Zaloguj się

View Full Version : Funkcjonalność postaci

kolniaks
26-02-2016, 20:48
Witam wszystkich!

Zapewne nie jest to najlepszy czas na pisanie propozycji i uzyskanie z nich w miarę rzeczowej opinii graczy (z racji niskiej aktywności na serwerze i forum), lecz teraz mam czas i chciałbym coś znowu zaproponować.

Ostatnio przy wykonywaniu kilku quest'ów moją uwagę zwróciła funkcyjność postaci na APO, a co za tym idzie ich popularność. W największym skrócie, wyróżnić można tank'ów (EK) i healer'ów (ED). A co z shooter'ami?

Może nie wszyscy z Was pamiętają czasy, kiedy to biegało się z EK'iem na Monster Skeleton'y z plecakiem SD'ków, żeby na 150 poziomie magiem nie paść od gwiazdy, bijąc UE. Dzisiaj większość quest'ów obstawiona jest potworami, których przy blokerzenie nie można bić z UE z racji ich identycznego zasięgu UE, co równoznaczne jest ze śmiercią. Mało kto (mówię bardziej o RP, a szczególnie MS), rzuca SD z racji katastroficznie słabego dmg, a ręczne uhanie to wgl poezja często zastępowana botem.

Reasumując wychodzę z propozycją dodania nowego czaru dla MS oraz ewentualnie dla RP. Zasada działania? Rzucenie 3 pocisków (tzw. one target) jak na rysunku poniżej.

http://i63.tinypic.com/19xf6h.jpg

Jeśli chodzi o kwestie liczbowe; na prawie 2k lvl'u MS z ue bije ok. 20k, a z sd 6-7k, dlatego uważam, że siła jednego pocisku może być taka jak SD, czyli jedno rzucenie czaru, w rezultacie rzucałoby 3x SD zadając w sumie porównywalne hity jak UE. Jeśli chodzi o RP (3x arrow), powinien moim zdaniem bić z takiego czegoś mniej (bo jest mega popularną postacią ze względu na exp/pvp).

Taka zmiana w MS, spowoduje z pewnością jego większą przydatność na questach, być może zwiększy i popularność gry tą postacią. Kwestią dyskusyjną pozostaje exhaust (myślę, że 1-1,5s) oraz mana/use (2k?). To tylko zarys, może i wy wymyślicie, co tutaj dodać/zmienić. Z pewnością nie chciałbym by ta propozycja dotyczyła EK i ED, oni mają swoje atuty (więc nie hejtujcie). :)

Dzięki za uwagę i zapraszam do komentowania!

djakon
26-02-2016, 20:53
Jezeli czar bedzie dzialac tylko w trybie pvm to ja jestem na tak.

Seyhado
26-02-2016, 21:05
dawno nie spotkałem się z tak dobrą propozycją.
chociaż jeśli o mnie chodzi po prostu zwiekszyłbym dmg z sd
tak aby jego siła była równa około 70% sile ue, i dał sd na hotkey
oczywiscie jestem na tak

Zarexoholik?
26-02-2016, 21:22
Zacznijmy od tego, że straciłeś tyle czasu na kombinacje z propozycją, a wystarczyło zaproponować zwiększenie dmg runy SD i po sprawie. Myślisz, że ta twoja propozycja przyciągnęłaby ludzi do gry ms'em/rp'kiem z tego względu, że będą mogli bić sobie w moba, którego ktoś będzie bloczyć? Wymień mi na APO moba [bossa?], na którego warto iść z "shooterami"? Przecież tutaj nie ma z bossów rarów jak na rl Tibii, ani nie dostajesz jakiegoś zastrzyku expa za bossa. Zresztą jak masz niski lvl to nigdzie na bossa nie wejdziesz, ba nawet na zwykłego moba typu pirat skeleton. Także to nie jest propozycja na APO, lepiej po prostu zwiększyć siłę SD żeby opłacało się ich w ogóle używać, bo to jest tak zapomniana runa jak explo, czy hmm.

kolniaks
26-02-2016, 21:43
@ Squid - dałeś nie, może się wypowiesz? Taka zmiana chyba będzie łatwiejsza, niż Ahmed?

Zacznijmy od tego, że straciłeś tyle czasu na kombinacje z propozycją, a wystarczyło zaproponować zwiększenie dmg runy SD i po sprawie.
10min, poza tym propozycja już była i nic z tego nie wynikło:
http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=129895

Myślisz, że ta twoja propozycja przyciągnęłaby ludzi do gry ms'em/rp'kiem z tego względu, że będą mogli bić sobie w moba, którego ktoś będzie bloczyć? Wymień mi na APO moba [bossa?], na którego warto iść z "shooterami"? Przecież tutaj nie ma z bossów rarów jak na rl Tibii, ani nie dostajesz jakiegoś zastrzyku expa za bossa. Zresztą jak masz niski lvl to nigdzie na bossa nie wejdziesz, ba nawet na zwykłego moba typu pirat skeleton.
Starałem się wyraźnie napisać, że dotyczy to głównie quest'ów. Nigdzie nie napisałem, że chodzi o bieganie na 'hunty'. Dziś to wygląda tak, że idąc na dao, oq2, czy podobne questy, ek bloczy, ed sio, reszta stoi i czeka (lub udaje, że uh'a). Dodatnie takiego czaru sprawi, że pójście na quest nie będzie jedynie wiązało się z opłaceniem Multiservice Awesome i spółka, czy innych, tylko z realnym uczestniczeniem w nim. Może wół zapomniał już jak cielęciem był..

Także to nie jest propozycja na APO, lepiej po prostu zwiększyć siłę SD żeby opłacało się ich w ogóle używać, bo to jest tak zapomniana runa jak explo, czy hmm.
Nie ma co brać się tutaj za runy Panie Zarex'ie, APO od 10 lat bazuje na czarach - nierealne wydaje się to do zmiany.

Shakur666
27-02-2016, 07:57
Powinna być opcja tak,podwarunkiem(zmiana jakas) ale biore pod uwagę że propozycja nie jest konkretną propozycją, tylko zarysem zmian które mozna było by przeprowadzić w tych profesjach..

Uważam że jest to ciekawa propozycja, jednak nie wiem czy nie łatwiej było by poprostu dodać nową runę która była by identyczna jak sd (wygląd jak runa z rl tibi taka kwadratowa)z dużo lepszymi właściwosciami dmg, podobnymi do best spella master sorcerera ale nie przewyzszającymi go... Do tego mozna było by dodać odpowiedni prób mlvl na jej uzywanie i wrzucic ja na hootkeya i dodanie mozliwosci uzywania tylko w pvm lub poprostu dodać nową rune dla ms bez hootkeya.
Tak bym to widział u MS

Co do RP to biję on z g Bolta i UW na cały dystans z dużą siła, wiec nie widzę powodu dodawania mu nowych czarów.

W przypadku zmian trzeba wziąść pod uwagę że o tyle ile ms na questach,bosach faktycznie tylko może czekać az ktoś mu wyczysci o tyle rp jest wstanie wyblokować,wyczyscic niektore questy i bosy.

Ogólnie rzecz biorąc przy pewnych korektach jestem na tak :)

Rudy Książe
28-02-2016, 07:45
jestem na tak, w trybie pvp i pvm powinno to byc bo w sumie mozna zrobic tak ze rzucenie 3 razy strzaly wiaze sie z tym ze jeden strzal zabiera powiedzmy 2-3k hp ( 3 strzaly 9k hp) zaleznie od poziomu