View Full Version : Nowe Formy Updejtu
Shakur666
13-03-2016, 01:38
Siema
Wychodzę z pewnym pytaniem do was administracjo.
Czy powstanie jeszcze kiedyś nowy kontynent z nowym miastem, respami, potworami i questami na Mainie?
Czy w całej działalności swojego servera jesteście wstanie dodać tylko jedne większe miasto? (main) - COD.
Wiadomo każdy czeka na uptade ale gdy efekt końcowy to jest tylko jeden długi quest . Do tego jeszcze nie każdy lvl może z tego korzystać.To jak na tak długi czas oczekiwania to trochę słabo i zniechęca do grania
Mam wrażenie że gracze z różnych przedziałów lvl więcej skorzystają z takiego upa i więcej im to zabawy przyniesie, gdzie będzie duża mapa z fajnymi respami, miastem, npc itp niż długiego skomplikowanego questa z jedną nagrodą.
Oczywiście każdy powie -- wiesz ile to roboty potrzeba na takie miasto?
Wiem, ale skoro rekrutujecie Tutorów żeby później objeli stanowisko GM to czy nie możecietez rekrutować jakiś mapperów, tórzy by robili fajne mapy a ew. Administracja by tylko je sprawdzała?
Moja propozycja jest następująca Dodanie Nowego Wielkiego Miasta z nowymi jakimiś respami przystosowanymi na dzisiejsze warunki... czyli np. jakies duże obszary mapy z potworami nie jakies szczeliny , kilka questów krótkich szybkich typu whip wolf, kaptur itp. zamiast jednego długiego questa.
I proszę was już nie róbcie labiryntów więcej
Co wy na to...
#Rinson
Myślę że przy okazji dodawania nowego miasta na pewno trzeba było by np. dodać mu jakąś unikalną i nie dostępna nigdzie indziej opcje,by ludzie go odwiedzali a myśle że jak były by dodane nowe potwory respy to gracze tez chetnię by chodzili.
Uważam że błędem było dodaniem tych respów eventowych bo gracze zamiast biegac po miastach i respach ograniczają się na capital city i pomniku. Wyjsciem jest dodanie lepszych respów lub lub jakiegoś unikalnego npc.
Rudy Książe
13-03-2016, 08:10
każdy się opierdziela tylko, nic nowego tu nie ma ;/ a szkoda bo moze wieksza ilosc ludzi zaczela tutaj grac
Ankaros też nie było od razu :)
Poza tym, popatrz na przydatność nowych miast - zobacz ile domków jest wolnych, oraz jak są uczęszczane CoD i Ankaros.
Nie mówię nie...
kolniaks
13-03-2016, 11:05
Fakty:
liczba graczy nie jest wystarczająca, aby było widać "ruch" w miastach typu Ank/CoD, co powoduje niskie zainteresowanie domkami w tamtych rejonach,
miasta j/w są uczęszczane głównie z powodu quest'ów lub przez niższe lvl'e np. w dojściu na kingi (CoD), innymi słowy są raczej nieatrakcyjne dla reszty,
rozrastanie mapy APO (która i tak jest bardzo duża) o kolejne miasto jeszcze bardziej może wpłynąć na rozmycie graczy,
była dobra propozycja, aby Administracja skupiła się na dawnych respach, by zwiększyć ich konkurencyjność w stosunku do Wyspy i respów eventowych, co mogłoby wydawać się trudne, lecz osobiście uważam za dobre rozwiązanie,
z perspektywy nowego gracza, nie ma tutaj ciekawych dla niego quest'ów, wszystkie nowe są stosunkowo ciekawe, ale bardzo długie i trudne, wymaga to czasu, co może zniechęcać, brakuje czegoś takiego jak np. Areny Svargrond (które wykonuje się samemu i w miarę wcześnie można zdobyć ciekawą broń), bo powiedzmy sobie szczerze Anni I/II czy DHQ odeszło tutaj dawno do lamusa.
Inną kwestią, którą warto tutaj poruszyć, to sposób przeprowadzania zmian. Dodanie nowego terenu/prace ze stroną/nowy długi quest itp. są zmianami wymagającymi czasu i wprowadzania je co jakiś dłuższy czas w postaci 'wielkiego Upa'.
Z kolei czasami potrzebne są zmiany na serwerze o charakterze 'kosmetycznym'. Pamiętacie dobrze jak wyglądała sytuacja z obniżeniem exp'a na osach? Ja osobiście dowiedziałem się o tym z GC, a informacja na www pojawiła się tydzień później, czy nawet więcej. Dlatego uważam, że dla niewielkich zmian, na które trzeba szybkiej reakcji powinna zostać stworzona na forum i na www zakładka "Change Log", w której będą dodawane komunikaty o wszelkich "mini" zmianach wprowadzonych na APO, czy to zmiana w działaniu czegoś, zmiana ceny za przepłynięcie, zmiany w expie itd.
Podsumowując
Nowe duże miasto - nie, chyba że liczba graczy sięgnie 150+++.
Zamiast miasta lepiej ogarnąć przyległe tereny do istniejących, miast i miasteczek na APO jest wystarczająco, a nawet za dużo jak na obecna liczbę graczy.
Nad change logiem się zastanowimy, ale znając życie za chwile ktoś przestanie go uzupełniać.
Petromancer aka Merranus
13-03-2016, 16:13
tak na obecna liczbe graczy SAMI PRACUJECIE, a to ze jest duzo respow kazdy o tym wie. Tylko hmm ,na co one jesli nikt juz ich prawie nie odwiedza. Jesli jest wyspa eventowa?Ktora jest bardziej oplacalna ?
A gdyby te wyspe na jakis czas zamknac? ,dodac nowe tereny dla np. wiekszych lvl (mowa o tych 3k lvl) i zobaczyc co sie bedzie działo?
a co do GM , tutorow. Potrzeba ich wiecej bo slabo ogarnac garstke osob na tym serverze. Wiecej Yagamich zbierz, xivoltow i bog wie kogo.
Inne miasta są mało odwiedzane chyba nie bez powodu, sami pod temple daliście tp na jakieś respy potworów, które dają od zajebania expa, do tego ta durna wyspa z piratami i tymi całymi osami, batami. Gdyby nie te wyspy, to ludzie dalej biegaliby na wardy, Ots Queeny, kingi :) A tak, z APO zrobił się drugi m******. :D
Kolega wyzej ma racje, apo przestalo miec sens w momencie dodania smiesznego kamyczka w temple
Usunac respy eventowe i dopiero dodawac nowe mapy, wtedy miałoby to sens
Kolega wyzej ma racje, apo przestalo miec sens w momencie dodania smiesznego kamyczka w temple
Usunac respy eventowe i dopiero dodawac nowe mapy, wtedy miałoby to sens
No pewnie bo jedni na tym skorzystali, a inni już nie będą mogli tak jak w przypadku Asian Hornet przed zmianą expa. To nie na tym polega, że coś się wprowadza i jest, a potem zmieniamy usuwamy.
Po 2 jak się wprowadza jakieś moby to powinno się je dzielić - zarobek/exp - nie to i to więc jak to napisał ..
Zamiast miasta lepiej ogarnąć przyległe tereny do istniejących, miast i miasteczek
Zmienić exp/hp/loot w Queenach/Wardach/Kingach/Fire Woman/Wise Man/Pathfinder/Mistic Scarab/Undead Mastah
The Dist
14-03-2016, 09:08
Ja tak ogólnie dowiedziałem się dzisiaj o respach "eventowych". Tylko ja myślałem, że to jakiś event i one się pojawiają co jakiś czas? Widzę, że ktoś nie miał w ogóle pojęcia dodawać taką nazwę.
@Editson v1
A może tak by usunąć te respy i dodawać co event? Więcej graczy by logowało na event :D
Ja tak ogólnie dowiedziałem się dzisiaj o respach "eventowych". Tylko ja myślałem, że to jakiś event i one się pojawiają co jakiś czas? Widzę, że ktoś nie miał w ogóle pojęcia dodawać taką nazwę.
Takie miało być założenie, ale że na resp wchodziło masę ludzi, to zostawili i właśnie przez to inne miasta ucierpiały. Te respy miały być co event, a nie na stałe.
kolniaks
14-03-2016, 16:27
@Editson v1
A może tak by usunąć te respy i dodawać co event? Więcej graczy by logowało na event :D
Człowieku, przez listopad/grudzień 2k15 grało tutaj do 120 osób online. W momencie obniżenia exp'a na osach liczba ta spadła do 50-80. Zamknięcie respów eventowych spowoduje jedynie, że jeszcze większa liczba graczy przestanie grać, bo nikt nie będzie gonił Queen'ów, kiedy przez bardzo długi czas ludzie robili miliardy miliardów doświadczenia na osach/eventowych.
The Dist
14-03-2016, 18:17
Mogli się wcześniej z tym postarać i dodawać respy co event.
Więcej użytkowników zagłosowało na "nie".
Zamiast miasta lepiej ogarnąć przyległe tereny do istniejących, miast i miasteczek na APO jest wystarczająco, a nawet za dużo jak na obecna liczbę graczy.
Nad change logiem się zastanowimy, ale znając życie za chwile ktoś przestanie go uzupełniać.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.