Zaloguj się

View Full Version : Ogromne zużycie procesora.

Novi
14-04-2015, 14:23
Witam.. chciałbym się dowiedzieć czemu mam takie ogromne zużycie procesora na Tibii..
Mam dość nowego laptopa, kupionego pod koniec 2014, i wypuszczonego właśnie w 2014.
Co prawda parametry tego laptopa są bardzo słabe, bo to laptop głównie do wieczornego korzystania z internetu typu:
Facebook, chwile gg, konto bankowe, rachunki itp.
Czasem skype, film i mecz. ( chociaż na takich stronach to chodzi super )

Podam paramtery i dodam screena.

http://i60.tinypic.com/2lne0cg.jpg

http://i62.tinypic.com/33o4he0.jpg

Dodam jeszcze tylko ze na moim byłym laptopie ( ktory niestety odszedl ode mnie na zawsze ) ale moj brat ma identycznego ciut nowszego tylko.

Jest to mniej wiecej 7-8 letni HP Compaq, majacy procesor 1,6ghz i 1-2gb ramu.
Odpalajac Skype Tibie i przegladarke * facebook * ma zuzycie procka okolo 20-30 %

a ja przy samej tibi mam 60-70 a jak odpale przegladarke to mam 95-100%

Majac takie zuzycie gra nie jest plynna i mam co chwile sciny w grze.

jakies sugestie??

Sir Krystian
15-04-2015, 09:11
Szczerze mam ten sam problem, wręcz procek mi się grzeje na tibi ;D Chociaż na realu mniejsze obciążenie mam niż na APO nwm czemu ;d
A mam 10 letniego lapka i tam jest wszystko ok.. Nwm czego to może być wina ale chętnie także się dowiem ;P

Novi
15-04-2015, 10:42
Szczerze mam ten sam problem, wręcz procek mi się grzeje na tibi ;D Chociaż na realu mniejsze obciążenie mam niż na APO nwm czemu ;d
A mam 10 letniego lapka i tam jest wszystko ok.. Nwm czego to może być wina ale chętnie także się dowiem ;P

Jeśli chodzi o te nowsze wersje tibii to również u mnie chodzą ok. Tylko właśnie mam problemy z ta 7.6

Bambucha Rook
15-04-2015, 12:18
a na ile fps masz ustawioną tibie? bo powyzej 80 nie ma różnicy w płynności. Jak sobie kiedys ustawilem ponad 250+ to procka też zzerało 80% intel i5 x4 3,3ghz

Novi
15-04-2015, 23:24
a na ile fps masz ustawioną tibie? bo powyzej 80 nie ma różnicy w płynności. Jak sobie kiedys ustawilem ponad 250+ to procka też zzerało 80% intel i5 x4 3,3ghz

Na ile bym nie miał to i tak sie zacina i zuzycie procka jest takie samo.

Bambucha Rook
16-04-2015, 09:26
A jeszcze zobacz w menadzeze co najwiecej procka zżera w procesach.

Kiedyś na starym kompie (tylko stacjonarka) miałem podobnie był winny jakiś nołnejmowy zasilacz który robił spięcia i skok na procku był z 10% na 90-95% xD.

Ero Senin
16-04-2015, 11:22
Masz czysty client tibii? bez żadnych modyfikacji?
spróbuj może pobawić się ze zgodnością lub pobierz jakieś stare sterowniki do swojej karty graficznej
zainstaluj też może DX9? nie wiem czy coś pomoże ale warto spróbować

@edit
skanowałeś PC pod kątem wirusów/keyloggerów?
radzę też odstawić boty nawet jeżeli służą tylko do zmiany IP w cliencie, bo niektóre z nich są bardzo źle napisane i powodują strasznie duże użycie proca, albo potrafią się zawiesić przy starcie

Więcej chyba nie wymyśle

Novi
16-04-2015, 12:42
Masz czysty client tibii? bez żadnych modyfikacji?
spróbuj może pobawić się ze zgodnością lub pobierz jakieś stare sterowniki do swojej karty graficznej
zainstaluj też może DX9? nie wiem czy coś pomoże ale warto spróbować

@edit
skanowałeś PC pod kątem wirusów/keyloggerów?
radzę też odstawić boty nawet jeżeli służą tylko do zmiany IP w cliencie, bo niektóre z nich są bardzo źle napisane i powodują strasznie duże użycie proca, albo potrafią się zawiesić przy starcie

Więcej chyba nie wymyśle

Wirusów/keyów nie mam bo to świeży system.
Ze zgodnoscią próbowałem, grafika nie ma tu raczej nic do rzeczy.

Klienta mam oryginalnego czystego,
Botów nie używam.

A w menagerze to Tibia... no przeciez jaK MAM odpalona sama tibie.. xd to oczywiste ze tibia tyle zrzera.

Ferrum
17-04-2015, 13:12
Wątek przerabiany enty raz..

Klient Tibii 7.6 ma to do siebie, że pożera wręcz cały rdzeń, Ty masz dwa, w zasadzie to jeden + logiczny stąd taki pobór na procesor.

Osobiście sam posiadam procesor czterordzeniowy/ośmiowątkowy i pobór w Tibii 7.6 przez procesor to 20-25% czyli równowartość jednego rdzenia.

Klient został źle stworzony/zoptymalizowany, dlatego tak to działa, czemu? Nie wiadomo. Myślę, że temat do zamknięcia, a wątpliwości wszelkie rozwiałem.

Ero Senin
17-04-2015, 16:20
Wątek przerabiany enty raz..

Klient Tibii 7.6 ma to do siebie, że pożera wręcz cały rdzeń, Ty masz dwa, w zasadzie to jeden + logiczny stąd taki pobór na procesor.

Osobiście sam posiadam procesor czterordzeniowy/ośmiowątkowy i pobór w Tibii 7.6 przez procesor to 20-25% czyli równowartość jednego rdzenia.

Klient został źle stworzony/zoptymalizowany, dlatego tak to działa, czemu? Nie wiadomo. Myślę, że temat do zamknięcia, a wątpliwości wszelkie rozwiałem.
Na 1x 3 Ghz miałem 25-35% więc to nie jest tak do końca

Novi
17-04-2015, 19:39
Na 1x 3 Ghz miałem 25-35% więc to nie jest tak do końca

Moj brat ma 1x 1.6 i ma 10 %

Fangeon
24-04-2015, 10:02
Witam miałem taki sam problem jak ty niestety ale to dużo zależy od Windowsa na Real tibi też miałem małe zużycie a na APO wielkie jak miałem Windows XP to ok było jak 7 to duże ale tibia chodziła i tak dobrze moim zdaniem laptop Ci się przegrzewa.Nie wytrzymuje tego wiem.Zaraz napiszesz że jak wyłączysz Tibie to jest normalnie ale Tibia dużo pobiera.Powody:
*Przegrzewa się (kup podstawkę chłodzącą chyba że już masz)
*Zmień Windows z 7 na jakiś inny np. Windows 8 pójdzie Ci bo masz podobny procek do mojego i więcej ramu a ja korzystam z Windows 8 i jest OK ;-) a mam słabszy komputer od Ciebie niż ty laptop wiem nie wiadomo jak będzie Ci chodził na lapku ale sprawdź wydaje mi się że o 100% lepiej wszytko ;-) sprawdź to) ;-) i napisz tutaj lub na prywatną wiadomość co i jak :)
Pozdrawiam