nie obsługiwał dx10 z tego co dobrze kojarzę, a pewnie na tym lapku już masz jakąś dobrą kartę z dx11 to możesz sobie popykać w lepsze gry.

Na nowych komputerach nie opłaca się instalować XP. Tyle w temacie.
;P podpisuję się pod tym

'Boonek'
16-05-2013, 12:13
No ale taki jest myk ze lajtowo GTA 4 mi chodzi 0 lagow a jak np. logam na rl tibie to jakbym w matrixie chodzil lol

dlaczego tak jest i czy da sie cos z tym zrobic?xd

#down tak moge zmienic na dx5 a na 9 juz nie, nie moge zaznaczyc nawet tej opcji Xd

Laluś
16-05-2013, 12:17
No ale taki jest myk ze lajtowo GTA 4 mi chodzi 0 lagow a jak np. logam na rl tibie to jakbym w matrixie chodzil lol

Grafika ustawiona na OpenGL?

Demon
16-05-2013, 12:17
za nowy system na za starą gre, +/- tak to działa

@laluś
to nic nie da

Patryk1551
16-05-2013, 12:24

#down tak moge zmienic na dx5 a na 9 juz nie, nie moge zaznaczyc nawet tej opcji Xd
Hmm miałem coś podobnego, nie pamiętam czy nie mogłem zmienić na dx9, ale na pewno miałem low fps. Patrz lapki mają 2 karty graficzne i zazwyczaj dedykowana odpala się przy większym zapotrzebowaniu. W gta4 wiadomo, że jest bardzo potrzebna, ale możliwe, że nie odpala się przy tibii. Spróbuj pogrzebać coś w opcjach dla tibii żeby używał dla niej zawsze dedykowanej. Jeśli nie pomoże to coś się jeszcze pokmini.

'Boonek'
16-05-2013, 12:29
#up no ladnie pieknie, tyle ze za chuj nie mam pojecia jak mam to zrobic XD

@edit
Dobra jest git chodzi bo chodzi laguje mi jak logam do gry a dalej juz jest ok : d

juz w sumie chyba all wiem wiec mozna zamknac

#all up thx

Zii Baba
16-05-2013, 12:36
panel kontrolny>''system i ochrona''>''opcje zasilania'' i zaawansowana edycja, cos takiego tam bedziesz mial, nie pamietam bo mam win 7 w angielskiej wersji XD no i co wbijasz w ustawienia zaawansowane (nie ''eco'') i tam masz ustawienia sprzetu procek czy tam karta, ja sie tam bawilem w tych ustawieniach i problem znikl XD mialem ustawione za male parametry w standardowych ustawieniach.

Patryk1551
16-05-2013, 12:58
Jaką masz kartę? Jak GF to na pulpicie prawym, wchodzisz w panel sterowania nvidia>zarządzaj ustawieniami 3d> programu. Szukasz tibii i wybierz preferowany procesor graficzny. Jeśli masz tylko zintegrowany i nie możesz rozsunąć paska to poszukaj na lapku włącznika drugiej karty, jeśli masz ją włączoną, a dalej nie idzie to próbuj nvidia inspectorem zmienić ustawienia dla tej aplikacji.
Jeśli chodzi o radki to ci nie pomogę, bo tylko raz go miałem i już w ogóle nie kojarzę co, gdzie i jak