PDA

View Full Version : Upgrade serwera do klienta 7.72. Przeczytaj!

Zark
12-08-2015, 11:49
Witajcie! Na samym wstępie napiszę że nie mam zamiaru proponować restartu serwera (kasowanie postaci itp) tylko upgrade do jednej wersji wyżej. Dlaczego? Już piszę.

Tibia 7.6 jak dobrze wiemy nie obsługuje directxa 9 przez co nowsze komputery "cierpią" z tego powodu, ponieważ gra albo klatkuje albo występują inne problemy. Klient 7.60 ma zaimplementowanego tylko bardzo starego, biednego już directxa 5 co powoduje bardzo powolną grę. Tibia 7.72 jest tym samym klientem co 7.6 (posiada te same spr'y oraz grywalność - brak hotkeyi i tym podobnych) jednak posiada jedną bardzo ważną rzecz - obsługę directxa 9! Na real tibi zaraz po numerku 7.60 weszła 7.72 z tego właśnie powodu jak napisałem wyżej. Poniższe screeny pokazują wyższość tego klienta nad jego poprzednikiem.

http://images.stimax.pl/i7/dx5.jpg

A tutaj dodatkowa opcja o którą mi chodzi (od razu więcej fps i płynna gra)

http://images.stimax.pl/i7/dx9.jpg

I te same opcje co w 7.60....

http://images.stimax.pl/i7/hot.jpg

http://images.stimax.pl/i7/out.jpg

Zalety upgrade'u:

+ przybyłoby graczy (sam nie gram teraz przez to że mam 10fps :v)

Wady:

+ brak....gracze spokojnie, na 7.72 też są boty :D

"No dobra wszystko spoko, ale nie wiem czy sie da i czy mortiz umi to zrobic w ogóle oneoneone!11111" - tak, da się :) sarm u siebie na serwerach robiłem podobną sztuczkę, można nawet zaimplementować na serwerze możliwość łączenia się przez klienta 7.6 oraz 7.72

Zostawiam sondę i proszę o komentarze.

Pozdrawiam!

Volm
12-08-2015, 13:08
Tez mialem z tym problem i znalazlem rozwiazanie, w opcjach monitora zamiast 32 bitowych kolorow zmieniamy na kolory 16 bitowe i problem znika lagi tez

Zarexoholik?
12-08-2015, 14:08
No rzeczywiście, to bankowo zwiększy ilość graczy online... Ogarnij się, masz grafikę do dupy to masz problemy i tyle. Ja bez najmniejszego problemu gram, także jestem na NIE.

Ferrum
12-08-2015, 15:53
Jestem na tak jak najbardziej. Sprzęt się zmienia, czasy też to i serwer powinien iść naprzód. Dałbym wielkiego + dla ekipy gdyby to ogarnęła. :)

Ero Senin
12-08-2015, 16:49
Zdecydowanie na TAK. Obsługa 7.6 oraz 7.72 będzie chyba najlepszym wyjściem

`Rapi
12-08-2015, 23:41
A czemu nie, może być chociaż nawet gdyby tu 100% było i tak chuj z tego bedzie :p

Malff
13-08-2015, 10:40
Jestem na tak, gdyż niektóre nowe komputery obsługują tibie 7.6, a niektóre nie. Wiem to z własnego doświadczenia.
Myślę, że takich osób co chciałyby pograć na APO, a klient im to uniemożliwia jest sporo :)

Domcio Old
15-08-2015, 10:04
W sumie to dobry pomysł. Wchodzą co raz nowsze komputery na których tibia 7.6 nie działa albo za dobra grafika na tibie;/. Jeśli to wprowadzą to myślę, że troszkę graczy wróci, kto wie...

Old-Don Ja
17-08-2015, 13:58
Jestem na tak, jest dużo leniwych osób (np ja) którym nie chce się szukać rozwiązania z lagami na kompach z nowszym oprogramowaniem.

Lizaczek
17-08-2015, 14:53
Wydaje mi się, że o wiele lepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie przez administracje OT Clienta, który jest open source i można go edytować w dowolny sposób i dzięki niemu przy okazji wzbogacić serwer o nowe ciekawe, a zarazem innowacyjne rzeczy jakich nie da się doświadczyć korzystając ze zwykłego klienta jak choćby na przykład przezroczysty view po prawej, lewej stronie ekranu, a także na pasku default. Przełączenie na chodzenie wsadem jednym przyciskiem klawiatury i wiele wiele innych.

Ero Senin
17-08-2015, 16:07
Wydaje mi się, że o wiele lepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie przez administracje OT Clienta, który jest open source i można go edytować w dowolny sposób i dzięki niemu przy okazji wzbogacić serwer o nowe ciekawe, a zarazem innowacyjne rzeczy jakich nie da się doświadczyć korzystając ze zwykłego klienta jak choćby na przykład przezroczysty view po prawej, lewej stronie ekranu, a także na pasku default. Przełączenie na chodzenie wsadem jednym przyciskiem klawiatury i wiele wiele innych.
Chyba każdy wie, że byłby to lepszy pomysł, ale jesteś naiwny licząc na wprowadzenie tego tutaj ^^

pr0boszcz
03-09-2015, 12:13
Nie widze wiekszej roznicy miedzy 7.6 a 7.72 wiec lepiej niech zostanie jak jest

Zark
04-09-2015, 13:30
Nie widze wiekszej roznicy miedzy 7.6 a 7.72 wiec lepiej niech zostanie jak jest
Nie chcę Cię obrażać, ale jesteś nieinteligentny. Przeczytaj dokładnie to co napisałem (a wymieniłem tam różnice w klientach i podkreśliłem to na czym mi najbardziej zależy)w temacie a nie oceniaj na pałę.

Tirell
04-09-2015, 13:36
@Zark
Jak widzisz przez miesiac nikt z administracji sie nie wypowiedzial wiec maja wyje bane na to

Rayth'Boy
04-09-2015, 14:00
Na moim lapku 7.6 również kiepsko chodzi - nie jest w stanie wymusić gry na dedykowanej i ciśnie na słabej Intel HD. W poprzednim lapku miałem Intel HD4000 i dobrze to chodziło. Jedynie otclient pozwala pograć ;p

Pewniacha
04-09-2015, 14:15
Mordo odinstaluj kartę graficzną w menadżerze urządzeń to ci pomoże
wbrew pozorom każda płyta główna ma swoją grafe zintegrowaną także na tej na płycie będziesz miał więcej fps.

Sick Head
12-09-2015, 07:41
Oczywiście że na tak
Chociaż zdecydowanie wolałbym od nowa serwer tzn. OLD APO
Więcej osób by grało na rlAPO niż na tym teraz
Bo jak na czymś takim są gracze, to wydaje mnie się
Że na Nowym CustomRl Map Serwerze ogarnęli by się do grania
Nie tylko nowi gracze, ale także ci najstarsi tj
Arcon Shooter
Nusultan
Nosek
Citko
Neko
Shakur
Pyzia
Paladyn Zabijaka
i Wielu innych
Ale i tak to nie przejdzie. Pozdro

Shakur666
23-01-2016, 14:33
Jestem za wprowadzeniem tego.
ponieważ dużo osob ma problem z tymi kropkami a nie każdy będzie zmienial i dostosowywal system do klienta tak przestarzalej TTibi

Arab
23-01-2016, 14:51
Również jestem za wprowadzeniem, dużo przyjemniej by się grało widząc ładną grafikę, niż pixeloze i kratki na całym ekranie.

Voltan
13-07-2017, 16:03
Jeśli się uda to postaramy się jakoś ten problem rozwiązać, pozdrawiam.