PDA

View Full Version : filtrowanie loot channelu

Orson_Pall
11-10-2017, 22:27
Elo!
w natłoku gównianych propozycji mam jedną taką nad którą warto by się zastanowić dłużej niż 5 sekund a w sumie to nie ma nad czym się zastawiać głosujcie tak w ciemno jak w dym.

mianowicie- proponuje dwa rozwiązania ułatwiające korzystanie z loot channelu.

1) ignorowanie przedmiotu- np. dodajemy sobie blueberry i small emerald do ignore listy i te przedmioty nie są wyświetlane na loot channelu- na prawdę można się zrzygać przeglądając loot z niektórych potworów.

2) drop tracker vide ten z real tibi- dodajemy itemki które mają być wyświetlane na loot chanelu a pozostałe zostają ignorowane- np. dodajemy sobie fire swordy oraz vial of soul mixture- w przypadku gdy z potwora nie spadnie jeden z tych dwóch przedmiotów- loot nie wyświetla się- podobnie jak to ma miejsce w przypadku puste potwora (vide tiny/nile).

a jak mi jakiś ̶z̶j̶e̶b̶ napisze że i tak jest za łatwo to obiecuje że napuszcze na niego axelo. i z nim będzie miał do czynienia.

@edit zanim ktoś zaproponuje dodanie wyświetlanie dropa powyżej jakiejś wartości proszę, żeby to przemyślał 2 razy.

@edit2 byłem pijany ustawiając tę sonde- prosze o zmienienie na jednokrotnego wyboru przez moderacje

C9 Fanboy
11-10-2017, 22:32
super propozycja, oczy odpoczną i będzie się przyjemniej zbierało, nie ważne która opcja 1 czy 2, coś takiego powinno być wporwadzone pozdro.

Daburian
11-10-2017, 22:33
Jestem jak najbardziej na tak. Mi również nie chce się czytać całego loot chanelu.

Apendor
11-10-2017, 22:42
Imho pierwsza propozycja trochę nieprzemyślana, bo jeśli expisz na kilku potworach, to będzie sporo do dodania. Jestem za drugą propozycją, bo wybierasz tylko loot, który Cię interesuje, niezależnie gdzie jesteś.

hakkakrul
11-10-2017, 22:48
To już wole żeby wyszczególnienie było innym kolorem NP Pitiless: dragon scale helmet, platinum amulet, Magic Emerald Ring, 7 small emerald, 1 crystal coin

Sir Avengo
12-10-2017, 07:38
Wiele razy podczas zbierania danego itemu z potworów zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem :) Dobrze że ktoś dodał taką propozycje. Zaznaczyłem obie propozycje bo obie są dobre. Jednak większy nacisk kładł bym nad propozycją nr 2. Na chwile obecną można dostać oczopląsu patrząc w loot chanel xD

Colinovsky
12-10-2017, 09:19
Wszystko brzmi bardzo fajnie, ale nie wiem czy w ogóle macie pomysł jak to by miało wyglądać w rzeczywistości. Opcja numer dwa przemawia do mnie najbardziej - dodajemy te przedmioty, które chcemy widzieć w loocie i po problemie. Tylko jak chcecie je dodawać? ;) Wiem, że to nie nasza sprawa, tylko administracji, ale niektóre rzeczy o których piszecie są mało realne do wykonania, np. różne kolory w loot channelu. Tak samo z dodawaniem itemów do loota, zapewne nie będzie opcji dodania jakiegoś okienka w które to możecie wpisywać i potem nimi zarządzać (jak np. lista osób ignorowanych). Dlatego też wprowadzenie tego może nie być aż takie proste.

Ale ogółem - jestem za drugą propozycją.

Sokol from West
12-10-2017, 09:31
Jestem za drugą propozycją :)

Fajna i przemyślana propozycja. Wydaje mi się, że takie coś powinno być już od początku powstania loot-channelu wprowadzone, bo znacznie ułatwiło by to zbieranie loota :) Ogólnie z mobów lecą śmieci, które są nam całkowicie niepotrzebne, a tylko zaśmiecają ten loot-channel :)

Sasha Banned
12-10-2017, 10:56
Sorry, ale mi się nie podoba żadna propozycja. Już nie przesadzajmy ułatwiając tak sobie życie.. Przecież z mobów nie wypada po 5000 przedmiotów.. Kiedyś w ogóle nie było Loot-Channela i nikt nie narzekał. Tak Ci trudno zbierać lepsze przedmioty? Dam Ci rade - nie otwieraj w ogóle ciała i nie zbieraj loota. :v
Jestem na nie.

Samuraj
12-10-2017, 11:11
No chyba sie coniektórym w głowach poprzewracało jest już dość ułatwień bo jest loot-channel i cieszmy sie tym co mamy jest obecna opcje i sie nam loot wyświetla dawniej nie było tego owierało się każdego deda jestem na NIE

Squid
12-10-2017, 11:46
Ja powiem tak. Z kwestii programistycznej taki "drop tracker" w grze w formie jaką podajesz pod obecnym klientem jest nieosiągalny. Niestety, z klienta cipsoftu nie uda się wycisnąć takiego okienka.
Wymienione wyżej rozwiązanie 'wyszczególnienia' innym kolorem również jest nieosiągalne - na 7.6 wiadomości są tylko jednokolorowe (istnieje szansa, że można zrobić i dwukolorowe, jednakże prace nad tym pochłonęłyby kilka dni jak nie tygodni a powodzenie prac stoi i tak pod znakiem zapytania).
Istnieją więc 2 opcje: zmienić klienta (co wymaga sporego wkładu czasu na ogarnięcie wszystkich bugów itp) lub zrobić drop tracker na stronie (co wymaga jeszcze wiele większego wkładu czasu).
Oprócz tego dochodzi kwestia programowa - obecnie już przy zabiciu każdego potwora wykonuje się XXX operacji, dodając ich jeszcze więcej (najpierw po generacji loota sprawdzenie, czy poleciał dany item a następnie według jakiegoś klucza porównywanie itemów z plikiem lub bazą danych a następnie warunkowe sprawdzenie całego loota aby wyświetlić tylko ten interesujący) spowoduje to znaczny wzrost obciążenia serwera co w przypadku np. maratonu może powodować bardzo odczuwalne lagi jak nie kilkusekundowe przywiechy serwera... !stop

Jakby to było takie proste to tak jak ktoś tu wspomniał - istniałoby od początku powstania loot-channelu ;)
Tak więc wybaczcie, ale w tej chwili niestety nie wejdzie to w życie z przyczyn technicznych.