Zaloguj się

View Full Version : Hosting zdjęć z poradników

Szalomek
10-05-2021, 18:30
Witam. Propozycja moja stanowi hosting zdjęć na serwerze APO. Jak wiadomo, sporo problemów przysparzają misje, do których są poradniki, ale zdjęcia wygasły. Po wcześniejszej komunikacji np. z GMem poprzez forum można by było wrzucać takie zdjęcia do poradników - oczywiście w standardzie rozmiarowym oraz wielkości miejsca zajmowanego jako plik. Sam GM byłby odpowiedzialny za przyjęcie takich zdjęć oraz ich wrzucenie na serwer - tak jak ma to miejsce w prezentacji na stronie głównej APO.

Angelusion
10-05-2021, 18:40
Wydaje się, że nie trzeba tworzyć osobnego serwera, można po prostu wykorzystać to, że forum i tak stoi na gotowym i dość rozwijanym vBulletin i wprowadzić takie zmiany by przy tworzeniu postów ze zdjęciami wprowadzany był nie link do zewnętrznego serwera, a gotowe zdjęcie ( powiedzmy, że tylko w dziale Poradniki dla oszczędności miejsca ), a każdy poradnik przed publikacją musiałby być zaakceptowany przez moderatora.

Szalomek
20-05-2021, 03:58
Wydaje się, że nie trzeba tworzyć osobnego serwera, [...]

Są dwa serwery, na jednej stoi strona APO i forum, na drugiej silnik APO.
Strona APO oraz Forum nie mają takiego obciążenia co silnik - z braku laku.
Dlatego moja sugestia odnosi się do wykorzystania w pełni możliwości serwera na którym stoją martwe strony, oprócz botów to nikt częściej nie odwiedza tych stron. Mortiis
Ogarnij w końcu coś dla graczy, bo zalewasz kilka lat już z tym.

Dudo Wygnaniec
27-05-2021, 17:26
Popieram :faja:

Week
27-05-2021, 20:22
APO jak miało swoją świetność powinno już wtedy pomyśleć o własnym hostingu zdjęć na serwerze gdzie stoi forum/strona, obyłoby się bez takich właśnie incydentów jak z tinypic, gdzie usuwają stronę i kilkanaście (jak nie kilkaset) poradników zostaje bez zdjęć :/
Teraz to już po ptokach, bo wątpię, aby komuś chciało się odświeżać wszystkie poradniki. No chyba, że ktoś zrobi poradniki od nowa dla tych ważniejszych questów.

Apendor
04-09-2021, 19:37
Propozycja ogólnie spoko i popieram jak najbardziej, ale nie do końca jest adekwatna do możliwości czasowych Mortiisa i technicznych pozostałych członków ekipy. Proponuję tym chętnym, którym się chce odświeżać poradniki zwracać się do mnie bezpośrednio z kompletem zdjęć pozwalających te tematy aktualizować. Będę to wrzucał - tyle mogę Wam pomóc. Mamy sporo, ogólnodostępnych serwisów hostingowych, które nie zapowiadają zwinięcia interesu i jest spora szansa, że nie wywiną kity tak jak tinypic czy imageshack przez najbliższych kilka lat.

Jeśli komuś bardzo zależy, to mogę to nagradzać reputacją lub usuwaniem warnów nałożonych wcześniej, a dla najbardziej zaangażowanych osób nie będzie problemu z VIP'em.

Zatem osoby chętne do pomocy serdecznie zachęcam i zapraszam.