View Full Version : Zmiana w MegaManas
NoTricks
08-01-2022, 23:08
Przedmiotem do zmiany w ramach prezentowanej propozycji jest MegaManas, zarówno w zakresie fiolki zielonej jak i niebieskiej. Podstawy do zmian można doszukiwać się w cenie owego przedmiotu oraz istnienia jego nieużytecznej alternatywy.
Obecna postać rzeczy:
-zielony MegaManas, 36x280 use, cena 150cc (ok. 150gp za 1 use), +/- 1300* many, hotkey !mm,
-niebieski MegaManas, 36x280 use, cena brak (możliwość otrzymania plecaka po zakupie 100 gbp mmax), +/- 1700* many, hotkey brak.
Proponowana postać rzeczy w zakresie niebieskiego MegaManasa:
-dodanie hotkey'a umożliwiającego używanie niebieskiego Manasa,
-obniżenie wartości many otrzymywanej za tego manasa o +/-200,
-dodanie wartości hp otrzymywanej (równocześnie z maną) za tego manasa o +/- 100,
-ustalenie ceny za taki ekskluzywny plecak, np. 150sc,
-dodanie możliwości zakupu takiego plecaka u NPC (innego niż Delir),
-brak zmian w zakresie zielonego manasa.
Spodziewane efekty:
-wprowadzenie mechanizmu użyteczności oraz atrakcyjności dla istniejącego przedmiotu,
-zwiększenie ceny manasów bez wpływu na początkujących graczy,
-delikatne zwiększenie żywotności postaci na respach, dzięki dodatkowemu hp.
* - wartości liczbowe dotyczą postaci z większym poziomem doświadczenia i poziomem magicznym, na mniejszych poziomach mogą być one dużo niższe
Zbanowany Kowal
09-01-2022, 00:10
Pomysł jak dla mnie na plus, ale znając nasza administracje już pewnie maja asa w rekawie i inny pomysł na urozmaicenie gry.
Tak na marginesie to nawet jak większość będzie na tak, to pomysł nie wypali. Po co słuchać graczy? Chyba ze się mylę, to będzie miłe zaskoczenie.
Szalomek
09-01-2022, 01:12
Samo dodanie hotkeysów znacząco ułatwiło grę, jeszcze ciężko się gra co niektórym...
Jestem na NIE.
@edit
Proponowana postać rzeczy w zakresie niebieskiego MegaManasa:
-dodanie hotkey'a umożliwiającego używanie niebieskiego Manasa,
Misja !quest na używanie ręcznie niebieskiego megamansa zostałaby pozbawiona sensu. - To też nie jest ułatwienie wg. co niektórych. Zalegalizować boty i już całkiem będzie fajny system dzbaneczników.
1st R. Boonek
09-01-2022, 06:47
Samo dodanie hotkeysów znacząco ułatwiło grę, jeszcze ciężko się gra co niektórym...
Jestem na NIE.
Tak jak myślałem, dla niektórych to zbyt skomplikowane.
#t jestem na tak, spoko pomysl - ale wartości ofc ruchome
To może i jakiś ekskluzywny uh dla ek'a? xD, jeszcze chwila i na serwie będę same ms/ed'y
Dałem tak.
Sasha Rookslayer
09-01-2022, 11:56
Mi się pomysł nie podoba, zostawmy tego niebieskiego jak jest.. Osoby, które używają niebieskich to i tak używają ich na bocie na hotkeyu. :<
Administracja jest zapracowana wprowadzaniem przyszłych nowości, więc nie dawajmy im dodatkowej pracy.. Po drugie, nie wiem czy taka zmiana zmieniłaby coś w świecie APO..
Spodziewane efekty:
-wprowadzenie mechanizmu użyteczności oraz atrakcyjności dla istniejącego przedmiotu,
-zwiększenie ceny manasów bez wpływu na początkujących graczy,
-delikatne zwiększenie żywotności postaci na respach, dzięki dodatkowemu hp.
:lol:
Jedynie co bym zmienił to cenę kupna manasów w zależności od poziomu. Sorry, ale jestem na nie.
Takie zmiany spowodowały by wysyp ms i ed które by szybciej expily. Choć moim zdaniem wystarczy zrobić po prostu legalnego blue manasa na otc co można zrobić w sumie od razu
Ogrodnik
09-01-2022, 13:48
Grając większym lvl ms/ed nie ma się żadnego problemu z mana na zwykłych manasach. Taka zmiana tylko ułatwiła by expienie knightem i małym lvl.
Plus mamy specjalny czar „adite mana“ który jeszcze bardziej zwiększy manasownie się.
Jestem na nie, zbyt duże ułatwienie.
ekiem czy erpekiem wgl nie ma problemu z maną od najmniejszych lvl.
Zarexoholik?
09-01-2022, 20:00
Zmieniłbym cenę za zielone, bo to oczywiste, że są zbyt tanie. Co do niebieskiego - wprowadzić możliwość używania za pomocą hotkeya - tyle.
#edit
Może warto dodać niebieskiego manasa do loota z jakiegoś moba/bossa z użyciem np. x50? :)
Fan Wypowiedzi Perona
10-01-2022, 00:09
Jestem na NIE.
proponuję grać z wyłączonym monitorem - będziesz miał cięższą rozgrywkę i nie będziesz widział kto co pisze.
nikt nie pisze o manasie który za 2cc zregeneruje całą mane :confused: - "wprowadzenie mechanizmu użyteczności oraz atrakcyjności dla istniejącego przedmiotu"
ekiem czy erpekiem wgl nie ma problemu z maną od najmniejszych lvl.
expiąc ekiem na dobrym respie w wydajny sposób zawsze mam niedobór many. idąc na słaby resp nie mam problemu z maną. prawdopodobnie robię coś źle i w przypadku dodania lepszych manasów będę za nie przepłacał aby tak jak ty na dobrym respie nie mieć problemów błękitną energią :)
Takie zmiany spowodowały by wysyp ms i ed które by szybciej expily.
manasy są ogólnie dostępne dla wszystkich :confused: *dla każdego gotowego "przepłacić" za nie
Grając większym lvl ms/ed nie ma się żadnego problemu z mana na zwykłych manasach. Taka zmiana tylko ułatwiła by expienie knightem i małym lvl.
XD skoro nie ma żadnego problemu z maną to w jaki sposób nowy manas ułatwi expienie :confused::confused:
Plus mamy specjalny czar „adite mana“ który jeszcze bardziej zwiększy manasownie się.
kupując soulmixy u gracza nie zniknie kasa z serwera :o kupując plecak za 2uc u npc kasa w minimalnym stopniu zacznie wyparowywać z serwera.
jestem na tak...
ta kosmetyczna zmiana w minimalnym stopniu przyczyni się do zniknięcia kasy z serwera.
na szczęście mamy jeszcze grono kapitalistów którzy utrzymują wartość 100uc w granicach 40/50 i dzięki nim większości wydaje się że wszystko jest OK. wystarczy spojrzeć na cenę shaman butów i uw żeby zrozumieć co się w ostatnich miesiącach dzieje. Osobiście grając aktywnie 3h jestem w stanie na czysto zarobić na ~~1500 gbp mmax.
Damballa
10-01-2022, 11:03
Bardzo fajny pomysł, jestem na tak
NoTricks
10-01-2022, 13:37
Jako pomysłodawca odniosę się do kilku wypowiedzi, aby doprecyzować sens sprawy.
Jestem na NIE.
@edit
Misja !quest na używanie ręcznie niebieskiego megamansa zostałaby pozbawiona sensu. - To też nie jest ułatwienie wg. co niektórych. Zalegalizować boty i już całkiem będzie fajny system dzbaneczników.
Starałem się to napisać najkrócej i najprościej jak się da, ale niestety się mi to nie udało patrząc na tą wypowiedź. Gdybyś to dobrze zrozumiał, wyczytałbyś tutaj potencjalne utrudnienie gry (koszt gry) przez pozorne ułatwienie (hotkey). Odnośnie misji !quest sam sobie odpowiedziałeś, że nie jest to turbo trudne zadanie.:confused:
#t jestem na tak, spoko pomysl - ale wartości ofc ruchome
Wartości powinny być ruchome i ustalone z sensem, napiszę o tym jeszcze poniżej.
To może i jakiś ekskluzywny uh dla ek'a? xD, jeszcze chwila i na serwie będę same ms/ed'y
Dałem tak.
Odnośnie uha dla ek'a nie chcę się wypowiadać, słyszałem o różnych (negatywnych) opiniach w tej materii. Kwestia popularności poszczególnych postaci wynika z ogólnej sytuacji ustawień panujących na serwie, na to niestety nie mamy wpływu, a ta propozycja jest "obojętna" w tej kwestii.
Mi się pomysł nie podoba, zostawmy tego niebieskiego jak jest.. Osoby, które używają niebieskich to i tak używają ich na bocie na hotkeyu. :<
Administracja jest zapracowana wprowadzaniem przyszłych nowości, więc nie dawajmy im dodatkowej pracy.. Po drugie, nie wiem czy taka zmiana zmieniłaby coś w świecie APO..
...
Jedynie co bym zmienił to cenę kupna manasów w zależności od poziomu. Sorry, ale jestem na nie.
Według Ciebie zatem dobrze jest jak jest, bo boterzy ich używający nie odczują tej zmiany, a zapracowana administracja i tak ich nie będzie kontrolowała :confused: Zmieniłaby i to wiele, a z pewnością więcej niż pozornie kosztowne bless'y. W zależności od poziomu to można zmienić koszt podróży lub używana trainer'ów, ale nie manasów (ah te noobchary).
Takie zmiany spowodowały by wysyp ms i ed które by szybciej expily. Choć moim zdaniem wystarczy zrobić po prostu legalnego blue manasa na otc co można zrobić w sumie od razu
Jak szybciej? Postacie magiczne co do zasady manasowałyby się podobnie lub nieznacznie więcej, dodatkowo otrzymując niewielką ilość hp. Napiszę o tym jeszcze niżej.
Jestem na nie, zbyt duże ułatwienie.
Powtórzę, mana to nie docelowy przedmiot sprawy.
Zmieniłbym cenę za zielone, bo to oczywiste, że są zbyt tanie. Co do niebieskiego - wprowadzić możliwość używania za pomocą hotkeya - tyle.
#edit
Może warto dodać niebieskiego manasa do loota z jakiegoś moba/bossa z użyciem np. x50? :)
Niby tak, a jednak nie? Zmiana zielonych może zostać tutaj również wprowadzona, ale nie może ona uderzać w nowych graczy.
-------------------------------------------------------------
Podsumowanie i wnioski końcowe względem zmian w blue megamanasie:
-obniżenie przyznawanej many za użycie (- dla magicznych względem obecnego stanu),
-dodanie przyznawanego hp za użycie (+ dla all),
-ustalenie zwiększonej ceny na manasa (- dla all, działanie na ustawiczne znikanie kasy z serwera).
Odnośnie ruchomości wartości to jest to kwestia do ustalenia, zakładając że taki manas powinien być atrakcyjny w użyciu, musi być lepszy od obecnego (wartość +1300 mp dotyczy postaci magicznej, dla ek'a jest to relatywnie mniej). Można równie dobrze ustalić, że taki potion będzie dawał 1200-1400 punktów, w zależności od profesji i jej potrzeb, i zostanie to odpowiednio rozdzielone, np.:
-ms/ed: +100hp/1300mp,
-rp: +200hp/1000mp,
-ek: +300hp/900mp.
Reasumując działanie blue megamanasa sprowadzałoby się do kopii działania zielonego manasa z dodatkiem hp/użycie względem profesji. Działoby to więc podobnie jak spirit potion na real tibii, tylko byłoby możliwe do użycia przez wszystkie profesje (a nie tylko przez rp). Uważam, że byłoby to atrakcyjne rozwiązanie dla wszystkich profesji mające wpływ na ich balans (co powinno być wówczas przedmiotem testów).
Przy obecnej kondycji serwera (brak jakiejkolwiek aktualizacji) jestem na TAK. Fajnie by było jakby ktoś spędził trochę czasu nad tym pomysłem go wdrażając, ponieważ "Adite Mana" przypadła już do gustu ludzią expiacym i jest częścią "!speed" której nie można pominąć (po 700 poziomie). Cena za plecak 2uc nie pomoże w pozbyciu się kasy z serwera w żadnym stopniu. Noob na Ice Golem zarabia 10 UC lekko w 1h.
P. S
Administracja zapewne ma inne plany, bądź brak planów i CZASU na realizację dobrego pomysłu Twojego jak innych graczy.
Zgadzam się tylko z tym żeby wzrosła cena owego manasa, kasa na serverze musi zniknąć oraz żeby dodawał troszeczkę HP wraz z mana.
#edit
x2
jak expie palladynem nie mogę wyrobić z maną, niebieski manas na hocie ułatwił by sprawę!
jestem na tak
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.