Zaloguj się

View Full Version : Prawko - porada prawna.

skiller
01-03-2014, 14:12
Jakie mogą być skutki jeżdżenia motorem bez uprawnień? Jeśli to też ważne to 125ccm. Jestem nieletni :o Jak mnie złapią, dostanę jakiś mandat, mogę dostać jakieś zawieszenie na zrobienie prawka później ?
@Później motor odebrać za jakąś opłatą pewnie ?
Motor w garażu stoi, sezon się zaczyna
@ Lat mam 17, w sierpniu będzie 17 -_-, najbardziej boję się tego, zakazu, bo chciałbym po 18 zrobić te prawko (:
Nie mam żadnej karty i kategorii AM też nie mam, karty już nie robią, a AM nie zamierzam robić bo to tylko strata pieniędzy a od 18 i tak bym musiał hajs wydawać na nową kategorię, żeby się przesiąść na coś większego.
@Wszystkie opłaty i ubezpieczenia i wszystko mam (:

Elvanish
01-03-2014, 14:33
O ile dobrze się orientuję, to 500zł za jazdę bez uprawnień + motocykl leci na parking policyjny + możliwość zawieszenia w prowadzeniu pojazdów mechanicznych przez sąd.

Krótko mówiąc - odradzam.

@edit
Samo odholowanie pojazdu kosztuje najwięcej, każda doba spędzona na parkingu policyjnym to kolejne dopłaty.
Pojazd może odebrać tylko osoba posiadająca prawo jazdy i zapewne z dowodem rejestracyjnym pojazdu.

Dementor
01-03-2014, 14:44
Jeśli nie masz żadnej kategorii prawa jazdy to tak jak napisał kolega wyżej, lecz o ile się nie mylę to nie miałbyś zakazu prowadzenia na ileś tam lat... No chyba, że byłbyś po alkoholu lub sytuacja ta nie miałaby miejsca pierwszy raz... Z tego co wiem to jeszcze zależy ile masz dokładnie lat, czy sprawa mogłaby się zakończyć na postępowaniu mandatowym... :cool:

@edit
Chociaż nie, sorry... Jednak chyba mógłbyś dostać zakaz. ;/ Muszę to dokładnie sprawdzić. Wiem, że jeśli posiadałbyś jakąkolwiek inną kategorie to wtedy 300 zł, a nie 500 i bez zakazu. Nie wiem jak to się teraz odnosi do karty motorowerowej, gdyż się troszkę zmieniło i tamta kategoria (AM) też widnieje na prawku. Nie wiem czy ją posiadasz... Jak będę miał chwilę to sprawdzę to dokładnie. :)

@edit2
Co do zakazu Boonek chyba ma rację. :) Ja nie byłem w 100% pewny i nie chciałem Cię wprowadzić w błąd.

Shakur Shooter !!!
02-03-2014, 03:42
nie polecam kumpla złapali jak jechał motorem poj 500 suzuki miał 19 lat i dostał mandat 500 zł papiery od motora zabrali na policje a ty jak niemasz 18 lat to dostaniesz na dodatek chyba zakaz robienia prawka na rok z tego co sie orientuje lepiej nie ryzykuj

'Boonek'
02-03-2014, 04:37
5 paczek i papiery ci zabiora albo na lawete motor chyba ze masz kogos z uprawnieniami kto po niego przyjedzie od razu, zakazu robienia prawa jazdy nie dostaniesz byloby to paradoksalne

Reach
02-03-2014, 16:46
Żaden zakaz nie wchodzi w grę.
@ Lat mam 17, w sierpniu będzie 17 -_-,
Nie masz 17 roku życia, mandatu dostać nie możesz. W razie kontroli pojazd musi odebrać osoba uprawniona.
Jedyny problem jest podczas kolizji ponieważ twoi prawni opiekunowie będą zmuszeni pokryć wszystkie koszty.

Zadbaj o to ,żeby motor był ubezpieczony, ponieważ brak OC w przypadku motoru to kara w wysokości 560 zł dla właściciela pojazdu i oczywiście brak możliwości dalszej jazdy. ( wtedy laweta ;) , albo do busa :pp )

Anonimowy
04-03-2014, 10:45
Żaden zakaz nie wchodzi w grę.
@ Lat mam 17, w sierpniu będzie 17 -_-,
Nie masz 17 roku życia, mandatu dostać nie możesz.

Ty chyba się dzieci w piaskownicy nasłuchałeś..

@topic
Jeśli będziesz prowadził jakikolwiek pojazd bez uprawnień do 17 roku życia i zatrzyma Cię policja to będzie ona zmuszona skierować wniosek do sądu rodzinnego gdzie dostaniesz pewnie jakiś śmieszny wyrok, który zasyfi Ci papiery, dodatkowo koszty sądowe+500zł mandatu za brak uprawnień do prowadzenia pojazdu. Jeśli sąd się uprze to śmiało może Ci dać zakaz prowadzenia pojazdów na określony czas :| w Twoim przypadku istotną rolę odgrywa wiek

Reach
04-03-2014, 17:17
a byłeś w takiej sytuacji? :) Ja zrobiłem b1 , w wieku 16 lat i mialem niestety kilka kontroli.
Do 17 roku życia rodzic musiał przyjechać z jakimś kierowcą, po 17 2 razy dostałem 3 paki i jechałem dalej ( przymykali oko) .
żadnego sądu nie widziałem, nikt nie był do niczego zmuszany więc kolego doinformuj się lepiej a nie wprowadzasz w błąd i głupoty wypisujesz.

^Gpiotras~
04-03-2014, 19:07
Ja zrobiłem b1 , w wieku 16 lat
Temat kręci się wokół jazdy bez uprawnień...

Do 16 roku życia nie dostaniesz mandatu. Później się już zaczyna odpowiedzialność karna czy jak to tam się zwie.

500zł za jazdę bez uprawnień, odholowanie pojazdu na parking policyjny + opłata za niego(chyba, że policjanci będą na tyle cierpliwi by ktoś podjechał po Ciebie). Ewentualny zakaz zaczęcia kursu/dopuszczenie do egzaminu.

Ja w wieku właśnie 17 lat, dostałem rok zakazu na rozpoczęcie jakiegokolwiek kursu na prawo jazdy.

Anonimowy
05-03-2014, 00:13
a byłeś w takiej sytuacji? :) Ja zrobiłem b1 , w wieku 16 lat i mialem niestety kilka kontroli.
Do 17 roku życia rodzic musiał przyjechać z jakimś kierowcą, po 17 2 razy dostałem 3 paki i jechałem dalej ( przymykali oko) .
żadnego sądu nie widziałem, nikt nie był do niczego zmuszany więc kolego doinformuj się lepiej a nie wprowadzasz w błąd i głupoty wypisujesz.

Problem w tym, że jestem doinformowany i przedstawiłem jak to wygląda od strony prawnej :/ To, że Ciebie policjanci tak potraktowali(choć śmiechłem jak to przeczytałem) nie znaczy, że potraktują tak każdego. Do tego brak uprawnień, a brak kategorii to 2 różne sprawy.

Mogę jeszcze dodać, że osoba, która udostępnia pojazd drugiej, która nie posiada uprawnień również podlega karze grzywny, piona!