View Full Version : Dziwne uzale?nienie
VixenPasja
26-08-2013, 15:53
Siemanko, jestem uzależniony od... tabasco. Dziennie potrafię "wypić" buteleczkę czerwonej ambrozji.
Czy jeżeli dalej będę kontynuował spożycie nie stanie mi się krzywda? Czasami staram się oszczędzać i butelka starczy mi na 2-3 dni. Czym spowodowane jest moje łaknienie?
Pewniacha
26-08-2013, 15:55
Dieta albo brak witamin ? :confused:
Najlepiej napisz czym się na codzień żywisz i jaką masz diete...
Zdzisiu Motyka
26-08-2013, 16:01
Też używam Tabasco, ale raczej traktuje ją jako przyprawe do zupy, czy pizzy - ale myślę, że buteleczka dziennie to za dużo, stary i to naprawdę przesada, powinienes ograniczyc, bo watroba Ci wysiadzie.
Tumanbuga
26-08-2013, 16:20
Masz zadatki na chillihead'a, uzależnienie prawdopodobnie od kapsaicyny. Polecam Ci zakup papryczek chilli (na początku w zupełności starczą Cayenne - te takie długie,czerwone), żresz jedną dokładnie przeżuwając i będziesz miał prawdopodobnie dosyć na jakiś czas, a od czasu do czasu to nie szkodzi, nawet fajne "hobby", sam czasem praktykuje.
MorgiBack
27-08-2013, 21:59
Co najwyżej wypali Ci przełyk i w późniejszym wieku możesz mieć problem z trawieniem. A jak nie to skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż wszystko co spożywasz może tobie szkodzić.
'Boonek'
27-08-2013, 22:48
Zdrowe to to na bank nie jest, sam osobiscie lubie ostre nawet bardzo ostre przyprawy ale staram sie ograniczac..
A co do ciebie, moze sprobuj zastapic czyms innym? Lub tak jak ktos tam napisal opierdol cos na prawde bardzo ostrego to ci sie odechce
Kimus The Master
27-08-2013, 23:43
Po tak ostrych rzeczach z cała pewnością rzołądek na tym ucierpi..+ Ja po sporzyciu ostrych rzeczy dostaje wyprysków na twarzy..
rzołądek
sporzyciu
Panu już dziękujemy.
@top
Jak inni pisali skonsultuj się z lekarzem może Ci pomoże. Jeśli to nie wypali po prostu staraj się stopniowo ograniczać zażywanie kapsaicyny(tabasco etc).
VixenPasja
28-08-2013, 11:41
Dieta albo brak witamin ? :confused:
Najlepiej napisz czym się na codzień żywisz i jaką masz diete...
Wątpię żeby to było spowodowane brakiem witamin, bo ostatnio zażywałem "body max". Nie mam diety, jedynie ograniczam spożywanie tłustych potraw i fast-foodów.
Masz zadatki na chillihead'a, uzależnienie prawdopodobnie od kapsaicyny. Polecam Ci zakup papryczek chilli (na początku w zupełności starczą Cayenne - te takie długie,czerwone), żresz jedną dokładnie przeżuwając i będziesz miał prawdopodobnie dosyć na jakiś czas, a od czasu do czasu to nie szkodzi, nawet fajne "hobby", sam czasem praktykuje.
Wolę coś w płynie XD zamówiłem sobie fajny sos (http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,103/category_id,20/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/) podobno 450 razy bardziej ostry niż sos Tabasco. Dodam, że tabasco mogę wypić duszkiem i nie czuję ostrości.
Co najwyżej wypali Ci przełyk i w późniejszym wieku możesz mieć problem z trawieniem. A jak nie to skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż wszystko co spożywasz może tobie szkodzić.
hmm, pójdę do lekarza i popytam.
Tumanbuga
28-08-2013, 19:24
O stary, z tym sosem to pojechałeś trochę za ostro, 1mln SHU to raczej dla starych wyjadaczy, ja bym się tego bał, bo z Tabasco to w ogóle bez porównania.
VixenPasja
28-08-2013, 23:31
O stary, z tym sosem to pojechałeś trochę za ostro, 1mln SHU to raczej dla starych wyjadaczy, ja bym się tego bał, bo z Tabasco to w ogóle bez porównania.
Najpierw kupiłem potem pomyślałem : P
Niedługo przyjdzie i wypróbuję, dam znać.
#Rapi
Aż tak to mnie nie poebało XD
http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,187/category_id,20/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/
Nie lepiej było wziąć taki od razu ?XDDDDD Jest tylko odrobine mocniejszy :D
ewentualnie ten
http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,352/category_id,20/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/
"Zastrzeżenie: Sos jest produktem wyłącznie kolekcjonerskim." XDDDDDDD
Turoczeek
29-08-2013, 23:43
Jeżeli będziesz dalej pił te tabasco na pewno będziesz miał problemy z żołądkiem i częste wizyty w aptece oraz u lekarza :]
Lepiej ogranicz to świństwo.
VixenPasja
10-09-2013, 18:45
Sos przyszedł, 2 krople załatwiają mnie na amen (dodane do szklanki soku pomidorowego) XDD
#Tumanbuga
Wiesz, na chwile obecną odechciało mi się tabasco i tego mad doga XD miałem "lekkie" problemy, ale na szczęście hektolitry mleka pomogły. Jak Ci przyjdą sosiki daj znać, chętnie o nich poczytam.
Tumanbuga
10-09-2013, 20:05
To i tak niezle, spodziewałem się posta w stylu "Właśnie wróciłem ze szpitala, nie polecam", props xD.
@edit
Moje zakupki :D
http://www.ostrakuchnia.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/1129b8d936b779b2c44802ca74784803.jpg
http://www.ostrakuchnia.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/62c550fa0601842c627a27571d135fa5.jpg
@edit
Sosiki już doszły, testowałem pobieżnie:
Mama's Africa Habanero - Zapach przyjemny, czuć paprykę habanero, mało octowy, piłem sobie w soku pomidorowym i smakowało, jedną krople testowo łyknąłem solo - smak jeszcze czuć, nie jest to poziom Mad Dog'ów :D, jest całkiem spoko, czuć pazur i niedługo stestuję go jakoś w większej ilości, już się podjarałem, przewiduję solidny płacz, czkawkę itp. Do tego tani, także polecam.
Amazon Habanero Musztardowy - Zapach podobny do Mamy tylko czuć ocet, średni w smaku, nutka musztardy wchodzi po chwili, ostrość mniejsza niż u konkurenta, i to odrazu czuć, nalałem sobie przed chwilą na kiełbaskę, cała łyżka solo może by bolała. Jak narazie to tak średnio polecam, zły na pewno nie jest ale przy drugim sosie po prostu nie może błyszczeć, warto jednak zaznaczyć, że jest troche większy i też tani.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.