PDA

View Full Version : Mapa, konkurs, alternatywa :)

Salik Shoter
19-11-2015, 00:50
Witam, na początku krótki wstęp. Często a można by nawet powiedzieć, że codziennie przeglądam forum i pomimo, iż nie praktykowałem sporo czasu gry na APO to widzę jak mają się sprawy eventów/aktualizacji i innych rzeczy umilających rozgrywkę. Większość aktualizacji wprowadzana jest ze znacznym opóźnieniem, co wiąże się z wielkim płaczem jaka to administracja jest zła oraz jak bardzo wbija w server. Zapewne cała załoga daje z siebie tyle, ile może ale jak wiadomo, każdy ma swoje życie i nie zawsze da się wszystko ogarnąć na czas. Fabuła, skrypty, kod silnika, mapa. Przygotowanie całej aktualizacji zajmuje sporo czasu. I właśnie tutaj wychodzę z propozycją zorganizowania konkursu takiego jak TEN (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=103787) na zamek EV oraz TEN (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=84620) na miasto Soran. Jest wiele miejsc na mapie APO, które są bardzo ubogo wykonane i z pewnością przydałoby się je odświeżyć. Wyspy takie jak cyc, Volcano, Senja, Konkurs na Soran był w 2010r czyli 5 lat temu, zamek ev w 2012r czyli 3 lata temu. Myślę, że fajną inicjatywą byłoby zorganizowanie konkursu na przerobienie jakiegoś zapomnianego zakątka mapy, który prosi się o upiększenie. Jeszcze ciekawej by było, gdyby konkurs opierał się na zbudowaniu od podstaw jakiejś nowej lokalizacji, która byłaby wykożystana w kolejnym upi'e, na podstawie krótkich wytycznych. Moim zdaniem jest to fajna inicjatywa dzięki której gracze mogą się wykazać kreatywnością, pomysłowością oraz dzięki której można dołożyć swoje "5 groszy" do rozwoju servera. Dodatkowo konkurs tego typu zawsze odciąży Tygrysa od nadmiaru pracy. Czekam na wasze opinie oraz wypowiedź administacji.

@sasha

Nawet jeżeli Tygrys już się tym nie zajmuje to nie zmienia to faktu, że sama inicjatywa jest interesująca. A poza tym, jeżeli doszłoby do takiego konkursu to tak jak w przypadku zamku na EV, mimo iż moja praca nie wygrała to i tak przydała się na Tropicano, więc zawsze powstanie coś ciekawego, co możnaby było ulokować dodatkowo (zawsze więcej do zwiedzania :) )

Oczywiscie jestem na tak, sam z checia bym sie wykazal w takim konkursie. Pytanie tylko czy ktorys z obecnie zajmujacych sie mappingiem chcialby sprawdzac prace pod katem ukrywania drogocennych przedmiotow gdzies miedzy krzakami. Chociaz z drugiej strony na serwerze jest pewnie garstka osob, ktore mialy stycznosc z map editorem zatem nie nalezy oczekiwac wielkiej liczby projektow do sprawdzenia.
Jeżeli chodzi o ukrywanie przedmiotó to w map editorze jest opcja dzięki której można sprawdzić czy na mapie nie leży item o danym ID. zresztą dodatkowo (z tego co pamiętam) można włączyć "pół-przezroczyste" struktury i wtedy większość widać gołym okiem ;p

Ogólnie pomysł fajny, ale z takim konkursem oczywiście wiążą się nagrody, ale nie oszukujmy się
wygra ten który miał już nie jedną styczność z map editorem, a fajnie by było zeby kazdy na starcie mial rowne szanse bo na te chwilę wygrywa ten który to ogarnia.

Nie jest tak do konca. Żeby zrobić dobrą mapę nie trzeba być mapperem, rzucenie okiem na kilka screenow innych oraz przeczytanie kilku poradników czy też zwykłe przejście po nowych terenach APO jest wystarczające aby zrobić coś ciekawego, coś co może mieć szanse. Jeżeli chodzi o nagrody to w zasadzie jestem zdania aby nie były one kosmiczne a tylko symboliczne.

Sasha Rookslayer
19-11-2015, 01:09
Każdego rodzaju jakiś konkurs/ event byłby urozmaiceniem dla graczy grających jeszcze na APO. Można byłoby zrobić ciekawy konkursik jak te wcześniejsze na Soran albo Zamek Evul, ale i tak wątpię, że takowy będzie. :D

Dodatkowo konkurs tego typu zawsze odciąży Tygrysa od nadmiaru pracy. Czekam na wasze opinie oraz wypowiedź administacji.

Tygrys już dawno nie robi mapek, ostatni raz robił je chyba w 1989, więc wiesz.. Aktualnie robi je Arad oraz Rinson, a z tego co wiem, robią je regularnie, więc jak wcześniej napisałem, wątpię, że coś takiego ktoś zorganizuje..

Ale co jak co, dla miłośników robienia mapek, można byłoby coś zorganizować na jakiś nowy teren/ wyspę. :)

@up
Zgadza się. ;)

djakon
19-11-2015, 01:18
Oczywiscie jestem na tak, sam z checia bym sie wykazal w takim konkursie. Pytanie tylko czy ktorys z obecnie zajmujacych sie mappingiem chcialby sprawdzac prace pod katem ukrywania drogocennych przedmiotow gdzies miedzy krzakami. Chociaz z drugiej strony na serwerze jest pewnie garstka osob, ktore mialy stycznosc z map editorem zatem nie nalezy oczekiwac wielkiej liczby projektow do sprawdzenia.

Szef Nullo
19-11-2015, 05:17
Ogólnie pomysł fajny, ale z takim konkursem oczywiście wiążą się nagrody, ale nie oszukujmy się
wygra ten który miał już nie jedną styczność z map editorem, a fajnie by było zeby kazdy na starcie mial rowne szanse bo na te chwilę wygrywa ten który to ogarnia.

Hussein
19-11-2015, 20:39
Witam, na początku krótki wstęp. Często a można by nawet powiedzieć, że codziennie przeglądam forum i pomimo, iż nie praktykowałem sporo czasu gry na APO to widzę jak mają się sprawy eventów/aktualizacji i innych rzeczy umilających rozgrywkę. Większość aktualizacji wprowadzana jest ze znacznym opóźnieniem, co wiąże się z wielkim płaczem jaka to administracja jest zła oraz jak bardzo wbija w server. Zapewne cała załoga daje z siebie tyle, ile może ale jak wiadomo, każdy ma swoje życie i nie zawsze da się wszystko ogarnąć na czas. Fabuła, skrypty, kod silnika, mapa. Przygotowanie całej aktualizacji zajmuje sporo czasu. I właśnie tutaj wychodzę z propozycją zorganizowania konkursu takiego jak TEN (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=103787) na zamek EV oraz TEN (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=84620) na miasto Soran. Jest wiele miejsc na mapie APO, które są bardzo ubogo wykonane i z pewnością przydałoby się je odświeżyć. Wyspy takie jak cyc, Volcano, Senja, Konkurs na Soran był w 2010r czyli 5 lat temu, zamek ev w 2012r czyli 3 lata temu. Myślę, że fajną inicjatywą byłoby zorganizowanie konkursu na przerobienie jakiegoś zapomnianego zakątka mapy, który prosi się o upiększenie. Jeszcze ciekawej by było, gdyby konkurs opierał się na zbudowaniu od podstaw jakiejś nowej lokalizacji, która byłaby wykożystana w kolejnym upi'e, na podstawie krótkich wytycznych. Moim zdaniem jest to fajna inicjatywa dzięki której gracze mogą się wykazać kreatywnością, pomysłowością oraz dzięki której można dołożyć swoje "5 groszy" do rozwoju servera. Dodatkowo konkurs tego typu zawsze odciąży Tygrysa od nadmiaru pracy. Czekam na wasze opinie oraz wypowiedź administacji.

Jestem jak najbardziej ZA! Dobrze trafiłeś w propozycje dawno już nie było żadnego konkursu związanego z owym tematem a powinno być wiele takich konkursów, skoro Administracja nie włada dużą ilością czasu, niech gracze wniosą coś nowego do gry miejsc jest wiele a Tygrys nie włada nieskończoną ilością czasu.
Miejsca do modyfikacji min.
/
Amazon Camp.
Villa.
Senja.
Stare tereny Evul [Lizardy, behemothy, demony, ots kingi.. Itd]
Wyspa Demonów na zachód od miasta.
Cyc.
Volcano.
Mały bo mały ale teren na południowy wschód od miasta Ankaros.
/
Mam nadzieje że pomysł wypali. :)

Axelo .
19-11-2015, 22:14
Każde urozmaicenie może przyciągnąć nowych graczy, a przecież na tym nam zależy.

Zdecydowanie tak!

Zarexoholik?
20-11-2015, 20:03
Zacznijmy od tego, że dodawanie nowych terenów to strata czasu. Tak jak sam wspomniałeś na APO jest tak wiele nieodwiedzanych już respów/miejsc, które wymagają zmian. Czasy się zmieniły, nikt już nie będzie bił po 1 OTS Kingu gdy ma możliwość masowo zabijać znacznie słabsze moby i mieć z tego lepszy exp np. brave witche. Do poprawy jest całe ev, cyc, vol. oraz większość respów na ANK.

Jednak myślisz, że pozwolenie na zrobienie przez kogoś mapy to taka prosta sprawa? Ogłosić konkurs, a mapę osoby, która go wygra dodać do gry, tak? To chyba oczywiste, że większość kombinatorów by schowała po mapie przedmioty, o których tylko oni by wiedzieli. Takie rzeczy trzeba dokładnie zaplanować. Wszystko sprawdzić, już lepiej po prostu zmienić ilość mobów na respach, ewentualnie na ich miejsce dodać inne. Wtedy stare respy zaczną być użyteczne.

Dwa Plus Jeden
21-11-2015, 14:13
Jeśli chodzi o te przedmioty na mapie to można to bardzo łatwo sprawdzić czy sobie jakiś pan coś nie wrzucił pod krzaczek, ale tak czy siak zarex ma rację po co coś zmieniać skoro tam nikt nie lata już, prędzej byłbym za jakąś kosmetyką głownego city czy coś, bez zmiany ustawienia domków.

Salik Shoter
24-11-2015, 23:47
rifresz. ciezko uzyskac jakas odpowiedz administracji z tego co widze.

Voltan
13-07-2017, 18:41
Przemyślimy sprawę, zastanowimy się nad ponownym konkursem tego typu, pozdrawiam.