Zaloguj się

View Full Version : Prawo jazdy ON*

Heliss
26-06-2013, 21:46
na początek ON - oznacza "osoby niepełnosprawnej"
Siema. _/
Na początek powiem, a raczej napiszę, że w lipcu kończę 17 lat, a wiadomo że czas leci szybko to zaczynam myśleć o prawo jazdy kat. B.
Jestem osobą z średnio-głębokim niedosłuchem (70dB na oba uszy)
Niestety ostatnio przeczytałem na stronach pewny fragment z ustawy z września 2011 roku:

I. Badanie osób ubiegających się o prawo jazdy określonej kategorii lub pozwolenie do kierowania tramwajem albo kierujących tymi pojazdami
1. Stan narządu słuchu:
1) osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T albo kierujących pojazdem, w stosunku do którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T - słyszalność szeptu każdym uchem oddzielnie przynajmniej z odległości 3 m (wskazane badanie audiometryczne);
osoby poważnie niedosłyszące, głuche, również z wszczepem ślimakowym, lub głuchonieme mogą kierować pojazdem, z wyjątkiem osób ubiegających się lub posiadających świadectwo kwalifikacji oraz kandydatów na instruktorów lub egzaminatorów i instruktorów lub egzaminatorów; wymagane dodatkowe oznakowanie pojazdu;

"Źródło":http://www.deaf.pl/index.php?topic=13515.0

A teraz szukałem oferty i oto jedna z przykładowych (najlepiej Szczecin, gdyż mam 47 km od niego)

Jakie osoby dały radę u nas zakończyć szkolenie i uzyskały prawo jazdy?
osoby o małym wzroście (najniższa Pani miała 98 cm)
osoby z zanikiem mięśni
osoby z paraliżem/niedowładem nóg
osoby bez lewej ręki/dłoni
osoby bez prawej ręki
osoby częściowo sparaliżowane
osoby niesłyszące i niedosłyszące (ubytek słuchu ponad 90 dB)

fragment ze strony: http://www.karol.szczecin.pl/on.php

Więc mam pytanie. Jak to jest z tym? O co k***a chodzi?
Pomóżcie bo jestem już bezradny...

'Boonek'
27-06-2013, 00:27
Co do tematu to nie wiem jak to wyglada..

Ale moge ci powiedziec tyle, pierdol szczecinski WORD bo to 3 od konca pod wzgledem zdawalnosci osrodek :cool:

/do gorzowa tez nie daleko/

A co do twojego pytania, na twoim miejscu po prostu przeszedlbym sie do WORDU i zapytal jak to wyglada i na jakiej zasadzie odbywa sie egzamin

Heliss
27-06-2013, 01:09
Co do tematu to nie wiem jak to wyglada..

Ale moge ci powiedziec tyle, pierdol szczecinski WORD bo to 3 od konca pod wzgledem zdawalnosci osrodek :cool:

/do gorzowa tez nie daleko/

A co do twojego pytania, na twoim miejscu po prostu przeszedlbym sie do WORDU i zapytal jak to wyglada i na jakiej zasadzie odbywa sie egzamin

do Gorzowa mam jakies 50-60km(?) (Mieszkam w Pyrzycach)
chociaż w sumie też mogę tam poszukać coś, dzięki.

Ofc czekam też na kolejne opinie

Azbestowy Człowiek
27-06-2013, 11:12
zapytaj się jeszcze instruktorów ze szokły może słyszeli (xD) o tym coś więcej

Heliss
27-06-2013, 14:11
zapytaj się jeszcze instruktorów ze szokły może słyszeli (xD) o tym coś więcej

No to bym musiał trochę poczekać, bo już wakacje :D

Sabziro
28-06-2013, 13:50
No to bym musiał trochę poczekać, bo już wakacje :D

Instruktorów z ośrodka szkolenia kierowców a nie szkoły.. -_-