Zaloguj się

View Full Version : Komputer si? wiesza!

Kewins
17-03-2014, 17:50
Witam. Mam problem ze swoją stacją, a mianowicie strasznie się wiesza. Komputer miał robiony format jakiś miesiąc temu. Co zrobić żeby go przyśpieszyć?
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8300 2.5GHz
Karta graficzna: GeFortce 9800GT
Dysk: Seagate 1TB.
Pamięć: 3072 mb.

Eklerq
17-03-2014, 21:02
Mógłbyś napisać coś więcej? Interesuje mnie, w jakich momentach komputer się zawiesza - opisz to dokładniej. W ciemno mogę zdiagnozować problem z zasilaczem lub z temperaturami poszczególnych podzespołów (karta graficzna, procesor). Czekam na więcej informacji...

Próbowałeś rozkręcić komputer i przeczyścić chłodzenie procesora oraz karty graficznej? Pobierz dwa programy (SpeedFan) i podaj temperatury procesora i karty graficznej (Cpu, Gpu).

Kewins
17-03-2014, 21:08
Mógłbyś napisać coś więcej? Interesuje mnie, w jakich momentach komputer się zawiesza - opisz to dokładniej. W ciemno mogę zdiagnozować problem z zasilaczem lub z temperaturami poszczególnych podzespołów (karta graficzna, procesor). Czekam na więcej informacji...

Wiesza się podczas np. przeglądania internetu mając odpalone więcej niż 5 stron, podczas grania w Tibię jeśli dodatkowo mam odpaloną przeglądarkę z otwartym forum. Wiele jest jeszcze momentów. Podłącze Pendrive i zaczynam zrzucać z niego muzykę i znowu zawiecha...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d6b855615a8fcf9.html

Kimus The Master
17-03-2014, 22:01
Sry, że się tutaj podłącze ale mam też pytanko..
Też mi się strasznie wiesza komputer itp. itd.. ale to raczej od tego, że jest strasznie zavirusowany.. Czy mógł by mi ktoś polecić jakiś dobry darmowy antyvirus który usprawni działanie mojej maszyny?

Eklerq
17-03-2014, 22:09
Sry, że się tutaj podłącze ale mam też pytanko..
Też mi się strasznie wiesza komputer itp. itd.. ale to raczej od tego, że jest strasznie zavirusowany.. Czy mógł by mi ktoś polecić jakiś dobry darmowy antyvirus który usprawni działanie mojej maszyny?

Ok, na początek polecam trzy programy, którymi przeskanujesz swój komputer. Pobierz CCleaner, Malwarebytes Anti-Malware, AdwCleaner - przeskanuj nimi komputer i usuń zbędne aplikacje. Jeżeli chodzi o "antywirusa", polecam zainwestować w Eset Smart Security (Nod32).

Kewins,
Pobierz dwa programy HDDlife, HD Tune i przeskanuj dysk twardy pod kątem wykrycia ewentualnych błędów.

Refresh
18-03-2014, 06:38
Wiesza się podczas np. przeglądania internetu mając odpalone więcej niż 5 stron, podczas grania w Tibię jeśli dodatkowo mam odpaloną przeglądarkę z otwartym forum. Wiele jest jeszcze momentów. Podłącze Pendrive i zaczynam zrzucać z niego muzykę i znowu zawiecha...

miałem to samo, w moim przypadku pomogło wymienienie dysku twardego.

#edit
a wydaje jakiś dzwięk ten komputer tak z tyłu ?

Delorian17
18-03-2014, 09:46
Moja rada jest taka, jeśli nie masz plomby gwarancyjnej na obudowie rozkręć ją, spróbuj wyczyścić procesor, grafikę i zasilacz z kurzu.
Mój komputer się zawieszał w podobnych sytuacjach i to pomogło.

Siteg
18-03-2014, 15:10
Wymien wszelkie pasty, wyczysc z kurzu oraz przeskanuj antyvirusem. Mozliwe ze masz wirusy :)

Ferrum
20-03-2014, 09:49
Pewnie dysk jest na wykończeniu znając życie.. sprzęt już nieco leciwy. :)

Kewins
20-03-2014, 18:28
Pewnie dysk jest na wykończeniu znając życie.. sprzęt już nieco leciwy. :)

Dysk kupiony nowy około 1.5 msc temu.

Bambucha Rook
21-03-2014, 07:23
Dysk kupiony nowy około 1.5 msc temu.

zamotaj dysk i podlacz u siebie jak takie same objawy beda to nie dysk a jak wszystko ustapi to jednak Seagate (jakos nie mam zaufania do tej firmy)