Zaloguj się

View Full Version : autko

Salik
09-06-2013, 21:38
siemaneczko. z racji, ze niedlugo koncze kurs na prawko interesuje mnie zakupienie auta i potrzebuje waszej pomocy. szukam auta, ktore bedzie ekonomiczne. musi byc 5-cio drzwiowe, wygodne. autko w granicach 14 000zl. mozecie podac jakies linki na allegro. tylko zeby to nie bylo auto francuskie. aha, i oczywiscie tylko w sedanie, nie interesuje mnie kombi. z gory dzieki :)

KILER
09-06-2013, 21:44
SEAT LEON I (1999-2005)
polecam serdecznie

Metaxa Grzesiek
09-06-2013, 21:55
Wygodne ale drogie w utrzymaniu :< blachy alu ^^

Audi A6 c4

Passata b5 po lifcie

Golfa xd

Rovera 75 wygodne auto

!Lion!
10-06-2013, 11:50
Audi A6 c4

Passata b5 po lifcie

Passat b5 po lifcie to jest to! Silnik TDI 130km bardzo ekonomiczny, a zarazem zrywny, nie jestem pewny czy w 2001-2002 montowali już skrzynię 6-cio biegową, która nadaje komfortu jeździe no i oczywiście jest ekonomiczniej. Ktoś może mówić, że to auto jest za mocne, ja pierwszym autem jakim jeździłem po odebraniu prawka był to B5 fl z 2004/05 rocznika(ostatni wypust, przejściowy). Oczywiście ostrożnie z gazem, bez świrowania, z czasem się nauczysz go ogarniać :D Jeśli chodzi o awarie.. mamy w domu passka od 2006 roku i jedyne wymiany/naprawy to eksploatacyjne i to też nie za częste. Średnie spalanie w trasie(mam kombi) to 5,5l bez deptania, przy deptaniu 6,5l pociągnie po mieście Ci nie napiszę bo w sumie częściej w trasie jeżdżę. Jakbyś miał jakieś pytania to pisz. Kiler tam pisał o Seacie Leonie.. Jeździ tego bardzo dużo i bardzo dużo osób i parę znajomych osób narzekało na to auto :)

Czarodziej Xardax
11-06-2013, 00:04
Golf 4 1,9 TDI
tyle ze nie sedan :confused:
spalanie w granicach 5,5l/100km
wygodne
a za 14k mozna juz kopic cos ciekawego.

#
za 14k nie kupisz Passata 5 po lifcie, w dobrym stanie i z niskim (nie kreconym) przebiegiem. chyba, ze chcesz nim pojezdzic z 2 lata i duzo w niego ladowac.
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-C29086120.html
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-zarejskora6biegowratyzamiana-C28750197.html

Chcac znac przebieg diesela; 30tys. km x liczbe lat. <-- Najbardziej prawdopodobny przebieg.

Chcesz cos wiecej sie dowiedziec to poszukaj na innych 4um a nie na tibijskim, lub napisz do Preca "on w tym siedzi".

!Lion!
11-06-2013, 10:38
Golf 4 1,9 TDI
tyle ze nie sedan :confused:
spalanie w granicach 5,5l/100km
wygodne
a za 14k mozna juz kopic cos ciekawego.

Komfort w Golfie, a w Passacie to diametralna różnica, zarówno dla kierowcy jak i pasażerów. Jazda w 5 osób jest strasznie niekomfortowa. Jak kierowca i pasażer usiądą "wygodnie" to z tyłu nie ma prawie w ogóle miejsca na nogi i ktoś może powiedzieć, że to nie on tam będzie siedział, ale różnie to bywa :p

Daaron
11-06-2013, 14:43
Także polecam Passata B5 1.9 TDI. Wygoda a za taką sumkę kupisz silnik, który nie ma najebane więcej niż 190k. Kolega ma Audice z tym samym silnikiem i nie dość, że oszczędny to jeszcze ma kopa i 180 tym idzie pykać :D.

Ja postawiłem na moc także mój szrot jeździ nawet 240/250 ale gdybym miał odkładać tą kasę, którą wpierdolę w benzyne po roku miałbym na takiego passata XD

dla ciekawskich e36 2.0 vanos (150 km)

Marek
11-06-2013, 22:01
Witam to może ja przyłącze się do tematu i napiszę coś od siebie.

Generalnie to prawda jak ktoś pisał , że w golfie 4 jest mało miejsca w porównaniu do passata. Miałem golfa 4 1.9 TDI 110km i z przodu nie narzekałem na brak miejsca po odsunięciu fotela lecz z tyłu ludzie już narzekali , że kolana na fotelu + 3 osoby z tyłu gniotą się strasznie. Silniki w golfie i w passacie to jest to samo . Generalnie wziąłbym passata b5 ale na wersje po liftingu w dieslu raczej masz za mało kasy. Wątpię by ktoś zdrowego diesla paska b5 sprzedał za 14k w b.dobrym stanie naprawdę wątpię. A teraz sama sprawa silników.

Generalnie jeśli jeździłbyś samo miasto ( lub krótkie odcinki ) to polecałbym TDI które nie ma zmiennej geometrii łopatek turbiny . Dlaczego ? otóż wiele osób ( to już przeczytasz na forum vw - notlauf ) skarży się na przeładowanie turbo , notlauf , zapiekanie się kierownic w turbinie ( geometria ) . Dzieje się tak kiedy auto mało jeździ lub robi krótkie odcinki w tedy zbiera się nagar ( osad ) i zapiekają się kierownice turbiny a co z tym idzie auto łapie " muła " przechodzi w tryb awaryjny. Mym zdaniem jeśli chcesz diesla i masz np. mało jeździć to najlepiej bez zmiennej geometrii turbiny. A jeśli masz w dupie moc + osiągi to SDI i masz ekonomie + brak problemów z turbiną i dwumasem a te dwie rzeczy jak się posypią to drogo niestety.

Golf 4 fajne auto ogólnie ja bym na Twoim miejscu oczywiście , że się zainteresował. Blachy ocynk jak nie bity to nie ma problemu. Komfort nie jest jak w Audi ale mi tam się super jeździło ( wątpie abyś przy 1 aucie odczuwał różnice ) . Chociaż wolisz sedan to naprawdę fajne auto i trwałe to passat b5 ale po liftingu nie kupisz za 14k.

A tak rzecz biorąc to wejdź sobie na forum vw i tam pytaj . Tam jest wiele ludzi naprawdę ogarniających temat i Ci doradzą. Nie forum tibijskie od takich spraw ( chociaż nie mówię , że tu nie ma osób co się znają ) .

Anonimowy
11-06-2013, 23:58
@Up
Co do zapiekającej się turbiny wszystko zależy od kierowcy :) Po prostu turbina musi być uruchamiana, jak już rozgrzejesz silnik trzeba ją załączyć(po prostu dać do pieca na chwilę) i nie powinno być problemów. Jeśli chodzi o łapanie "muła" w samochodzie, czasami wystarczy wyczyścić egr.

Z własnego doświadczenia.. Jak widziałem jak moja mama jeździła passkiem nim mialem prawko to krew mnie zalewała, turbina zapiekła się 2x, ale wszystko przez to, że jeździła na obrotach rzędu 2tyś. Od kiedy mam prawo jazdy nie ma żadnych problemów, wystarczy mu dać troszkę więcej czasem i jest wszystko ok :D

@Edit
Jeszcze jedno, jakbyś się już zdecydował na klitkę, tzn Golfa IV to NIGDY nie daj się naciągnąć na 1.4 16v, które bardzo często pije olej w ogromnych ilościach! Jeździ się nim przyzwoicie, ale do kosztu spalania paliwa musisz doliczać koszt oleju.

Piko
12-06-2013, 10:12
Przed kupnem polecam zapoznać się z ową lekturą: http://www.wykop.pl/link/1541749/ama-spowiedz-nieuczciwego-handlarza/

/demon
podbijam, facet naprawde dużo napisał w swoim AMA

Czarodziej Xardax
12-06-2013, 14:13
Widze ze piszecie o tym miejscu. ja osobicie kupujac auto patrze zeby bylo komfortowe dla mnie a nie dla osob siedzacych z tylu. za 14k nie kupisz dobrego paska FL za to golfika kupisz juz calkiem calkiem : )
+
musisz sam ocenic ile i jakie trasy bd jezdzic. jak ja bym mial kupic to kupil bym
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-2-3-highline-manual-5-drzwi-C29231518.html
i do tego LPG za ok. 3k lub mozna sie pokusic o 2,8 silnik i tak juz jest ok, 50koni wiecej. oczywiscie tez w gazie

#down
http://otomoto.pl/bmw-z4-23i-sdrive-fv23-salon-pl-C29506841.html
POLECAM : )

Anonimowy
12-06-2013, 14:56
Widze ze piszecie o tym miejscu. ja osobicie kupujac auto patrze zeby bylo komfortowe dla mnie a nie dla osob siedzacych z tylu. za 14k nie kupisz dobrego paska FL za to golfika kupisz juz calkiem calkiem : )
+
musisz sam ocenic ile i jakie trasy bd jezdzic. jak ja bym mial kupic to kupil bym
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-2-3-highline-manual-5-drzwi-C29231518.html
i do tego LPG za ok. 3k lub mozna sie pokusic o 2,8 silnik i tak juz jest ok, 50koni wiecej. oczywiscie tez w gazie

To nawet w gazie nie będzie ekonomiczne... Pamiętaj, że różnie w życiu bywa i czasem możesz usiąść na tylnym siedzeniu, to raz, a po 2, jak nie patrzysz na pasażerów z tyłu to kup sobie auto dwuosobowe i wsadź resztę osób do bagażnika...