pytania do wywiadu zadali użytkownicy ślizgu, Sokół sam wyszedł z takim pomysłem i myślę, że wyszło całkiem spoko. ot mała ciekawostka co płytki
1. Skąd raper z takim stażem wyłapuje świeże rzeczy z rapu? Pytam, bo wielu weteranów nie interesuje się rozwojem swojej muzyki i odcina kupony od swoich wcześniejszych płyt.
Z internetu, ale też przez znajomych, docierają do mnie nowości światowe. Wyznaję zasadę, że wykonawca musi ewoluować, bo inaczej umrze, ale też dobrze jak ma coś charakterystycznego, słabo jak miota nim we wszystkich kierunkach bez celu. Jak widać w czymś sens i celowość to propsuję. Jak bym miał teraz rapować z kalkulatorem w dłoni tylko dlatego, że jest taki trend i poddawać się modzie bezwarunkowo, to lepiej żebym tego nie robił wcale. Staram się szlifować formę, ale mój styl jest moim stylem i nie zmieni się chyba nagle o 180 stopni. Poza tym nie jestem człowiekiem, który kopiuje, mogę się inspirować, ale nie przenosić żywcem, to jest słabe, a robi to ogromna większość, to jakby polski kompleks, nie stawiamy się na równi z zagranicą, tylko wmawiamy sobie, że na starcie jesteśmy 5 lig niżej, to bzdura. Tylko Ci, którzy mają ambicję robienia czegoś na światowym poziomie mają szansę na szacunek w wieloletniej perspektywie, a to przekreśla automatycznie odtwórców, zostaną tylko oryginalni.
2. W jakim kierunku będzie zmierzać twórczość Sokoła? Czy w planach ma kolejne krążki z Marysia, czy może myśli o jakimś kolabo z innym raperem, bądź chce stworzyć solowo cos nowatorskiego? Czy na ten moment żadnych planów?
Rozmawiamy z Marysią o możliwości zrobienia solowych projektów, żeby nie zanudzić Was naszą współpracą. Rozmawialiśmy też z Pezetem o możliwości nagrania albumu we dwóch. Ale na dzień dzisiejszy nie wiem, na razie wydaję najtrudniejszy w odbiorze, a zarazem najlepszy moim zdaniem album jaki nagrałem i muszę chwilę odpocząć.
3. Co z płytą, która miała opierać się na samplingu któregoś ze znanych polskich kompozytorów?
Ten projekt odłożyliśmy na razie na kiedy indziej. Może pewnego dnia ukaze się jako mini album, zobaczymy.
4. Jakie projekty/albumy/raperzy z polskiego undergroundu podobają ci się i uważasz, że mają wysoki poziom?
Na pewno Eripe to jest ciekawy gość, gdyby nie jego nastawienie do tematu, które odbieram jako niezainteresowanie wydawaniem u nikogo, to zaprosiłbym go do Prosto. Sitek też jest ciekawy, szkoda, że mało płodny.
5. Bardzo chętnie współpracujesz z producentami czy DJami z innych krajów, również z dużymi postaciami w hip-hopie - świeży przykład to oczywiście Premier. Jesteś w tym jednak dosyć osamotniony jeśli chodzi o Polski światek hip-hopowy. Jak sądzisz, z czego to wynika? Czy to brak chęci innych raperów, bo płyty z bitami do kolegów czy lokalnych producentów się sprzedają, czy może chęci są, ale brakuje raperom dojść, kontaktów, odpowiednich środków?
Nie umiem odpowiedzieć za moich kolegów. Peja pracuje dużo z zagranicą, ale on ma zajawkę na raperów a nie producentów, OSTR też działa. Ja zdecydowanie wolę współpracować z producentami, których szanuję i nie ma dla mnie żadnych ograniczeń, nie mam kompleksów. Nie ma powodów, dla których miałbym mieć gorszych producentów niż ktokolwiek inny, skądkolwiek by nie pochodził, chyba, że zabraknie mi na jakiegoś producenta po prostu pieniędzy. Rozbieżność między zarobkami raperów w Polsce i we Francji czy Niemczech, o USA nie wspominając jest porażająca.
6. Kiedy pierwszy raz zawstydziłeś się, że jesteś hiphopowcem?
Nigdy. Było mi tylko niezręcznie odpowiedzieć na pytanie mamy mojej dziewczyny gdzie pracuję, ale to było bardzo dawno. Dziś oprócz rapu mam też Prosto i nie mam już problemu z odpowiedzią, ale nie wstydziłem się hip hopu nigdy.
7. Z którym polskim producentem/raperem nigdy byś nie współpracował i dlaczego?
Nie bawmy się w Pudelka. Nie szanuję wtórności i braku warsztatu, kiepskiego brzmienia, tyle.
8. Co uważasz za najbardziej żenujące/śmieszne w polskim rapie?
Amerykanizmy tłumaczone głupio na polski, szufladkowanie i zamknięcie na inne gatunki. Nie lubię też postawy raperów, którzy interesują się tylko rapem, ale to nie jest żenujące, to po prostu głupie. Fajnie jest wiedzieć coś o graffiti, o street arcie, o całej kulturze ulicy, bo to wszystko się przenika.
9. Ostatnio wspominałeś, że zająłeś się produkowanie bitów, czy w najbliższej przyszłości usłyszymy coś na tych bitach?
Nie wiem. Produkowałem na ZIP Skład i pierwsze WWO, a ostatni kawałek, który wyprodukowałem i został wydany zrobiłem wspólnie z Korzeniem, to „Mogę wszystko”. Jak poczuję, że zrobiłem coś zajebistego to nagram pod to, ale raczej to dla mnie forma relaksu. Nie jestem bubkiem i bufonem, żeby wrzucać swój bit na jeden album z Premierem, SpaceGhostPurrpem, Shuko, White House i całą resztą, musiałbym naprawdę wyprodukować kota.
10. Płyta roku 2013? (polska/zagraniczna)
Hehehe... W Polsce to wiadomo, że moja. Jestem z natury dość skromny, ale bez przesady, autentycznie myślę, że nagrałem jak na razie najlepszą swoją płytę i najlepszą w tym roku w Polsce. Są oczywiście lepsi raperzy ode mnie pod pewnymi względami, to zależy od tego, kto czego od płyty oczekuje. VNM i Kękę nagrali zupełnie inne, ale oba świetne albumy, które rozpierdalają rynek, ale ja bez wątpienia uważam swój album za najlepszy w tym roku, pod wieloma względami. Idę swoją drogą i wciąż myślę, że młodsi odbiorcy mogą nie poczuć i nie utożsamić się z tym albumem, ale wiem, że zrobiłem, to co chciałem i wyszło to nawet lepiej niż myślałem. Jestem szczerze totalnie zaskoczony ilością zakupionych w ciemno płyt i jest to wielka presja, bo cześć z nabywców mogła oczekiwać CBP vol 2, a to jednak inna płyta, oni mogą się zawieść, ale Ci, którzy chcieli czegoś nowego, na bank się nie zawiodą. Zachowaliśmy klimat i styl, ale jest zdecydowanie dojrzalej, chociaż ciężej. Kto żyje beztrosko i szuka takiej muzyki ten może nie polubić CBM. Nie ma tu też populizmu ani szkolnych emocji.
Z zagranicy najbardziej zapadły mi w głowę płyty Kanye Westa, A$AP Rocky’ego i Earla Sweatshirta, ale najczęściej suchałem i tak The Underachievers, Flatbush Zombies, Joey Bada$$a i Tylera.
11. Jakie amerykańskie albumy z lat '90 miały największy wpływ na twój rozwój i jakich płyt z tamtego okresu słuchasz do dziś?
Cały Boot Camp Clik, QB z Nasem i Mobb Deepem na czele, Gang Starr, Outkast, ale też wcześniejsze rzeczy z lat 80 tych jak np. 2 Live Crew.
12. Gdzie i kiedy pojawi się numer z Ruggedem??
Na limitowanym vinylu, to już dogadane.
13. Nie samym rapem człowiek żyje. Z kim chciałbyś nagrać numer? Wokalista, gitarzysta, perkusista, ktokolwiek.
Nie wiem, to się zmienia. Chciałbym nagrać kiedyś coś z Muńkiem, szanuję go i lubimy się.
14. Czy jeżeli zaprosisz kogoś na gościnkę i czujesz, że to tragiczna zwrota to masz na tyle jaj, żeby powiedzieć prosto z mostu "Chujostwo straszne, zmień to, to i tamto wtedy wrzucę to na płytę, a jak nie to nie będzie tej zwroty i tyle". Miałeś taką sytuację? Jak to się ma odnośnie innych raperów?
Bywało, ze minimalnie sugerowałem zmiany, ale daję każdemu prawo do nagrywania jak chce, każdy może jarać się czymś innym i na inne rzeczy zwracać uwagę. Szanuję innych.
15. Pewnego dnia spotykasz Jędkera, który daję Ci demo swojej nowej hiphopowej płyty, załóżmy że byłby to dobry prawilny materiał. Byłbyś gotów to wydać w Prosto? A ogólnie to wiesz co się z nim dzieje?
To na dzień dzisiejszy nierealne. Nie mamy kontaktu, chociaż żałuję, bo to, że poszedł taką drogą musiało zakończyć naszą współpracę, ale nie musiało urywać znajomości. Mam nadzieję, że wszystko u niego w porządku. Na jakimś koncercie ostatnio ludzie zaczęli nagle skandować pod jego adresem bardzo nieeleganckie hasła. Powiedziałem im, żeby nie robili tego w mojej obecności, nie chcę, żeby ktoś go obrażał. WWO pozostawiło po sobie kawał historii polskiego hip hopu.
16. Jako wydawca na pewno zapoznajesz się z materiałem swoich artystów, jaki masz stosunek do wielu kontrowersyjnych wersów Kaena? Traktujesz to metaforycznie i jako część stylistyki czy dajesz swoim artystom swobodę i nie czujesz się za nich odpowiedzialny?
Daję totalną swobodę, nigdy nie wpływam na materiał, który ktoś u nas wydaje. Mogę najwyżej sugerować usunięcie dwuznacznych słów, lub mówić, co moim zdaniem byłoby dobrym singlem, ale wybór i należy zawsze tylko do artysty.
17. Jak wiemy to Ty decydujesz o tym kogo wydaje Prosto, ostatnio niektóre transfery są mniej lub bardziej zaskakujące. Masz już na oku jakiś kolejnych raperów? Forum jak zawsze służy pomocą.
Moją ideą jest odszufladkowanie Prosto. Wydamy praktycznie każdy styl hip hopowy, byle był to ktoś z topu w tym stylu. Stąd ostatnio dołaczyli do nas tak różni MC jak Kękę, Żyto, Huczu Hucz, czy Małach i Rufuz. Nie zdradzajmy, kto będzie kolejny, ale wciąż staram się być czujny. Zarówno ciekawi old schoolowcy, jak i totalni new comerzy są mile widziani, byle wnosili coś wartościowego do Prosto. Pomyślcie jak mocny będzie kolejny Prosto Mixtape w tak zróżnicowanych składach. Nie lubię podziałów w rapie, nie mogę pojąć uporu z jakim szufladkuje się dziś hip hop. Zwolennicy nowoczesnego hip hopu i ultra techniki wyrażają się z pogardą o klasycznych raperach, mówiąc, że nie posiadają flow, stronnicy przekazu i prostoty z kolei pogardliwie mówią o mistrzach techniki, że nic nie wiedzą o życiu, są nieautentyczni i infantylni. Ja tego nie rozumiem, jak ktoś kocha hip hop i na prawdę go rozumie, to nawet jak jara się bardziej którąś z opcji, na bank szanuje też inne oblicza rapu. Zajebisty styl posiadają nawet bardzo prosto rapujący MC, flow to nie tylko technika, a siła nie polega tylko na byciu z ulicy. Emocje, klimat, treść, to cenię najbardziej i ciesze się, że mamy w Polsce tak dobrych i różnorodnych MC.
18. Na forum pojawiły się opinie, że ślizg miał pewien wpływ na podpisanie Kękę przez PROSTO, czy możesz to potwierdzić?
Jedyny wpływ miał Mateusz Natali, który podesłał mi linki do jego rzeczy. Dziękuję mu za to. Kękę to petarda, to gość, który jest tak naturalny i ma taki styl, że jestem wciąż pod wrażeniem. To obok VNM i HIFI Bandy najmocniejszy nasz zawodnik i jestem dumny z tego, że oni są w Prosto.
19. Dlaczego nie chcesz ujawnić prawdziwej tożsamości, tajemniczego grafika i filmowca Wal&Gura? My na ślizgu i tak znamy prawdę ;)
Skoro znacie prawdę, to zachowajmy ją w tajemnicy jakakolwiek by nie była
20. Jaką masz opnie na temat ogółu słuchaczy Polskiego rapu? Uważasz jak niektórzy, że większość żenuje brakiem jakiejkolwiek świadomości muzycznej czy, wręcz odwrotnie, twierdzisz, że większość słuchaczy ją posiada?
Na tym forum, na które czasami zaglądam, choć nie posiadam jeszcze konta, jest nienajgorzej, zwłaszcza w dziale zagranicznym, tam czasami dowiaduję się rzeczy o których nie wiedziałem, ale nie oszukujmy się, nawet tu jest mnóstwo idiotów i ignorantów. A ogół jest taki jak wszedzie i nie ma co się dziwić, tak jest w każdej dziedzinie i na całym świecie. Ale zaskakuje mnie czasami poziom zrozumienia różnych nie zawsze oczywistych treści, fajnie, że jest pewna grupa, opiniotwórcza. Ogromnym minusem jest brak porządnego portalu hip hopowego, o prasie już nawet nie wspomnę. Najbliżej, ale jednak za niszowo jest Popkiller, trzymam kciuki, żeby ten serwis się rozrósł i zmienił formę, to samo mogę napisać o CGM, bo portal ogólnomuzyczny tez jest bardzo potrzebny, ale tam też przydałyby się zmiany.
21. Jak wyglądała współpraca z Markesem Rolle (SGP)? Wszystko zostało załatwione przez internet? A może spotkaliście się i spędziliście ze sobą chwile czasu? I jeżeli tak, to jak reagował na nasze polskie rzeczy które mu pokazałeś, bo zakładam, że czymś się pochwaliłeś.
Nie spotkaliśmy się jeszcze, ale myślę, że to kwestia czasu. Mamy wspólnych znajomych. Byłem w Miami kilka razy i bardzo lubię ten klimat. Jutro wysyłamy mu kilka płyt z Prosto, w tym naszą nową, wtedy się okaże co powie, chociaż mam wrażenie, że ma więcej ciekawych rzeczy do roboty niż słuchanie płyt w dziwacznym języku.
22. Co sądzisz o współczesnej scenie amerykańskiego rapu i jacy są Twoi ulubieni artyści (poza Odd Future)?
Jak już pisałem The Underachievers, Pro Era, Flatbush Zombies, Odd Future, częściowo A$AP Mob, to rzeczy, które do mnie trafiają najbardziej. Drake, Childish Gambino czy Kendrick Lamar też potrafią u mnie zagościć na dłużej, ale jakoś wolę wymienionych wcześniej.
23. Czy popełniłeś jakieś błędy przy kreowaniu marki PROSTO i jeśli tak, to czy czegoś Cię one nauczyły?
Każdy dzień nas uczy, popełniłem wiele błędów we własnym życiu, które przekładały się czasami na Prosto, ale generalnie jestem bardzo zadowolony z tego jak to wszystko się układa. Jak na 12 lat istnienia labelu, można powiedzieć, że nasza pozycja jest świetna. Myślę, że nawet, Ci, którzy nas nie lubią, muszą szczerze przyznać, że mamy ogromny wpływ na rozwój sceny i zapisaliśmy się na zawsze w historii hip hopu w Europie.
24. Z rok temu mówiliście, że zamierzacie na grubo rozkręcić ProstoTV, miały powstać programy tematycznie itp. Dalej jest to w planie?
Czekamy na pewne ruchy ze strony Google, które nie są zależne od nas, ale jesteśmy coraz bliżej takiej decyzji, już za chwile, moze się okazać, że nie musieli byśmy tracić na takiej decyzji pieniędzy, na dokładanie nas nie stać.
25. Założenie takiej firmy jak PROSTO wymagało na pewno bardzo dużo pracy, czasu i troszkę kapitału. Jak więc doszło do założenia firmy PROSTO i jaka jest tam mniej więcej Twoja rola? W KRS-ie widniejesz jako członek rady nadzorczej. Jestem ciekaw, czy Ty miałeś być tylko "twarzą" tego biznesu, gdzie o resztę mieli dbać wspólnicy?
Założyłem Prosto sam, jako sublabel BMG i wydałem tak płytę Waco, potem wraz z Pedrem, moim pierwszym wspólnikiem, założyliśmy wydawnictwo niezależne, to on dał pierwsze 50 tysięcy i od takiej kwoty zaczęliśmy. Wiele lat byłem w zarządzie, wciąż jako współwłaściciel mam największy wpływ na długofalową strategię, ale nie działam operacyjnie na codzień. Prosto ma dziś 4 właścicieli, ale tylko jeden z nas Marek Zioło jest z zarządzie. Niefromalnie jestem też głównym doradcą artystycznym. Nigdy nie miałem być „twarzą”, nie rozważałem też jak dotąd całkowitego wycofania się, czy sprzedaży udziałów w Prosto. Po prostu skupiam się na działalności artystycznej i innych biznesach, nie mógłbym zajmować sie jednocześnie Prosto, bo przez brak czasu działałbym na jego szkodę. Marek jest świetny w zarządzaniu, ufam mu w 100% i zawsze służę radą w potrzebie. Prosto to skomplikowany mechanizm, nastawiony przede wszystkim na jakość, na markę, to nigdy nie miał być handel ziemniakami. Świadomość tej marki jest w Polsce ogromna jak na firmę wymyśloną od zera przez gościa bez grosza przy duszy. Jestem z tej marki szczerze dumny.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.