PDA

View Full Version : Balans pomiędzy palladynem a knightem

Zerbo
04-01-2016, 12:49
SONDA WIELOKROTNEGO WYBORU.

Witam.
Spostrzegłem jedną rzecz.
Idąc za kalkulatorem i odpowiedziami graczy zauważyłem, że palladyn bije tylko o 3-5% więcej od knighta.
EK posiada za to o 52% więcej hp.

W ważniejszych kwestiach wygląda to tak:
HP: +52 %hp więcej ma ek
Hity: 3-5% więcej wali rp
Heal: 12% więcej leczy się rp
Ilość exori max( erex): pall wystrzeli więcej, pall musi wydać 32% więcej mp na czar od knighta.

Porównując statystyki możemy dojść do wniosku, że rp to taka gorsza wersja knighta.

PS. Umieściłem ten temat tutaj, gdyż w innym dziale nie ma odpowiedzi :P A nie można zakładać dwóch tematów(o tej samej tematyce) w dwóch działach, nawet jeśli w dziale "propozycje" temat "wygrał".

Cleyu
04-01-2016, 13:03
Zostawić tak jak jest, można by w sumie osłabić knighta ale to samo trzeba by było zrobić z rp, zmniejszy mu chociaż hity zadawane z uw:)

Zarexoholik?
04-01-2016, 13:03
Knight ma ponad 3x mniejszy poziom magiczny niż paladyn, a bije z czaru obszarowego mniej o te kilka % - gdzie tu logika? Różnica powinna być minimum te 10% szczególnie, że bijąc z UW nadrabia - a żeby zabić knighta trzeba go przesuwać. Powinni mu zwiększyć siłę czarów exori gran oraz exori, ale obszarowy tj. exori max osłabić. To profesja do wszystkiego, a tak nie powinno być.

Balansu nie będzie jeśli knighta od paladyna nadal będzie różnić tylko ilość sqm, na które bije z UW. Z czaru exori max i tak uderza łatwiej niż paladyn z exori max erex, ponieważ nie ma "luk" w zasięgu czaru.

Knight leczy się UH'ami z hota jak paladyn exurą vitą. Bije praktycznie tyle samo, a ma znacznie więcej hp - no faktycznie. :v

jak dla mnie ek już jest wystarczająco slaby i dlaczego tak uważasz? kolejna osoba która gra rp

To tak jak ty dla mnie. - Przypadek?

Natsu
04-01-2016, 13:06
jak dla mnie to ja bym osłabił rp no fajnie wszyscy patrzycie na to ze rp bije wiecej 3-5% no ok ale eka można suwać i jest bezradny moim zdaniem rp teraz best profa/ za dużo się leczy, i przejebane dmg z uw i niech mi ktoś powie ze tak nie jest xd zróbcie z rp drugiego knighta do tego dążycie xd
#down

no ta rekrut ale rp z botami jest nie do zabicia i nie powiecie mi ze nie chodzi mi o 1vs1
trudniej mi zabić rp niz ek xd

#volm

jak dla mnie ek już jest wystarczająco slaby i dlaczego tak uważasz? kolejna osoba która gra rp

najlepiej żeby żaden rp sie nie wypowiadał bo każdy z was chce jak najlepiej dla siebie

#zarex no spoko nie czuje się gorszy z tego powodu to tylko gra ;] i ktoś napisał prawdę i już ból?

Volm
04-01-2016, 13:11
oslabienie knighta chyba bedzie najlepsza opcja

Sasha Rookslayer
04-01-2016, 13:19
Balans jest kwestią tak delikatną, że wszelkie zmiany trzeba sprawdzić, przeliczyć, a potem dokładnie przetestować, bo łatwo coś zepsuć.
Jak wiadomo, kilka miesięcy temu miała miejsce poprawa odnośnie balansu i wszystko mniej więcej zostało wyrównane.
Aktualnie najlepszą profesją jest łucznik, a wy coś piszecie, że rycerz? Śmiech.
Dlaczego? Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie.

Jak już coś miałbym zmieniać/ ulepszac to tylko u profesji magicznych (czarodziej oraz druid) oraz zmieniłbym osłabienie hitów u paladyna zadawanych z broni ultimate weapon, bo to jest śmieszne, że uciekając na koniec ekranu, paladyn bije z uw z maksymalną siłą. Ograniczyłbym mu lekko
dystans. :) Aaa, zapomniałbym! Ostatni update, w którym zostały dodane nowe czary, które zadają obrażenia procentowe.
Proszę porównać czar rycerza z czarem paladyna, przecież to śmiech. Ten czar dla rycerza to chyba jakaś kpina. XD

Hokage
04-01-2016, 13:29
ed żle, ms żle, rp źle czemu? Bo każdy Cie bije a Ty grasz ek?

grałem każdą profesją i jak dla mnie najlepiej mi się grało ms (Nivelato) na 3300 lvlu. grałem ekiem 3500 lvl prawie (kicaii) to była miazga :D gram rp i ciężko jest zabić eka bo ma w chuj hp i bije prawie tyle co ja na równym lvlu + - Może gdybym miał bota i mógł założyć ringa z hota i w tym samym czasie suwać to ok

kolniaks
04-01-2016, 14:29
Sam ostatnio zastawiałem się nad obecną kwestią balansu, bo odkąd pierwszy raz zalogowałem się na APO (6 lat temu) to zawsze były z tym problemy. No ale wiemy chyba wszyscy, że jeszcze się nie urodził taki, co by każdemu dogodził :rolleyes:

Jak wygląda APO w liczbach zostanie przedstawione na poniższym rysunku. Założyłem dla porównania każdej postaci 2k lvl i odpowiednio średni mlvl (choć nie ma on jak wiemy dużego wpływu na cokolwiek, prócz rankingu..). Dane wyciagnięte z kalkulatora, surowe, bez żadnych dodatków itemowych.

http://i65.tinypic.com/2z8yf11.jpg

Po prawej stronie tabelki umieściłem formułę, która liczy ile razy dana profesja musi uderzyć (średnim dmg), aby pokonać odpowiednio drugą. Każdy może sobie to analizować jak chce, ale nie da się ukryć, że na tej podstawie można stwierdzić przewagę EK nad resztą klas.

Załóżmy dalej EQ już bez konkretnych danych liczbowych. Perfect amulet (+3/+5), kaptur (+6/+6), pandemka (+0/+10), skirt (+3+3), shaman buty (+7/+0). Łącznie z tego zestawu otrzymujemy +19% do dmg, oraz +24% do defa. W rezultacie tego, znowu EK wychodzi na tym najlepiej, bo na czysto dostaje z tego więcej o 5% do defa, czyli jego HP można powiedzieć jeszcze bardziej zyskuje na sile.

To są oczywiście moje spekulacje, nie musicie się z nimi zgadzać ;)

PS Kalkulacja hitów pomija pomniejszone dmg przez pvp system, ma to na celu tylko zobrazowanie stosunku hp do dmg ogólnie. Heal u ED/MS uwzględnia sio ed i vita ms, bez exury max (bo nie ma w karrrkuratorze). Osobiście uważam, że osłabienie ek spowoduje znaczącą przewagę rp. Na uwadze należy również mieć UW, które chwieje tym całym balansem porządnie ;)

>>>AWESOME<<<
04-01-2016, 14:52
Balans miedzy Knight i Rp to bym zostawil eka mozna suwac i wpierdzielic w niego parala wiec raczej pada od rp. Predzej zmienilbym balans miedzy ED i MS bo ta exura max zniszczyla balans jaki miedzy nimi byl wczesniej ed sie wiecej leczyl ms wiecej bil i bylo git, a teraz ms sie leczy tyle samo co ed i bije mocniej smiech na sali...

Arab
04-01-2016, 16:23
Osłabić knighta a ulepszyć wszystkie profy tak, aby sciągały eka na combo :)
Rp jest wystarczająco mocny, żeby rozwalić eka, najwięcej płaczu o to widzę, że ma zarex heh czyżby sasha cię zabijał? :)
Zapomnieliście dodać, iż są takie czary jak exevo gladius, gdzie ek bije tylko w kierunku w którym jest obrócony, a rp ze swojego (o ile się nie mylę) exevo sagitta bije przez całą długość ekranu :) i ile z tego dostaję ? 20+ k niezależnie czy uderzy Mnie ed,ms,rp,ek a taki rp? dostanie 13-14 k, dodatkowo rp może używać paralize runy :D
Nie powinni niczego zmieniać.

Analfabeta
04-01-2016, 16:26
zgadzam sie z >>>AWESOME<<< co do postaci magicznych exura max do expienia owszem fajnie bo ludzie nazekali ze nie moga expic tam gdzie ek czy rp ale to zostalo doslownie zjebane zamiast tego powinli usunac obecna exure max i wrocic do starych opcji z exura vita i sio tylko ze zwiekszych ich leczenie nie proporcjonalnie do siebie tak jak bylo to przedej ze ed lepiej leczyl a ms lepiej bil. wziekszyc te 2 czary na podobny poziom do obecnej exury max a w zamian tego usunac exure vite dla Paldyna i zastosowac nowy czar leczacy ktory by leczyl go tak jak obecna exura vita z tym iz by wyrownac profesje EK VS RP Lekko wiekszyc moc leczenia tego czaru dla rp i wtedy balans moim zdaniem byl by odpowiedni.

Pierwszy Boonek
04-01-2016, 18:21
Faktycznie druid bije mniej niz MS i leczy sie tyle samo aczkolwiek druidem mozna latwo zarobic czego o sorcu juz powiedziec nie mozna..

Co do wykresow itd, nie ma sensu liczyc obrazen bez ekwipunku poniewaz praktycznie kazdy posiada eq, dodatkowo jak napiasles UW dopierdala do pieca

Z mojej strony wyglada to tak, ze ek mozna sparalizowac, suwac oraz trzymac dystans tak aby unikac dodatkowych obrazen z broni (wlasciwa taktyka ms/ed/rp vs ek) Natomiast u rp wyglada to zupelnie inaczej, nie mozna go sparalizowac poniewaz leczy sie czarem ktory sciaga parala, nie mozna uniknac poteznych ciosow z uw (porownywalnie 3.7k rp moze jebnac z criticala nawet 14-15k!, a ja 3.6k ed z CZARU ledwo 17k~ w ludzi o pelnym ekwipunku, suwanie rpkiem takze nie ma sensu, duzo hp, duzo many dzieki czemu swobodnie moze uzywac energy ringa, rzuca parale (BEKA) nie chce mi sie wiecej wymieniac

W statystyce ek jest lepszy, jednakze nie wziales pod uwage wielu waznych atutow RPka...

Jedyna profesja jaka nalezy oslabic to RP

Shakur666
05-01-2016, 01:01
Obserwowałem wielokrotnie wprowadzane zmiany w balansie postaci na apo i zawsze mnie dziwił fakt że administracja przeważnie osłabiała eka poprzez osłabianie uha, według mnie powinno być dokładnie na odwrót jak to zawsze było w tibi(szczególnie 7.6) że ek powinien mieć tego uha w miare porządnego ale za to powinien mieć słabe statystyki atk z exori maxa, tak by to jakoś wyglądało.Powinno być ciężko go ubić ale przez te jego mizerne statystyki w atk on też słabo powinien atakować. Druga sprawa to sytuacja z UW z którego bije na dystans też nie rozumiem ideii tego weaponu ma bbyć lepszy od magic axe/mace w atk to powinien bic na 1sqm jeśli by był gorszy wtedy bił by na 3 sqm.

EDIT.
Obijając trochę od temtu pall vs ek mam pytanie
Czy nie dobrym posunięciem było by obniżenie atk z UW do 65 lub 70 (dla każdej profsji) i zmniejszenie dystansu dla eka do 1 sqm? Było by to z korzyścią dla profesji magicznych napewno
Po zmianie UW dalej było by najlepszą bronią i była by możliwość dodawania kolejnych broni w przyszłych updejtach ale na zasadzie atk fizycznego nie magicznego dla rp-ka i knighta a dla ms/ed można było by zawsze dodać minimalnie lepszy wand.

djakon
05-01-2016, 02:06
administracja przeważnie osłabiała eka poprzez osłabianie uha, według mnie powinno być dokładnie na odwrót jak to zawsze było w tibi(szczególnie 7.6) że ek powinien mieć tego uha w miare porządnego ale za to powinien mieć słabe statystyki atk z exori maxa, tak by to jakoś wyglądało.

Pomyslales o tym, ze dawniej na 7.6 ek nie mial uha pod hotem? :o Nie wydaje mi sie...

Powinno być ciężko go ubić ale przez te jego mizerne statystyki w atk on też słabo powinien atakować.

Bedzie ciezko go ubic nawet jesli ponownie oslabia uh, ale nie o to tu chodzi bo mamy pvp 1vs1.

Druga sprawa to sytuacja z UW z którego bije na dystans też nie rozumiem ideii tego weaponu ma bbyć lepszy od magic axe/mace w atk to powinien bic na 1sqm jeśli by był gorszy wtedy bił by na 3 sqm.
Tu sie zgodze - jezeli hity sa wieksze od m axe/mace to uw powinno bic na jeden sqm, a nie na dwa jak to jest teraz.

@@@
Moja rada jest taka:
U EK'a oslabic exori max lub spowolnic wchodzenie uh'a.
U RP trzeba oslabic exori max erex(zostawic exevo mas vis), wzmocnic odrobine exure vite lub zwiekszyc obrazenia zadawane z broni.
U MS zwiekszyc wyczerpanie w exura max badz calkowicie wypierdolic ten czar i wzmocnic odrobine exevo gran mas vita vis.
ED wydaje sie byc w miare ogarniety, a to za sprawa wysokich zarobkow ta profesja i po prostu moze troche odstawac od reszty.

`Rapi
05-01-2016, 12:36
@up

U RP trzeba oslabic exori max erex(zostawic exevo mas vis), wzmocnic odrobine exure vite lub zwiekszyc obrazenia zadawane z broni.
Zamiast tego proponowałbym po prostu zmniejszyć obrażenia z broni, bo rp z uw ma stanowczo zbyt duży dmg, w sumie erex jest tak samo za silny(ale możliwe że osłabienie uw by to ustabilizowało), według mnie dobrze by było, gdyby zrobić to na tej zasadzie - (przykładowo) RP z poziomem 3k powinien zadawać te same obrażenia, co rp z 2850 lub 2900, vita wydaje mi sie że jest spoko.
Co do eka, osłabienie uha będzie się wiązało z późniejszym płaczem, milionami tematów, wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu osłabienie maxa o te pare %, czyli tak jak w pierwszej możliwej opcji z sondy. :)

@edit
Nie można brać pod uwagę balansu tylko między dwoma profesjami, trzeba patrzeć na wszystkie, bo jedna zmiana u RP może udupić całkowicie magiczne, lub całkowicie zeszmacić RP vs ED/MS :confused:

Vitale Haynes
14-01-2016, 21:53
Nic nie ruszać... Myślicie o Knight i Paladynie... Patrzcie jak się to przełoży do PvP między EK/RP a Magiczne Postacie MS/ED. Knight będzie świnią do bicia.

ZOSTAWIĆ, TAK JAK JEST!

Zerbo
01-04-2016, 18:51
ODŚWIEŻAM

Proszę aby ktoś wyższy wypowiedział się w tej sprawie.

Old-Don Ja
01-04-2016, 19:19
No ja Ci powiem że nie wiem skąd był ten "puacz", pal na moim lvl czytaj 3.1k z full eq jak i ja, jest nie do zabicia, bije więcej, więcej się leczy.... No nie ma szans.
Pvp ek < rp, bez zbędnego pier...
Dziwne ze eka potrafię zabić o 300 lvl więcej ale z pallem na równym lvl a nawet jak on ma te 100 lvl mniej nie ma szans solo.
Ek'a za bardzo osłabili, teraz to jest najwolniej expiąca profa, najsłabsza w pvp jedynie co zostało to blokanie?
Plus nowy czar, jak potwora mamy 1 sqm od siebie to bijemy tylko na 1 sqm nie można uderzyć w więcej potworów stojąc 1 sqm od nich, trochę to dziwne bo ek zawsze expił stojąc z potworami.Inne profesje mają fajnie dopasowany czar ale u ek'a powinien działać jak exori, na około i zasięg 1 sqm bo teraz to ten czar na uj komu potrzebny? W ed/ms bije się mniej z niż z maxa, rp troszeczkę mniej niż z maxa możne tak z 5%, jedynie jak się w ek'a bije to jest sens bo się więcej bije o jakieś 30% niż z maxa... Po prostu poracha.

tigon
01-04-2016, 20:04
A ktoś chyba o Uw zapomniał i hitach jakie pall z tej broni zadaje + brak możliwości paraliżowania tej postaci

Natsu
01-04-2016, 22:10
wgl paladyn jest op duze hity z uw, vita taka ze ciezko zespamowac + nie da sie uzyc na niego parala bo odrazu znika poprzez leczenie sie exura vita + lepszy manas i na dodatek wali uw na cala mape ek przy nim to gowno xd

Sokol from West
02-04-2016, 00:19
ODŚWIEŻAM

Proszę aby ktoś wyższy wypowiedział się w tej sprawie.

zostawić, tak jak jest 24 głosy 47.06%

Wynik mówi sam za siebie - dużo osób nie chce zmian, więc pewnie dlatego nikt z wyższych się nie wypowiada. Ja uważam, że jest dobrze tak jak jest teraz. Jeżeli ktoś nie potrafi grać, spamuje hotkeye jak głupi/nie ma pojęcia o pvp, a potem płacze, że nikogo zabić nie może, bo ta lub inna profa jest za silna to już nie nasza wina.

Tak jak pisałem - zostawiłbym to bez zmian.