Zaloguj się

View Full Version : Regulamin - udostępnianie danych personalnych

adrianeq :)
19-02-2017, 01:36
Witam. Dawno nie pisałem na forum.

Dziwi mnie fakt, że banuje się osoby za podanie linku do czyjegoś profilu - jeżeli w świetle prawnym jest on publiczny i wg. portalu tj. Facebook jest publiczny po uwzględnieniu ustawień prywatnościowych profilu - dostępny dla każdego użytkownika web site. Jestem w stanie zrozumieć zbanowanie za udostępnienie czyjejś prywatności - przykładowo treści zabronionej do rozpowszechniania przez osobę której profil dotyczy, ale jeżeli jest coś publiczne, to jak powiem dla sąsiadki że na rynku ogórki po 80 gr za kg to mam bana bo powiedziałem co sąsiadka sprzedaje - informacja publiczna. Wnoszę o zmianę regulaminu bo nie rozróżnia on co jest prywatne a co publiczne i w związku z moją opinią i logicznym podejściem prawnym nie służy on graczowi.

Rastamanek
19-02-2017, 01:50
Widocznie dalej nie potrafisz zrozumieć co to jest "prywatność". Jeżeli rozsyłasz w grze takiej jak na APO gdzie jest to totalnie zabronione, a tym bardziej jak ktoś nie wyraża na to zgody i robisz to przy nim - co innego jeżeli sam sobie udostępni, a Ty zaraz po nim. Nie raz i nie dwa, a nawet kilka razy było to tłumaczone i chyba dalej nie wyciągasz z tego wniosków. Niestety musisz się z tym pogodzić, że tak nie wolno :cool: Jednym słowem jest to naruszanie czyjejś prywatności i nikt nie będzie patrzył skąd co i jak po prostu to robisz. Facebook jest publicznym portalem, ale na portalu FB możesz sobie tak świrować lub gdzieś indziej, po prostu tam gdzie wolno, a tutaj niestety nie i tak powinno zostać :)

@edit

samo wyslanie linku do profilu na faceboku to nic zlego
Jeśli ktoś ma wszystko widoczne to nie jest mu dane blokować wszystko bo ktoś tak chcę i mu się to podoba. Każdy ma swój profil i wręcz każdy prowadzi swoje konta według swoich potrzeb i zamiarów, a jak ktoś sobie tym rozporządza do tego spamując w grze, że kupi czyjeś "dane personalne" w dodatku naśmiewa się z tego nie pokazując siebie jest to kompletną żenadą. Dotyczy to też sytuacji, która ma miejsce do dziś 'wysłałem sobie link do FB bo mogę' nie nie możesz a jak byś miał na przykładzie link do mojego profilu to przecież nie od mnie do póki byś nie dostał.

No Rasta prawda że nie rozumiem, bo ujawnienie linku wskazującego do profilu nie jest ujawnieniem prywatności

Właśnie jest to ujawnieniem generalnie polecam Ci pić troszkę mniej alkoholu, ale zaraz wspomnisz co ja tam wiem okej nie moja sprawa ja komuś nie wypominam. 80% graczy lubi to bardzo robić, aby się dowartościować. Nie kazałem Ci wysyłać, nie podawałem Ci link do mojego profilu, ani nie kazałem robić Ci z tym co chcesz. Tak jak pisałem nie wyciągasz żadnych wniosków i na siłę próbujesz wcisnąć "swoje racje" pierwszy ban nie poskutkował, drugi jak widać też nie. Niestety z przykrością muszę Ci napisać, że jesteś obłudzie :)

Mordeczka69
19-02-2017, 02:06
ja za rozsyłanie zdjęc flaca miałem deleted :-D
mimo ze całkiej publicznie na dysku kompurera je miał :-D
jestem za za zmianą.

adrianeq :)
19-02-2017, 11:23
No Rasta prawda że nie rozumiem, bo ujawnienie linku wskazującego do profilu nie jest ujawnieniem prywatności, a informacje zawarte w profilu jeżeli nie masz osoby w znajomych ma wymiar publiczny - dostępny ogólnie dla każdego, więc w ciągu dalszym nie rozumiem praktyki karania graczy za udostępnianie czegoś, co możemy sobie "wygóglować".

@Edit
To jakiś żart? "Sygnatura łamiąca regulamin - upomnienie" właśnie dostałem to. Wskażcie co gdzie i jak, źle zrobiłem. Krytyka regulaminu i upomnienie od razu? To pokażcie mi punkt regulaminu o udostępnianiu danych personalnych, który nie istnieje...

@Down

Dokładnie jak piszesz, jak ktoś nie chce to może sobie zablokować, ale zgodnie z regulaminem FB treści dostępne - nie zakazane w opcjach są publiczne. Na APO nie ma żadnego punktu o zakazie takiej praktyki i mam wrażenie że co GM to regulamin zmienia się jak tylko komu wygodniej. Podczas zakładania konta akceptowałem regulamin, jak każdy, ale nie zgadzam się z banowaniem za coś czego tam nie ma, nie zgadzam się na "widzi mi się" administracji. Poza tym na jednej postaci udostępniłem link, a zostałem zbanowany na dwóch.

1st R. Boonek
19-02-2017, 13:20
A to wgl jest cos takiego w regulaminie? beka robiac konto na facebooku musisz liczyc sie z tym, ze kazdy kto chce moze sobie ciebie zobaczyc, aby temu zapobiec wystarczy poblokowac zdjecia (i inne opcje) tak aby widoczne one byly tylko dla znajomych (ofc jesli wstydzi sie ktos znajomych moze poblokowac to takze dla nich), niestety to forum i jego uzytkownicy to najczesciej zakompleksione osoby ktore sa w stanie podawac inny wiek, miejsce zamieszkania itd byleby tylko "byc kims lepszym" w oczach innych uzytkownikow, wspolczuje takim osobom

#t jesli jest taki pkt regulaminu powinno sie go zniesc, tak jak i wiele innych / ban natomiast powinien byc za rozsylanie czyichs zdjec, adresu zamieszkania, imienia i nazwiska - samo wyslanie linku do profilu na faceboku to nic zlego

@Edit
To jakiś żart? "Sygnatura łamiąca regulamin - upomnienie" właśnie dostałem to. Wskażcie co gdzie i jak, źle zrobiłem. Krytyka regulaminu i upomnienie od razu? To pokażcie mi punkt regulaminu o udostępnianiu danych personalnych, który nie istnieje...

norma

Ero Senin
20-02-2017, 07:33
Prawda jest taka, że rozsyłacie owe linki tylko po to, żeby kogoś ośmieszyć, więc dla mnie powinno dalej się za to banować.

Bercikovsky
20-02-2017, 10:55
dobrze wiesz po co rozsyłałeś ten link, więc ucisz się już. Następnym razem nie próbuj nikogo ośmieszyć i tyle, cze.

Bamboleo
20-02-2017, 13:47
Art. 81. [Ochrona wizerunku osoby]

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 78. 1.
Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

Regulamin w grze i na forum powinien sie zmienić dużo osób wstawia zdjeć kogoś a moderatorzy,cleanerze itp nic nie robią z tego np. taki Dementor zamiast zhanować to gimbazeria sie dalej bawi.

Ferrum
23-02-2017, 23:26
Nie ma to sensu moim zdaniem, ktoś wyślę nawet przypadkiem czyiś profil i co wtedy? Ten, kto chcę aby jego prywatność była zachowana, to niech blokuje poszczególne zdjęcia. Tyle w temacie. PS.. czy to problem zablokować profilowe czy galerie poszczególnych albumów? Nie. :rolleyes: