View Full Version : [Zmiana w runach paraliżujących] - propozycje
Sasha Rookslayer
01-02-2022, 12:43
Nedin: Niech jedna osoba zrobi propozycje, zbierając wszystkie pomysły odnośnie tej runy w jednym miejscu to może coś z tego będzie
Postanowiłem stworzyć takowy temat, ponieważ po ostatniej aktualizacji wylała się masa krytyki.
W tym temacie możecie proponować co zmienilibyście w wyżej wymienionej runie paraliżującej.
Ja mam kilka propozycji:
Możliwość używania run paraliżujących tylko dla osób, które wykonały Quest of The Nine.
Używanie run tylko dla osób, które posiadają powyżej 1000 poziomu oraz od 40 magicznego poziomu.
Pojawienie się żółtej czaszki (yellow skull), gdy użujemy danej runy na innej osobie, która ma white skulla (białą czaszkę).
Może jakiś czas trwania danego parala zależne od profesji?
W/w zmiany to tylko propozycje. Czekam co Wy o tym myślicie i jakie Wy macie propozycje odnośnie danej runy.
Zbanowany Kowal
01-02-2022, 14:36
Propozycje Sashy są bardzo dobre,
ys/ws automatycznie po użyciu runy.
- Można tez pomyśleć o jakimś przedmiocie który tak jak plecak kiedyś służy do ściągania parala. Oczywiście przedmiot do uzyskania z questu.
-Parale tylko dla ludzi z profesja.
Nie wspominając już o tym co robią ze knightem Hydrony.
Brawo.
Nie wiesz co piszesz chłopaczku, Hydrony tak rzadko paraluja ze zdążysz je zgarnąć na klatę i bic.
-tylko dla SED
-1 runa na 30/60sek
-ws/ys
Przepraszam ale niby dlaczego tylko SED miałby używać runek? Przecież runa jest od 40 mlevela wiec trochę by to było głupie, zeby tylko SED ja używał. No tak zapomniałem teraz grasz SED, jak zmienisz profesje to zmienisz zdanie :)
ty po prostu nie masz pojęcia o tej grze.
No i fajnie :D
Ogrodnik
01-02-2022, 14:48
Paral tylko dla ludzi z profesją, ale tylko dla sed. Ys też oczywiście może wchodzić.
Oraz możliwość zdjęcia parala każdym leczącym czarem.
Zarexoholik?
01-02-2022, 15:02
Paral tylko dla ludzi z profesją, ale tylko dla ed/ms. Ys też oczywiście może wchodzić.
A jak rzucisz paralem w kogoś kto nie ma white skulla to jak ma mu się pojawić yellow skull?
#topic
Parale dla ludzi z profesją - pasuje. Oczywiście ograniczenie czasowe by nie rzucać paralem co sekundę tylko by runy można było użyć co ~minutę, tak by ludzie, którzy używają run na hotkeyach typu cartier nie mogli tak bezczelnie botować.
Mordeczka69
01-02-2022, 15:06
- Możliwość używania parala od 120 m lvl
- Tylko po kliknięciu w trąbke
- tylko dla SED
- zdejmowanie parala tak jak na każdym innym serverze czyli dowolnym czarem lub runą leczącą.
Obecnie usuwając możliwość zdejmowania parali kostiumem wprowadziliście sytuacje w której każdy bardziej ogarnięty 3k ed/ms spokojnie sobie solo zabije nawet 5k ek.
Rzuci parala, zacznie suwać i ek może jedynie wciskać utani hur co spowoduje ze juz się nie ma szans wyleczyć. Nie wspominając już o tym co robią ze knightem Hydrony.
Brawo.
[Nedin] No co robią Hydrony? Bo jakoś zanim je wprowadziliśmy nie mieliśmy problemu z rzuceniem utani hura przy expieniu na testach. A skoro to taki wielki problem dla ciebie to radzę zmienić resp :spoko:
Nedin
Nie wiem co testowaliście. Nie chodzi o to czy dam rade zabic hydrona tylko żeby exp był efektywny. Mogąc klikac plecak który nie robił exhausted mogłem w tym samym czasie klikac uh lub exori max a teraz zamiast uleczenia się lub zadania dmg robie pusty przelot z utani hur co sprawia że ek wbija lvl jeszcze wolniej.
Skoro macie taki fajny test server to może porównajcie szybkość expienia różnymi profesjami.
Zbanowany Kowal
Dlaczego tylko SED?
dobrze niech będzie tez ED.
Parale w tibi zawsze były tylko dla Druida, na każdym serverze ale ty po prostu nie masz pojęcia o tej grze.
Fan Wypowiedzi Perona
To właśnie ty tak wyglądałeś spamując mi na priv z perfect cella i noculi jak śmiałem cię zgłosić (^_-)
Proponuję:
Cooldown na użycie - 120 sekund.
Po użyciu na graczu który ma WS/RS - wskakuje nam yellow skull, jeśli używamy na graczu, który nie ma PK - wskakuje nam WS.
-tylko dla SED
-1 runa na 30/60sek
-ws/ys
Moja propozycja brzmi:
1.Profesja która może użyć owej runy to "supreme elder druid".
2.Możliwość użycia runy od 130 magicznego poziomu.
3.Aby móc używać danej runy pierw trzeba wykonać Quest of The Nine.
4.Dodanie nowego czaru "adana ani" dzięki, któremu będzie można usunąć efekt parala.
(Czar będzie zabierał 1000 many)
5.Dodanie NPC u którego po wykonaniu x misji będzie można wykupić czar "adana ani".
NoTricks
01-02-2022, 16:22
Ahhh te konsultacje społeczne po fakcie dokonanym.. :sciana:
Sytuacja z efektem paralyze i runą "adana ani" jest z całkowicie odmienna, aniżeli z czarem "exana ani". Osoby, które z zacietrzewieniem w sąsiednim temacie opisywały kwestię niesłuszności zgłoszenia/wyjaśnienia oficjalnie tego zjawiska (nie wiedząc, od czego to się w zasadzie zaczęło), używając przy tym określeń "faworyzacja" oraz "płacz", doprawdy są za pan brat z określeniem hipokryzja.
Wracając do tematu, w zakresie efektu paralyze kluczowym aktualnie problemem jest brak dalszej możliwości zdejmowania go za pomocą plecaka kostiumowego (co miało miejsce od dawien dawna, aż stało się pewnego rodzaju standardem). W efekcie tego sam efekt nie miał takiego znaczenia w expie/pvp, dzięki czemu Demented Dwarfy czy Hydrony cieszyły się popularnością, a na pvp niekoniecznie robiło to dużą różnicę. Teraz ciężko będzie na szybko i obiektywnie ocenić wprowadzoną zmianę, bo wrażenie zepsucia gry dla wielu będzie nieodzowne. W mojej opinii jedynym plusem tej zmiany jest fakt, iż efekt paralyze znika po pewnym upływie czasu (wcześniej mógł trwać nieskończenie długo/30min).
Wpierw przed wypisywaniem konkretnych rozwiązań powinny być zadane konkretne pytania i udzielone odpowiedzi na temat sytuacji, która jest koniec końców pożądana, np.:
-czy faktycznie mniejsze poziomy mają mieć usuniętą możliwość używania runy "adana ani" (teoretycznie na mniejszych poziomach też jest pvp),
-czy efekty leczące mają mieć możliwość ściągania efektu paralyze,
-czy nadal użycie runy "adana ani" ma nie mieć żadnych konsekwencji (pk),
-czy i w jaki konkretnie sposób należy ograniczyć częstotliwość używania tego efektu przez graczy (np. wspomniany dodatkowy exhaust),
-czy zasadnym jest, aby ewentualnie ograniczać możliwość użycia runy przez 1 profesję itd.
Omawiany temat powinien wpierw być skonsultowany z graczami, tak samo jak miało to miejsce w przypadku wprowadzenia bless'ów. Zmiana generalnie na "-", wobec czego będzie potrzebna kolejna - oby jeszcze w tym roku oraz po bardziej poważnej dyskusji/głosowaniu.
Pozdrawiam :)
Fan Wypowiedzi Perona
01-02-2022, 18:45
Mordeczka69
widząc co piszesz i wspominając brudne jensy można przypuszczać że expiąc na hydronach / bijąc się z 3k edem wyglądasz tak:
https://thumbs.gfycat.com/FondAfraidGharial-size_restricted.gif
spodobało mi się wczorajsze strzelanie z karabinu XDD pora wymienić się na 5.2k rp.
dobrze że ja nie robiłem tematu odnośnie parali... po tym jak byłem paralowany przez 4 osoby + smyrany po plecach przez 5 shuterow zostało by to uznane za płacz i nieporadność. Gdybym wiedział że 10parali na morde mordeczkiSZESCDZIEWIEC spowoduje tak ogromną wrzawe na forum dawno bym go ostrzelał karabinem XD
topic
jak dla mnie dodanie ys/ws po użyciu parala jest koniecznością - eliminuje to paralowanie z typowego nobka bo padnie na pół hita.
dodanie cooldown na używanie run 30sek - używanie parali z battle/hota nie było by tak odczuwalne i inwazyjne
kostium od dawna był tarczą chroniącą przed spamem parali. po kilku przemyśleniach i wspominając moją starą propozycje http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=137483 uważam że dodanie 60sek cooldown na użycie kostiumu było by rozwiązaniem idealnym
Jak dla Mnie można usunąć tą runę. Nic nie będzie wnosić do pvp, więc będzie Mniej płaczu... W PvM bezużyteczna.
Rowniez opcją może być usunięcie paralize runę i wprowadzenie "adevo grav vita" tzw. krzak. Przyda się przy trap PVP jak i PvM (np. Quest). Lecz potrzebne jest naprawienie działania tej runy.
W przypadku dążenia do pozostawienia tej runy jestem za pomysłami niżej wymienionymi :
#topic
Parale dla ludzi z profesją - pasuje. Oczywiście ograniczenie czasowe by nie rzucać paralem co sekundę tylko by runy można było użyć co ~minutę
Zgadzam się.
- wykonana profesja, bądź użyta Trąbka z Anhi III,
- ograniczenie czasowe runy paralize min. 60sekund.
topic
jak dla mnie dodanie ys/ws po użyciu parala jest koniecznością - eliminuje to paralowanie z typowego nobka bo padnie na pół hita.
Dodanie YS/WS również jest opcja, która musi zostać wprowadzona....
Moja propozycja brzmi:
1.Profesja która może użyć owej runy to "supreme elder druid".
2.Możliwość użycia runy od 130 magicznego poziomu.
Jeżeli Druid ma używać tylko paralize to troszeczkę bez sensu, ponieważ Czarodziejowi zabrali czar "exana ani" w pewnym stopniu. RP i EK nie posiadają żadnych istotnych w PVP czarów, run które są przypisane do danej profesji... Niech zostanie jak jest, lecz AMS/SED używanie paralize po uzyskaniu 130 mlvl, URP od 45/50mlvl. IEK niestety bez zmian.
Ja proponuje dodatkowo żeby paral po użyciu zużywał 20% many, ale był tańszy w sklepie.
Zrzucie punktow MP bardzo fajny pomysl, lecz obnizenie ceny z 1uc/100use - TRAGEDIA. Jedynie podwyzszyc cene...
Zaznaczyłem wszystkie te propozycje, które moim zdaniem mogłyby wejść w życie (oczywiście po omówieniu w ekipie).
Zastanawiam się jeszcze nad cooldow'nem na rzucanie run i dochodzę do wniosku, że jeżeli damy duży CD to osoba która nie trafi runą tak czy siak będzie musiała prawdopodobnie odczekać wyznaczony czas, w efekcie czego parale nie będą praktycznie istniały. Jedno rozwiązanie tego problemu jest takie, żeby zrobić CD na 5 lub 10 sekund. Bardziej bym się przychylił do 5. Ograniczy to spam "botów", ale nie skrzywdzi graczy, którzy rzucają ręcznie i "trafiają" z różnym skutkiem.
Co do reszty propozycji, których nie zaznaczyłem. Robienie dostępności runy służącej do pvp zależnie od wykonania jednego z trudniejszych questów zabiera pvp osobom z mniejszych przedziałów, a przecież tam również jest pvp, więc moim zdaniem odpada.
Jeżeli chodzi o mlvl i inne profesje, to jak dla mnie powinno zostać jak jest. No chyba, że chcemy "szufladkować" każdą profesję i np. magic walla dać tylko do użytku dla rp lub ms. Moim zdaniem nie tędy droga. Dodatkowo jeżeli chodzi o mlvl to kwestie "noob" postaci rozwiązuje już wprowadzenie ws i ys.
Co do CD 5 sekund nic dobrego nie wrozy... Min. 15sekund to optymalny czas. Wiekszosc osob tak czy siak paraluje z Hotkey'ow :(.
Wbicie WS czy YS przez "noob" lvl nic nie rozwiazuje, poniewaz jeszcze trzeba do Niego dobiec bedac sparalizowanym :).
Mam nadzieje, ze to nie jest ostateczna decyzja i koniec Twoich przemyslen nad tym UPDATE MAIN :)
Paral powinien aktywować ys/wbite skula tak jak to jest na Realu. Przecież to powinno być normalne.
1st R. Boonek
02-02-2022, 07:54
Ys po użyciu runy to powinna być podstawa.
Ja proponuje dodatkowo żeby paral po użyciu zużywał 20% many, ale był tańszy w sklepie.
A jak rzucisz paralem w kogoś kto nie ma white skulla to jak ma mu się pojawić yellow skull?
#topic
Parale dla ludzi z profesją - pasuje. Oczywiście ograniczenie czasowe by nie rzucać paralem co sekundę tylko by runy można było użyć co ~minutę, tak by ludzie, którzy używają run na hotkeyach typu cartier nie mogli tak bezczelnie botować.
Zgadzam się.
Dodałbym ze osoba rzucająca parala na graczu który nie ma pk/rsa to z automatu nabija pk.
Użycie runy powinno być jednoznaczne z pojawieniem się ws bądź ys na naszej postaci, zwiększenie ceny za use do 5uc/100
Sasha Rookslayer
02-02-2022, 08:39
Może użycie runy będzie zabierało 5 souli? :)
Parale dla ludzi z profesją
tylko i wyłącznie. Wtedy ludzie z nobow nie rzucali by paralami
Szalomek
02-02-2022, 17:58
tylko i wyłącznie. Wtedy ludzie z nobow nie rzucali by paralami
Areczku to h lvle mogłyby rzucać dla noobow tak? Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie. Trafia się np. ty noob z h lvlem i co wtedy ?
@topic
Ja wychodze z inna propozycja - każda osoba może używać paralka, za który dostaje ys/ws która postacią na APO przegrała X godzin z dodatkiem mlvl 120 dla ms/ed.
Edit: Nedin
Faktycznie mlvl nie wchodzi w rachube jak już ws/ys rozwiązuje wszystko :) Pełna zgoda. Fajnie, że zaczynacie gadać z graczami, a nie tajemnica ma być... Głupia tradycja z APO strony.
Sasha Rookslayer
Nigdzie nie napisałeś o tym aby być X czasu online ;)
NIE POPIERAM CIE Hihihi
Sasha Rookslayer
03-02-2022, 15:57
PODSUMOWANIE
Dziękuje za tak liczne komentarze w tym jakże ciężkim temacie.
Wasze propozycje to:
Możliwość używania run po ukończeniu QoTN.
Runy dla graczy z profesją.
Ograniczenie czasowe (cooldown 30-60 sekund).
Runy tylko dla Druidów.
Możliwość zdjęcia paraliża czarami leczącymi/ runami leczącymi.
Używanie runy od 120/130 magicznego poziomu.
Pojawienie się YS jeżeli użyjemy runy na graczu, który ma WS/ RS. Pojawienie się WS jeżeli użyjemy ~~~ który nie ma skulla.
Dodanie nowego czaru, który ściąga parala.
Po użyciu runy zabiera nam kilka % many.
Zwiększenie ceny w sklepie do 5cc/ 100x.
Po użyciu zabiera nam kilka soul.
Po większym zastanowieniu zostawiłbym w większości jak jest, lecz zmieniłbym:
Cenę danej runy.
Ściąganie parala czarem utani hur/ utani gran hur.
Ograniczenie czasowe 30 sekund.
Yellow Skull/ White Skull po użyciu na graczach z czaszką i bez.
Nedin, Inquso, Point, Lirtes
Co Wy na to? :)
PODSUMOWANIE
Możliwość używania run po ukończeniu QoTN.
Runy dla graczy z profesją.
Ograniczenie czasowe (cooldown 30-60 sekund).
Runy tylko dla Druidów.
Możliwość zdjęcia paraliża czarami leczącymi/ runami leczącymi.
Używanie runy od 120/130 magicznego poziomu.
Pojawienie się YS jeżeli użyjemy runy na graczu, który ma WS/ RS. Pojawienie się WS jeżeli użyjemy ~~~ który nie ma skulla.
Dodanie nowego czaru, który ściąga parala.
Po użyciu runy zabiera nam kilka % many.
Zwiększenie ceny w sklepie do 5cc/ 100x.
Po użyciu zabiera nam kilka soul.
Zaznaczyłem wszystkie te propozycje, które moim zdaniem mogłyby wejść w życie (oczywiście po omówieniu w ekipie).
Zastanawiam się jeszcze nad cooldow'nem na rzucanie run i dochodzę do wniosku, że jeżeli damy duży CD to osoba która nie trafi runą tak czy siak będzie musiała prawdopodobnie odczekać wyznaczony czas, w efekcie czego parale nie będą praktycznie istniały. Jedno rozwiązanie tego problemu jest takie, żeby zrobić CD na 5 lub 10 sekund. Bardziej bym się przychylił do 5. Ograniczy to spam "botów", ale nie skrzywdzi graczy, którzy rzucają ręcznie i "trafiają" z różnym skutkiem.
Co do reszty propozycji, których nie zaznaczyłem. Robienie dostępności runy służącej do pvp zależnie od wykonania jednego z trudniejszych questów zabiera pvp osobom z mniejszych przedziałów, a przecież tam również jest pvp, więc moim zdaniem odpada.
Jeżeli chodzi o mlvl i inne profesje, to jak dla mnie powinno zostać jak jest. No chyba, że chcemy "szufladkować" każdą profesję i np. magic walla dać tylko do użytku dla rp lub ms. Moim zdaniem nie tędy droga. Dodatkowo jeżeli chodzi o mlvl to kwestie "noob" postaci rozwiązuje już wprowadzenie ws i ys.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.