PDA

View Full Version : Renowacja systemu gildii

Doktor Watson
17-09-2013, 12:02
Witajcie gracze i słuchacze.

Jak wiadomo, na APO gildie nie mają większego znaczenia - jesteś w gildii to jesteś, nie to nie. Nic gildie nie dają, nic nie kosztują ani nie mają jakiegoś większego celu (no może jedynie pogadać określoną grupą społeczną).

Wychodzę więc z propozycją urozmaicenia systemu gildii.
Propozycja jest całościowa, więc Sasha czytaj dokładnie - to nie są oddzielne opcje tylko fragmenty propozycji :D

1. Usunięcie istniejących gildii.
Ponieważ system byłby dość odmienny od teraźniejszego trzeba usunąć istniejące gildie. Nastąpiłoby to z dniem wprowadzenia nowego systemu - nie wcześniej aby nie wprowadzać zamętu.
2. Nowa struktura gildii.
W obecnej opcji jeśli lider zaprzestaje grę - gildia obumiera. Dzięki nowym opcjom można będzie zmienić lidera gildii podczas jego dłuższej nieobecności. Ale to nie wszystkie możliwości.
Przy zakładaniu gildii będzie trzeba uiścić opłatę. Opłata ta w wysokości 10kcc będzie stanowiła opłatę za pierwsze trzy miejsca w gildii. Kolejne miejsca będzie można wykupić oraz zdobyć w misjach gildii (o tym w dalszej kolejności).
3. Skarbiec gildii.
Skarbiec gildii jest to wirtualne konto u Guild Mastera. Każdy członek gildii może na nie wpłacić, jednakże nie da się z niego nic wypłacić - lider lub vice lider może jedynie zarządzać kontem tj. kupować dodatkowe funkcje i aktywować misje.
4. Dodatkowe miejsca.
Skoro na początek są tylko 3 miejsca w gildii to pewnie zastanawiacie się, skąd wziąć kolejne? Można je otrzymać wykonując misję gildii lub po prostu kupić. Jednakże koszt zakupu będzie się wiązał z wielkością gildii a mianowicie ile miejsc już zakupiliście.
Przykładowo:
- pierwsze dokupione miejsce: 4kcc
- drugie dokupione miejsce: 6kcc
- trzecie dokupione miejsce: 8kcc
- czwarte dokupione miejsce: 10kcc
- piąte dokupione miejsce: 12kcc
- szóste dokupione miejsce: 14kcc
itd...
Oczywiście ceny są przykładowe i mogą ulec zmianie. Pewnie myślicie - na ch*j wydawać kasę na gildię? Mianowicie gildia będzie dawać bonusy - ale o tym w dalszej części.
5. Misje gildii.
Pewnie ciekawi was o co w tym wszystkim chodzi - będą to różnego rodzaju misje bądź po prostu questy które należy wykonać z członkami swojej gildii. Przykładowo: zabicie miliona potworów czy wykonanie w 10 osób trudnego questu. Pewnie myślicie sobie - "a spoko... przyjdzie Dark Ward i nam pomoże..." - nie będzie to takie proste! Aby wziąć udział w misji należy być przynajmniej 14 dni w gildii.
6. Podział rook/main.
Niestety, ale trzeba będzie zrobić taki podział - gildie na rooku nie będą miały 10kcc na poszerzenie gildii, a gildie na mainie nie miałyby pożytku utrzymywania osób z rooka. Do tego zadania na rooku będą się nieco różniły od tych na mainie - przecież nikt nie będzie na rooku ubijał Devil Atoma czy innego mocnego bossa. Tak więc dwa różne światy :rolleyes: Oczywiście przy wychodzeniu na maina osoby z gildii na rooku zostaną z niej usunięte :)
7. Poziomy gildii.
A więc jak już mamy misje itp. to możemy mieć również poziomy gildii. Służyłyby one między innymi porównywaniu gildii. Poziomy można uzyskać poprzez wykonywanie zadań oraz pojedynki gildii.
8. Pojedynki gildii.
Jak wiadomo, w obecnych czasach areny PvP świecą pustkami - nie to co kiedyś... Dlatego też można będzie rzucić wyzwanie wrogiej gildii - będą określone przedziały poziomów które mogą ze sobą walczyć. W przypadku wojny gildii będzie to dostosowany skrypt aby zrównoważyć siłę obu stron - przykładowo aby była równowaga do pojedynku musi stanąć odpowiednia ilość graczy z odpowiednim poziomem (np. po jednej stronie 500ek po drugiej 300ek i 350rp aby mieli szansę z tym 500ek).
9. GH - Guild House czyli domki gildii.
Powstałyby 2 oddzielne wyspy - jedna na rooku, druga na mainie. Na obu byłoby po kilka(naście) domów i zamków gildii - różniłyby się one tym od zwykłych domków, że wstęp do nich ma każdy członek gildii automatycznie po dołączeniu do niej. Domki różniłyby się czynszem oraz wyposażeniem. Jednak nie każda gildia mogłaby wynająć każdy zamek - zależne by to było od poziomu gildii. Im wyższy poziom gildii tym bogatsze może być wyposażenie guild house - więcej trainerów, większe train roomy itp.
Czynsz byłby umiarkowanie tani tj. np. 10-300kcc/tydzień - zależnie od wielkości GH i jego wyposażenia. Pobierany byłby on z konta gildii automatycznie - jeśli brak kasy na koncie gildii - wyrzuca wszystkich i zamek jest dostępny do wynajmu. Można będzie również zrezygnować w każdej chwili z zamku - wtedy wróci na konto gildii część czynszu jaką nadpłaciliście. Do tego, na wyspach oraz w niektórych zamkach będą do wykonania zadania :) Wiadomo - niektóre gildie będą blokować zamek aby któraś gildia nie mogła ich wykonać jednakże nie będzie to opłacalne gdyż zamki z wyższych poziomów będą lepiej wyposażone.
10. Bonusy.
No i to na co wszyscy czekali. Mianowicie bycie w gildii stanie się opłacalne - począwszy od powyżej opisanych zamków, będzie można uzyskać osobiste nagrody z wykonanej misji oraz inne dodatkowe profity.
Przykładowo gildie z poziomem od 3 do 10 miałyby dodatkowe 2% expa do zabitych potworów, od 11 do 20 dodatkowe 4% itd. Dodatkowo dostęp do terenów dla gildii - nowych respów, questów itp. Bonusów może być sporo, jednakże nie będą łatwe do zdobycia - można wykonywać bowiem tylko 3 misje dziennie co nie zawsze da poziom wyżej (zależnie od trudności misji).
11. NPC i jego sprawy.
No to teraz regulacje dotyczące Guild Mastera:
- Założenie gildii następuje po zdobyciu 100 poziomu na rookgardzie i opłacie w wysokości 200cc, po zdobyciu 500 poziomu na mainlandzie i opłacie w wysokości 10kcc. Otrzymujemy wtedy gildię z 3 miejscami (pierwsze zajmujemy my sami).
- Dokupowanie miejsc w gildii (przykład jest już opisany wyżej)
- Zapraszanie do gildii na nowej zasadzie - aby zaproszenie było ważne gildia musi wyrazić zgodę na przyjęcie nowego członka. Podczas próby zaproszenia członkowie gildii dostają komunikat na biało o głosowaniu i sposobie jego przebiegu (do restartu musi zagłosować przynajmniej 50% członków gildii oraz 51% z nich musi być na tak). Komunikat ten będzie również wyświetlany podczas logowania członka gildii (jedynie temu członkowi) dopóki ów członek nie zagłosuje.
- Usuwanie zaproszenia - następuje bez potrzeby głosowania
- Akceptowanie zaproszenia - gracz zaproszony zostaje o tym poinformowany podczas logowania. Aby usunąć zbędny komunikat lub dołączyć do gildii należy udać się do pobliskiego Guild Mastera.
- Mianowanie oficera - oficer jest to osoba pomiędzy vice liderem a członkiem. Ma nieco mniej przywilejów od vice lidera.
- Mianowanie vice - tutaj potrzebna jest zgoda graczy (głosowanie jak przy zapraszaniu)
- Degradacja do członka - bez potrzeby głosowania
- Mianowanie na lidera - jeśli lider wykonuje tą operację to bez głosowania, jeśli vice lider (podczas długiej nieobecności lidera) to odbywa się głosowanie jak wcześniej.
- Usuwanie gildii - musi wyrazić na to zgodę 90% gildii.
- Akceptowanie misji - tą operację wykonuje lider lub vice lider
- Wywoływanie wojny z gildią (zależnie od tego czy ma być to za pieniądze czy nie, jeśli tak to lider lub vice lider, jeśli nie to również może rozpocząć oficer) - tylko jedna wojna jednocześnie, trwa 8h, przerwa między następną 16h (czyli raz na 24h)

Oraz wiele, wiele innych...
Co Wy na to drodzy gracze? :)

Cay
17-09-2013, 12:20
Bardzo dobry pomysł, jestem zachwycony twoja propozycją.
Ale i tak pewnie nie wejdzie ;<

KaZeK
17-09-2013, 12:32
Ale i tak pewnie nie wejdzie ;<

Jak Ty mało wiesz :rolleyes:

#t
Obecny 'system' gildi jest jaki jest, wymaga on gruntownego remontu a Twoja propozycja jest 'ekipą remontową' ;) Także szpachle w dłoń, betoniarkę odpalić i do roboty!

#Lordzik#
17-09-2013, 12:47
Podoba mi się to Marecki ;o
Zmiany są potrzebne a ta propozycja jest według mnie bardzo ciekawa.
Urozmaici ona z pewnością serwer.

TAK!

Refresh
17-09-2013, 12:55
dobry pomysł, zawsze jakieś nowe urozmaicenie

na tak

Mopsu_Lechista
17-09-2013, 12:58
Ooo jestem pod wrażeniem propozycji już dawno tak ciekawej nie było :P
Oczywiście jestem na tak! ciekawe co na to administracja :D

Xayn : )
17-09-2013, 13:00
przyczytałem tylko pkt 1 i 2, ale jestem na tak. XD

Azielu$
17-09-2013, 13:15
Pisałem Ci już na gg - dobra propozycja, ale nie na ten serwer. Trochę nie pasuje do klimatu 7.6 [nawet tak zmienionego jak na APO]. Myślę, że gdyby powstał serwer 10+ to tam taki system gildii byłby jak znalazł, ale mimo wszystko jestem na tak.

Demon
17-09-2013, 13:30
Pisałem Ci już na gg - dobra propozycja, ale nie na ten serwer. Trochę nie pasuje do klimatu 7.6 [nawet tak zmienionego jak na APO]. Myślę, że gdyby powstał serwer 10+ to tam taki system gildii byłby jak znalazł, ale mimo wszystko jestem na tak.
tam masz zwyczajnie warmod :p

proponuje aby wyspą z guild housami na mainie była wyspa villa. dlaczego? jest opuszczona i zbędna, a ma potencjał ;)

reszty nie krytykuje, bo wszystko jest przemyślane bardzo szczegółowo. propsy Marecki ;)

Andax
17-09-2013, 13:32
Trochę dużo tu roboty

Jestem na TAK.

Rekrut
17-09-2013, 13:40
Jak dla mnie propozycje zajebiste tylko czy je wprowadzą?

Jestem na tak

Wasik che che
17-09-2013, 13:56
Przeczytałem wszystko, super propozycja, ale kto to zrobi? :>

Zark
17-09-2013, 14:30
http://images.stimax.pl/i6/wygralyeba.jpg

Marek wygrałeś forum, w końcu coś komuś pasuje =]

Dementor
17-09-2013, 14:45
Bardzo dobra propozycja, oczywiście jestem na tak. Tylko czy będzie taka możliwość wprowadzenia tego wszystkiego? Ciekawe co na to administracja, bo zapewne jest z tym trochę pracyi czy jest to w ogóle możliwe. Oby została wprowadzona chciaż część tej propozycji. ;)

Zarexoholik?
17-09-2013, 14:46
To nie jest propozycja na ten serwer oraz do tej gry. Wojny gildii możesz przecież prowadzić - od tego masz arenę na COD. Jednak ten serwer ma unikalny system pvp pozwalający na walki 1 vs 1. Te bonus i te misje - to jakieś żarty. To robienie z Tibii jakiegoś lola, czy innego gówna.

Turoczeek
17-09-2013, 15:17
Ale się rozpisałeś :D

Jestem oczywiście na tak, ale ceny z tymi miejscami to taka lipa troche : < Drogo..

Przypadkiem zaznaczyłem nie.

Pagon
17-09-2013, 18:07
Szczerze mówiąc jest mi to obojętne. Muszę się zgodzić ze słowami Zarexoholika, a dokładniej z tym stwierdzeniem:

To robienie z Tibii jakiegoś lola, czy innego gówna.

Czytając propozycje z początku wydawało mi się to super i w ogóle, jednak czytając dalej, mina mi zrzedła bo po prostu tyle tego nawymyślałeś, że stało się to zbyt "przesłodzone". Za dużo tego wszystkiego w tej propozycji.

Zii Baba
18-09-2013, 11:19
Mam jedno pytanie, co sie stanie gdy ktorys z czlonkow danej gildii odejdzie z niej? Czy blokuje mu sie dostep do wszystkich bonusow itp?

Ogolnie propozycja mi sie podoba i chcialbym cos takiego zobaczyc na serwerze, ale z drugiej strony to tylko tibia 7.6...

Doktor Watson
18-09-2013, 14:19
Mam jedno pytanie, co sie stanie gdy ktorys z czlonkow danej gildii odejdzie z niej? Czy blokuje mu sie dostep do wszystkich bonusow itp?

Ogolnie propozycja mi sie podoba i chcialbym cos takiego zobaczyc na serwerze, ale z drugiej strony to tylko tibia 7.6...
Jeśli odejdzie to tak. Wtedy bonusy się ucinają i może dołączyć do innej z większymi lub mniejszymi bonusami :)

Sorc Aka Siochacz
18-09-2013, 14:29
Bardzo fajna propozycja, ale nie wiadomo czy Administracja wezmie to pod uwagę i nie postara wprowadzić to w życie czyt. do gry :/

Mohito
18-09-2013, 16:09
Pomysł bardzo ciekawy , fajnie by było gdyby wszedł w życie :P

'Boonek'
18-09-2013, 17:59
Tak, ale za drogie misje stary... a jak noby beda chcialy sobie zalozyc ?Xd

Doktor Watson
18-09-2013, 18:25
Tak, ale za drogie misje stary... a jak noby beda chcialy sobie zalozyc ?Xd
To grosz do grosza :P Misje będą też zależne od poziomu gildii i jej rozwinięcia - wiadomo, że pierwsza misja nie będzie kosztować 1kkcc :> Tylko np. 1kcc a w nagrodę dostaną jedno miejsce więcej i jakiś bonusik drobny :) Na to miejsce wejdzie kolejny gracz który dorzuci te 10-20 cc dziennie, później nieco więcej i się rozwiną :) Tak więc nie bój żaby :P

Przystojniaczek
18-09-2013, 18:48
Marecki co jak co ale ty wiesz co nam "graczom" jest potrzebne :) Oczywiście jestem za wprowadzeniem twojej propozycji.

BAŁT
19-09-2013, 11:05
Skoro maja usunąć obecne guild to z z nazwami ? bedzie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy ???

np Jihad jaka jest pewnosc że ktos nie zrobi takiej dajmy nato przed zarexem czy tam innym ... ?

Wiadome ze wiele osób miało by na to ochotę

Doktor Watson
19-09-2013, 13:13
Skoro maja usunąć obecne guild to z z nazwami ? bedzie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy ???

np Jihad jaka jest pewnosc że ktos nie zrobi takiej dajmy nato przed zarexem czy tam innym ... ?

Wiadome ze wiele osób miało by na to ochotę
No kto pierwszy ten lepszy. Chyba, że macie inną propozycję (w miarę realną).

Demon
19-09-2013, 13:15
No kto pierwszy ten lepszy. Chyba, że macie inną propozycję (w miarę realną).
jeśli Zarexoholik był liderem Jihad niech tak będzie i po zmianach w systemach gildii. wyobrażasz sobie ***** rekruta jako lidera JIHAD? ja ***** ani troche

Rekrut
19-09-2013, 13:20
jeśli Zarexoholik był liderem Jihad niech tak będzie i po zmianach w systemach gildii. wyobrażasz sobie ***** rekruta jako lidera JIHAD? ja ***** ani troche

Gdybym nawet miał taka opcję założenia takiej gildi to bym nie skorzystał z tego syniu i się ode mnie odjebaj. Może dasz jakąś swoja propozycje?

Najlepiej niech całkiem usuną te gildie i będzie spokój.

Domcio Old
19-09-2013, 17:15
Ja jestem za wprowadzeniem tej propozycji:) propozycja przemyslana i jak dla mnie bez zarzutow. Jakby to wprowadzili gildie by mialy w koncu jakis sens.

Kumpel Armii
20-09-2013, 14:22
Zdecydowanie jestem na tak, aczkolwiek gildijne głosowania o przyjęcie nowego członka są beznadziejne, zauważ, że ciężko jest czasami z obecnością chociażby 50% członków online - a tyle według tej propozycji potrzeba do ważnego głosowania o przyjęcie nowej osoby. Według mnie o wszystkim powinien decydować lider gildii, ewentualnie wiceliderzy, bez zbędnych głosowań.

Kumpel Armii
20-09-2013, 16:15
No ale to nie w danym momencie tylko do restartu serwera (lub dopóki nie zagłosuje odpowiednia ilość osób na tak). Po to jest głosowanie, gdyż zdarza się tak, że wiele osób rezygnuje z gildii gdy dochodzi niechciana osoba ;>

No to trudno, jak ktoś jest głupi i bez rozmowy z liderem odchodzi z gildii, bo ten przyjął kogoś kto mu nie odpowiada, to niech spada. Lider jako "głowa" gildii ma prawo robić to co uważa za słuszne.

Hmm, a jak wiemy restarty serwera są dosyć często i takie głosowania nie sprawdzą się w praktyce.

@edit - down
Już nie będę pisał kolejnego postu...

Spokojnie, jeśli przed restartem będzie za mało głosów to po restarcie głosowanie będzie kontynuowane :>
No dobrze, ale to zdecydowanie zbyt długo będzie trwało. Jest to po prostu zbędne :)

Doktor Watson
20-09-2013, 16:37
Zdecydowanie jestem na tak, aczkolwiek gildijne głosowania o przyjęcie nowego członka są beznadziejne, zauważ, że ciężko jest czasami z obecnością chociażby 50% członków online - a tyle według tej propozycji potrzeba do ważnego głosowania o przyjęcie nowej osoby. Według mnie o wszystkim powinien decydować lider gildii, ewentualnie wiceliderzy, bez zbędnych głosowań.
No ale to nie w danym momencie tylko do restartu serwera (lub dopóki nie zagłosuje odpowiednia ilość osób na tak). Po to jest głosowanie, gdyż zdarza się tak, że wiele osób rezygnuje z gildii gdy dochodzi niechciana osoba ;>

No to trudno, jak ktoś jest głupi i bez rozmowy z liderem odchodzi z gildii, bo ten przyjął kogoś kto mu nie odpowiada, to niech spada. Lider jako "głowa" gildii ma prawo robić to co uważa za słuszne.

Hmm, a jak wiemy restarty serwera są dosyć często i takie głosowania nie sprawdzą się w praktyce.
Spokojnie, jeśli przed restartem będzie za mało głosów to po restarcie głosowanie będzie kontynuowane :>

tigon
22-09-2013, 12:40
Propozycja bardzo fajna ale wiadomo , najlepsze pomysły najszybciej schodzą na psy ;[ ,Jestem na TAK

Fir$t Norixuf
06-10-2013, 00:51
I ta propozycja to jest to ! :) Od zawsze na APO było tak że gildie nie miały znaczenia, jeżeli spotykali się gracze z wrogich gildii ubijali się tracili sl wartego 1sc[czyli nic...:/] i grali dalej, jaki sens? Trzeba urozmaicać ciągle grę i przyciągać ludzi :)

Nullo
06-10-2013, 01:25
2. Nowa struktura gildii.
W obecnej opcji jeśli lider zaprzestaje grę - gildia obumiera. Dzięki nowym opcjom można będzie zmienić lidera gildii podczas jego dłuższej nieobecności. Ale to nie wszystkie możliwości.
Przy zakładaniu gildii będzie trzeba uiścić opłatę. Opłata ta w wysokości 10kcc będzie stanowiła opłatę za pierwsze trzy miejsca w gildii. Kolejne miejsca będzie można wykupić oraz zdobyć w misjach gildii (o tym w dalszej kolejności).
3. Skarbiec gildii.
Skarbiec gildii jest to wirtualne konto u Guild Mastera. Każdy członek gildii może na nie wpłacić, jednakże nie da się z niego nic wypłacić - lider lub vice lider może jedynie zarządzać kontem tj. kupować dodatkowe funkcje i aktywować misje.
4. Dodatkowe miejsca.
Skoro na początek są tylko 3 miejsca w gildii to pewnie zastanawiacie się, skąd wziąć kolejne? Można je otrzymać wykonując misję gildii lub po prostu kupić. Jednakże koszt zakupu będzie się wiązał z wielkością gildii a mianowicie ile miejsc już zakupiliście.
Przykładowo:
- pierwsze dokupione miejsce: 4kcc
- drugie dokupione miejsce: 6kcc
- trzecie dokupione miejsce: 8kcc
- czwarte dokupione miejsce: 10kcc
- piąte dokupione miejsce: 12kcc
- szóste dokupione miejsce: 14kcc
itd...
Oczywiście ceny są przykładowe i mogą ulec zmianie. Pewnie myślicie - na ch*j wydawać kasę na gildię? Mianowicie gildia będzie dawać bonusy - ale o tym w dalszej części.

Płacić za miejsce w gilidi? :confused: .Nie pomyslales o low lvl ktory chcialbym zalozyc gildie, ale nie ma na to hajsu, ale jesli udaloby mu sie zalozyc ta gildie to kto by do niej doszedl?? Te 3 opcje nie moga wejsc w "zycie" na apo :)

Sasha Rookslayer
14-09-2014, 01:20
Jedna z lepszych propozycji na tym forum. Zostanie to w ogóle wprowadzone w życie? Rozpisałeś się strasznie, pomysł również jest dobry. Większość osób jest na tak, większości się ona podoba, więc dlaczego jeszcze to nie zostało dodane? Jeżeli Squida nie ma to Santano niech się weźmie za co, na pewno lepiej to zrobi niż ta kałamarnica..

Jestem na tak. Sorry za odświeżanie.

Colinovsky
14-09-2014, 09:58
Odświeżanie odświeżaniem, ale pomysł głupi nie był, poparcie miał, więc dlaczego to nie weszło? Rozumiem, że może nie wszystko było tu dopasowane do serwera, nie wszystko mogłoby wejść w życie, ale przecież moglibyście parę rzeczy zmodyfikować i system na pewno mógłby się znaleźć na serwerze. Zawsze to dodatkowe misje, gra stała by się bardziej "drużynowa", być może przyciągnęłaby nowych graczy lub tych, którzy już nie grają, a byli tutaj wcześniej. Zawsze jakieś nowości się przydadzą na serwerze, a co jak co, aktualnie gildie nie znaczą nic poza pisaniem sobie na GC ewentualnie jakieś "Je*** Jihad/Desire" na czacie... Swoją drogą, może też więcej gildii zaczęłoby istnieć?

Ktoś II
14-09-2014, 13:57
Popieram propozycję. Coś nowego, nie zaszkodzi. Trochę stary ten temat, ale jest ponad 70% głosów na tak.

Novi
15-09-2014, 00:49
Jak już kilka osób odświeżyło.. to może i ja się wypowiem.
Pomysł bardzo interesujący.. aż szkoda, że przez ten rok nie został wprowadzony.
Bardzo innowacyjny pomysł z którego większość osób miało by korzyść i bardzo by urozmaicił grę.
Więc jak najbardziej na TAK.

Elitarny
16-09-2014, 15:48
Jedna z najlepszych porpozycji na 4um , jestem jak najbardziej na tak , wkoncu zaczelo by sie cos dziac . TAAK ! : )