Zaloguj się

View Full Version : Język Rosyjski

Pewniacha
06-06-2015, 19:59
Mam pytanie do Was drodzy forumowicze. Zna ktoś może z was język rosyjski i może polecić mi jakieś kursy w formie książek na allegro do nauki w domu? Interesują mnie głównie podstawy (grażdanka, proste zwroty i gramatyka). Liczę na waszą pomoc pozdro :)

pr0boszcz
03-09-2015, 13:02
Ja sie biegle posluguje tym jezykiem, a uczylem sie tak, ze po prostu co roku na 2 miesiace jechalem na wczasy tam i sie nauczylem. Ogolnie najlepsza forma nauki to jest wlasnie mieszkanie w innym kraju. Naucz sie gramatyki na wlasna reke, ogladaj filmy rosyjskie z czasem sie nauczysz

rubens
17-03-2016, 13:44
U nas w gimnazjum był rosyjski przez rok. Nie wiem dlaczego, ale jakieś dofinansowanie chyba dostali (raczej nie Putin sponsorował :) ) i to były dodatkowe zajęcia. Przez ten czas nauczyłem się cyrylicy i podstawowych zwrotów. Generalnie to polecam na początek z Wikipedii nauczyć się cyrylicy (https://pl.wikipedia.org/wiki/Cyrylica#Wsp.C3.B3.C5.82czesna_cyrylica_rosyjska), a potem prostych zwrotów z internetu - "internet podstawowe zwroty" w Google wpisz. Ogólnie to rosyjskiego bardzo szybko się człowiek uczy, szybciej niż angielskiego, bo podobny, a wiele rzeczy można się domyśleć. Ja po roku nauki w gimnazjum słuchając jak ktoś mówi po rosyjsku jestem wstanie zrozumieć sens wypowiedzi, a takie podstawowe rzeczy jak np. "gdzie jest ulica ...", "gdzie znajdę ...", "gdzie kupić" itd. to nie stanowi problemu.