View Full Version : Prędkość internetu
Sasha Rookslayer
18-02-2021, 11:26
Witam, mam pytanie co do prędkości internetu.. Zmieniłem w drugiej chałupie internet z 300 Mb/s na 600 Mb/s i co? Sprawdzjąc na speed teście oraz innych takich stronkach ciągle pokazuje mi 70-90 Mb/ s. Wiadomo co może być przyczyną takiego spadku prędkości? Przed zmianą normalnie pokazywało 300 +/-..
Co najlepsze, był ten cały spec od napraw.. Otworzył swój mały laptopik i u niego normalnie pokazywało to 600, a u mnie na 4-5 laptopach ciągle 70-90 i ten cały "spec" powiedział, że sam nie wie o co chodzi. :v
Help.
Damballa
18-02-2021, 13:24
Moim zdaniem wina przekaźnika, możesz mieć poprostu słaby sygnał akurat w tym miejscu gdzie masz komputer/laptop jak nie jestes na kablu. Polecam kupić adapter, obojętnie jaki powinien pomóc w 100% a ceny zaczynają się jakoś od 20zł
Sasha Rookslayer
18-02-2021, 13:51
Moim zdaniem wina przekaźnika, możesz mieć poprostu słaby sygnał akurat w tym miejscu gdzie masz komputer/laptop jak nie jestes na kablu. Polecam kupić adapter, obojętnie jaki powinien pomóc w 100% a ceny zaczynają się jakoś od 20zł
Chodzi właśnie o to, że jestem na kablu, wszystkie laptopy testowałem na kablu. Ten cały spec co przyszedł pomóc, też się podłączył po kablu do swojego komputerka i mu normalnie prędkość pokazywało odpowiednią, a mi nadal nie.
W takim razie nie mam pojęcia, Ale skoro spec przyszedł to powinien to załatwić, bo w danej chwili bulisz za coś czego nie otrzymujesz.
Może wina starego lapka?
Spróbuj pogrzebac ustawienia, pozmieniaj pierwszeństwa adapterów czy jak to tam się zwie, wyłącz wifi w lapku bo może ci dalej ciągnie bez przewodowo mimo tego że kabel podłączony.
Właśnie powinien, a chuja załatwił. Chuj nie spec z niego, już odpierdol dostał.. Też coś gadał, że może stary laptop czy coś, ale ja testowałem kilka laptopów i na każdym to samo, wszystkie były pod kabel podpięte.. Testowałem już prawie wszystko. Nawet nowy kabel kupiłem do internetu. :D
Damballa
18-02-2021, 13:57
Chodzi właśnie o to, że jestem na kablu, wszystkie laptopy testowałem na kablu. Ten cały spec co przyszedł pomóc, też się podłączył po kablu do swojego komputerka i mu normalnie prędkość pokazywało odpowiednią, a mi nadal nie.
W takim razie nie mam pojęcia, Ale skoro spec przyszedł to powinien to załatwić, bo w danej chwili bulisz za coś czego nie otrzymujesz.
Może wina starego lapka?
Spróbuj pogrzebac ustawienia, pozmieniaj pierwszeństwa adapterów czy jak to tam się zwie, wyłącz wifi w lapku bo może ci dalej ciągnie bez przewodowo mimo tego że kabel podłączony.
Możesz mieć za słaba karte sieciowa i nie uzyskasz maxymalnej prędkości internetu.
Sasha Rookslayer
Wydaje mi się ze to jest przyczyna a zrób jeszcze test prędkości na telefonie czy tez masz po 80-90mb/s Sasha Rookslayer
No to albo masz słaba karte sieciowa w laptopach i jakiś starszy model telefonu a jak nie to, to zostaje ci wymienić router bo musi byc z nim coś nie tak
Sasha Rookslayer
18-02-2021, 14:38
Możesz mieć za słaba karte sieciowa i nie uzyskasz maxymalnej prędkości internetu.
To samo myślałem, ale dlaczego, gdy miałem normalnie 300mB/s to normalnie taką prędkość pokazywało, a po zmianie na 600mB/s pokazuje 80-90.. :v
Myślisz, że może być to faktycznie karta sieciowa?
Sasha Rookslayer
Wydaje mi się ze to jest przyczyna a zrób jeszcze test prędkości na telefonie czy tez masz po 80-90mb/s
Również mam to samo na telefonie co na laptopach. Nie chce nawet dojść do 100mb/s...
Belmondo
18-02-2021, 17:26
najlepiej zmien mieszkanie, przeprowadz sie gdzies indziej tam bedziesz mial jeden giga internet
a tak serio, router, karta sieciowa, kable, do sprawdzenia
woojtylaa
26-02-2021, 16:05
tu chodzi o to, że prędkość u dostawcy jest podawana w Mb (mega bity), a odpowiedź ze speed testu jest podawana w MB (mega bajty), każdy bajt ma 8 bitów, stąd taki wynik. 600bitow/8=75bajtów (no i odpowiednio w Mb i MB)
Sasha Rookslayer
pozdro!
Sasha Rookslayer
28-02-2021, 13:09
tu chodzi o to, że prędkość u dostawcy jest podawana w Mb (mega bity), a odpowiedź ze speed testu jest podawana w MB (mega bajty), każdy bajt ma 8 bitów, stąd taki wynik. 600bitow/8=75bajtów (no i odpowiednio w Mb i MB)
Masz racje, dzięki za wytłumaczenie.
Ero Senin
22-03-2021, 16:20
Sasha Rookslayer
pozdro!
Ogólnie masz racje jeżeli chodzi o przelicznik i rozróżnianie podawanej przez operatora prędkości i faktycznego downloadu, ale chyba żaden speedtest nie pokazuje w MB tylko w Mb/s :confused:
Angelusion
22-03-2021, 16:38
Ogólnie masz racje jeżeli chodzi o przelicznik i rozróżnianie podawanej przez operatora prędkości i faktycznego downloadu, ale chyba żaden speedtest nie pokazuje w MB tylko w Mb/s :confused:
Na pewno jedyny warty wspomnienia speedtest czyli ten od Ookla ( https://www.speedtest.net/ ) pokazuje wartość w Mbps ( Mb/s ).
https://i.ibb.co/7txfsPd/speetest.png (https://ibb.co/9HmDQ6k)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.