PDA

View Full Version : propozycje dotyczace balansu

'Boonek'
31-08-2014, 17:56
Siema, chwilowo bedac "po drugiej stronie barykady" (grajac ek) zauwazylem iz ten ek wcale nie jest taki dobry, malo tego nie majac UW jest tragicznie chujowy xd to nasuwa pewne wnioski - nie profesja, lecz bron jest przesadzona... do tego dochodzi ilosc hp .. zatem

Proponuje po 1 zmniejszyc ilosc hp u ek o CONAJMNIEJ 3pkt/lv bez dodawania many

Zmniejszyc sile atakow z uw o 20% oraz krytyka DO 20%

u RP tak samo jak wyzej ^ oslabienie uw

jesli wprowadzicie tak drastyczne zmiany o jakich mowil santano typu zmniejszenie obszaru ataku z maxa to profesja ek bedzie gnojona tak ze ja pierdole - wiec proponuje wprowadzac zmiany powoli wiekszych skokow

#edit jeszcze bym zablokowal mozliwosc uzywania energy ringa u rp i ek ale przypomnialem sobie po zrobieniu tematu

#jak bedzie 101% na tak jednej z propozycji to dodadza XDDD

Żeipap Polak
31-08-2014, 18:02
Jestem na nie, niech osłabią ek i uw ekowi, bo i tak jest grubo przesadzony hehe.
Chcesz takie bajery to idź na mazurski, elo:o

Sasha Rookslayer
31-08-2014, 18:15
Hmm, Boonek ty ciągle płaczesz.. Jak grałeś łucznikiem - płakałeś. Grasz teraz rycerzem - płaczesz. Żadna profesja Ci nie dogodzi..
Pvp na allegro nie kupisz, zapamiętaj.

Co do tematu oraz balansu, jestem za poniższymi zmianami.

Osłabienie e maxa o kilka % u rycerza.
Zwiększyć siłę leczenia u profesji magicznych.
Dodać opcje losowego czasu działania energy ringa u rycerza.
Ewentualnie zwiększyć vitę łucznikowi kosztem jakiegoś czaru.
Poprawienie prędkości chodzenia.
Osłabienie broni uw.

'Boonek'
31-08-2014, 18:28
Hmm, Boonek ty ciągle płaczesz.. Jak grałeś łucznikiem - płakałeś. Grasz teraz rycerzem - płaczesz. Żadna profesja Ci nie dogodzi..

Osłabienie broni uw.

Ale co ty <ciach> mozesz wiedziec o pvp ?! :O bo tego ***** nie rozumiem...

Jesli chcialbym zeby ek byl a raczej zostal za mocny to bym nie kupowal druida i nie sprzedawal ek bezmozgi typie

Ale <ciach> napisales cos co tam wywnioskowales na podstawie swoich chorych obserwacji na tym forum wiec ci odpowiem

Pytam po <ciach> skoro max i tak juz jest na tyle slaby ze obrazenia zadawane przez ek sa smiesznie zalosne (NIE LICZAC UW!)
Ponadto jesli oslabimy jeszcze bardziej czar u ek to ci ekowie ktorzy uw nie posiadaja beda jeszcze bardziej w dupie poniewaz ek bez uw jest po prostu slaby i nie ma co sie oszukiwac ze tak nie jest...

Tu owszem moge sie zgodzic

Po co? skoro mozna calkowicie go zablokowac?

Rp leczy sie wystarczajaco duzo o czym swiadczy fakt iz rpkiem najlatwiej <ciach> przed innymi profesjami (warto pamietac ze leczy sie od razu nie musi "trafic")

tak

Osłabienie broni uw.

Chyba to napisalem? Ale mimo tego, ze napisales dokladnie to samo zaznaczylest "nie" wychodzi na to ze jestes <ciach>

Nie i chuj
Azbestowy Człowiek, Azbestowy v.128.0, Roftl Master, Sasha.Rookslayer, Żeipap Polak

Przeciez to jest jakis <ciach> zart

[Splaxor] Wymoderowałem wulgaryzmy.

zii_twardziel
31-08-2014, 18:38
Ja bym rp nie ruszał ew zmniejszyć obrażenia z broni, ale ogarnąć w końcu skille i to samo u ek.

Bogs
31-08-2014, 18:45
W glosach na nie sa 3 konta azbesta, wiec luz xd

Zmniejszyc sile uw i uzywanie po wykonaniu questa, mala selekcja :cool: Ring ekowi rowniez nie jest potrzebny, eggi to paranoja.

Elos.

Azielu$
31-08-2014, 18:51
Co do osłabienia hitów z uw to jestem za. Zarówno ek jak i rp biją za dużo z tej broni. Nie zgodzę się jednak co do zablokowania e ringa dla tych profesji. Ek jak ek, ma dużo hp to ring nie jest mu zbyt potrzebny (oczywiście większość retardów używa go non stop), ale dla rp czasami jest jedyną opcją na zabicie kogokolwiek. Jeśli mieliby zablokować e ringa dla rp, musieliby jednocześnie poprawić jego leczenie, bo obecnie nie ma szans na wyleczenie się od spamu drugiej osoby na podobnym lvlu. Napisałeś, że vita jest wystarczająco dobra i pozwala palkowi spierdolić, ale pvp chyba nie polega na spierdalaniu, co?

p.s. Sasha pisał o poprawieniu prędkości chodzenia. Apo ma ogólnie poryty system, bo jest tu masa przedmiotów, które zwiększają prędkość chodzenia o kilkadziesiąt a nawet kilkaset procent. Efektem tego jest to, że 1k ek na wilku i z paroma przedmiotami zwiększającymi prędkość chodzenia jest praktycznie nie do zabicia. Ba, nawet swoim 1.3k rp w samych klapkach jestem w stanie uciec od dużo większych lvli (ppm).

Mam trochę wrażenie, że niektóre propozycje były pisane pod wpływem tego, że zmieniasz postać. ;)

#edit
Bogs napisał o eggach, tutaj też bym coś zmienił. Jajka są obecnie ogólno dostępne, więc tym bardziej zablokowanie e ringa u ek/rp nie ma sensu. Balans to wyrównanie, a nie przewrócenie wszystkiego o 180 stopni.

#Lordzik#
31-08-2014, 19:57
Boneg to nie ek jest słaby bez ue tylko ty tak nim potrafisz grać xd
Były prowadzone rozmowy z Santano na temat balansu i ma on swój pomysł na jego poprawienie. Sam napisał, że do dwóch tygodni ma być już coś zrobione.
Co do takich tematów nie mają one sensu, ponieważ praktycznie każdy grający ek będzie na nie :/

Zarexoholik?
31-08-2014, 21:01
Myślę, że balansem powinny zająć się osoby, które mają o tym pojęcie, a ty do takich osób się nie zaliczasz. To chyba logiczne, że knight bez UW nie jest taki dobry w pvp, ale i tak go nie wyspamujesz nawet w kilku, bo Ci ucieknie klikając hotkey z UH'em. Knight ma za dużo hp/lvl, to oczywiste. Tak samo za dużo bije z exori maxa (ma ponad 3x mniejszy mlvl niż paladyn, a bije 600-900 hp mniej w człowieka).

Jak zmniejszymy hity palowi z UW to może zapomnieć o walce z ed/ms, którego nie będzie w stanie złożyć, bo Ci będą za dużo się leczyć. Także najpierw może naucz się grać, potem zajmij się pisaniem jakichś propozycji.

Sugeruję usunąć UW z serwera i zamiast tego dać zupełnie inny przedmiot (zwykła podmiana tak jak to było z plasma shieldami). Wtedy do gry wrócą golden bolty, silver wandy etc. Oczywiście pvp psują również przedmioty, które zwiększają obrażenia magii. Jednak na APO nigdy nie będzie odpowiedniego balansu, ponieważ wprowadzaniem poprawek zajmują się osoby, które nie mają pojęcia o pvp Santano, Rinson, czy inni, którzy nic tutaj nie wbili, a uważają, że mają o tym największą wiedzę. Ile tematów było o poprawie balansu? Mnóstwo, a co zmienili? Nic. Także powinieneś jeszcze dostać warna za tworzenie kolejnego tematu o tym samym.

Przeciez oboje dobrze wiemy, ze chodzi ci oto aby palek byl najlepszy - co osiagnalbys gdyby faktycznie usuneli uw poniewaz najsilniejsza bronia bylby wtedy g bolt NO CHYBA ZE SIE MYLE O.O Opanuj swoje APOwskie ego typie, bo potrafisz jedynie krytykowac a mimo tego zaznaczyles 2 z 3 opcji dodanych w sondzie.. tak czy siak twoj glupawy pomysl zamyka jedno zdanie mortiisa, mowie o "NIE USUNIEMY UW" i chuj panie wielce madry wymysl cos innego... Pomijajac to - piszesz, ze ek bez uw to i tak za dobry bo go nie wyspamujesz i moze uciekac, no ale co ***** pojdziesz takim ek na dach i co zrobisz?... bedziesz uciekal ? czy moze bedziesz probowal go zabic?

A co do warna - jesli teraz nie zaczniemy pisac propozycji, to zrobia to po swojemu i spierdola balans jeszcze bardziej

Taki z ciebie rysiu dozuan to zamiast jak zwykle plakac i krytykowac napisz wlasna propozycje i zobaczymy co na to ludzie :]

a jeszcze dodam, ze rpkiem tez nie ma problemu zeby jak ty to ujales spierdolic od spama klikajac hotkey - problem polega na tym, ze ek bije za duzo wzgledem rp, a rp za duzo wzgledem ed/ms jesli oslabimy ek to bedzie za chujowy, ale trzeba go oslabic bo przeciez bije za duzo... jesli go oslabimy dalej zostanie rp, ale jak oslabimy rp to nadal knight bedzie za mocny dla rpka... kolo sie zamyka to co nazywasz balansem ciezko jest w ogole ogarnac tak zeby kazdy byl zadowolony i zeby faktycznie mialo to rece i nogi ... jeszcze dochodzi fakt, ze ek sie uha a nie vituje i mozna go pushac, zapomniales?

Miałem każdą profesję powyżej 3k, a Ty? Zabijałem Cię każdą profesją. Co mógłbym więcej dodać? Knight bijąc załóżmy z magic axe, czy mls'a vs rp/ms/ed to i tak maszyna, bo by go zabić MUSISZ do niego podejść i nim ruszać. Podchodząc od razu skazujesz się na porażkę, bo on ma więcej hp, bije tyle co rp i w dodatku może jeszcze założyć energy ringa. On musi ogarniać 2 hotkeye - uh i manas (w praktyce jednego hota, każdy dobrze wie ocb). Ja muszę ogarniać vitę, manasa, trzymać myszkę z zaznaczonym energy ringiem by go w miarę wcześnie użyć oraz muszę nim ruszać. Przebij to synku. Kiedyś ek musiał samemu się uhać, musiał biegać tak by trafić na siebie uhem, teraz daje map clicka i wciska hotkeya z uhem. Druid/sorc to maszyny - sam chętnie zmieniłbym profesję na druida jeśli miałbym taką możliwość. Ty nie potrafisz grać, więc nie powinieneś nawet wypowiadać się na temat pvp. Jakie ty masz pvp, jak ty wbiłeś tu 1,5k lvl przez tyle lat. Grałeś różnymi charami, o różnych profesjach, ale jesteś zwykłym kupcem. Jakie pojęcie może mieć ktoś kto kupił chara i wbił nim 5 poziomów, a i zmienił sobie nick, że niby gra nim od zera. ELO

Erken
31-08-2014, 21:10
proponuje aby otworzyc test serwa dla 6 osob, wyznaczonych, takich ktore maja pojecie na temat balansu, wg. mnie. to: zarex, compot, bart, don ja, flac, i first aziel tomasz, testowali by przez tydzien, mowiliby co jest do zmiany, kazda zmiane musieli by przetestowac, wtedy balans moglby byc wykonany w stu procentach

'Boonek'
31-08-2014, 21:42
Myślę, że balansem powinny zająć się osoby, które mają o tym pojęcie, a ty do takich osób się nie zaliczasz. To chyba logiczne, że knight bez UW nie jest taki dobry w pvp, ale i tak go nie wyspamujesz nawet w kilku, bo Ci ucieknie klikając hotkey z UH'em. Knight ma za dużo hp/lvl, to oczywiste. Tak samo za dużo bije z exori maxa (ma ponad 3x mniejszy mlvl niż paladyn, a bije 600-900 hp mniej w człowieka).

Jak zmniejszymy hity palowi z UW to może zapomnieć o walce z ed/ms, którego nie będzie w stanie złożyć, bo Ci będą za dużo się leczyć. Także najpierw może naucz się grać, potem zajmij się pisaniem jakichś propozycji.

Sugeruję usunąć UW z serwera i zamiast tego dać zupełnie inny przedmiot (zwykła podmiana tak jak to było z plasma shieldami). Wtedy do gry wrócą golden bolty, silver wandy etc. Oczywiście pvp psują również przedmioty, które zwiększają obrażenia magii. Jednak na APO nigdy nie będzie odpowiedniego balansu, ponieważ wprowadzaniem poprawek zajmują się osoby, które nie mają pojęcia o pvp Santano, Rinson, czy inni, którzy nic tutaj nie wbili, a uważają, że mają o tym największą wiedzę. Ile tematów było o poprawie balansu? Mnóstwo, a co zmienili? Nic. Także powinieneś jeszcze dostać warna za tworzenie kolejnego tematu o tym samym.

Przeciez oboje dobrze wiemy, ze chodzi ci oto aby palek byl najlepszy - co osiagnalbys gdyby faktycznie usuneli uw poniewaz najsilniejsza bronia bylby wtedy g bolt NO CHYBA ZE SIE MYLE O.O Opanuj swoje APOwskie ego typie, bo potrafisz jedynie krytykowac a mimo tego zaznaczyles 2 z 3 opcji dodanych w sondzie.. tak czy siak twoj glupawy pomysl zamyka jedno zdanie mortiisa, mowie o "NIE USUNIEMY UW" i chuj panie wielce madry wymysl cos innego... Pomijajac to - piszesz, ze ek bez uw to i tak za dobry bo go nie wyspamujesz i moze uciekac, no ale co ***** pojdziesz takim ek na dach i co zrobisz?... bedziesz uciekal ? czy moze bedziesz probowal go zabic?

A co do warna - jesli teraz nie zaczniemy pisac propozycji, to zrobia to po swojemu i spierdola balans jeszcze bardziej

Taki z ciebie rysiu dozuan to zamiast jak zwykle plakac i krytykowac napisz wlasna propozycje i zobaczymy co na to ludzie :]

a jeszcze dodam, ze rpkiem tez nie ma problemu zeby jak ty to ujales spierdolic od spama klikajac hotkey - problem polega na tym, ze ek bije za duzo wzgledem rp, a rp za duzo wzgledem ed/ms jesli oslabimy ek to bedzie za chujowy, ale trzeba go oslabic bo przeciez bije za duzo... jesli go oslabimy dalej zostanie rp, ale jak oslabimy rp to nadal knight bedzie za mocny dla rpka... kolo sie zamyka to co nazywasz balansem ciezko jest w ogole ogarnac tak zeby kazdy byl zadowolony i zeby faktycznie mialo to rece i nogi ... jeszcze dochodzi fakt, ze ek sie uha a nie vituje i mozna go pushac, zapomniales?

zarex, compot, bart, don ja, flac, i first aziel tomasz

Yyy bart, don ja i flac to osoby ktore nie ogarniaja gry inna profesja niz ek, a kto wie, czy beda ogarniac tego ek po balansie... no coz anyway testy powinny prowadzic osoby ktore graly kazda profesja na wysokim poziomie a nie tylko ta najsilniejsza.. czy widziales aby ktorykolwiek z nich pisal jakiekolwiek propozycje dotyczace balansu? moze compot i aziel a reszta? brak pomyslow? ogarnij

Rafal944
31-08-2014, 22:15
Podbijam propozycje Zarexa usunac uw. Co do balansu proponuje wziac 4 profesje na test serwer ktore wiedza co to pvp . Napewno nie ludzie pokroju rekruta czy boonka xd.

Plendil
31-08-2014, 23:58
Tyle lat ek rządził to teraz czas na inną profesję, najlepiej to zabrać dla eka uha na hotkeya

Nullo
01-09-2014, 01:10
Boonek chce zeby zablokowac ringa na rp i ek zeby mogl sobie grac ed i zakladac ringa
HAHAHAHA. Uw zepsulo tutaj balans i dosc duze hity u ek swiadcza o tym, ze to wlasnie ek jest ta preferowana profesja ktory zabija wszystko! To wlasnie ekowi powinno sie zablokowac e ringa wtedy te zmiany byly by odczuwalne jak na pierwszy krok + zmniejszenie o kilka % exori maxa

Osłabienie broni uw.

Prosze Cie jak grasz sobie na tym rooku to tak graj dalej i tam sobie proponuj zmiany bo wlasnie o pvp to Ty tu najmniej wiesz.

Rekrut
01-09-2014, 14:19
Yyy bart, don ja i flac to osoby ktore nie ogarniaja gry inna profesja niz ek, a kto wie, czy beda ogarniac tego ek po balansie... no coz anyway testy powinny prowadzic osoby ktore graly kazda profesja na wysokim poziomie a nie tylko ta najsilniejsza.. czy widziales aby ktorykolwiek z nich pisal jakiekolwiek propozycje dotyczace balansu? moze compot i aziel a reszta? brak pomyslow? ogarnij

x2

Co do tematu t masz racje z tym uw. Hity z uw ek ma kosmiczne. Ja na 2000 lvlu z uw bije nie dużo mniej niż z czaru a jak siądzie critical to więcej jak z exori maxa.

#T

Uw było osłabione ale chyba jeszcze za mało.

BAŁT
01-09-2014, 18:11

Hmm przecież ty i rekrut to nawet ek nie ogarniacie a podobno to taki czołg XDD więc o czym mowa człowieku ;) a o balans po co cos pisac i płakać skoro i tak maja to w dupie i sami zrobią coś co i tak bedzie zjebane ;) tu i tak nie ma kogo bić nieważne czym sie gra bo czy ja ek czy zarex palkiem to i tak każdy pada ;)

rumun
01-09-2014, 18:58
Powtórzę już chyba kogoś- wziąć kilka osób na test serwer, ale osoby, które grały każdą profesją 2,5k+lvl, oraz takie, które nie będą faworyzowały tej profesji, którą lubią/grają. Zrobić to tak, żeby każda profesja była bez eq(z wyjątkiem uw) i administracja zobaczy na SUCHO(bez zmniejszania obrażeń itp) jak to naprawdę wygląda.

#d
Nie każdego stać na eq, więc najlepsza propozycja to ustalać balans bez eq.

Goatee
01-09-2014, 20:10
Powtórzę już chyba kogoś- wziąć kilka osób na test serwer, ale osoby, które grały każdą profesją 2,5k+lvl, oraz takie, które nie będą faworyzowały tej profesji, którą lubią/grają. Zrobić to tak, żeby każda profesja była bez eq(z wyjątkiem uw) i administracja zobaczy na SUCHO(bez zmniejszania obrażeń itp) jak to naprawdę wygląda.

Ale jak zaczną majstrować przy profesjach bez eq to jak przyjdzie czas na normalną walkę w eq ten balans będzie do dupy...

Co by nie zmienili i tak będzie płacz, że jest źle wiec nie ma sensu balansować tego serwa ;]

#
O czym wy piszecie? zarex i dobre pvp? XDDDDDDD pvp nie opiera się tylko na zabijaniu mniejszych lvli i wrzucaniu ringa.

..:Too Get:..
01-09-2014, 23:02
Yyy bart, don ja i flac to osoby ktore nie ogarniaja gry inna profesja niz ek

Tu się nie zgodzę. Grałem dłuższy czas rp/ed i jakoś dobrze mi szło.
Gram ek, bo akurat trafiła się promocja.

@edit
Jeśli chodzi o ed to najlepiej Citka/Awiego, ale niestety ten 2 chyba już nie wróci.

Xienus o.O
03-09-2014, 12:33
wycofac uhy i manasy z htkay to zobaczymy kto ma pvp a kto szczesliwie kliknął f3...

RevolutioN
10-09-2014, 14:52
Co by nie zrobili i tak będzie źle. Osobiście jestem za tym, by nic nie zmieniać, bo jest wszystko dobrze.

Hio
10-09-2014, 20:44
lol znow temat o balansie
Xienus o.O: wycofac uhy i manasy z htkay to zobaczymy kto ma pvp a kto szczesliwie klinął f3...
//
jasne, myslisz ze nie poradzi sobie nikt? pewnie beda bocic jeszcze gorzej niz teraz -.-

znow temat o balansie, przeciez Santano pisal, ze wprowadza to wprowadza o co ten placz.