View Full Version : Surowsze kary za pisanie nie na temat na kana?ach
Pijacki Terror
29-08-2013, 15:17
Mam dość (nie tylko ja) fali ofert na kanale game-chat. Mimo pracy gmów ten proceder trwa w najlepsze. Wchodząc na gc chciałbym móc normalnie porozmawiać bez uprzedniego ignorowania 785 osób.
Może dłuższe bany, albo banowanie wszystkich postaci na koncie przyniosłoby jakikolwiek efekt?
First Sasha Rookslayer
29-08-2013, 15:32
Również jestem za zwiększeniem kar za łamanie regulaminu gry.
Santano, kiedyś napisał dobrą propozycję na Forum.. Możliwe, że owa propozycja wejdzie w życie.
Witam, chciałem Was zapytać, co sądzicie o kilku zmianach w systemie kar. Jak wiecie, system kar aktualnie opiera się na jednej karze, którą jest blokada postaci. Inne, tzn. upomnienia, zabranie przedmiotów (np. za kradzież) czy blokady całego konta są albo mniej znaczące, albo rzadziej stosowane.
Propozycja, którą chcę Wam dzisiaj przedstawić nie dotyczy oczywiście usunięcia banów, bo to byłoby moim zdaniem bezsensowne. Dotyczy ona jedynie skrócenia owych banów i ukierunkowania kar.
O co chodzi?
Chodzi głównie o możliwość zablokowania niektórych elementów gry dla osób łamiących regulamin, przykładowo:
zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na próg poziomowy - kara, którą dotychczas zdarzyło mi się zastosować jeden raz, na postać Vojska, po odbanowaniu (czego pewnie nie wiecie). Myślę, że ta kara mogłaby bardzo dobrze zniechęcić do używania bota; kara zostałaby zniesiona po zdobyciu odpowiedniego poziomu,
zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na liczbę godzin,
zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na stałe,
zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na postać, na liczbę godzin - opcja, która moim zdaniem mogłaby z sukcesem zastąpić bany np. za ogłaszanie wymiany postaci, bo po co banować kogoś na długo, jeśli zabronioną czynność można zablokować w inny, prostszy sposób?
zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na konto lub adres IP, na liczbę godzin - kara będąca ostatecznością w przypadku dużego spamu danej osoby,
zmniejszenie procentowo szybkości gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która moim zdaniem z powodzeniem mogłaby zastąpić karę za speedhack, myślę, że spowolnienie gracza do tempa setnego poziomu byłoby wystarczającym zniechęceniem do kolejnego użycia tego programu,
zmniejszenie procentowo obrażeń zadawanych przez gracza lub zwiększenie procentowo obrażeń otrzymywanych przez gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która mogłaby być przyznawana np. za bota i równie skutecznie mogłaby zniechęcić do jego używania,
zmniejszenie procentowo przedmiotów gubionych przez potwory zabite przez gracza, na postać, na liczbę godzin,
niepełne wyłączenie postaci z możliwości gry na serwerze na postać, na liczbę godzin lub na stałe - zablokowanie możliwości bicia potworów, co za tym idzie brak otrzymywanych punktów doświadczenia; zmniejszenie prędkości, zablokowanie możliwości używania czarów,
pełne wyłączenie postaci z możliwości gry na serwerze, na postać, na liczbę godzin lub na stałe - przeniesienie postaci do protection zone, zablokowanie możliwości ruchu, przesuwania przedmiotów, pisania na kanałach publicznych, jedynie wgląd w postać.
Byłyby kary, więc byłyby również nagrody, np. za zgłoszenie błędu czy udział w evencie byłoby można dać danemu graczowi powiedzmy kilka procent doświadczenia, lub zwiększenie wypadania przedmiotów z potworów.
Proszę o powstrzymanie się od opinii typu "santano, chyba cie pojebało", to jest TYLKO propozycja, którą być może wprowadzimy, jeśli kary się Wam spodobają.
Nie wiązałoby się to z całkowitym usunięciem normalnych banów, bany byłyby jednak krótsze, stosowane razem z powyższymi karami.
Proszę również o zaznaczenie, co w takiej sytuacji najlepiej byłoby robić z cave botami. Zostajemy przy delete? Czy długi ban, a później wyłączenie loota i zmniejszenie expa byłoby lepszym pomysłem?
Proszę o opinie, które coś wniosą, dla innych, którzy nie chcą się rozpisać, przygotuję sondę.
Link do propozycji Santano: http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=95621
Wypowiadać się.
Wasik che che
29-08-2013, 15:42
Przestań torpedować moją propozycję, bo Cię znajdę w grze i masz pograne.
jeśli znowu będę na nie, to będziesz mi groził?:>
pomysł nie jest glupi, myślę, że takie osoby mogą odpocząć 3 dni :>
Zarexoholik?
29-08-2013, 16:18
Takich to od razu na wieczną banicję. Jak ktoś nie ogarnia to powinni mu usunąć konto, dwa razy nie będę powtarzać!
Zii Baba
30-08-2013, 10:36
Czy czasem nie chcieliscie zeby gralo wiecej osob na serwerze? Wiem, ze jest jakis tam regulamin, ale to w niczym nie pomoze, a ilosc osob online bedzie ciagle spadac...
Zwiększymy ilość godzin za bana, to zaraz zbanowany napisze na RRV "nie chcecie aby grało więcej osób na serwerze?", tak jak było ostatnio gdy wymierzyłem najniższą karę za jedno z przewinień.
Osobiście za pisanie nie na temat na kanałach daję od 2 do 6h. Co innego jest, jeżeli ktoś spamuje na Game-Chacie, że sprzeda/kupi/wymieni postać, sprzeda/kupi kasę za kcc, da itemy tu/na innym serwerze za przedmioty tu/gdzieś indziej - wtedy kara wynosi 48h.
Wydaje mi sie, że kary są wystarczająco dobre, nie trzeba wprowadzać zmian.
Można by wprowadzić 'blokady' danych słów np:
sprzedam, kupie, zamienie, sell, buy, offer, zakupie, oddam
Jeżeli pomimo tego, gracze wypisywaliby b.uy, s.ell itp wtedy można by dokopać im bana powyżej tygodnia za umyślne łamanie regulaminu.
Damianero1337
01-09-2013, 10:46
Czasami jest tak że przy przełączaniu zakładek ktoś może sie mylić i pisać w gc
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.