Zaloguj się

View Full Version : Motocykl 125, honda cbr

Faworyt
24-08-2014, 10:47
Siemanko, planuję zakup motocykla na następny sezon i tak sobie przeglądam oferty w Internecie. Trafiłem na Hondę CBR i pojawia się dylemat dość istotny.. Nowa kosztuje około 12-14k zł, używaną można dostać za około 4500-6000. Jak na początek chyba się skuszę na używaną, ale jak wygląda sprawa z używanymi motocyklami w Polsce? Bezpieczny rynek? Bo nie wiem jak to wygląda, coś podobnego jak z kupnem używanego samochodu?
Typu:
- Do kościoła tylko jeżdżone;
- niemiec buty na zmianę woził, tak dbał;
- niemiec pod kocem trzymał;
- nic nie puka, nic nie stuka, brać i jechać;
- igła!!!!
Rozumiecie, w czym rzecz?

A może ktoś z was jest motocyklistą i może polecić jakiś ciekawy i dobry motocykl 125? Cena max to 12000 zł za nowy.

Na początku wpadły mi w oko tańsze motocykle, typu romet soft chopper nówka za 3500-4500 zależy od sklepu. Ale czytałem, że to chiński sprzęt i mam pewne wątpliwości. Z resztą czy nowy motocykl za 4000 jest coś wart?

Motocykl będzie służył głównie na dojazdy do pracy, bo akurat rano i po 14 na mojej trasie straszne korki.

Nie interesują mnie skutery.

@Edit, pewna cbrka obejrzana, przetestowana i biorę ją w tygodniu. Także długo to nie trwało. Zdecydowałem się na używkę, 2006 rok, 9500 km przebiegu. Teraz reszta formalności i jazda.

Sir Krystian
24-08-2014, 12:40
Cbr'ki nawet te 125 najczęściej biorą pod stunt więc radzę dobrze sprawdzić co kupujesz ;) (NOWKA NIE KARANA A RAMA PEKNIETA)
Ja bardziej bym Ci polecił NSR'kę większe osiągi i mniejsze spalanie ;) A także wygląd ma ciekawszy ;)

Nexav.
24-08-2014, 13:25
Osobiście poleciłbym Yamahę R125, też ciekawy motocykl tej pojemności pod względem mechanicznym i wizualnym ;) Jeśli chcesz jakiś z jebnięciem polecam Aprilię RS'kę, choć można ponarzekać na jego spalanie (2t).. Sam musisz wybrać czego oczekujesz :)

Demon
24-08-2014, 13:56
powiem tak, lepszego gówna niż cbr 125 nie znajdziesz. ziomek jeździł rok, teraz przesiadł się na 600rr, ale 125r jest wyjątkowa, bo nawet skuter zajmuje więcej miejsca od niej. zmieści się w każdym korku, w najmniejszą szpare, spalanie ma tak niskie, że to bajka, a wygląda/brzmi (nie każda)/jeździ bardzo fajnie

z perspektywy pasażera/obserwatora polecam jak najbardziej

Faworyt
24-08-2014, 14:19
Nie no, już sobie zaklepałem jeden egzemplarz i biore go. Nie daleko mnie, koleś sprzedawał mi szwagier powiedział. Zadzwoniłem, byłem obejrzeć i póki co ok. W tygodniu go dokładnie sprawdzimy i kupuję, bo tanio. A chcę coś takiego na początek żeby sprawdzić czy mnie to wciągnie. To może zrobie prawko "A"jak mi się spodoba taka zabawa.

Ale jak mówię, głównie potrzebuje taki pojazd na dojazdy do pracy. A skuter to jak skuter masakra.

Co do spalania to sprzedający mówił, że można zejść do 2,5l/100km. Mi odpowiada nawet 4, także spoko.

/Demon
2.5l/100km to legit

..:KoMBoj:..
25-08-2014, 11:27
jak 125 to tylko yamaha yzf r125, innego bym nie kupował, chyba że patrzysz bardziej na osiągi to rs 125

Żeipap Polak
25-08-2014, 12:50
jak 125 to tylko yamaha yzf r125, innego bym nie kupował, chyba że patrzysz bardziej na osiągi to rs 125

Jestem takiego samego zdania, jeszcze poleciłbym Ci Aprilkę, ale skoro już masz na oczku jakąś cbr'kę, to już raczej Ci w niczym nie pomożemy, więc temat chyba można zamknąć ;)