Zaloguj się

View Full Version : [S?uchawki] Muzyka.

Ferrum
07-07-2013, 13:32
Witam, przyszedł czas na zakup słuchawek. Obecnie posiadam Sennheisery HD201, według mnie nieco ciche i oczekiwałbym czegoś więcej, a więc do rzeczy. Ich głównym zadaniem będzie odtwarzanie muzyki, zazwyczaj elektronicznej, trance itd, więc oczekuję dobrych niskich tonów, głębokiego basu, takiego prawdziwego, a nie słuchawek z nakładką 'mega bass' ;).
Oczywiście, te słuchawki co posiadam obecnie - nie są drogie. Mogę zapłacić nieco więcej, a jeśli coś rzeczywiście będzie dobre i godne polecenia, jestem gotów wydać więcej, słuchawek używam często. Będą one podpięte najczęściej pod laptopa (Asus N53SN), myślałem nawet nad wzmacniaczem słuchawkowym, ale sam nie wiem co o tym sądzić, muszę bardziej zapoznać się z tematem. A więc podsumowując, co polecanie? :p

Magik
07-07-2013, 14:55
Posiadam Sony XB500 (http://www.sony.pl/product/sluchawki-extra-bass-dj/mdr-xb500), nie ruszam sie bez nich nigdzie. Gleboki bass, naprawde glosne i mega wygodne. Dobrze tez tlumia swiat zewnetrzny. Spelniaja chyba wszystkie Twoje kryteria? Ja osobiscie jestem z nich bardzo zadowolony. Duza zaleta jest dosc niska cena - ja kupowalem za nieco ponad 200 zl. Sluchawki sa tez bardzo trwale... Wiele ze mna przeszly. Zdarzalo mi sie nawet przy zakladaniu butow stanac na kabel i wstac - na sluchawkach nie zrobilo to wrazenia, ale za to mi prawie szyje urwalo, bo mialem je tylko przewieszone. ;D

Ferrum
07-07-2013, 15:24
Póki co zaskoczyłeś mnie, możesz powiedzieć pod co podłączasz je słuchając muzyki? To jakieś konkretne źródło czy powiedzmy laptop?;) Zaciekawiły mnie i to bardzo, tym bardziej, że mam sentyment do marki Sony, przekonuje mnie ona. Również opinie w internecie na temat tych słuchawek - same pochwały i wydaje mi się, że to jest to czego szukam.

Magik
07-07-2013, 17:27
MacBook lub iPhone, wiec zwykle urzadzenia. Rzadko kiedy pod jakiegos laptopa eMachines. xd
Ja polecam je z calego serca, jak mi sie zepsuja (na co sie nie zanosi) to kupuje takie same. ;D
PS. Maja tez inny, plaski kabel, ktory sie nie placze. Dla niektorych ten kabel jest niewygodny - mi on tam nie przeszkadza. Ale jak masz zewnetrzy mikron na klipsa, to moze byc problem z zaczepieniem go na kabel. ;P

Zark
08-07-2013, 01:34
Ja aktualnie posiadam Sennheisery HD202, mega dobre słuchawki.

Hmm...może jakieś AKG ?

Laluś
08-07-2013, 11:45
Może Superlux'y HD681 (http://forum.mp3store.pl/blog/53/entry-86-superlux-hd681-%26-8222%3Bgdy-nie-wiesz-co-powiedziec-%26-8211%3B-posluchaj%26-8230%3B%26-8221%3B/)?

Magik
08-07-2013, 11:59
Może Superlux'y HD681 (http://forum.mp3store.pl/blog/53/entry-86-superlux-hd681-%26-8222%3Bgdy-nie-wiesz-co-powiedziec-%26-8211%3B-posluchaj%26-8230%3B%26-8221%3B/)?

Kolega w pracy takie ma i wypadaja slabiutko przy moich Sony.
I jak dla mnie sa niewygodne, ale to juz chyba kwestia przyzwyczajenia.

Poziomek :P
12-07-2013, 20:23
Kolega w pracy takie ma i wypadaja slabiutko przy moich Sony.
I jak dla mnie sa niewygodne, ale to juz chyba kwestia przyzwyczajenia.

Tylko, że te Soniaki są głównie nastawione na bass, dlatego Superluxy mogły Ci nie podpasować. No i nie zapominaj, że te Soniaki są już wycofane z produkcji, no i były ponad 2 razy droższe od Superluxów.

Autorze tematu, jeśli Senki HD201(mam je w domu, i wypadają blado w porównaniu do Superluxów) są dla Ciebie za ciche, to kup lepszą kartę dźwiękową, albo wzmacniacz słuchawkowy, bo głośność raczej zależy od źródła.

Superlux HD681 to rebrandy AKG K240, czyli posiadają identyczne membrany, ale bardziej tandetny plastik, no i są kilka razy tańsze. Użytkuje je od kilku miesięcy i sprawują się dobrze, jednak do tych słuchawek trzeba mieć dobrą kartę dźwiękową. Może Ci w nich brakować bassu, jednak są dużo lepsze od hd201. Najlepiej spróbuj je dorwać u jakiegoś znajomego, albo w sklepie, żeby odsłuchać, bo można się na ten temat rozpisywać w nieskończoność, ale żadna recenzja nie zastąpi Ci odsłuchu na żywo.

Ferrum
12-07-2013, 20:58
Według mnie może mam jakiś egzemplarz lewy, podłączyłem do amplitunera Sony i też były dość ciche..

Poza tym, nie mogę znaleźć XB-500 nigdzie, tylko ze stanów można ściągnąć, ale w to się nie bawie, pytałem w sklepach i nic.. tylko XB-600, ale one są bodajże słabsze i to nie to..

Może coś podobnego? Jak sprawują się AKG K518? Generalnie mogę dać maksymalnie do 250zł za słuchawki.

Dodam, że kieruję się tu tym aby były to dość głośne słuchawki, przystosowane do niskich tonów, wręcz z pulsującym i prawdziwym potężnym basem.

Laluś
12-07-2013, 23:05
Bez dobrego źródła, to słuchawki za 250 zł i tak nie zagrają dobrze. Tym bardziej nie masz co liczyć na potężny bass.

Ferrum
12-07-2013, 23:24
Mam je pod co podpiąć, np. http://store.sony.com/p/STR-DH800/en/p/STRDH800 tu nie ma problemu, wiem o tym, że potrzeba źródła, mi natomiast chodzi o prawidłowy dobór słuchawek.

TuRoczeK
13-07-2013, 16:48
Posiadam Sony XB500 (http://www.sony.pl/product/sluchawki-extra-bass-dj/mdr-xb500), nie ruszam sie bez nich nigdzie. Gleboki bass, naprawde glosne i mega wygodne. Dobrze tez tlumia swiat zewnetrzny. Spelniaja chyba wszystkie Twoje kryteria? Ja osobiscie jestem z nich bardzo zadowolony. Duza zaleta jest dosc niska cena - ja kupowalem za nieco ponad 200 zl. Sluchawki sa tez bardzo trwale... Wiele ze mna przeszly. Zdarzalo mi sie nawet przy zakladaniu butow stanac na kabel i wstac - na sluchawkach nie zrobilo to wrazenia, ale za to mi prawie szyje urwalo, bo mialem je tylko przewieszone. ;D

Mam te same słuchawki, godne polecenia.

Ferrum
14-07-2013, 18:42
Byłem w Media Ekspert na odsłuchu słuchawek, dorwałem Sony Mdr-V55 i jakiś inny model bezprzewodowy od Sony. I niestety sprzęt zawiódł mimo swojej kosmicznej ceny.. (410zł i 299zł), facet spytał mnie czego słucham, podał mi godne polecenia słuchawki chociaż zupełnie do mnie nie przemawiały otóż Panasonic. Wziąłem na uszy, podłączył mi je pod amplituner i...masakra, czysto, głośno z nisko schodzącym bassem za 100zł. Może scena nie jest super, ale chodziło mi o dynamikę i czystość oraz niski bass. Osiągnąłem cel. Wystarczyły mi dwa utwory do wysłuchania aby podjąć decyzję, nie zastanawiając się wiele kupiłem je po wielogodzinnym szukaniu XB-500 oraz innych, podobnych słuchawek. Jestem szczęśliwym posiadaczem Panasoniców, chociaż nigdy nie byłem do nich przekonany i w sumie..nadal nie jestem, ale poraziły mnie swoją mocą. Dzięki Wam, za te odpowiedzi w temacie. Zamykam. :)