Zaloguj się

View Full Version : Nies?owno?? "góry"

Anonimowy
26-01-2014, 13:09
Cześć
Chciałem zapytać was o opinię dot wykorzystywania dobrych propozycji graczy przez administrację.

Jak wiecie dział propozycje to miejsce, gdzie każdy w sposób lepszy lub gorszy wyraża swoją opinię co mogłoby zostać dodane/zmienione. Administracja może i często zagląda do tego działu, ale 90% dobrych propozycji odrzuca, ewentualnie zgadza się z nimi i na zgodzie się kończy.
Ostatnio zauważyłem, że brakuje osób chętnych do pisania w tym dziale, dlaczego?

Podejście administracji jak dla mnie jest kompletną olewką, jeżeli chodzi o graczy. Wielokrotnie rozmawiałem z administracją na temat tego co można zmienić. 90% rzeczy, które były realizowane miały wpływ na działanie serwera albo były to błędy, które działały na korzyść ludzi. Jeszcze za czasów APO 8.42 podesłałem im kilka dość znaczących błędów. Teraz pewnie się zastanawiacie "żali się czy chwali?"? Chodzi teraz o to, że administracja jest tak "kulturalna", że za podesłane błędy, za wykorzystane propozycje graczy nie potrafi napisać nawet słowa "dzięki". Takie podejście również was dyskwalifikuje.

Kolejny problem to to, że bazujecie w sumie na tym co wam się spodoba i na własnej opinii, jest to równoznaczne z tym, że bazujecie na opinii osób, które z serwerem poza banowaniem, wykrywaniem i usuwaniem błędów nie mają nic wspólnego. Jedyną osobą, która miała postać aktywną na serwerze oraz była aktywna na pozycji był Rinson- niestety takich osób brakuje.

Jakiś czas temu proponowałem, aby balans przetestowali GRACZE. Już nie będę mówił kto, ale powiedziała mi pewna osoba, że to jest dobry pomysł.
Kto z was, zwykłych PKerów z miasta widział test serwer i testował nowy balans?

I w tym miejscu przerwę, mam nadzieję, że zobaczycie jak głęboko w poważaniu jest nasza opinia.
---------
Kilka propozycji, które wytargałem w 2 min
Wystawianie postaci na oficjalnej stronie (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=119236)

Paralyze Rune (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=119184)

Task na Perfect Apocalypto (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=119282)

Dodanie Critical do Hammer of Wrath (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=120759)

Odejście od systemu SL (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=119471)

Quest log rookgard (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=110606)

Areny Gladiatorów (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=114705)

@Squid
Myślę, że czas jaki czekamy jest stanowczo za długi. Rozumiem, że masz swoje życie, ale napisanie runy itp to nie jest kwestia 6 miesięcy.

Citko7
26-01-2014, 13:22
Muszę się z Tobą zgodzić [ KOLEJNY RAZ ]
Masa propozycji, dobrych propozycji jest akceptowana, ale nie jest wcielana w życie serwera. To po co ktoś znowu ma się produkować uzyskać wynik w sondzie na poziomie 90% jak administracji to się nie spodoba?

Niestety uważam, że nasze zdanie jest mało ważne, a to własnie powinien być priorytet we wprowadzaniu zmian na serwerze.

Goatee
26-01-2014, 13:23
Pewnie napiszą coś, że pracują nad tym ale też mają realne życie. Jak zwykle zresztą. Na moje oko, mają już wyjebane na ten serwer ;/

[Squid] Tak, mamy realne życie ale też sporo poświęcam innym sprawom z gry i forum. Gdyby przez jakiś czas nie było płaczów typu "ukradli mi itemy bo dałem inva do domku" lub "oszukali mnie bo wymieniałem się bez wymiennika" byłoby o wiele łatwiej. Ale to wasza mentalność, że wymagacie często zbyt wiele.

Squid
26-01-2014, 14:40
Najlepiej pisać o niesłowności, a co Wy jako gracze możecie wiedzieć co się szykuje w kolejnej aktualizacji?

Może nie wprowadzimy wszystkiego naraz jednak część już jest "gotowa".

Poczekajcie a nie tworzycie pełno tematów które jedynie denerwują ludzi (w tym mnie), że się odechciewa coś dodawać...

Kaziu Extreme
26-01-2014, 15:12
To informujcie o postepach z tworzeniem upow w jakis sposob to argumentujac. Gracze maja prawo sie niecierpliwic, bo zmiany sa wprowadzane zbyt dlugo, co powoduje, ze ludziom sie nudzi i odchodza z serwera. Zgadzam sie z Anonimowym, robicie upy ciekawe dla was, ale niekoniecznie dla graczy, ktorzy chca na serwerze czegos innego, ale jak widac nasze zdanie jest praktycznie nic nieznaczace.

[Squid] A kto powiedział, że robimy nie dla graczy? Wszystko co robię to dla graczy i uwierz, że będziecie mieli nieco zabawy aby wykonać wszystkie misje ;) I są to misje zarówno dla low lvl jak i high lvl ;)

Oby bylo tak kolorowo, jak mowisz ;]

Starkk
26-01-2014, 15:15
Moim zdaniem my konsumenci nie mamy nic do gadania.
Administracja robi co chce bo takie ma prawo, to ich serwer a nie nasz.
To tak jakbyś napisał do firmy X produkującej np. prezerwatywy, że ich wyroby Ci sie nie podobają. To skoro Ci sie nie podobają to używaj prezerwatyw firmy Y.

Złe porównanie kolego. Jeżeli APO ma dział propozycje tzn, że do czegoś to musi służyć, nieprawdaż?
A jeśli nie potrafisz wyrazić swojego zdania i twierdzisz, że go nie masz to się lepiej powieś bo zginiesz marnie w życiu.

Nie zrozumiałeś wypowiedzi Kazia.. Chodzi o to, że za mało się sugerujecie naszymi propozycjami. Wymyślacie coś co wg was jest atrakcyjne, ale niekoniecznie dla gracza ;)

Tak, ale i tak nie posiadamy tutaj mocy "ustawodawczej", więc dział propozycje traktuję raczej w sposób: "A zapodam mój pomysł na zmiany może administracja z tego skorzysta". Nie możemy, ani nie mamy wręcz prawa narzucać pracy administracji, a twój post zostaje zgłoszony bo mnie stanowczo uraził.

Anonimowy
26-01-2014, 15:23
Moim zdaniem my konsumenci nie mamy nic do gadania.
Administracja robi co chce bo takie ma prawo, to ich serwer a nie nasz.
To tak jakbyś napisał do firmy X produkującej np. prezerwatywy, że ich wyroby Ci sie nie podobają. To skoro Ci sie nie podobają to używaj prezerwatyw firmy Y.

Złe porównanie kolego. Jeżeli APO ma dział propozycje tzn, że do czegoś to musi służyć, nieprawdaż?
A jeśli nie potrafisz wyrazić swojego zdania i twierdzisz, że go nie masz to się lepiej powieś bo zginiesz marnie w życiu.

[Squid] A kto powiedział, że robimy nie dla graczy? Wszystko co robię to dla graczy i uwierz, że będziecie mieli nieco zabawy aby wykonać wszystkie misje ;) I są to misje zarówno dla low lvl jak i high lvl ;)

Nie zrozumiałeś wypowiedzi Kazia.. Chodzi o to, że za mało się sugerujecie naszymi propozycjami. Wymyślacie coś co wg was jest atrakcyjne, ale niekoniecznie dla gracza ;)
A i teraz dokładnie wychodzi jak nas traktujecie. Spójrz na sondę z poprzedniego tematu i na opinie graczy.. No ale cóż, Wy wiecie najlepiej!

@Squid[2]
W tym momencie pokazałeś w jaki sposób kierujecie się opinią graczy. Napisałeś, że powstanie NPC skupujący motyle. O ile dobrze czytam (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=121602) 88,89% głosujących było na nie. Domyślam się, że jedyną osobą głosującą na "tak" był sam autor propozycji.

@Demon
Przecież doskonale o tym wiesz, że dużo praktycznych propozycji zostaje zapomnianych ;) Też o tym już z Tobą rozmawiałem ;)

Squid
26-01-2014, 15:25
Akurat co jak co ale kierujemy się propozycjami ;)

Przykładem jest Quest Log na rooku, aktualizacja quest loga na mainie, NPC skupujący motyle...

Mógłbym tak trochę wymieniać, jednakże najlepiej mówić, że nic nie robimy z waszymi propozycjami :(

I dlatego odechciewa się cokolwiek dla was robić bo nawet jeśli robimy to czego oczekujecie to i tak jest płacz.

#edit - co do motyli to nie jestem pewien, dostałem to przydzielone w zadaniach jeśli się nie mylę... Ogólnie będzie sporo nowości i rzeczy z propozycji więc nie ważne.
Wystawianiem postaci miał się zająć Santano.

Co do runy i 6 miesięcy - paralyze rune nie jest "zwykłą runą" którą napiszesz w kilka minut. Do tego trzeba wiele funkcji w silniku, napisać, pozmieniać... Do tego dostęp do source ma tylko Mortiis więc sorry, ale nikt inny nie jest w stanie w obecnej chwili jej zrobić.

Demon
26-01-2014, 15:34
propozycje propozycjami, ale finalnie to i tak administracja decyduje co wejdzie w życie serwera, a co nie, także można tak gdybać, że propozycje nie są brane pod uwage, bo może wg. administracji są zbędne, o?

Zarexoholik?
26-01-2014, 15:57
Kto z was, zwykłych PKerów z miasta widział test serwer i testował nowy balans?

Przed wprowadzeniem UW - ja testowałem. Wszystko było w porządku, m.in. dzięki mnie osłabili uha. :)

#topic

W każdym temacie z propozycją ostatnim postem powinien być post kogoś z administracji ze słowem: przyjęte/odpada. I powinien powstać temat w dziale propozycje: Propozycje przyjęte, które czekają na wprowadzenie do gry. I po problemie. Kiedyś Santano się wypowiadał, czy propozycja przechodzi, czy odpada...

Splaxor
26-01-2014, 16:34
Niestety tutaj muszę się zgodzić z Tobą Anonimku :)

Kiedyś, gdy widziałem, że propozycja jest dobra, ponieważ ma poparcie i uznałem, że jest szansa na jej wprowadzenie to wysyłałem "wyżej". Zawsze była ta sama gadka, że jest to dobra propozycja i "pomyślimy". Jednak nie pamiętam, aby jakakolwiek propozycja została wprowadzona. Od dłuższego czasu nie podsyłam propozycji. Tak jak wspomniał Zarex. Powinna osoba z Administracji wypowiadać się w prawie każdej propozycji i napisać czy propozycja jest dobra czy też nie. Kiedyś w taki sposób robił Tygrys i gracze wiedzieli czego mogą się spodziewać. Takie dobre propozycje sobie gdzieś zapisujcie, a potem razem podejmujcie decyzje co według Was można wprowadzić, czego nie warto, a co może poczekać. Beznadziejne propozycje każdy z Moderatorów zamyka/usuwa, ale na pewno znajdziecie wiele ciekawych propozycji, które do dziś są otwarte.
Był też kiedyś na forum temat, w którym Administracja zobowiązała się do informowania graczy nad czym aktualnie pracują. Szukałem tego tematu, ale nie udało mi się go znaleźć.

Myślę, że Administracja powinna częściej informować graczy nawet o najmniejszych zmianach. Nawet jeżeli te zmiany są niewidoczne na pierwszy rzut oka to informacja, że poprawiliście literówki, błędy u NPC lub jakieś skrypty na pewno ucieszy graczy. Gracze chcą wiedzieć nad czym aktualnie pracujecie. Wystarczy napisać krótkiego newsa, w którym zamieścicie kilka informacji. Nie musicie opisywać szczegółowo bo od tego jest news wprowadzający aktualizację, ale drobne informacje.

Ostatni news o poprawkach został napisany trzy miesiące temu. To znaczy, że przez ten czas do dziś cała ekipa się obijała? Wszyscy wiedzą, że robicie dużo, ale gracze chcą widzieć efekty waszej pracy. Myślę, że to nie jest problem napisać co tydzień/dwa newsa z informacjami co macie zrobione do tej pory, czym aktualnie się zajmujecie lub co planujecie zrobić za jakiś czas.

hasa
26-01-2014, 16:44
Co do samych newsow i braku informowania graczy o pracach, postepach i tym podobnych... (tu info do wyzszych ranga) zrobcie jakies ssy z nowych terenow, napiszcie krotka historyjke, napiszcie na czym aktualnie pracujecie i to wszystko - taki news wrzucic na strone, forum i fanpage. Zacznijcie myslec jak zainteresowac nas podczas wyczekiwania kolejnego update bo wiadomo, ze same najazdy w grze nie wystarcza bo to zabawa na godzinke(PRZY NA PRAWDE DOBRYCH WIATRACH)!

Nigdy nie podsylalem nikomu zadnych tematow z propozycjami itp bo uwazam to za pomaganie na sile co jest zle, administracja przeciez ma dostep do forum i bywa w dziale propozycje z tego co mi wiadomo, ale nie mozemy chciec wprowadzania kazdej wysoko ocenionej propozycji bo ostateczny glos nalezy do glowy serwera. Gdyby kazda dobra propozycja byla wprowadzana z apo zrobilby sie mazurek, nie oszukujmy sie bo wiemy, ze tak by bylo.

Sasza
26-01-2014, 17:23
Akurat co jak co ale kierujemy się propozycjami ;)

Przykładem jest Quest Log na rooku

Stary, o czym Ty piszesz :confused::confused: O Quest Logu rozmawiałem z Tygrysem już w styczniu 2012 roku, 2 lata Wam zajmuje dodanie jednej rzeczy, którą napisałbyś w maksymalnie 5 godzin? Śmiech!

Myślę, że Administracja powinna częściej informować graczy nawet o najmniejszych zmianach. .

Santano, odpowiedział Ci na Twoje pytanie:

Gdybyśmy zarzucali Was każdą poprawioną literówką u NPC, każdym zoptymalizowaniem elementu starego kodu, przepisaniem jakiegoś NPC, każdą poprawką nawet pojedynczego sqm na mapie, zmianą uid itemu, itd. uwierz, że znudziłoby się Wam czytanie newsów. Informujemy o tym, co jest najistotniejsze.

#topic

Jestem również za tym, aby Administracja pod każdą propozycją (po jakimś czasie) napisała wprowadzimy to w życie albo nie wprowadzimy. Na pewno usatysfakcjonowałby to większość graczy..

Moja propozycja również nie weszła w życie nad wzorem na atak broni..
Pisałem o niej od 2008 Rooku:confused: Szkoda tych 10 godzin albo więcej na poświęcenie tego co? :l Link do tematu --> KLIK (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=119427)
Popieram zdanie Anonimowego.

Old Kosa
26-01-2014, 18:05
No więc chodzi o to że my sobie możemy robić milion propozycji dobrych a i tak rzadko kiedy zostaną one wprowadzone, bo to musi się spodobać ekipie, a widocznie im się nie wszystkie propozycje podobają, chociaż u nas jest to zaakceptowane w 100%, albo po prostu nie mają na to czasu bo robią coś innego - zawsze było takie tłumaczenie... pisanie propozycji na forum traci jakikolwiek sens :x

Splaxor
26-01-2014, 18:11
Santano, odpowiedział Ci na Twoje pytanie

Gdybyśmy zarzucali Was każdą poprawioną literówką u NPC, każdym zoptymalizowaniem elementu starego kodu, przepisaniem jakiegoś NPC, każdą poprawką nawet pojedynczego sqm na mapie, zmianą uid itemu, itd. uwierz, że znudziłoby się Wam czytanie newsów. Informujemy o tym, co jest najistotniejsze.

Sasza czyli mam rozumieć, że przez trzy miesiące nie zrobili nic istotnego czym mogliby się podzielić?

@down
Squid to w sumie było pytanie do Saszy. Wiem, że robicie dużo, ale nie ma się co dziwić, że gracze się niecierpliwią jak nie są informowani. Każdy update jest niespodzianką. Wiesz myślę, że fajnym rozwiązaniem byłoby wklejenie kilku zdjęć nowych terenów z test serwera. Dopisać do tego kilka zdań i wtedy widać, że coś się dzieje. Gracze wtedy zacierają ręce i czekają na update.

@edit
Zamknięcie tematu nie załatwi sprawy. Jeden z nielicznych tematów w opinia i krytyka, gdzie nie ma napinki, a jest za to kulturalna wymiana zdań, a mimo tego temat się zamyka. Znów nic nie zostanie zrobione w tym dobrym kierunku, który wskazują gracze.

Squid
26-01-2014, 18:28
Nie, po prostu chcemy zrobić nieco większą niespodziankę ;>

/Demon
zamykam, bo do czego ten temat prowadzi? czekamy na niespodzianke w takim razie :D