View Full Version : J?zyki obce w gimnazjum
Siemkaaa, dzisiaj zdałem komisa z niemieckiego i tym samym znalazłem sie w drugiej klasie gim. Czy w drugiej klasie też jest niemiecki? I czy jak dostane orzeczenie z poradni to mogę zostać zwolniony z tego przedmiotu??
Nines Ore
23-08-2013, 18:39
Napisz nam jeszcze do jakiej szkoły chodzisz
Chodze do gimnazjum publicznego, rejonowe. Zdałem egzamin komisyjny dzisiaj z niemieckiego i chcę wiedzieć czy na dalszych etapach gimnazjum tez jest niemiecki i czy z zaświadczeniem z poradni o niezdolności do nauki tego jezyka mogę być zwolniony z nauki tego języka
Nines Ore
23-08-2013, 18:46
Każda szkoła ma wewnętrzny regulamin
Balbina-88
23-08-2013, 18:48
Chodze do gimnazjum publicznego, rejonowe. Zdałem egzamin komisyjny dzisiaj z niemieckiego i chcę wiedzieć czy na dalszych etapach gimnazjum tez jest niemiecki i czy z zaświadczeniem z poradni o niezdolności do nauki tego jezyka mogę być zwolniony z nauki tego języka
Skoro zdałeś egzamin to jak możesz być niezdolny do nauki? Na jakiej podstawie zdałeś ten egzamin?
Patryk1551
23-08-2013, 18:53
Jeżeli masz 2 języki obce np. angielski i niemiecki i niemiecki nie jest u ciebie tym głównym językiem to przez te orzeczenie możesz się z niego zwolnić. Tak u mnie było w gimbazjum i 2 osoby w klasie nie chodziły na angielski(u nas niemiecki był głównym i nie mogliśmy zdawać egzaminu gimbazjalnego z angola).
Oczywiście jeżeli masz problemy z niemieckim, ale tylko z twojej winy, a jesteś normalny w 100% to będziesz i tak go kontynuował. Takie coś można zrobić tylko dla osób, które mają jakieś tam problemy i po prostu nie dadzą rady z nauką 2 obcych.
#edit
A właśnie. W 1 klasie wybierałeś sobie jaki język będziesz zdawał na teście gimbazjalnym?
Wybierałem angielski, ogólnie mamy dwa języki angielski i niemiecki. Niemieckiego kompletnie nie ogarniam. Sprawdziłem sobie w regulaminie, że z takim oświadczeniem z poradni moge być zwolniony z niemieckiego.
Komisa zdałem na farcie, bo i tak dwóje dostałem.
Patryk1551
23-08-2013, 19:02
Wybierałem angielski, ogólnie mamy dwa języki angielski i niemiecki. Niemieckiego kompletnie nie ogarniam. Sprawdziłem sobie w regulaminie, że z takim oświadczeniem z poradni moge być zwolniony z niemieckiego.
Komisa zdałem na farcie, bo i tak dwóje dostałem.
No to lajtowo możesz się wypisać, ale serio masz jakieś problemy z nauką, czy po prostu masz wyjebane na niemiecki i chcesz żeby dziadek był z ciebie dumny?
Jednak młodsze roczniki mają fajnie, ja to wyboru nie miałem i musialem z tego zjebanego niemieckiego :(
Mam problem z niemieckim tylko, to jest jedyna dwója na świadectwie. Dzięki za zainteresowanie tematem:))
Black Dervil
23-08-2013, 21:04
ja powiem ci tak języki sie sprzydają więc lepiej nie usuwaj tego niemieckiego. wiem ze jest ciezki itp ale sam sie teraz przekonałem ze potrzebne języki jak chodziłem do szkoły do sobie myślałem na ch.j mi niemiecki i ang i teraz załuję
Mój ziomek zdawał i było ok. Nie zdał z 1 przedmiotu i było ok bo przeszedł!
Pikej v69
24-08-2013, 11:29
Mój ziomek zdawał i było ok. Nie zdał z 1 przedmiotu i było ok bo przeszedł!
To fajnych masz ziomków xddddd (no offence)
@top
Zamiast pie**!2! takie smuty, weź się do nauki języków i wyjeżdżaj z polszy. (za parę lat możesz żałować, że np. odpuściłeś naukę niemieckiego, a akurat tam będzie dobrze płatna robota przy minimalnym wysiłku -z wymaganą znajomością niemieckiego, nie innego języka-). Pozdro 600.
Nie patrzcie jakie macie oceny z języka obcego, czy macie jakikolwiek certyfikat, bo już mówię od razu - gówno wam to da. Jeżeli chcecie się porządnie nauczyć języka to zatoczcie się w tym języku, czytajcie książki. Według mnie ani niemiecki, ani angielski nie jest trudnym językiem. Wszystko da się ogarnąć jednym słowem.
Balbina-88
08-09-2013, 18:16
Nie patrzcie jakie macie oceny z języka obcego, czy macie jakikolwiek certyfikat, bo już mówię od razu - gówno wam to da. Jeżeli chcecie się porządnie nauczyć języka to zatoczcie się w tym języku, czytajcie książki. Według mnie ani niemiecki, ani angielski nie jest trudnym językiem. Wszystko da się ogarnąć jednym słowem.
A moim zdaniem najlepsza nauka języka to rozmowy w tym języku. Ale nie takie, jakie prowadzi się na lekcjach, tylko z obcokrajowcami. Rzucić się na głęboką wodę, to najlepsza lekcja.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.