Zaloguj się

View Full Version : Propozycja odnośnie Administracji

Kanibaal
03-11-2014, 20:24
Witam, mam propozycje odnośnie zmian/roszad w administracji.

Mianowicie.

Dużym problemem na APO jaki ja, jako gracz, widzę jest obecnie śmietnik zwany czasami GameChatem. Zważywszy na fakt, iż Tibia, a co z tym idzie APO jest grą multiplayerową, fundamentem jej istnienia są gracze oraz relacje jakie między nimi występują. Nie ma OTSa bez graczy, nie ma graczy bez OTSa.

Pozwolę sobie przytoczyć przykład APO sprzed kilku gdzie GameChat tętnił życiem oraz nierzadko ciekawymi rozmowami.
Te czasy odeszły, a ich spuścizną jest cyrk jaki obecnie możemy zobaczyć wchodząc na kanał. Zjawiska obrażania/spamowania/ofert kupna i sprzedaży, które "lądują" na game chacie urosły do rangi plagi.

Oczywiście GameChat nie jest jedynym miejscem ujścia wszelkich nieczystości OTS'a, jest nią również Default channel/Depo/Temple/City.

Zdaję sobie sprawę, że żaden z administratorów/gmów/tutorów nie może spędzać 24 godzin dziennie na serwerze ale wypadałoby coś z tym zrobić.

Rozwiązanie jakie obecnie przychodzi mi do głowy to zwiększenie ilości tutorów/gamemasterów lub zwiększenie ilości czasu poświęcanego na grę przez obecnych "stróżów".

Rekrutacja na nowych Tutorów/Gamemasterów może dać szanse graczom na wykazanie się po drugiej stronie "barykady".

Być może tylko mi to przeszkadza i propozycja ta, a co z tym idzie związana z nim zmiana jest niepotrzebna ale bynajmniej mi grałoby się lepiej gdybym mógł spojrzeć na GameChat z niewystępującą na nim lawiną grozy.

Co o tym sądzicie? Może macie inne związanie z tym propozycje?
Zachęcam do uczestniczenia w dyskusji : )

Pozdrawiam
Kanibaal

moja propozycja to wyrzucic osoby które nie wnoszą nic do serwera a tylko go niszcza czyli Squid i Eklereq i wziąść nowych takich jak santano. Osoby z nowymi pomysłami głową do tego. PIS JO

Co oznacza, że proponujesz wzięcie nowych graczy do szeregów administracji.

Yoohi
03-11-2014, 20:30
moja propozycja to wyrzucic osoby które nie wnoszą nic do serwera a tylko go niszcza czyli Squid i Eklereq i wziąść nowych takich jak santano. Osoby z nowymi pomysłami głową do tego. PIS JO

drako12
03-11-2014, 20:53
Ciekawa propozycja, ale czy nie jest juz za pozno na takie zmiany? jak santano i rinson obiecali update koncem wrzesnia a mamy juz listopad? czy to nie oni powinni dbac o server? tylko banuja a nic nie dodaja troche to smiechowe? nowy tutor bardzo by sie przydal zeby zrobic porzadek ale fajnie by bylo ze zamiast bana dawac mute na 30min XD

[Rinson] Pokaż mi gdzie ja obiecałem komukolwiek update? Nie obiecuję update, bo nie ja piszę skrypty więc chyba Ci coś się pomyliło.

Week
03-11-2014, 21:04
Jest wiele osób, którzy mają pozycję, a 'chuja robią'. Zaraz pewnie polecą hejty, że robią ale My (gracze) tego nie widzimy (a to dobre :c).
Proponuję usunąć takie osoby z ekipy, ew. jeżeli na prawdę coś robią poza grą (ale w grze słabo im to wychodzi) można zrobić jakąś rangę osobną typu zasłużony czy coś, ale odebrać im pozycję w grze, a dać komuś, kto siedziałby na APO i robił porządek z botami i na GC, bo to co teraz się dzieje to rly jest śmieszne.
Niech ekipa APO zobaczy kiedy logowali się co poniektórzy z ekipy do gry, później niech zobaczą kiedy cokolwiek zrobili dla dobra serwera (chociażby zbanowali jakąś osobę), a później zastanowiła się czy warto trzymać taką osobę w ekipie.
Pozdrawiam :)

Old-Don Ja
03-11-2014, 21:10
Moje zdanie jest takie że blokada wulgaryzmów i bany automatyczne załatwiły by tu sprawę, tak zwana cenzura:) Nie ma sensu kolejnych tutorów rekrutować...

@down
Mistrzu, boty były/są i będą, tego nie zmienisz....
Zwiększenie ilości tutorów nie ma sensu, zobacz sobie tu gra garstka osób...

Kanibaal
03-11-2014, 21:13
Moje zdanie jest takie że blokada wulgaryzmów i bany automatyczne załatwiły by tu sprawę, tak zwana cenzura:) Nie ma sensu kolejnych tutorów rekrutować...

Jak wszyscy wiedzą, nie tylko GC jest problemem ale również boty.
I wiele innych.

Paul Dirack
03-11-2014, 22:21
Wiesz jaka to jest nędzna i czasochłonna praca?

Sądzę, żeby sobie nie radzili to byłyby ciągle nowe rekrutacje.

A w dodatku, żeby któryś z modków opisał wam dokładnie kilka godzin z tego co zrobił to by wam kopara opadła.

Zresztą co ma za sens zbudowanie potężnej ekipy skoro nagle powstawałyby tematy, że admini nic nie robią tylko banują. A tak to powoli wyłapują, pomagają etc.

Miffek
03-11-2014, 22:46
Zaznaczyłem, że mam inną propozycję, ale tyczy się ona poniekąd zwerbowania nowych osób.

Dodawanie tutorów nie wiele zmieni jeżeli regulamin nie bedzie uściślony. Dodatkowo nawet jak bedzie 10 tutorów to nie ogarną całego gamechata, taka ilość by była nawet zła bo to by 10 tutorów / ok. 200 aktywnych graczy to za duża ilość (w końcu, na oko, średnio jest tutaj 50-60 osób zalogowanych). Dużym plusem była by funkcja w silniku która by filtrowała wiadomości (np. jeżeli wiadomość zawiera słowa powszechnie uważane za wulgarne, dawała by mute na 10sekund, kolejny taki wybryk mute na minute, kolejny na 5 minut, kolejny ban na 1 dzień na konto) dzięki temu administacja pozbyła by się takich wiadomości i mogła zając np. ogłoszeniami o sprzedaży konta. Kolejną sprawa to, to kto jest członkiem administacji. Po co trzymać ludzi którzy nie robią tego co mają przydzielone? Jesteś skrypterem? to rob skrypty i wyrabiaj się na czas. Jesteś mapperem? to rób mapy i wyrabiaj sie na czas. Zajmujesz się pilnowaniem graczy/osób na stanowiskach niższych? to rób to. Tłumaczenie się, że "Nie miałem czasu z powodów prywatynych. Update bedzie jednak za 10 lat." jest nikomu nie potrzebne. Nie masz czasu? To napisz o tym i odejdz albo zawieś swoje działanie w ekipie i daj szanse innym. Na tym serwerze jest wiele osób które umieją wyżej wymienione rzeczy. Oczywiście nie każdy zasługuje na zaufanie, ale zawsze można wybrac 1 osobę która bedzie kontrolowała prace innych i przed dodaniem skrypta na serwer ogólny (z testowego) sprawdzi kod czy nie ma niespodzianek żadnych. Nie mówię oczywiście, że skoro sie nie wyrobi z tydzień z terminem, ma odrazu odejść. Praca potrafi się przeciągnąć bo różnie to bywa z działaniem skryptów, ale przesuwanie updata o kilka miesięcy, albo wprowadzanie go z licznymi błędami jest nie poważne. To samo z balansem.. po co obiecujecie, że bedzie skoro od 2-3 lat nic praktycznie nie zostało w tym kierunku podjęte. Napiszcie, że nie macie czasu narazie na to albo wyznaczcie kogoś kto bedzie to robił za Was. A przede wszystkim usuńcie/zablokujcie postacie prywatne osób z administacji. Bo po co ma go kusić to, że jest exp podwojony skoro powinien pilnować w tym czasie serwera, albo wypełniać inne powierzone mu obowiązki.

Reasumując proponuję:
-ogarnięcie i sprecyzowanie regulaminu
-dodanie funkcji kontrolujących wiadomości na gamechat/default/trade
-z rekrutowanie tutora który zajął by się porządkiem na serwerze (ale nie takiego, że "Sluchaj to może weźmiemy tego bo to mój ziomek i bardzo chce być tutorem na APO, sposobów na rekrutacje jest wiele)
-określenie kompetencji poszczególnych osób z administracji i ew. usunięcie osób które nie mają czasu się angażować
-jasne określenie hierarchii funkcji pełnionych na serwerze (jeżeli skończysz to do czego jesteś zobowiązany, dopiero siedz na gamechacie i gadaj z kolegami/pilnuj porządku)
-zatrudnienie kogoś do obiektywnej kontroli pozostałych członków ekipy

@edit
Wyleciało mi z głowy, boty jest łatwo wyłapać, wystarczy, że ktoś mądry napisze antycheata. Może program nie jest łatwy do napisania, ale mysle, że jeżeli ktoś umie C++/C# etc. bez problemu ogarnie.

Pozdrawiam,
miffek

Sir Krystian
04-11-2014, 08:26
Wywalić nierobów z ekipy i tyle ;) Taki nic nie robiący Rudy Eklerq? Po co on ma senior tutora? 4fun? Nie smieszne ;D Powywalać nierobów niech zasiłku apowskioego nie biorą i tyle.

Pierwszy Boonek
04-11-2014, 09:57
Santano, Mortiis, Tygrys, Rinson, Yagami, Crayon, Eklerq - 7 osob/50 graczy

Jesli rekrutacja to i degradacja

/ofc jestem na nie

rumun
04-11-2014, 17:11
Wywalić krajona, eklerqa i na te miejsca przyjąć kogoś, kto zna sie na "czyms" i ma czas. Poleciłbym mortiisowi rowniez, zeby obdarzył kogoś zaufaniem i powierzył mu swoje funkcje, bo chyba nie ma zbytnio czasu(czekam ponad 3tyg na jego odp).

Funiek
04-11-2014, 22:05
No wlasnie cos ostatio nie widac nikogo z administracji moze robia up albo znowu olewaja apo byc moze to ostatnie jest prawdą ... i tez mogli by kogos nowego ogarnąć bo wieje nudą

Zarexoholik?
05-11-2014, 02:28
1. Nagraj filmik jak ktoś spamuje/reklamuje/oferuje coś gdzie nie powinien tego robić - ogólnie jak ktoś łamie regulamin i wstaw do działu zgłoszenia na forum.
2. Jeśli ktoś daną postacią łamie regulamin i jest to jego kolejny ban za to samo przewinienie to powinien stracić postać - kasacja. To jest najlepsze rozwiązanie. Oczywiście wiadomo, że nikt nie wypisuje głupot z main chara, tylko z jakiegoś low lvl, więc proponuję dodatkowo zbanować główną postać. Wtedy nie będzie problemów. Istnieje możliwość, że ludzie będą tworzyć zupełnie inne konta - wtedy dodatkowo ban na IP.

Nie potrzeba więcej gmów/tutorów, niedługo serio będzie ich więcej niż graczy. Wystarczy pozbyć się kilku nieaktywnych.

Crayon
06-11-2014, 17:34
Dodawanie tutorów nie wiele zmieni jeżeli regulamin nie bedzie uściślony
Appreciate that. 16-01-2014 dokonałem ostatniej zmiany w nowej wersji regulaminu servera. Do teraz nikt się nie zainteresował. A wisi na pierwszej stronie działu kadry

Domcio Old
06-11-2014, 20:40
Na game-chacie zawsze był syf. Zawsze kiedy wszedłem na gc, nie było sytuacji kiedy się ktoś nie cisnął. Taki urok APO, że grają tu dzieciaki( nie mówie tu o kązdym). Nic nie da, że zrobią jakąś rekrutacje jak i tak zawsze znajdzie się jakiś dzieciak co ma problem o byle co, a przecież nie zbanują całego serva za ciśniecie się na gc ;/

gwnstopro
12-11-2014, 18:56
Masz problem do temple/game hatu masz problem do mnie XD . Jedynie to by się przydało wyjebać stąd parę osób nic nie wartych i dać szanse nowym np: mi . Byłbym świetnym tutorem.

Hokage
12-11-2014, 20:39
Moim zdaniem nie jest źle z ludźmi ekipy naszego serwera lecz powinni poprawić się. Pierwsze co powinni zrobić to dotrzymywać słowa :(

thepresja
14-11-2014, 13:56
Stary.... nie ma co rzeźbić na tym serwerze. APO sie skończyło, została garstka ludzi którzy albo zaczynają przygode z tibią i przez przypadek tam weszli, albo Ci którzy mają sentyment do serwera i wchodzą aby powspominać(np. ja)

Przykro mi, że tak mówie o tym zajebistym serwerze, ale taka jest prawda :(

budzik292
15-11-2014, 14:49
[QUOTE=Pierwszy Boonek;1145988]Santano, Mortiis, Tygrys, Rinson, Yagami, Crayon, Eklerq - 7 osob/50 graczy

Jesli rekrutacja to i degradacja

Zgadzam się Rekrutacja=Degradacja mianowicie ,,,,, Eklerq jest w ogóle tu nie potrzebny ale to ja o tym nie decyduje aby go usunąć Crayon to juz w ogóle nie wiem co szuka :|, w ogóle połowa z nich nie wiem po co jest :/ Gdyby nie my serva by nie było a wy nas nie szanujecie w ogóle jak my mamy was szanować

Demon
22-11-2014, 20:20
Zgadzam się Rekrutacja=Degradacja mianowicie ,,,,, Eklerq jest w ogóle tu nie potrzebny ale to ja o tym nie decyduje aby go usunąć Crayon to juz w ogóle nie wiem co szuka :|, w ogóle połowa z nich nie wiem po co jest :/ Gdyby nie my serva by nie było a wy nas nie szanujecie w ogóle jak my mamy was szanować
jak ktoś ma Cię szanować skoro nie masz możliwości wiedzieć co kto robi na serverze, a kto nie, bo jesteś tylko i wyłącznie niszowym userem, który sieje ferment, bo dostał bana za automanasa

jak na moje jest oki, Tygrys się pojawił to teraz tylko zgarnąć jakiegoś skryptera i jechaneczka

Hokage
23-11-2014, 01:08
jak ktoś ma Cię szanować skoro nie masz możliwości wiedzieć co kto robi na serverze, a kto nie, bo jesteś tylko i wyłącznie niszowym userem, który sieje ferment, bo dostał bana za automanasa

jak na moje jest oki, Tygrys się pojawił to teraz tylko zgarnąć jakiegoś skryptera i jechaneczka

Po tym można się dowiedzieć ze Eklerq mało robi bo np nie zna połowę questów i respów. tzn tak było jak jeszcze robiłem shaman armor. Nie broń jeśli sam nie wiesz ok?

Moim zdaniem Eklerk teraz się poprawił, robi poradniki, pomaga w grze, odkrył całą mapę więc jednak coś wie więc się go nie czepiajmy! Nie trzeba nowych ludzi na serwerze apo w administracji bo jest to nie potrzebne! Po prostu trzeba każdemu dać szansę do poprawy!