PDA

View Full Version : Idealny balans klas postaci na serwerze Armia Podkarpacki OTS

Peps
02-09-2013, 00:43
Z balansem jest na tyle ciężko, że nie ważne co zrobimy - i tak będzie źle.

Wsłuchując się w krzyki Apowiczów można usłyszeć "popraw balans", "zrób coś fajnego", "santano śmieciu nic nie robisz", jak i wiele innych ciekawych propozycji, które tak naprawdę nie niosą za sobą żadnych argumentów i treści. Bardzo chętnie zmienimy balans, jeśli pojawi się propozycja, poparta 65% głosów, która uwzględni W LICZBACH konkretne zmiany. Nie chcemy niczego narzucać.

Zmiany, które proponuję:

Elite Knight
zmniejszyć zasięg uw do 2sqm
Głównie po to, aby profesje ed/ms miały pewne pole manewru podczas walki- chodzi mi tutaj o ucieczkę z pola rażenia uw u ek(2sqm) w celu unikania jakże to kolosalnych hitów.

Zmniejszyć siłę czaru exori max o 20% tylko i wyłącznie w pvp, pvm bez zmian
Wyliczenia, dobre eq w pvp( takie samo u obu walczących postaci)
1000ek na dzień dzisiejszy bije po 3.5k, po obniżeniu siły czaru o 20% zadawałby mniejsze obrażenia o 700 czyli 2800.
2000ek, teraz- 7.5k, po zmianach - 6000.
2500ek, teraz 10k, po zmianach- 8000
3000ek teraz 12k, po zmianach- 9600
&leczenie zostawić bez zmian
Zmiana ta, byłaby korzystna w walce między ek, a ed/ms, które w tym momencie padają od eka, który ma prawie 3x więcej hp od nich na 2maxy i 2 ciosy zadane z uw. Co sprawia, że ed/ms w walce z ek nie mają żadnych szans, a nawet z 300lev mniejszym, biorąc pod uwagę poziomy 2500+.

Master Sorcerer & Elder Druid
Siła czaru exura vita o 10% większa od teraźniejszej mocy exura sio, przy zwiększonym hp/lev(patrz niżej)
(chodzi tu o to, aby ed/ms(2500+) które teoretycznie miałyby już 2hp/lev leczyły się o te 5k(wystarczy przeliczyć na %) więcej, aniżeli sam druid na chwilłę obecną czarem exura sio)

ed/ms będą leczyli się exura vita, obie profesje. Sio tylko do leczenia innych!
Dlaczego?
Taki 2000+ ms leczy się za połowę hp, ed niewiele więcej jednak zawsze coś.
Dla tych, którzy chcieliby podważyć ten punkt tekstem:
"ed leczy więcej, bo ms bije więcej" napiszę, iż jest to kompletna bzdura oraz pewnego rodzaju anomalia, która powstała x lat temu, kiedy to sytem pvp na apo się dopiero tak naprawdę kształtował.
Czym powinien różnić się ed od ms!!
MS ma mieć większe obrażenia, a ed ma mieć możliwość leczenia innych graczy, a nie dodatkowo leczenia siebie mocniej. Nie neguje edów, o nie.

+2hp/lev
to może być dość kontrowersyjne, ale 3k ms/ed nie złożą nawet devila(no może 1/10 się poszczęści), nie mówiąc już o expieniu na nowo dodanych potworach "crackach"(na których już teraz " po 2" może expić jedynie 3k ek/rp).
Ułatwi to również exp na 1800 poziomie+, gdzie na queenach wbijamy już lev bardzo długo, a na wardach co chwile padamy i wracamy spowrotem na resp.
1000ed/ms miałby o 2k hp więcej, 2ked/ms o 4khp więcej, a 3ked/ms o 6khp więcej. W pvp z ek też się przyda, mimo iż teoretycznie "miałby" już mniejszego maxa to jakby podbił do nas i uderzył za te 8-12kz uw, dalej jest nieciekawie.

Royal Palladin
Zmniejszyć hity zadawane z uw o 15%. Dlaczego? Ponieważ bije w tej chwili za dużo, tak samo jak ek. A tak chyba, nie powinno być?
Rp powinien bić mniej z broni, a więcej z czaru.
Tak też będzie po uwzględnieniu zmiany opisanej wyżej u ek.
Rp na 2500+ bije z uw za dużo etc.( w walce vs ed/ms)

Wszystkie te zmiany, które wymieniłem są potrzebne.
Myślę, że większość nie wyrazi zgody na osłabienie ek'a, dlatego też propozycja nie przejdzie. Z drugiej strony liczę na wasz rozsądek przy głosowaniu w sondzie..

Prawie nikt nie gra ed/ms, może czas coś z tym zrobić?

edit
jeszcze tylko dopiszę iż w końcu :
ek/rp zostaną rozróżnieni. ek nie będzie rpkiem z większą ilością hp
Postacie magiczne przestaną być "szmatami do wycierania podłogi w city"

walka ek vs ek będzie tak samo nudna i bezsensowna jak do tej pory
walka ek vs rp będzie pokazem umiejętności graczy
walka rp vs ed/ms zostanie wyrównana
walka ek vs ed/ms będzie bardzo, ale to bardzo (wreszcie?) sprawiedliwa

Pamiętajcie, na apo gra mało osób. Ilość graczy online powoli rośnie w górę co jakiś czas, ale nie na długo. SPRAWIEDLIWY balans, miałby na graczy olbrzymi wpływ

1) Elite Knight
zmniejszyć zasięg uw do 2sqm
Zmniejszyć siłę czaru exori max o 20% tylko i wyłącznie w pvp, pvm bez zmian

2) Master Sorcerer & Elder Druid
Siła czaru exura vita większa o 10% od teraźniejszej siły exura sio, przy zwiększonym 2hp/lev

3) Royal Palladin
Zmniejszyć hity zadawane z uw o 15%

A teraz wszyscy razem, dziękujemy Logest !

wszystko fajnie, tylko ze gdy zwiekszymy ilosc hp to leczenie bedzie dosc niezadowalajace, pvp ed opiera sie na jednym sio a nie 2 na kolejke ; p

reszta mi pasuje

Słusznie, poprawiłem

Nie wiem kim jesteś, ale śmiało mogę napisać, że nie masz zielonego pojęcia o balansie pvp i bankowo samemu nie wbiłeś nawet 2000 poziomu - tyle.

Jak ty nie wiesz, że DRUID jest profesją odpowiedzialną za leczenie i chcesz mu sio osłabiać? Ja on dzięki leczeniu odróżnia się od sorca typie... To równie dobrze można usunąć tę profesję z gry.

Ręce opadają - idealny balans, ale chyba dla ciebie gościu.
Przeczytaj moją propozycję, a nie jedynie wyszczególnione punkty pod koniec.
Ed będzie leczył innych z taką samą mocą jak jest teraz.
ms/ed będą używali do leczenia siebie czaru exura vita, zwiększonego mocą o parę % względem czaru exura sio, gdy zostanie uwzględnione +2hp/lev. Wiem, że jest późno i to może dlatego.
ms= większe hity od ed, ed= leczenie graczy
ms/ed=leczenie siebie takie samo, tak jak to było w tibi ZAWSZE, nigdy ale to nigdy druid nie leczył siebie samego z większą siłą aniżeli ms
I tak, wiesz kim jestem, sztrymsiarz ze swoim sztrymsiarskim tematem here

Propozycje jak najbardziej przemyślałem, nie są to wypociny wypisane pod impulsem tego, że Santano nagle zaczął interesować się balansem. Od dłuższego czasu myślałem co można by zmienić, aby grało się nam wszystkich na przyzwoitym poziomie.
Na APO zawsze grałem profesjami magicznymi, zarówno na low lev jak i na tym wyższym
Logest 1-723, Hand Mekke, Plagen, Czubass, Abu Hamza al Muhadzir, Brox
+ aktualnie nie gram, bo pindol odpierdala = nic nie mam na apo

Nikomu nie chciało się przeczytać wszystkiego co napisałem, prawda? XD

'Boonek'
02-09-2013, 00:48
wszystko fajnie, tylko ze gdy zwiekszymy ilosc hp to leczenie bedzie dosc niezadowalajace, pvp ed opiera sie na jednym sio a nie 2 na kolejke ; p

reszta mi pasuje

Zarexoholik?
02-09-2013, 01:45
Nie wiem kim jesteś, ale śmiało mogę napisać, że nie masz zielonego pojęcia o balansie pvp i bankowo samemu nie wbiłeś nawet 2000 poziomu - tyle.

Jak ty nie wiesz, że DRUID jest profesją odpowiedzialną za leczenie i chcesz mu sio osłabiać? Ja on dzięki leczeniu odróżnia się od sorca typie... To równie dobrze można usunąć tę profesję z gry.

Ręce opadają - idealny balans, ale chyba dla ciebie gościu.

Sir Rambo
02-09-2013, 02:37
Wszystkie pięknie i spoko, ale przydało by się osłabić trochę ek i wszystko by grało idealnie. TYLKO JEDEN PROBLEM.. Jak może być powyżej 65% głosów jak aktualnie 3/4 apowiczów to ek!!

~#*Nalesniczek Zla*#~
02-09-2013, 11:12
Zmiany, które proponuję:
Master Sorcerer & Elder Druid
Siła czaru exura vita o 10% większa od teraźniejszej mocy exura sio, przy zwiększonym hp/lev(patrz niżej)
(chodzi tu o to, aby ed/ms(2500+) które teoretycznie miałyby już 2hp/lev leczyły się o te 5k(wystarczy przeliczyć na %) więcej, aniżeli sam druid na chwilłę obecną czarem exura sio)

ed/ms będą leczyli się exura vita, obie profesje. Sio tylko do leczenia innych!
Dlaczego?
Taki 2000+ ms leczy się za połowę hp, ed niewiele więcej jednak zawsze coś.
Dla tych, którzy chcieliby podważyć ten punkt tekstem:
"ed leczy więcej, bo ms bije więcej" napiszę, iż jest to kompletna bzdura oraz pewnego rodzaju anomalia, która powstała x lat temu, kiedy to sytem pvp na apo się dopiero tak naprawdę kształtował.
Czym powinien różnić się ed od ms!!
MS ma mieć większe obrażenia, a ed ma mieć możliwość leczenia innych graczy, a nie dodatkowo leczenia siebie mocniej. Nie neguje edów, o nie.

Hm nie wydaje mi się właśnie ed jednak musi miec mocniejsze sio od Ms'a Vity. Możesz spojrzeć też iż czar dla ed zabiera mniej many no odpowiednio 900 i 1400 nie jak u Ms'a 1000 i 1500 :) Nie wiem jak rozwiązać problem z PVP obecnego Apo. Ale przed wprowadzeniem UW było o wiele lepiej ;)

Sorc Aka Siochacz
02-09-2013, 11:16
Mi tam jest obojętnie jestem RP i dobrze mi się żyje, EK to aktualnie jeżeli ktoś ma niezły lvl + ogarnia go i full eq to czołg można 10 ED/MS napieprzać go to poskłada każdego z nich.
Co do RP to podobny ma balans :/ jeżeli się ogarnia jak Zarexoholik swojego RP i ma full eq to killer :]

#Lordzik#
02-09-2013, 11:37
Z twoich wypocin zgadza się tu tylko zasięg 2 sqm na uw dla ek i osłabienie mu exori maxa, ale nie o 20% tylko 5-7% ogólnie.

Reszta to niestety bzdety. Tyle ode mnie.
Za małe pojęcie o profesjach masz i to widać w tym tekście.

Riss
02-09-2013, 11:40
Ogólnie się mi podoba, ale pomysł, że ed bije mniej od msa za możliwość leczenia innych (siebie nie) jest nietrafiona.

Chyba każdy woli przy grze solo być lepszy (leczenie takie samo, wyższe obrażenia), a do wspólnego hunta kupić za grosze bp uhów...

Rekrut
02-09-2013, 12:10
Zmniejszyć zasięg do 2 sqm i może trochę exori maxa o kilka %

rómón
02-09-2013, 12:37
Zmniejszyć uw do 2sqm, osłabić exori max o jakieś 7-8%, osłabić uh o 10%, zwiększyć leczenie u druida i ms'a o 10% oraz u rp o 10%. I balans na apo bedzie dobry

L@be
02-09-2013, 13:14
Idealny balans? Jesteś śmieszny typie...
Jedynie co to mozna zmniejszyć zasięg uw na 2sqm. Co do reszty Twoich wypocin jestem na NIE.

Demon
02-09-2013, 13:15
Idealny balans? Jesteś śmieszny typie...
Jedynie co to mozna zmniejszyć zasięg uw na 2sqm. Co do reszty Twoich wypocin jestem na NIE.
uu, dorwałeś ek i się zmieniło zdanie :rolleyes:

zmiana dystansu + zmniejszenie dmg z maxa

@down
aż Ci reputa dałem za szczerość

Mamed first
02-09-2013, 13:32
Wszystkie pięknie i spoko, ale przydało by się osłabić trochę ek i wszystko by grało idealnie. TYLKO JEDEN PROBLEM.. Jak może być powyżej 65% głosów jak aktualnie 3/4 apowiczów to ek!!

Właśnie o to chodzi, bronią swojego.
Jestem przeciwny, bo jestem ek :)

Zmniejszyć zasięg do 2 sqm i może trochę exori maxa o kilka %

Wszystko osłabiać ekowi, a nie wspomnisz o tej pi*dzie jaką ed/ms maja? ogarnij pvp potem płacz.

Wasik che che
02-09-2013, 14:01
kpina, jak ma wygladac pvp druida z zmniejszonym leczeniem?
jeżeli nie masz pojęcia co robisz, to tego nie rób :>
nie

Peps
02-09-2013, 15:15
kpina, jak ma wygladac pvp druida z zmniejszonym leczeniem?
jeżeli nie masz pojęcia co robisz, to tego nie rób :>
nie

Nie zrozumiałeś, ed będzie leczył siebie tyle samo co ms, o 10% mocniej niż dotychczas exura sio, sio zostałoby bez zmian. ed/ms korzystaliby z czaru exura vita do leczenia siebie, a sio zostałoby bez zmian z taką samą mocą jak jest teraz. Prościej się tego nie da wytłumaczyć xd

A osłabienie e maxa o 20% to nie jest tak dużo jak Wam się wydaje, zaledwie 1/5 mniej obecnych hitów.

Czytajcie wszystko co napisałem, a nie jak dzieci się zachowujecie O_o
Nie przeczytacie wszystkiego, coś źle zrozumiecie i od razu się sonda niszczy

Hm nie wydaje mi się właśnie ed jednak musi miec mocniejsze sio od Ms'a Vity. Możesz spojrzeć też iż czar dla ed zabiera mniej many no odpowiednio 900 i 1400 nie jak u Ms'a 1000 i 1500 :) Nie wiem jak rozwiązać problem z PVP obecnego Apo. Ale przed wprowadzeniem UW było o wiele lepiej ;)
Tyle, że 2000 ms+ vita się za mało.

Jeżeli wolicie zastosować zmiany u samego ek to proszę bardzo, ale wtedy trzeba osłabić mu:
uw, zmniejszyć zasięg do 1sqm oraz leczenie, gdyż już teraz leczy się więcej niż bije postać magiczna.

przykład
2500ek 80k~hp, 10k z exori maxa, 10 na cryticalu z uw
2500ms/ed 33k hp, 14k ue, 5k uw
Ek uderzy jedno ue i zostaje nam 2/3hp, pozostaje się tylko leczyć, na bicie nie ma miejsca

Zarexoholik?
02-09-2013, 16:11
blablabla

Ty nadal nic nie rozumiesz. Nie masz zielonego pojęcia na temat balansu profesji.

Jeżeli druid oraz sorc dostaną 2hp/lvl to weź ich teraz zabij knightem lub palem. Walka ms vs ms, ms vs ed, czy ed vs ed będzie polegać na 4 hitach - NIE MA MOŻLIWOŚĆI, ŻEBY KTOŚ WTEDY PRZEGRAŁ.

Miałem każdą profesję na różnych przedziałach poziomowych. Grałem każdą profesją powyżej 3k poziomu. A ty? Z tego co ty tutaj wypisałeś chcesz zrobić z de facto najlepszej profesji jeszcze silniejszą profesję. Moim zdaniem druid jest najlepszą profesją jeśli knightowi zostanie osłabione uw albo całkowicie usunięte z gry/zmienione np. w tarczę. Wystarczy umieć grać, żeby sobie radzić.

Zrozum również, że siła leczenia czarami zależy od poziomu oraz od poziomu magicznego. Jak druid/sorc będą się leczyć jeszcze lepiej to jak ty widzisz zabicie takiej profesji, która z combo od kilku osób w miejscu będzie się leczyć?

A to twoje osłabienie siły czaru knighta o 20%? Ogarnij się człowieku - wtedy on nie będzie miał szansy nikogo zabić. On powinien mieć exori maxa osłabionego tak o 10% maksymalnie, UW zabrane lub osłabione do 1 sqm'a, a jak chcesz 2 sqm to niech używa magic axe, czy mls'a. Knight nie dość, że ma mnóstwo hp, exori maxa ma minimalnie słabszego niż paladyn [który de facto ma 3x większy mlvl? BEKA] to jeszcze dostał UW, którym kosi na 3 sqm jak paladyn.

Rp powinien bić mniej z broni, a więcej z czaru.

Przecież rp bije z broni mniej niż z czaru i to 2x. Ty w ogóle masz pojęcie o czym piszesz? Przecież paladyn powinien właśnie bić więcej z broni niż z czaru, bo jego główną zaletą jest walka na dystans, zrozum to. I tak na APO palek bije 2x więcej z czarów niż z broni dystansowej, ale przemilczmy już ten fakt.

NIE MASZ ZIELONEGO POJĘCIA O BALANSIE - serio.

Wasik che che
02-09-2013, 20:14
Jeżeli wolicie zastosować zmiany u samego ek to proszę bardzo, ale wtedy trzeba osłabić mu:
uw, zmniejszyć zasięg do 1sqm oraz leczenie, gdyż już teraz leczy się więcej niż bije postać magiczna.

Widze kolego, że Twoje propozycje są tak denne jak Anonimowego i nic nie wnoszą, może odrazu + 50% dmg dla ms/ed bo kupiles akurat taką profesje?

Polecam odstawić używki, pozdrawiam

Xalamer
03-09-2013, 08:53
A moim zdaniem wystarczy tylko tak ustawić extauted aby knight, nie mógł uderzyć dwa szybkie maxy i już by sms nie padł. A jak ktoś rp ma źle to można mu po prostu dać delikatnie lepsze hity czy coś... ale nie wypowiadam się bo nie mam pojecią na temat RP bo dawno nim nie grałem

Przystojniaczek
04-09-2013, 05:18
Knight jest dobry jaki jest i nie powinniśmy nic go ruszać, oczywiście propozycja do kosza. Nie.