Zaloguj się

View Full Version : kebab, kebap

Frugo
27-09-2013, 14:39
witam, ostatnio zauważyłem że w moim mieście utworzyło się coraz więcej restauracji serwujących "kebab" czasami nawet pizzerie to robią.. Stąd pytanie co to jest? Z czego sie robi i dlaczego to jest takie takie? Bo to taki fast food chyba nie?

Czym różnie sie Kebab od Doner kebab, albo kebap?

Nigdy tego nie jadłem bo wygląda oblesnie, a ludzie sie tym zajadają i tak sie zastanawiam co to jest...

Peps
27-09-2013, 14:51
http://imageshack.eu/QFy.jpg

Co Cię w tym obrzydza? Warzywa? ?? ?

http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/1091/1/2/czym-sie-rozni-polski-kebab-od-tureckiego-kebapu-.html

Odpowiedź na wszystkie Twoje pytania ....

Zdzisiu Motyka
27-09-2013, 14:56
Pójdziesz na studia to będzie wpierdalał tego tony
kebab = mięso, ofc rózne rodzaje
Dla mnie zajebsite, ale wszystko się przejada..

mały bonus, daje nutke o kebabie

cq7NHVS9pcM

Τettmeier
27-09-2013, 15:01
Kebs jak kebs, mięcho może być z barana lub z kurczaka, na frytkach, rollo, w bułce, z serem, z pieczarkami itd. Jak jest się głodnym 1/2 to można kupić sobie rollo, jakiś killer w postaci tłuszczu i wielkich kalorii to to nie jest bo zawsze sporo warzyw jest. Nie polecam jednak na dłuższą metę łączyć kebsów z alkoholem(przykładowo 4 piwa i kebs i tak powtarzać to co 2/3 dni, bo można sie naprawdę nabawić niestrawności-ja chodzący przykład, od miesiąca tylko warzywa na parze bo w innym wypadku całonocny ból brzucha :/). Rózne sprawy. Sa knajpy "X" w moim miescie gdzie nie polecam nawet wytrwałym kebsa z sosem pod tytułem "ostry" który mało tego że przy jedzeniu wypie*dala pod sufit to później sranie ogniem 3 dni .. Nie jest to sprawdzone tylko i wyłącznie przeze mnie, wiem co mowie

Tumanbuga
27-09-2013, 15:23
Jako, że jestem można powiedzieć zajawkowiczem street foodu to zazwyczaj przynajmniej raz na tydzień sobie wpierdzielam jakieś sajgony/kebab/coś, najlepiej mieć obadaną miejscówkę już wcześniej bo jak wchodzisz na teren nieznany to różne historie się zdarzają, mięso gumowate odgrzewane w mikrofali, cieknący tłuszcz, mało mięsa itp. Osobiście jestem fanem kebsa na cienkim sosy mieszane, proporcje mięcho/warzywa 7:3 i elegancki sosik, w przeciwieństwie do kolegi wyżej nie mam problemów z żołądkiem raczej (chyba,że sos jest bardzo ostry ale nie łatwo mnie w tej kwestii zaskoczyć), combo browar kebs w kolejności dowolnej <3. Zasięgnij opinii znajomych na temat danego lokalu i wybierz się tam, na prawdę warto próbować nowych rzeczy, ostatnio byłem na sushi i też polecanko mocno.

Τettmeier
27-09-2013, 15:52
combo browar kebs w kolejności dowolnej <3.

Oj tak, gastro po 2-3 bronach, kebs i pozniej z powrotem na browar. Po prostu zycie jak w Madrycie. Ja tak najpierw w kazdy pt i sobote a pozniej w wakacje coraz częściej i częściej a jak odstawiłem w roku szkolnym to nie mogłem nic zjesc bo smierc żołądka xd

Splaxor
27-09-2013, 16:04
Kebabów jest dwadzieścia różnych odmian. Jednak najbardziej popularnymi w Polsce to są tzw. w bułce lub cieście i najczęściej robione z mięsa wieprzowego, drobiowego, wołowo-drobiowego. Jednak prawdziwy turecki kebab jest przygotowany z mięsa baraniego i nadziewane na szpikulec. Podobne do szaszłyka odmiana sis.
Dlaczego to jest takie tanie? Wszystkie składniki są bardzo tanie, a najczęściej mięso jest kiepskiej jakości. Jest różnica w cenie między drobiem, wieprzowiną, a baraniną. Za drobiowy i wieprzowy kebab zapłacisz 10 złotych, a za taki z baraniny 20 złotków. Koszt produktów do przyrządzenia to jakieś 3-4 zł (mowa o drobiowym i wieprzowym) doliczając energię, a jest sprzedawany po cenie trzy razy droższej.

Zarexoholik?
28-09-2013, 12:52
Wielkim smakoszem kebabów nie jestem, bo jadłem może z 5x w życiu, ale śmiało mogę stwierdzić, że jak w dobrym miejscu trafisz to spokojnie się jednym najesz. Jednak kebab > hot dog, hamburger etc. jesli chodzi o fast foody.

N-series
02-10-2013, 00:19
http://tvnplayer.pl/programy-online/zawody-24h-odcinki,309/odcinek-7,kebab,S02E07,11647.html

polecam obejrzeć , kebs jak to kebs ,hehehe , dużo tego jest , lubie od czasu do czasu sobie zjeść z sosem xd , najlepszy jaki jadłem znajduje sie w pobierowie