Zaloguj się

View Full Version : Poradnik poprawnego RRV/odwołania/zgłoszenia

Nedin
08-02-2022, 17:04
W ostatnim czasie zauważyłem wiele nieprawidłowo napisanych raportów/zgłoszeń, więc postanowiłem zrobić krótki poradnik dotyczący tej funkcji i wzbogacić go o poradnik odwołań i zgłoszeń.

Wszystko o reportach w grze

Co to jest RRV?
RRV - Report Rule Violation: funkcja, za pomocą której wysyła się do tutora/gamemastera zgłoszenia/skargi/odwołania lub zapytania odnośnie problemów z grą.
Uruchamia się ją wciskając klawisze Ctrl + r

Niżej przedstawiam nieprawidłowo napisane raporty, na które administracja nie powinna odpowiadać:

-sprawe mam
-halo gm jestes?
-jest ktos?
-potrzebny gm fast
-nie widzicie co robia na najezdzie?
-potrzebny admin prosze o kontakt
-wymienie ciastko na nagrode

Są to autentyczne wiadomości spotykane często i gęsto w grze.

Jak poprawnie napisać RRV:
Oczywiście nie oczekuję, żeby każdy gracz pisał raport z pełną dokładnością.
Wystarczy żeby napisał w skrócie na czym polega problem np. w przypadku podejrzewania, że ktoś używa bota to również należy podać nick, ale ważną rzeczą jest napisanie o jakiego bota podejrzewa się daną osobę(np. autoatak, autoheal, automanas). Oczywiście jeśli się tego nie wie to wystarczy zgłosić nick, lub nagrać gracza i zamieścić zgłoszenie w odpowiednim dziale(Skargi - Odwołania - Zgłoszenia (http://www.forum.toproste.pl/forumdisplay.php?f=49)). W przypadku dzielenia należy podać nick/nicki postaci. Najważniejsze żeby tutor/gamemaster wiedział cokolwiek już z samego raportu.

Pisząc RRV trzeba mieć na uwadze, że jeśli będzie napisany poprawnie i czytelnie to szansa na rozpatrzenie będzie większa. W przypadku błędnie napisanego RRV będzie on zamykany, lub pozostawiony bez odpowiedzi.

Na koniec pokażę przykładowe, prawidłowo napisane raporty:

-witam pisze w sprawie namelocka za pacc runy na tej postaci
-witam :) podejrzewam, że gracz NICK używa bota na manasy. Zauwazylem, ze manasuje sie i leczy jednoczesnie prosze o sprawdzenie
-Czesc! Gracz NICK luruje potwory podczas automatycznego najazdu na innych graczy prosze o interwencje.
-witam, mam problem z otworzeniem krat na BH quest, jest opcja ze jest jakis blad czy ja cos poprostu zle robie? :D

Zgłoszenie na osobę najlepiej pisać w takim wzorze(lub podobnym):

[Nick-gracza] co robi/zrobił/o co go podejrzewamy

Zgłoszenia i Odwołania

Odwołania
Odwołania od banów należy umieszczać w odpowiednim dziale na forum (Skargi - Odwołania - Zgłoszenia (http://www.forum.toproste.pl/forumdisplay.php?f=49)) Stosując odpowiedni prefix, w tytule wpisując nick zbanowanej postaci, a w samym poście opis sytuacji wraz z wycinkiem ze strony zbanowanych dotyczący zbanowanej postaci.
Taki jak tu:

[05/04/2020 08:41:50] Osoba banująca -> Nick zbanowanej postaci was banished because of Powód bana.
Jednak zanim założysz "pretensjonalną wyrzutnie obelg" w swoim odwołaniu zapoznaj się z Regulaminem gry (http://armia.toproste.pl/regulamin/)

Zgłoszenia
Zgłoszenia należy umieszczać w odpowiednim dziale na forum (Skargi - Odwołania - Zgłoszenia (http://www.forum.toproste.pl/forumdisplay.php?f=49)) Stosując prefix "zgłoszenie", wpisując w tytule kogo chcesz zgłosić. Sam post powinien zawierać informację:
1. Kto kogo zgłasza,
2. Za co (najlepiej z opisem sytuacji),
3. Dowód w postaci nagrania.

Nagrania
Każde nagranie musi zawierać datę i godzinę, nie może być okrojone i musi zawierać całą sytuację w celu uniknięcia manipulacji, oraz przyznawania niesłusznych banów. Minimalna długość nagrania to 2 minuty. W przypadku obrażania wystarczy 30 sekund z uwzględnieniem wszelkich innych wiadomości poprzedzających wypowiedź, którą chcecie zgłosić. Ma to na celu jak już wyżej wspomniałem uniknięcia manipulacji dowodami, oraz zapobiec przyznaniu niesłusznego bana.
Nagrania należy wrzucać na hostingi, które nie wymagają ich pobrania, np. na youtube.
Podsumowując, każde nagranie musi:

Zawierać datę i godzinę,
Nie może być okrojone i musi zawierać całą sytuację,
Trwać przynajmniej 2 minuty, lub 30 sekund w przypadku obrażania,
Być gotowe do obejrzenia bez pobierania np. na hostingu youtube,

Każde zgłoszenie, które będzie sprzeczne z tym, co zostało wymienione wyżej zostanie automatycznie zamknięte i pozostawione bez rozpatrzenia.

Do wszelkiego rodzaju zgłoszeń/odwołań/pytań służy:

RRV
Dział Skargi - Odwołania - Zgłoszenia (http://www.forum.toproste.pl/forumdisplay.php?f=49)
Prywatne wiadomości forum na oficjalne konto Ekipy
Prywatna wiadomość Discord na oficjalne konto Ekipy

Dodatkowo odwołanie/zgłoszenie zawierające wszelkiego rodzaju ataki w stronę administracji będą automatycznie zamykane.

Flyfek
08-02-2022, 17:10
-Czesc! Gracz NICK luruje potwory podczas automatycznego najazdu na innych graczy prosze o interwencje.

Świetny tekst, używany naprawdę często. Mało respektowane przez was.

Poradnik okej, uważam że sam wiele razy pisałem źle rrv, stąd zapewne brak odpowiedzi :D:D

Pójdę do Michasia na szkolenie!

Dzięki za instrukcje i powodzenia.

Prywatne wiadomości forum na oficjalne konto Ekipy

Dodatkowo odwołanie/zgłoszenie zawierające wszelkiego rodzaju ataki w stronę administracji będą automatycznie zamykane.

To jest banowane jednak? :D Bo tak odczulem po ostatniej wiadomosci pw do Ciebie :D:D

Mordeczka69
08-02-2022, 17:29
Czyli teraz Monster będzie blokować dostęp do respa 1 min i 59s.
Rewelacyjnie.
Nie wiem po co poradnik skoro i tak nie odpisujecie na zgłoszenia i trzeba robic tematy w skargi i odwołania.
Sam mam prawidłowo napisane zgłoszenie na które nikt nie odpisał.
@Michaś chyba też takie ma pomimo rzetelnych dowodów.

[Nedin] Noo faktycznie, fantastyczne "zgłoszenie"
https://i.imgur.com/igme2X1.png
Radze jednak zapoznać się z poradnikiem :spoko:

Pokaż mi w którym miejscu regulaminu forum lub gry jest napisane że nie odpiszecie na zgłoszenie jeżeli otaguje GM a nie zgłoszenie. Czyli napisałeś sobie pseudo poradnik z wymyślonymi zasadami których nigdy nie było tylko po to żeby mieć podkładkę pod coś co wydarzyło się wcześniej?
Prawo nie działa wstecz a poradnik to nawet nie prawo.

Czekam na poradnik z opisem zakazu zgłaszania konkretnych użytkowników.
Sasha Rookslayer
nie odpisali bo zgłosiłem ciebie

Malff
Od krytyki jest odpowiedni dział (http://www.forum.toproste.pl/forumdisplay.php?f=3) na forum a nie odwołania, zgłoszenia.
Po za tym Nedin pisał tutaj o krytyce administracji a on adminem nie jest. Czytanie ze zrozumieniem.

Ogrodnik
08-02-2022, 17:33
2min nagrania? Czyli teraz można robić wszystko ale do 2min? ��

[Nedin] Nie. To, że nagranie ma mieć 2 minuty, nie znaczy, że ktoś nie zostanie ukarany za coś co trwało np. 1 minute. Nagrania mają pokazywać cały "zarys" sytuacji, abyśmy mogli podjąć właściwe kroki, bez rozdawania niesłusznych banów.

Sasha Rookslayer
08-02-2022, 18:03
Nie wiem po co poradnik skoro i tak nie odpisujecie na zgłoszenia i trzeba robic tematy w skargi i odwołania.

Mi jakoś często odpisują/ odpisywali na zgłoszenia jak i te na RRV. Może nie umiesz pisać, dlatego nikt Ci nie odpisuje? :v

#t
Przydatny temat, dobra robota. ;) Dziwne, że nie wszyscy jeszcze wiedzą jak napisać RRV/ zgłoszenie. :xd:

Zbanowany Kowal
08-02-2022, 18:13
Dobrze, jako ze ten poradnik powstał dzisiaj, a ja zgłoszenie napisałem wczoraj to proszę je rozpatrzyć. Czy mam zakładać nowy temat?

Poradnik 10/10! :)
Dodałem go do spisu odnowionych poradników oraz nowo dodanych.

10/10 za poradnik dla Nedina, 8/10 dla Ektoplazmy który kosztował go dużo czasu. Naprawdę wcale nie pucujesz się do administracji.
Poradnik poprawnych zgłoszeń(3 minuty pracy)
Poradnik Pirate Quest(ponad 3 minuty pracy :D)
Patrząc na Twoje poradniki to uwielbiasz takie 3 minutowe, które nic nie wnoszą do gry.

MichaS
14-02-2022, 16:04
Poradnik 10/10! :)
Dodałem go do spisu odnowionych poradników oraz nowo dodanych.

Louis
14-02-2022, 17:17
#t
Przydatny temat, dobra robota. ;) Dziwne, że nie wszyscy jeszcze wiedzą jak napisać RRV/ zgłoszenie. :xd:

Nie wszyscy walą z dupy jak ty czy Michaś xd
Poradnik świetny nauczyłem się pisać poprawnie RRV, wczoraj nawet mi odpisali.

Malff
15-02-2022, 00:29
Super poradnik, ale jestem zniesmaczony ze to GM napisał a nie naczelny dupowlaz administracji.

Co do całości, nie mam zastrzeżeń. Najbardziej urzekł mnie ostatni akapit
Dodatkowo odwołanie/zgłoszenie zawierające wszelkiego rodzaju ataki w stronę administracji będą automatycznie zamykane. Proponuje iść do psychologa jeżeli masz problem z przyjęciem krytyki na temat własnej działalności jako GM, bo nie każdy będzie wam lizał dupsko jak Michas i zapraszał na FB w nadziei na akceptację

   6   °
20-02-2022, 11:56
Poradnik napisany estetycznie, wszystkie informacje zostały zawarte jak powinny wyglądać zgłoszenia, odwołania oraz RRV, ale niestety chyba nie na APO.
Napisane zgłoszenie od tygodnia, oczywiście multum wyświetleń, ale 0 reakcji.
Tak to właśnie wygląda na najstarszym polskim OTS.

Ektoplazma
22-02-2022, 00:21
Poradnik napisany estetycznie, wszystkie informacje zostały zawarte jak powinny wyglądać zgłoszenia, odwołania oraz RRV, ale niestety chyba nie na APO.
Napisane zgłoszenie od tygodnia, oczywiście multum wyświetleń, ale 0 reakcji.
Tak to właśnie wygląda na najstarszym polskim OTS.

Po prostu zaskoczyłeś ekipę, nie spodziewali się takiej dobrej jakości zgłoszenia :ok:

Poradnik spoko, przyjemnie się czyta ale nie bede korzystał...

Zbanowany Kowal
Wariacie nie ma o co się denerwować, nie ważne jak ocenia, tylko kto;)

ps. Nie było już takiego od Kazka?