Zaloguj się

View Full Version : czy przestrzegasz zasad wielkiego postu?

Roftl Master
04-02-2016, 13:49
witam bardzo serdecznie

jako że dziś jest tłusty czwartek, czyli szeroko pojęte ostatki, to zacząłem się głowić - czy w dzisiejszych szalonych czasach są ludzie (chodzi mi o ludzi młodych, lub względnie młodych) którzy przestrzegają zasad postu

jeśli się zepniecie, to może wyniknąć z tego całkiem ciekawa dyskusja na temat podejścia do życia lub wiary

osobiście nie bawię się w tego typu rzeczy i jeśli mam ochotę na pączka (nie musi to być dosłownie pączek, może to być jagodzianka z jabłkami), to go sobie kupuję - nie ważne, czy 4 lutego, czy 4 marca

wychodzę z założenia, że jeśli wg. naszej chrześcijańskiej wiary, jest życie wieczne, to i tak mój grzech jedzenia 'pączków' nie jest tak straszny jak zabójstwo, albo terroryzm, więc i tak to potencjalne 'niebo' osiągnę

zapraszam do dyskusji

Riveen
04-02-2016, 16:26
Wierzę w Boga, jestem katolikiem, ale nawet jak jest Wielki Post to jem to, na co mam ochotę :) Nie przestrzegam.

Axelo .
04-02-2016, 16:45
jestem ateistą i generalnie jem dużo pączków, lubie pączki. Drażni mnie też wzrok typów którzy w post przywożą mi moją pizzę z salami, szynką i kurczakiem.

djakon
04-02-2016, 17:02
Tak, przestrzegam zasad wielkiego postu. Zgodnie z wytycznymi mojego mentora jem jedna piers z kurczaka wiecej podczas kazdego posilku.

Roftl Master
04-02-2016, 19:03
jestem ateistą i generalnie jem dużo pączków, lubie pączki. Drażni mnie też wzrok typów którzy w post przywożą mi moją pizzę z salami, szynką i kurczakiem.

>jedzenie pizzy z kurczakiem

obyś trolował, bezgustny człowieku

Mordeczka69
04-02-2016, 19:36
beka z was wszystkich :-D
w żadnej tradycji wielkopostnej nie ma nic o tym ze nie można jeść mięsa w tych dniach...
obecnie są tylko dwa dni w roku bezmięsne środa popielcowa i wielki piątek...
jeszcze nasz papież JPII zniósł zakaz jedzenia mięsa w zwykle piątki ;-)
za to obyczaj nakazuje powstrzymanie się od udziału i organizacji w hucznych imprezach i słuchania skocznej muzyki na głos ;-)
ale to akurat mam daleko w poszanowaniu.